Subsidie nieuw dak | Voorwaarden en mogelijkheden

Iedereen die zijn dak renoveert kan in aanmerking komen voor een subsidie. Je provincie of gemeente kan ook een subsidie verstrekken naast de landelijke subsidies die er zijn. Ontdek alles over het subsidiëren van je nieuwe dak! Bekijk het vervangen van het dak.

subsidie-nieuw-dak.jpg

Subsidie nieuw dak

Particulieren kunnen op dit moment geen landelijke subsidie aanvragen voor een nieuw dak of dakrenovatie. Je kunt echter mogelijk een subsidie ontvangen als je besluit je dak duurzamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld subsidie voor een nieuw groen dak aanvragen, afhankelijk van waar je woont, of bijvoorbeeld voor dakisolatie.

Gemeentelijke hulp bij dakrenovatie

Wil je alleen je dak upgraden en geen andere energiebesparende acties ondernemen? Dan kun je alleen een gemeentelijke subsidie voor een nieuw dak gebruiken. Houd er rekening mee dat niet alle gemeenten dit aanbieden en dat elke gemeente andere voorwaarden en subsidiebedragen kan hanteren. Win daarom altijd voldoende info in bij je gemeente voordat je je dak laat renoveren.

Verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%

Het verlaagde btw-tarief is een handig financieel voordeel dat je krijgt als je geen verdere energiebesparende maatregelen neemt. Is je huis minstens twee jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21% btw op arbeidskosten slechts 9%. Bedenk wel dat je hiervoor met een gekwalificeerde vakman moet werken.

subsidie voor een nieuw dak
Op zoek naar subsidie voor een nieuw dak?
Stel je vragen aan experts.

ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie

Wil je een aanvraag indienen voor een landelijke subsidie om je dak te isoleren? Dan moet je als onderdeel van je planning minstens twee energiebesparende maatregelen uitvoeren. Een van de mogelijke subsidies waarvoor je dan in aanmerking kunt komen is de ISDE van de Rijksoverheid. De ISDE staat voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Verschillende voorwaarden voor deze isolatiesubsidie

Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Een van de voorwaarden is dat je 2 of meer energiebesparende maatregelen moet nemen. Een andere voorwaarde heeft te maken met de uitvoering van de isolatiewerkzaamheden. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een vakman en moeten binnen de grenzen van de huidige thermische schil geplaatst worden.

Hoeveel subsidie krijg je voor dakisolatie?

Voor dakisolatie krijg je vanuit de ISDE € 30 per m2. Dit bedrag geldt wanneer je minstens 2 isolerende maatregelen neemt. Wanneer je alleen het dak isoleert, is het subsidiebedrag € 15 per m2. Het soort energiebesparende maatregel dat je hebt uitgevoerd is daarnaast ook bepalend voor het ISDE bedrag. Daarnaast moet je een bepaald aantal vierkante meters van het dak isoleren om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Extra subsidie voor biobased materialen

Vanaf 2024 krijg je extra subsidie wanneer je biobased isolatiematerialen gebruikt voor de isolatie van je woning. Denk hierbij aan vezelhennep of vlas. Voor dakisolatie geldt dat je € 5 extra krijgt per vierkante meter.

Hoeveel m2 dak isolatie voor subsidie?

Om voor de subsidie in aanmerking te komen is er ook een voorwaarde voor het aantal vierkante meters van het dak dat je laat isoleren, en de minimale isolatiewaarde. Er moet namelijk minimaal 20 m2 van het bestaande dak geïsoleerd worden tijdens de dakrenovatie om de ISDE te kunnen aanvragen. Daarbij hoort een minimale Rd-waarde (isolatiewaarde) van 3,5 m2 K/W.

Hoe dik moet isolatie zijn voor een premie?

Het isolatiemateriaal dat je gebruikt voor dakisolatie moet een minimale dikte hebben en hangt samen met de isolatiewaarde. Gebruik je materiaal met een hogere isolatiewaarde? Dan zal een mindere dikke isolatielaag nodig hebben. Is er al isolatiemateriaal aanwezig in het dak? Dan mag je dit niet optellen bij de benodigde dikte en isolatiewaarde.

Geen subsidie voor uitbreidingen

Uitbreidingen van je woning vallen niet onder deze subsidie. Het moet gaan om het isoleren van een bestaand dakoppervlak. Ben je dus bezig met een dakopbouw met nieuwe verdieping of een dakkapel en wil je deze uiteindelijk ook laten isoleren? Dan valt dit niet onder de subsidie.

Combineren met lokale subsidies

Je kunt deze subsidie koppelen aan een gemeentelijke subsidie. In tegenstelling tot sommige andere subsidies kan je de ISDE gebruiken in combinatie met een gemeentelijke of provinciale subsidie voor isolatie en dakrenovatie. Informeer hierover altijd even bij je gemeente.

subsidie aanvragen voor een nieuw dak

SEEH: Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

De SEEH en de ISDE zijn vergelijkbaar. Het belangrijkste onderscheid is dat alleen VvE’s (Verenigingen van Eigenaren), woningbouwverenigingen of woningcoöperaties de SEEH mogen gebruiken. Dit kan worden gebruikt voor procesbewaking, een meerjaren-onderhoudsplan, energieadvies van een gerenommeerde prestatie deskundige en/of energiebesparende maatregelen.

Subsidiebedrag SEEH

Je komt in aanmerking voor een subsidie van het isoleren van een nieuw dak van € 30 per m2, als je aan de voorwaarden voldoet. De subsidie is € 8 per m2 als je de zoldervloer of zolder isoleert. Ook hierbij moet je minstens 1 andere energiebesparende maatregel uitvoeren om deze subsidie dakisolatie te kunnen aanvragen.

subsidie aanvragen voor dak renoveren

Criteria voor de SEEH

Ook hier zijn weer enkele criteria waar je je aan moet houden. Je hebt bij de SEEH ook te maken met een minimale oppervlakte en Rd-waarde. Elk huis moet voor minstens 70% van het hele oppervlak geïsoleerd zijn om de SEEH te ontvangen. Ook hier is een minimale isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W verplicht.

Verder moet je enkele voorzorgsmaatregelen treffen. Huur bijvoorbeeld altijd een gekwalificeerd of gerenommeerd bouwbedrijf in om de isolatie- en renovatiewerkzaamheden uit te voeren. De acties moeten ook binnen de huidige thermische schil worden uitgevoerd.

Niet te combineren met andere subsidies

De SEEH kan niet gekoppeld worden aan lokale subsidies, in tegenstelling tot de ISDE. Zowel gemeentelijke als provinciale subsidies kunnen niet worden gecombineerd met de SEEH. De aanvraag moet verder worden ingediend voordat de verwachte isolatie- en restauratiewerkzaamheden mogen beginnen.

Lening voor energiebesparing

Ben je geïnteresseerd in het verbouwen en isoleren van een nieuw dak, maar kun je geen subsidie krijgen? Dan kun je als particulier en eigenaar van een woning en ook als VvE een aanvraag indienen voor de Energiebespaarlening. Deze lening van het Nationaal Warmtefonds heeft een redelijk rentepercentage. Afhankelijk van hoeveel je leent, varieert de looptijd van 7 tot 20 jaar.

Leenbedrag voor energiebesparende maatregelen

Je kunt als particulier tussen € 1.000 en € 25.000 lenen om geld te steken in energiebesparende projecten, zoals dakisolatie. Je moet de aanvraag voor deze lening van het Nationaal Warmtefonds indienen vóór de werkzaamheden of binnen twee maanden na de voltooiing ervan. Het is essentieel om zo snel mogelijk een professionele vakman in te schakelen, omdat je vooraf een offerte en verklaring moet indienen.

Als vereniging lenen voor isoleren

Als vereniging geldt hetzelfde maximumbedrag per appartementsrecht. Er is ook een zogenaamde nul op de meter renovatie voor een woning. In dit geval kun je maximaal € 65.000 lenen. Na het afsluiten van de lening staat de rente vast, ongeacht hoe groot de lening is, en er zijn geen afsluitkosten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gerust extra professioneel advies.
arrow Ontvang advies

Mogelijkheden voor bedrijven

Bedrijven kunnen profiteren van enkele aftrekposten wanneer ze gaan verduurzamen. Zo kun je als bedrijf gebruikmaken van de VAMIL. Met de willekeurige afschrijving van milieu-investeringen kun je tot 75% van de kosten van je investering aftrekken. Je mag zelf de timing kiezen, waardoor je een voordeel hebt in termen van rente en liquiditeit. De investeringen moeten wel te maken hebben met de zaken die op de lijst staan voor energie en milieu.

MIA voor investeringsaftrek

Je hebt ook nog de MIA. Milieu-investeringsaftrek is de afkorting voor MIA. Deze geeft recht op een extra investeringsaftrek tot 45% van je investering. Dit komt bovenop de standaard investeringsaftrek die ondernemers kunnen gebruiken. De MIA mag alleen gebruikt worden voor investeringen die voldoen aan de eisen van de milieulijst, wat een belangrijk criterium is.

Energie investeringsaftrek voor verduurzaming

Dan heb je ook nog de EIA, de Energie investeringsaftrek. Dit is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met deze regeling is ongeveer de helft van de investeringskosten aftrekbaar. Dit is bovendien afhankelijk van de investeringen die aan een aantal criteria moeten voldoen.

Subsidie nieuw dak: gratis offertes

Krijg advies van bekwame vakmensen en bekijk alle opties die voor jou van toepassing zijn, vul ons formulier in voor gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes