Als je kiest voor het laten plaatsen van folie onder dakpannen, weet je zeker dat het dak daarmee goed geïsoleerd wordt.
Folie onder dakpannen
Wordt het dak op je woning vervangen dan is het zeker het overwegen waard om voor folie onder dakpannen te kiezen. Bekijk de dakpannen offerte
Wat is het nut van folie onder dakpannen aanbrengen?
Als je ervoor kiest om folie onder dakpannen te laten plaatsen, betekent dit dat deze niet direct op zichzelf een isolerende werking heeft. Wat voor nut heeft deze folie dan wel vraag je je nu misschien af?
De folie onder dakpannen zorgt ervoor dat het huis beschermd wordt tegen vocht en dat er een beter leefklimaat ontstaat. Als je naast de folie andere isolatiematerialen aanbrengt onder het dak en in de rest van de woning, dan stimuleert de folie onder de dakpannen de werking daarvan.
De folie zorgt ervoor dat de andere isolatiematerialen die gebruikt worden onder de rest van het dak, niet nat worden en dat het vocht daar niet in door kan dringen.
Keuze uit twee soorten folie voor onder de dakpannen
Je kunt bij folie onder dakpannen een keuze maken uit twee verschillende soorten. Dit zijn de volgende twee:
- Waterkerende dampopen folie
- Waterkerende dampdoorlatende folie
De namen van de soorten folie mogen erg op elkaar lijken, het zijn toch echt twee verschillende materialen die op een andere plek worden bevestigd.
Waterkerende dampopen folie
De waterkerende dampopen folie wordt gebruikt voor daken met dakpannen met een hellingspercentage vanaf 25 graden. De folie zelf bestaat uit stroken die gemaakt zijn van kunststof.
Deze stroken worden zo onder de dakpannen gelegd dat ze elkaar een aantal centimeters overlappen. De stroken worden voor het beste effect om en om gelegd zodat alles goed afgedicht wordt.
De folie wordt rechtstreeks op het dakbeschot aangebracht en zit daarmee ook meteen tegen de dakpannen aan. Vaak kun je kiezen uit verschillende soorten dampopen folie onder dakpannen.
Voordelen van waterkerende dampopen dakfolie
Als je een dak van pannen legt, is het natuurlijk heel belangrijk dat er geen vocht doorheen komt.
Zelfs als het bijvoorbeeld langdurig en hard regent of wanneer er sneeuw valt die op het dak blijft liggen, is het zaak dat deze niet door de pannen heen komt. Lekkages zit immers niemand op te wachten.
De waterkerende dampopen folie wordt direct onder de pannen aangebracht en zit zo helemaal niks in de weg en neemt amper extra ruimte in. Je hebt nauwelijks ruimteverlies onder het dak maar je stimuleert er wel de isolatie van de woning mee.
Aanbrengen van de waterkerende dampopen folie
Wanneer je zelf een goede klusser bent, is het niet al te ingewikkeld om zelf de dampopen folie aan te brengen onder de dakpannen.
Uiteraard bevestig je eerst de folie voordat de dakpannen erop gaan. Houd bij het monteren altijd rekening met de soort dakpannen je gaat gebruiken, wat de exacte helling van het dak is en hoeveel graden het buiten is.
Als je de folie bijvoorbeeld met heel warm weer bevestigt, is de kans aanzienlijk dat deze bij het afkoelen wat krimpt.
Heb je dan bijvoorbeeld de stroken folie niet ver genoeg over elkaar heen gelegd, dan kunnen er kleine openingen tussen ontstaan en heeft de folie niet het optimaal isolerende effect dat je ermee beoogt.
Waterkerende dampopen folie heeft twee verschillende kanten
Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je waterkerende dampopen folie onder dakpannen aanbrengt, is dat deze twee verschillende kanten heeft.
De folie heeft een zwarte zijde en een reflecterende zijde. De zwarte kant van de folie moet aan de buitenkant gehouden worden terwijl de reflecterende laag aan de onderzijde komt te zitten. Deze wordt dus bevestigd aan het bestek net onder de pannen.
Zorg er wel altijd voor dat er onder de folie aan de onderzijde 2,5 centimeter ruimte vrij blijft. De zwarte kant van de folie bevat de waterdichte laag dus daarom komt deze naar de pannen toe gericht te zitten.
Waterkerende dampdoorlatende folie
Met deze tweede variant aan folie voor onder dakpannen kun je ook je dak van een betere isolatie voorzien. Dit is een variant folie die gemaakt is van kunststof en die kruiselings wordt aangebracht.
Deze folie zorgt ervoor dat de overige isolatiematerialen in het dak goed hun werk kunnen doen en dat deze niet vochtig worden als het bijvoorbeeld erg hard regent of wanneer er sneeuw op het dak is gevallen. De folie bestaat uit vezels van polyester die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk warmte verliest via het dak in de woning.
De folie heeft net als de andere soort een reflecterende kant waardoor de warmte die omhoog gaat in je woning, teruggekaatst wordt en niet verloren gaat.
Voordelen van waterkerende dampdoorlatende folie
Waterkerende dampdoorlatende folie zorgt ervoor dat je woning extra goed geïsoleerd wordt.
Als je de woning warm stookt met bijvoorbeeld de verwarming op koude dagen, dan gaat de warmte natuurlijk altijd omhoog. Als je dan een goed geïsoleerd dak hebt met deze dampdoorlatende folie eronder, dan zorgt de reflecterende laag van de folie ervoor dat de warmte weer terug naar beneden gaat en kun je er als bewoner optimaal van profiteren.
Je behoudt niet alleen meer warmte in de woning maar hoeft ook minder hard te stoken. Goed voor je portemonnee en zeker ook beter voor het milieu.
Aanbrengen van waterkerende dampdoorlatende folie
Een belangrijk verschil tussen beide soorten dakfolie is dat deze op verschillende plaatsen worden aangebracht. Daar waar de dampopen folie direct tegen de pannen komt te zitten (dus aan de buitenzijde van de rest van het isolatiemateriaal) zit de dampdoorlatende folie er juist onder.
Dit betekent dat deze dus aan de binnenzijde van de isolatie wordt aangebracht. Dit staat ook wel bekend onder de naam warme zijde. Er wordt hierbij een spouw aangehouden van zo’n 30 millimeter zodat de folie optimaal zijn werk kan doen.
Belangrijke aandachtspunten als je folie onder dakpannen aanbrengt?
Als je folie gaat aanbrengen, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden. Dit geldt natuurlijk voor beide soorten folie onder dakpannen.
- Zorg er altijd voor dat je de folie op de juiste wijze aanbrengt. Dit betekent, afhankelijk van het soort folie dat je kiest, dat je dit met kleine overlap doet of kruiselings. Op de verpakking van de betreffende folie of in de bijbehorende gebruiksaanwijzing zal staan hoe je deze op de juiste manier aanbrengt, maar kijk bij twijfel altijd even online of je de juiste wijze van aanbrengen vinden kunt. Zo heeft de folie namelijk het beste effect.
- Zorg ervoor dat je goede folie kiest die kwalitatief het beste is en tegen een stootje kan. Folie die heel dun is en die je meteen kapot trekt, heeft weinig nut. Breng de folie altijd op de juiste plek aan. Dit betekent dus voor waterkerende dampopen folie direct onder de dakpannen (aan de koude zijde) en voor waterkerende dampdoorlatende folie aan de warme zijde, dus onder de andere isolerende producten.
- Zorg ervoor dat je de reflecterende zijde van de folie altijd aan de onderkant hebt zitten. Anders heeft de folie geen warmte kerende werking.
- Zorg ervoor dat je de waterkerende zijde van de folie altijd aan de bovenkant hebt zitten. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het water dat door regen en sneeuw binnen wil dringen, tegengehouden wordt en niet in de woning terecht komt.
- Heb je een dakkapel of andere ramen in het dak zitten, die dus tussen de pannen bevestigd worden? Zorg er dan altijd voor dat de folie op die punten goed wordt bevestigd wordt en dat je er geen openingen of kieren in laat zitten waardoor het vocht alsnog binnen kan dringen.
Waterkerende folie onder dakpannen zelf bevestigen of laten doen?
Als je zelf een nieuwe woning aan het bouwen bent, is het belangrijk dat je van tevoren goed bekijkt welk isolatiemateriaal je wilt aanbrengen onder de dakpannen. Win vooraf voldoende informatie in en zorg ervoor dat je het juiste materiaal aanschaft.
Bespaar hier nooit op want isolatie is erg belangrijk en de investering meer dan waard. Weet je niet zo goed hoe je zelf het beste de folie onder dakpannen kunt aanbrengen? Dan kun je dit natuurlijk ook altijd aan een vakman of -vrouw overlaten.
Huis renoveren of verduurzamen
Wil je je woning goed isoleren en verduurzamen? Dan hoort het dak daar zeker ook bij. Als je een eigen huis hebt, probeer dit dan zo goed mogelijk te isoleren. Is het dak bijvoorbeeld aan vervanging toe en wil je er nieuwe dakpannen op leggen?
Zorg dan ook altijd voor het juiste isolatiemateriaal dat je eronder aanbrengt. Gaat je verhuurder de daken vervangen? Informeer dan altijd wat ze eraan gaan doen en probeer af te dwingen dat ook het dak zo duurzaam mogelijk en op de beste wijze wordt geïsoleerd.
Je zult jarenlang plezier hebben van een goed geïsoleerd dak dus het is de investering meer dan waard.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!