Afmeting panlatten | De verschillende maten en soorten

Er zijn verschillende afmetingen panlatten, wel is er een maat die normaal gebruikelijk is. De meest voorkomende afmeting voor een panlat is 22×50 mm. Je hebt naast deze formaat ook de keuze uit de afmeting 22×63 mm. Naast deze formaten heb je verschillende lengtematen, deze zijn verkrijgbaar van 270 cm tot 540 cm. Met al deze formaten kun je jouw dak geheel voorzien van panlatten.

afmeting panlatten

Wat zijn panlatten?

Er worden horizontale latten van hout op een hellend dak gelegd, deze horizontale lat noem je een panlat. Panlatten zijn houten latten die worden gebruikt om dakpannen of andere soorten dakbedekking te bevestigen aan het dak. Panlatten zorgen ervoor dat het dakbeschot bevestigd is aan de dakbedekking. Panlatten zijn vaak gemaakt van geschaafd vurenhout, omdat vuren panlatten dun en licht zijn en daarnaast eenvoudig te bewerken.

De standaard afmeting van panlatten

Naast de standaard afmeting van een panlat heb je verschillende lengtematen die van 2700 tot 5400 mm kunnen. De standaard afmeting van panlatten is 22×50 mm, daarnaast heb je ook de afmeting 22×63 mm.

Vurenhout

Vuren is een ideale houtsoort voor het maken van panlatten. Ze zijn lichtgewicht en gemakkelijk te gebruiken. Om de levensduur van het hout te verlengen, werk je de latten af ​​met verf, beits of lak.

Vurenhout wordt gemaakt van Noordse naaldbomen. Vurenhout is verkrijgbaar in verschillende maten. Van vurenhouten balken tot vurenhouten planken en zelfs bewerkte vurenhouten latten, zoals geïmpregneerd vurenhout. Vurenhout is relatief goedkoop.

Dakwerk laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Panlatten van vurenhout

Panlatten worden meestal gemaakt van vurenhout. Vurenhout is een relatief goedkope houtsoort. Door het zachte materiaal is een vuren panlat eenvoudig te bewerken. Vurenhout is een zachte houtsoort, maar het biedt wel ondersteuning en stabiliteit aan de dakbedekking.

Vurenhouten latten die geïmpregneerd zijn, worden vaak gebruikt. Geïmpregneerd vurenhout is ongevoelig voor insecten en schimmels en deze latten zijn zeer weerbestendig. Dit maakt vuren een van de meest gebruikte soorten constructiehout voor latten van verschillende afmetingen. Wanneer je de panlatten wilt vervangen, kost dat relatief niet veel geld, zelfs de prijs voor het op maat laten zagen ligt niet hoog.

panlatten dak

Welke maat hebben panlatten?

Je hebt diverse afmetingen panlatten, de meest gebruikte en standaard afmeting is 22×50 mm. Je hebt daarnaast nog andere afmetingen en lengtematen die heel je dak kunnen bedekken.

Wat is de dikte van een panlat?

De standaard dikte voor een panlat is ongeveer 24 mm. Bij een sarkingdak wordt soms een iets dikkere panlat gebruikt, deze is vaak rond de 30 mm dik.

Wat is de dikte van een tengel?

De dikte van een tengellat is ongeveer 15 mm dik. De breedte van een tengellat is het beste 30 mm of meer om het splijten van het hout te vermijden.

Wat is de maat van een tengel?

De maat voor een tengellat kunnen nogal verschillen. Een tengel is een houten lat die je gebruikt op daken, plafonds en wanden. De afmetingen kunnen variëren van 10×50 mm tot 22×75 mm.

Welke tengels voor panlatten?

Panlatten worden horizontaal toegepast. Vaak wordt dit gedaan in combinatie met tengel, vuren tengels bijvoorbeeld. Deze vuren tengels worden op hun beurt dan verticaal toegepast.

Offerte voor dak werkzaamheden aanvragen

Wil jij dak werkzaamheden door een ervaren vakman uit laten voeren? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes