Daklekkage opsporen | Lekdetectie voor het dak

Een daklekkage kan ongemerkt voor veel schade zorgen doordat het niet tijdig wordt ontdekt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een daklekkage kunt opsporen en uiteindelijk kunt oplossen.

daklekkage opsporen

Waterlekkage dak opsporen

Een dakdekker is onmisbaar zijn bij het opsporen en repareren van een daklekkage en vochtige plekken. Deze professional kan de oorzaak van de daklekkage vinden en adviseren over de mogelijke vervolgstappen.

De lekkage wordt meestal veroorzaakt door een kapotte dakbedekking, versleten daklood, verstopte afvoeren of een scheur in de lekkende dakgoot.

Hoe weet je of het dak lekt?

Een daklekkage opsporen in de dakbedekking kan een behoorlijke klus zijn. Dat komt doordat het water niet altijd loodrecht op het dak valt. In veel gevallen vindt de lekkage plaats op naden, zoals bijvoorbeeld bij een schoorsteen.

Soms kan het water wat door het dak lekt bij hevige regen een forse afstand binnenin het dakpakket overbruggen voordat het daadwerkelijk naar beneden valt en vochtige plekken veroorzaakt.

Lekkage door schade aan het dak

De lekkage in huis kan op meerdere plekken op het dak ontstaan zijn. Bijvoorbeeld door schade aan de dakpannen of windveren die vervangen moeten worden. Als je nog een oud mastiek dak hebt wordt het nog lastiger om de precieze locatie te vinden.

Gelukkig hoef je hierbij niet altijd direct het gehele dak te vervangen.

daklekkage opsporen

Detectie op een plat dak

Het opsporen van de plek van de daklekkage bij een plat dak kan nogal een onderzoek zijn. Er zijn namelijk verschillende plekken op een plat dak waar de lekkage zich voor kan doen. Zo kan het komen door scheuren in de dakbedekking, maar ook door gebreken in bijvoorbeeld de afvoeren van het dak of een eventuele lichtstraat.

Op het moment dat er een lekkage is kun je dat meestal zien aan het ontstaan van vochtige plekken aan de binnenzijde.

Hoe spoor je lekkage in een schuin pannendak op?

Ook bij een pannendak kun je te maken krijgen met een lekkage, al is dat vaak makkelijker te constateren dan een lekkage in een plat dak. Het probleem bij een pannendak kan ook zitten bij de afvoeren van het dak, maar ook doordat er dakpannen kapot of verschoven zijn.

Daarnaast kunnen er ook gebreken zijn aan de schoorsteen op het dak, de nokvorst of de eventuele dakkapel. Ook hierdoor kunnen lekken ontstaan. Een lekkage in een pannendak is meestal goedkoop te verhelpen door een of meer pannen te vervangen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Oorzaken en gevolgen daklekkage

Vooral bij oudere daken en dakpannen komt het geregeld voor dat de dakpannen stuk gaan, dat de nokvorsten scheuren of dat er een dakpan afwaait. Als het broekstuk kapot is gegaan, kan dit tot lekkage leiden.

Onder invloed van verschillende weersomstandigheden, het gebrek aan onderhoud en slijtage aan verouderd materiaal kan het dak op den duur gaan lekken.

Niet op tijd ontdekt

Doordat het dak niet meer waterdicht is zal het water binnen gaan druppelen. Meestal kom je hier pas later achter omdat het houten dakbeschot, eventuele isolatie en plafonds het water al een poos verborgen heeft gehouden. Daarom moet er vaak vlot actie ondernomen worden.

Zeker met het weer in ons land is het niet wenselijk om dit risico te lopen. Door een dakcoating aan te brengen kan je het dakoppervlak voor de komende jaren beschermen. Een andere goede tip is om de dakpannen goed te laten vastzetten.

Gevolgen van een waterlekkage

Wat kan er allemaal voorkomen als je te lang wacht met het opsporen en herstellen van een lekkage in een plat dak of pannendak?

 • Schimmel
 • Permanent natte isolatie
 • Trage droging met schade aan bouwdelen
 • Koudebruggen met condensatie als gevolg
 • Kortsluiting (zet groep preventief uit)
 • Onderdelen die uiteindelijk vervangen moeten worden

Lekkage verhelpen en repareren

Het herstellen van een daklekkage gaat als volgt:

 • Zorg direct voor opvang van het water in emmers
 • Zorg bij lekkage in een plat dak voor noodreparatie met grote plastic zeilen
 • Bij een duidelijk gat zorg je voor een tijdelijke oplossing
 • Laat dakdekkers het hele dak controleren om te zien of er zich gebreken vertonen
 • Vergelijk offertes
 • Maak een afspraak met het bedrijf voor de definitieve opname of direct herstel
 • Zorg voor een goede toegang tot het dak
daklekkage opsporen

Wat kost een lekkage opsporen?

De kosten voor het opsporen van een daklekkage liggen gemiddeld tussen de € 40 en € 210. Hierbij gaat het alleen om de arbeidskosten van de dakdekker om het lek op te sporen, niet om deze ook te verhelpen.

Als je de lekkage ook direct wil laten repareren komen deze kosten hier nog bovenop. Sommige bedrijven hanteren een prijs voor reparatie waar de prijs voor lekdetectie al bij in zit.

Kosten voor opsporen lekkage

De relatief hoge kosten voor lekdetectie zijn een extra reden om het goed te onderhouden en tijdig reparaties uit te voeren, zodat lekkages zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Als er toch een lek ontstaat kun je ervoor kiezen om deze zelf op te sporen om te besparen op de kosten.

Is een daklekkage verzekerd?

Voor een vergoeding door de verzekering voor daklekkage is snelheid geboden.

Een daklek kan onder verschillende soorten verzekeringen vallen. Denk daarbij aan inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering wanneer bijvoorbeeld een aannemer of een buur het daklek heeft veroorzaakt.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een daklekkage reparatie?

+
De prijs om een lek in het dak te laten herstellen kan sterk verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld hoe groot het lek is, wat voor soort dak je hebt en welke spullen er nodig zijn. Gemiddeld kost het repareren van een hellend dak tussen de € 130 en € 210 per vierkante meter. Voor een plat dak, zou je gemiddeld tussen de € 40 en € 65 per vierkante meter kwijt zijn.

Is een daklekkage verzekerd?

+
De inspectiekosten en gevolgschade bij lekkage aan het dak vallen meestal onder de opstalverzekering. Daarnaast kan de inboedelverzekering een rol spelen, voornamelijk voor schade aan je spullen in het huis door de lekkage. Of de lekkage verzekerd is hangt af van de oorzaak van de daklekkage. Als de lekkage veroorzaakt is door achterstallig onderhoud of eigen toedoen kan de opstalverzekering weigeren.

Wat moet je doen als het dak lekt?

+
Als het dak lekt, zijn er enkele stappen die je moet volgen om verdere schade te voorkomen en om de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen.

1. Zoek waar de lekkage vandaan komt.
2. Minimaliseer de schade door bijvoorbeeld emmers onder de lekkage te plaatsen.
3. Neem foto’s voor de verzekering.
4. Schakel een professional in.
5. Neem zo snel mogelijk contact op met de verzekering.

Wie moet ik bellen bij een daklekkage?

+
Bij een daklekkage bel je een dakdekker of erkende loodgieter. Bij spoedgevallen zijn er meerdere diensten die 24/7 bereikbaar zijn, zij kunnen meestal binnen 24 uur ter plaatse zijn om de daklekkage te verhelpen. Daarnaast zijn er specifieke diensten voor het opsporen van de daklekkage, zoals een lekdetectie specialist.

Daklekkage opsporen: gratis offertes

Een lek in het dak kan ontzettend vervelend zijn en daadwerkelijk schade veroorzaken! Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van ervaren professionals het lek kunnen opsporen en repareren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes