Verschillende soorten en mogelijkheden vorstpannen

Gebogen dakpannen, vorstpannen genoemd, worden gebruikt om de voeg tussen twee dakvlakken op de nok van een dak af te dekken. De vorstpan is afhankelijk van het type dakbedekking dat op het dak ligt.

vorstpannen worden gelegd

Vorstpannen

Om de vorstpannen bij de dakbedekking aan te laten sluiten wordt er bijvoorbeeld een rietvorst gebruikt om de nok van een rieten dak te bedekken. Bij de vele verschillende soorten machinaal vervaardigde dakpannen worden voornamelijk vorstpannen gebruikt met voor- en achtersluiting.

Verschillende soorten vorsten

Er zijn vier soorten nokpannen, namelijk de zadelvorst, de ballonvorst, welke bij Romaanse dakpannen wordt gebruikt, de Franse of Marseiller vorst, die driekantig is en is voorzien van flauw gebogen zijden en de ronde vorst die een doorsnede heeft met een halfcilindrische vorm. Daarnaast zijn er decoratieve vorstpannen die aan de bovenkant een sleuf bevatten waarin vorstnokonderdelen kunnen worden gezet. Eindvorsten voor plaatsen waar de nok ophoudt bij de gevel, evenals T-stukken en andere hulpstukken om aan verschillende dakvlakken te voldoen, behoren ook bij alle soorten vorstpannen.

Zelf vorstpannen aanbrengen of het werk door iemand anders laten doen?

Vorstpannen moeten altijd correct worden aangebracht. Het is dan ook cruciaal om de taak zorgvuldig en zonder fouten uit te voeren wanneer je zelf vorstpannen gaat aanbrengen. Je wilt immers wel voorkomen dat de vorstpannen in de loop van de tijd gaan lekken en voor vervelende lekkages gaan zorgen.

Vakman inschakelen

Het is altijd raadzaam om een vakman of expert in te schakelen voor het aanbrengen of vervangen van vorstpannen als je daar zelf nog geen ervaring mee hebt. Zij beschikken namelijk over de juiste opleiding en hebben daarnaast ook de nodige ervaring. Als je een expert inhuurt, voorkom je ook dat je zelf op het dak moet klimmen om de vorstpannen aan te brengen. Omdat een expert al veel ervaring heeft met het beklimmen van daken en het werken aan de dakvorst, is het werk dan ook een stuk veiliger uit te voeren.

Wil je weten wat de kosten van vorstpannen zijn?
Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkers die de juiste vorstpannen voor de beste prijs aanbieden. Vergelijk de prijzen voor de beste deal!
arrow Vraag offertes aan

Verschillende soorten vorstpannen

Naast de begin-, eind- en afdichtingvorstpannen zijn er verschillende andere soorten vorstpannen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de halfronde vorstpan. Als het gaat om vorstpannen is dit de keuze die het meest gemaakt wordt. Een andere vorstpan die nog weinig wordt toegepast is de hoeknokvorst, ook wel de ballonvorst genoemd. De term “hoeknok” verwijst naar de nokvorst die twee aangrenzende dakgrenzen, die elkaar onder een schuine hoek kruisen, precies verenigt tot de hoeknok en dus de nokvorsten vastzet.

vorstpannen op schuin dak

De keuze voor vorstpannen

De zadelnokvorst is weer een andere soort vorstpan. Dit soort vorstpan wordt ook wel de omloopvorst genoemd, omdat hij vaak aan beide zijden van de kopsluiting gebruikt wordt. Een broekstuk zal niet als enige soort vorstpan worden gebruikt, maar is vaak wel een onderdeel hiervan. De keuze van de vorstpan wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder het type dakpannen dat momenteel op het dak aanwezig is, evenals de helling van het dak. Met deze elementen moet rekening worden gehouden om een verstandige keuze te kunnen maken.

De vorstpannen op een oude woning

In het verleden werden vorstpannen vrijwel altijd aangebracht en bevestigd met cement. Dit was echter niet het beste materiaal voor het vastzetten van deze pannen, omdat daken moeten kunnen meebewegen met het weer en de temperaturen buiten. Het gevolg van het gebruik van cement is dat de vorstpannen van oudere huizen vaker scheuren en dat er openingen en gaten in het cement voor kunnen komen. De vorstpannen kunnen daardoor uiteindelijk losraken. Hierdoor neemt de kans op lekkage en vocht, aantasting en schade van het hout en aantasting van het isolatiemateriaal van het dak snel toe.

Flexibele dakmortel

De dakdekkers van tegenwoordig gebruiken eigenlijk alleen maar flexibele dakmortel in plaats van conventioneel cement om de vorstpannen mee vast te zetten. De beweging van de dakconstructie zal hierdoor minder snel lekken veroorzaken bij je vorstpannen omdat deze dakmortel flexibel is en dus mee kan bewegen. Zo hoef je niet snel de nok te herstellen. Maar in deze situatie is het wel essentieel dat je dak voldoende ventilatie heeft. Een dak moet namelijk nog steeds kunnen ademen. Daarom wordt vaak gekozen voor ventilerende vorstpannen in combinatie met flexibele dakmortel.

Vorstpannen vergelijken: gratis offertes

Zijn de vorstpannen op jouw dak aan vervanging toe, of wil je een nieuw dak laten plaatsen? Vul ons formulier in om volledig vrijblijvend offertes te ontvangen, zodat jouw dak nog vele jaren weer en wind zal kunnen weerstaan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes