Draagkracht dak berekenen | Laat je dak inspecteren

De draagkracht van een dak geeft aan wat een dak aankan als het aankomt op druk van buitenaf. Wanneer moet je de draagkracht dak berekenen en hoe gebeurt dit? Bekijk hier de dak offerte.

draagkracht-dak-berekenen.jpg

Draagkracht berekenen voor zonnepanelen

Het berekenen van de draagkracht van je dak is van belang wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak wil laten plaatsen. Op deze manier weet je hoeveel zonnepanelen er veilig op het dak geplaatst kunnen worden.

Daarnaast worden zonnepanelen altijd met ballast geplaatst om te voorkomen dat ze eraf kunnen waaien. Dit gewicht moet ook berekend worden.

Groendak laten plaatsen

Ook als je een groendak wil plaatsen is het goed om de draagkracht vast te stellen, omdat een plat dak een ander draagvermogen per vierkante meter heeft dan een hellend dak.

Je kunt er voor kiezen om zelf een berekening te maken, maar je kunt het is verstandiger om een keuring uit te laten voeren door een expert.

Afhankelijke factoren

  • De conditie van de constructie van het dak
  • Afmetingen van het dakoppervlak
  • Type dakbedekking
  • De hoeveelheid te verwachten belasting van buitenaf
  • Hellingsgraad van het dak
draagkracht berekenen

Zo bereken je de draagkracht van het dak

Kort gezegd bereken je wat een dak aankan qua gewicht. Door dit te berekenen weet je wat je dak aankan wat betreft het gewicht van een sedumdak of het gewicht van zonnepanelen.

Dergelijke berekeningen zijn onder andere afhankelijk van het type dak. Over het algemeen vermenigvuldig je de lengte, breedte en het draagvermogen van het dakoppervlak per vierkante meter.

Plat dak

Doorgaans is het zo dat de wind meer zuigkracht heeft bij platte daken. Daarom is het belangrijk om de draagkracht goed te berekenen. De krachten die worden uitgeoefend op het dak moeten kleiner zijn dan het gewicht van het dak.

Anders kunnen dakonderdelen worden losgerukt, bijvoorbeeld door harde windvlagen. Bij de berekening wordt rekening gehouden met de overspanning, maar ook met de breedte en de uitkraging.

Hulp nodig bij het berekenen van het draagvermogen van je dak?
Vraag online een offerte aan! Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met bouwprofessionals bij jou in de buurt.
arrow Ontvang gratis offertes!

Hellend dak

Bij een hellend dak moet je kijken naar het aantal graden van de dakhelling en de draagkracht bij sneeuwval.

Op basis hiervan wordt een berekening gemaakt. Hoe dat plaatsvindt, lees je verderop in het artikel.

Dakbelasting berekenen

Het is daarnaast ook belangrijk om de dakbelasting te berekenen. Dit kan worden verdeeld in twee soorten belasting: blijvende belasting en dynamische belasting.

  • Permanente belasting: de massa van het dragende deel, het dakbeschot, de dakbedekking en de eventuele ballastlaag.
  • Veranderlijke belasting: hier valt alle belasting onder zoals regenwater, sneeuw, wind, goederen en voorzieningen zoals zonnepanelen.
draagkracht berekenen

Formule dakhelling van een schuin dak

Bij de berekening van de draagkracht is het belangrijk om eerst te kijken naar de dakhelling. Gelukkig is het berekenen van de dakhelling relatief eenvoudig. Een dakhelling van 0 tot 15 graden staat de veranderlijke belasting op 1 kN/m2. Kn staat voor KiloNewton. Is de dakhelling meer dan 15 graden? Dan staat de veranderlijke belasting op 4 kN/m2 en wordt er een extra 0,2 gerekend per dakhelling.

Tijdens een dakinspectie kom je erachter of het dak geschikt is voor eventuele belasting, zoals zonnepanelen.

Dakinspectie laten uitvoeren

Wil je erachter komen of het dakoppervlak geschikt is voor belasten zoals zonnepanelen of een groendak? Dan wordt het altijd aangeraden om een dakinspectie te laten uitvoeren.

Een expert op dit gebied weet niet alleen precies hoe de berekening van de draagkracht gemaakt moet worden, maar ook met welke zaken er rekening moet worden gehouden.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Voorkom onnodige schade

Het voordeel van het inschakelen van een dakdekker is dat zij vaak veel ervaring hebben. Bovendien weten zij exact hoe ze veilig te werk moeten gaan. Als de draagkracht foutief is berekend loop je het risico dat er na bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen schade ontstaat.

De onkosten van schade kunnen hoog oplopen. Een keuring laten verrichten door een dakdekker is dus wellicht een hele waardevolle eenmalige investering die je veel kosten in de toekomst kan besparen.

Belangrijke taak

Nog een pluspunt van een professionele dakinspectie is dat een ervaren dakdekker direct de conditie van het dakoppervlak kan controleren. Zo kan beginnende slijtage tijdig gesignaleerd worden.

De draagkracht berekenen is een klus die zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd moet worden, zodat je ervan verzekerd bent dat het dak het belasten aankan of niet. Wil je zekerheid? Laat dan de draagkracht berekenen door een professional.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kan een dak dragen per m2?

+
Hoeveel een dak kan dragen per m² is afhankelijk van de hellingsgraad, de afmetingen, het materiaal en de conditie van het dak. Laat een specialist een inspectie uitvoeren voor een betrouwbaar antwoord.

Hoeveel draagkracht plat dak?

+
Onder ideale omstandigheden zou een plat dak 50 kg per m² moeten kunnen dragen. Dat wil niet zeggen dat ieder dak ook daadwerkelijk 50 kg per m² kan dragen, laat dat inspecteren door een specialist.

Hoeveel gewicht kan een schuin dak dragen?

+
Schuine daken zouden onder ideale omstandigheden 50 kg per m² moeten kunnen dragen. In de praktijk kunnen schuine daken gemiddeld 65 kg per m² dragen.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes