Panlatten vervangen | Stevige bevestiging voor je dakpannen

Je hebt panlatten nodig om een sterk en betrouwbaar dak te kunnen bouwen. Op een dak met een helling wordt een horizontale houten lat geplaatst genaamd de panlat. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld dakpannen op een dak op passende wijze worden gemonteerd.

panlatten vervangen

Panlatten vervangen

Aan panlatten hangt de dakbedekking van het dak. Deze balken bevestigen het dakbeschot met de dakbedekking. Liggen er gebroken dakpannen op het dak? Dan kan het zijn dat er water in de constructie komt, waardoor het houten gedeelte kan gaan rotten. In dat geval is het hoog tijd om de panlatten te vervangen.

De levensduur van panlatten

Wanneer het nodig is om de oude panlatten te vervangen, kies dan voor hoogwaardige panlatten met een lange levensduur. Op deze manier weet je zeker dat je niet over een aantal jaar weer de panlatten moet vervangen. De gemiddelde levensduur van panlatten ligt tussen de 10 en 15 jaar. Met wat beits of verf kun je de levensduur extra verlengen.

Geïmpregneerd vurenhout

Het kiezen van vuren panlatten die geïmpregneerd zijn is aan te bevelen en wordt ook veelal gebruikt. Vurenhout panlatten zijn namelijk zeer goed weerbestendig. Bovendien is geïmpregneerd vuren ongevoelig voor insecten en schimmels. Hierdoor is het hout een van de meest gebruikte soorten constructiehout voor de verschillende maten panlatten. Wanneer je de panlatten gaat vervangen hoef je over het algemeen niet heel veel geld uit te geven, ook niet voor het op maat laten zagen.

Waarom worden panlatten gebruikt?

Er moet een houten lat constructie worden gemaakt voordat de dakbedekking kan worden aangebracht, dit heet het dakbeschot. Houten latten, die op verticale tengels, sporen of ribben worden gemonteerd als horizontale latten, vormen deze panlatten. Een panlat kan in verschillende lengtematen geleverd worden. Door de diverse afmetingen panlatten kunnen ze perfect worden aangesloten op de dakconstructie.

zichtbare panlatten bij renovatie

Panlatten plaatsen

Bij een volledige dakrenovatie van een hellend dak met pannen worden alle dakpannen vervangen en worden de panlatten vernieuwd. Hoe werkt het opnieuw plaatsen van pannenlatten precies?

Folie aanbrengen

Wanneer de panlatten en dakpannen van een dak vervangen worden, wordt er doorgaans ook direct een dampdoorlatende folie aangebracht op het dakbeschot en onder de pannen. Dit zorgt ervoor dat het dak waterdicht is, en dat water niet naar binnen kan, maar damp wel naar buiten.

Nieuwe panlatten en dakpannen plaatsen

Het is essentieel dat de panlatten gelijkmatig worden geplaatst en dat de dakpannen elkaar netjes overlappen. Leg de dakpannen daarnaast altijd van beneden naar boven als je echt begint met plaatsen. Om verschuiven en mogelijk wegwaaien te voorkomen, moet de onderste rij pannen tijdens deze procedure stevig aan de panlatten worden bevestigd met schroeven. Daarna kun je de rest van de dakpannen leggen.

Zelf panlatten vervangen

Een nieuwe panlat kan voor niet al te veel geld worden aangebracht, zeker als je het zelf doet. Zo bespaar je immers op installatiekosten. Het zelf vervangen van panlatten is dus mogelijk, maar let er wel op dat je op het dak werkt en dat je dus voorzicht en goed voorbereid te werk moet gaan. In veel gevallen is het dus aan te raden om specialisten in te schakelen. Zo weet je zeker dat de panlatten op de juiste manier vervangen worden.

De afmetingen van panlatten

Je vraagt je misschien af wat precies de afmetingen zijn van panlatten. Daarnaast vraag je je misschien ook af op welke afstand de panlatten moeten liggen. Aangezien de afmetingen van het dak van groot belang zijn, is er geen eenduidig antwoord op deze vragen. Het ligt aan het oppervlak van het dakbeschot en de dakbedekking die je kiest.

Formule

Er is wel een formule waar je over het algemeen gebruik van kunt maken. Zo heb je bijvoorbeeld de nok tot de gootlengte / de verticale panhoogte x 2. Het antwoord op deze formule is het aantal panlatten dat je nodig hebt over de noklengte. De lengte tot de nok / de horizontale panhoogte x 2 is het aantal tengels dat je nodig hebt van de gootlengte tot de nok.

De kosten van panlatten vervangen

De kosten voor het vervangen van panlatten ligt niet erg hoog. Een vierkante meter zou over het algemeen ongeveer € 15 moeten kosten. Deze prijs is inclusief het schieten van de panlatten.

Is er maar één lat die vastgezet moet worden? Leveranciers in de buurt hebben vaak restpartijen waar je gemakkelijk een enkele lat van kunt kopen, wat over het algemeen goedkoper is. Zorg er in dit geval wel voor dat de maat goed is en maak de latafstand niet te smal.

Panlatten vervangen: gratis offertes

Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes voor je panlatten laten vervangen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes