Soorten nokvorsten | Verschillende variaties

De nokvorst is verkrijgbaar in een aantal variaties. Elke variant heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Benieuwd naar alle soorten nokvorsten die er zijn?

Soorten-nokvorsten.jpg

Welke soorten nokvorsten zijn er?

Er zijn verschillende varianten nokvorsten om uit te kiezen, naast de begin-, eind- en nokvorstafdichting. Neem bijvoorbeeld de halfronde vorst.

De halfronde vorsten zijn de meest gekozen variant als het aankomt op nokvorsten. De hoekkepervorst, ook wel ballonvorst genoemd, wordt ook nog af en toe gebruikt.

Hoekkepervorst en zadelvorst

Een hoekkepervorst is een soort nokvorst die precies aansluit op twee naburige dakgrenzen die onder een schuine hoek tegen elkaar aan snijden en zo de zogenaamde hoeknok vormen.

Een ander uitstekend voorbeeld is de zadelvorst. Vanwege de veelvuldige toepassing van deze nokvorst aan beide zijden van de kopsluiting wordt deze soort nokvorst ook wel de omloopvorst genoemd.

Wat is een schubvorst?

Een schubvorst wordt gebruikt om hoekkepers netjes af te werken. Ook schubvorsten zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Zo kun je kiezen voor een hoekige of een juist afgeronde schubvorst.

Welke nok dakpan is geschikt?

Het type nokvorst dat gekozen wordt hangt onder andere af van de helling van het dak, hoe de dakvorst eruit moet zien en het soort dakpannen dat er al ligt.

Om een verstandige beslissing te nemen moet met deze factoren rekening worden gehouden.

Nokvorsten op oude woningen

Vroeger werd er vrijwel altijd cement gebruikt om de nokvorsten te plaatsen en vast te zetten. Maar omdat daken mee moeten kunnen bewegen met het weer, was dit niet het beste materiaal.

Daardoor komt het vaker voor dat de nokvorsten van oudere huizen breuken, kieren en gaten in het cement vertonen. De nokvorsten kunnen hierdoor op een gegeven moment mogelijk losraken.

Dit verhoogt meteen het gevaar van vocht, lekkage, schade en aantasting van het hout en isolatiemateriaal dat in het dak verwerkt is.

Soorten-nokvorsten-1.jpg

Flexibele dakmortel bij nieuwe woningen

In plaats van traditioneel cement gebruiken dakdekkers tegenwoordig flexibele dakmortel. Doordat deze dakmortel in tegenstelling tot cement flexibel is ontstaan er minder snel lekkages bij de nokvorsten.

Het is in dit geval wel cruciaal dat je dak voldoende ventilatie heeft. Het is namelijk belangrijk dat je dak nog steeds kan ademen, ook al zijn je nokvorsten verwerkt met flexibele dakmortel.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Wat is een ventilerende nok?

Omdat er vocht in je dakpannen kan komen wanneer het buiten vochtig is, bijvoorbeeld door regen of sneeuw, is het voor een dakconstructie van cruciaal belang dat er voldoende ventilatie is.

Schimmel en houtrot kunnen in de constructie van het dak ontstaan als het dak slecht geventileerd wordt. Het vocht kan in dit geval namelijk moeilijk weg, waardoor het in het dak blijft zitten.

Nokpannen met ventilatie

Veel dakdekkers maken tegenwoordig gebruik van een ventilerende nokvorst om dit probleem te kunnen voorkomen. Er wordt in dit geval op je dakbeschot een zogenaamde ruiterbalk gemonteerd.

Deze wordt bedekt met een waterdichte onderlaag die ventilatie mogelijk maakt. Het is dan bijna onmogelijk dat de nokvorsten loskomen, omdat ze een voor een aan deze nokbalk worden bevestigd en vastgemaakt.

Verschillende materialen

Diverse soorten nokvorsten kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Zo kunnen de nokvorsten bijvoorbeeld gemaakt zijn van kunststof, koper of zink.

De keuze voor het materiaal is waarschijnlijk afhankelijk van de huidige dakbedekking. Zorg er bij de keuze voor het materiaal van de nokvorsten altijd voor dat je één mooi geheel kunt creëren.

Door bij de dakpannen de bijbehorende nokvorsten te kiezen zorg je er ook voor dat de nokvorsten altijd goed aansluiten op de rest van het dak.

nokvorsten vastzetten

Zelf nokvorsten plaatsen of uitbesteden?

Nokvorsten moeten altijd goed liggen. Als je nokvorsten gaat plaatsen, is het belangrijk dat je het werk grondig uitvoert en geen fouten maakt. Je wil namelijk voorkomen dat de nokvorsten gaan lekken.

Als je zelf nog geen ervaring hebt met het plaatsen van nokvorsten is het aan te raden om een professional of specialist in te huren. Zij beschikken altijd over de juiste opleiding en deskundigheid.

Je hoeft bij het inhuren van een specialist ook niet zelf het dak op. Een specialist heeft al veel ervaring met het dak opgaan, waardoor het werk eigenlijk altijd veilig uitgevoerd kan worden.

Herstellen van vorsten

Wat voor soort nokvorsten jij ook op je dak hebt liggen, het is altijd belangrijk dat je regelmatig onderhoud en zo nodig nokherstel uitvoert.

Het kan namelijk zo zijn dat de nok van het dak na verloop van tijd niet meer in goede staat is. Bij hevige regen of andere weersomstandigheden kan er bijvoorbeeld water doorheen sijpelen als de lijmlaag tussen de bovenpannen en de nokpannen oplost.

Nokvorsten vervangen

Het moeten vervangen van nokvorsten wil je natuurlijk voorkomen, en zo’n daklekkage kan je huis ernstig beschadigen en je veel ellende bezorgen.

Door het vervangen, impregneren of coaten van de aansmeerlaag kan een lekkage vrij eenvoudig gestopt of verholpen worden.

Mogelijke schade aan de nok van het dak

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun woning te gaan verbouwen, waardoor er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor het vastzetten van de nokvorsten.

De meeste huizen zijn daarentegen toch nog steeds voorzien van keramische (klei) dakpannen. De nokvorsten zijn in dit geval traditioneel met cement vastgezet.

Controleer de vorstpannen

Het cement tussen de nokvorsten of tussen het pannendak en de nokvorsten gaat na verloop van tijd achteruit of wordt poreus. Wind, regen, zonlicht en vorst verergeren deze slijtage. Vocht kan de nokvorsten binnendringen wanneer er openingen ontstaan.

Daarnaast kunnen de dakpannen ook gaan verschuiven, waardoor het dak niet meer helemaal waterdicht is. Het ontbreken van een waterdichte afsluiting kan leiden tot lekkage. Lekkage kan binnen veel schade aanrichten als je het niet op tijd opmerkt.

Verschillende nokvorst systemen

Naast de verschillende soorten nokvorsten heb je ook nog verschillende nokvorst systemen. In nieuwere constructies worden de nokvorsten vaak gemonteerd met nokbeugels en een onderlaag om regen tegen te houden en om het water buiten te houden.

Dit is dus een andere techniek dan de nokvorsten vastzetten met cement of flexibele dakmortel. Heb jij oude nokvorsten op je dak liggen die niet meer zo goed vastzitten? Dan zijn er twee opties waar je uit kunt kiezen.

Optie 1: De bestaande nokvorsten opnieuw vastzetten

De eerste optie is om de bestaande nokvorsten opnieuw vastzetten. Je hoeft in dit geval niet op zoek te gaan naar nieuwe nokvorsten, maar gebruikt gewoon de oude nokvorsten.

Als de nokvorsten nog met cement vastzitten wordt er vaak voor een nieuw nokvorst systeem gekozen voor het vastzetten. Is het nieuwe systeem niet mogelijk?

Nokvorst afdichting

Dan wordt er vaak nog synthetische dakbedekkingsmortel gebruikt. Dit wordt meestal gebruikt om oudere structuren en huizen te herstellen waar de nokvorsten nog in mortel of cement zijn gelegd.

Hierbij begin je met het verwijderen van het poreuze cement. Daarna worden mos en algen van de nokpannen verwijderd door ze schoon te borstelen. Daarna zullen de nokvorsten worden vastgezet met synthetische dakmortel.

Optie 2: De nokvorsten vernieuwen

Zijn de nokvorsten te sterk beschadigd of gebroken? Dan is de enige optie waarschijnlijk om de nokvorsten te vervangen.

Kijk bij het vernieuwen goed naar de soort nokvorsten die je gebruikt, aangezien de nokvorsten wel bij de huidige dakbedekking moeten passen.

Dakvorst verwijderen

Bij een renovatie wordt vaak gewerkt met nokbeugels en een ondervorst. De oude nokvorsten moeten eerst weggehaald worden, samen met de bovenste rij dakpannen als deze in mortel of cement zitten, voordat er nieuwe nokvorsten geplaatst kunnen worden.

Daarna wordt een kunststof ondervorst aangebracht om goede bescherming te bieden tegen de elementen. Als laatste worden de nieuwe nokvorsten geplaatst.

Dan kan het dakpannen leggen weer beginnen. Soms kunnen de nokvorsten hergebruikt worden wanneer enkel de ondervorst beschadigd is.

Veel gestelde vragen

Welke soorten nokvorsten zijn er?

+
Er zijn nokvorsten in allerlei verschillende vormen en uitvoeringen verkrijgbaar. Een aantal bekende nokvorsten zijn de halfronde nokvorst, schubvorst, ballonvorst, hoekkeper en zadelvorst. Daarnaast zijn vorsten in ronde of juist hoekige afwerkingen verkrijgbaar.

Wat is een ventilerende nok?

+
Om de nok te laten ventileren kun je kiezen voor ventilerende nokvorsten. Hierdoor kan er voldoende geventileerd worden onder het dak zonder risico op lekkages.

Wat is een schubvorst?

+
Een schubvorst is een type nokvorst die wordt gebruikt om hoekkepers mooi en netjes af te werken. De schubvorst kan in moderne of juist klassieke uitvoeringen gekozen worden.

Nokvorsten: gratis offertes

Ben jij op zoek naar offertes voor nokvorsten? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes