Licht door dak (dakraam, dakkapel, lichtbuis en meer)

Met mooi licht door het dak maak je een lichter huis dat je lucht en ruimte geeft. Vaak creëert het ook een stukje meerwaarde.

Licht door dak

Daglicht is gezond

Daglicht geeft een mens energie en zorgt voor gratis daglicht binnen. Dat scheelt een extra lamp aan en geeft je meer contact met buiten. Hierin zijn behoorlijk wat keuzes te maken:

Hellend dak

Op een hellend dak kiezen de meeste mensen voor een dakraam of dakkapel, toch zijn er meerdere oplossingen om daglicht binnen te krijgen, waaronder:

Plat dak

Voor een plat dak heb je daglichtkokers als oplossing, maar denk ook aan:

Soorten

Bij alle soorten te openen of dichte delen in het dak waardoor licht binnen komt heb je te maken met veiligheid, montage, garantie en andere belangrijke factoren. Daarom is het belangrijk om die toch hier op een rij te zetten voor een compleet overzicht. De mogelijkheden voor meer licht door het dak maken zijn op te splitsen in modellen voor een lichtkoepel in een schuin dak en in een plat dak.

Licht tube

Een licht tube, ook wel daglichtbuis of lichtkoepel genoemd, is een innovatieve oplossing om natuurlijk licht naar donkere of moeilijk bereikbare ruimtes in huis te brengen. Het werkt door zonlicht op te vangen en via een reflecterende buis naar binnen te geleiden, zonder gebruik te maken van elektriciteit.

Er zijn verschillende merken en soorten licht tubes beschikbaar, geschikt voor zowel platte als hellende daken. Wat hun vorm betreft, zijn er zowel ronde als vierkante licht tubes beschikbaar. Het is ook mogelijk om licht tubes te kiezen die, naast het bieden van daglicht, ook ‘s avonds als lichtbron zijn te gebruiken.

Megatube

Megatube is een andere populaire keuze van lichtbuizen, deze optie richt zich op moeilijk bereikbare kamers. Met een opbouw van een lichtkoepel en een spiraalvormige aluminium buis, kan de Megatube het daglicht van buiten opvangen en binnen verspreiden.

Megatube is beschikbaar in zes verschillende groottes en kan worden toegepast op zowel platte als schuine daken. Het Megatube systeem is erg gemakkelijk te monteren en kan zelfs in huizen met dikke muren of daken worden geïnstalleerd.

Lichttunnel

Een lichttunnel, ook wel daglichtbuis of lichtgeleider genoemd, is een goede oplossing voor het brengen van daglicht in ruimtes waar traditionele ramen niet mogelijk zijn. Ze zijn vooral nuttig in gangen, trappenhuizen, badkamers en toiletten.

Er zijn verschillende soorten lichttunnels beschikbaar, ontworpen voor verschillende soorten daken. Zo zijn er voor hellende daken lichttunnels beschikbaar, maar ook voor platte daken en zelfs voor lastigere situaties. In deze situaties wordt gebruik gemaakt van flexibele buizen.

Lichtkoepel schuin dak

Een lichtkoepel op een schuin dak kan een goede investering zijn als je meer natuurlijk licht in je huis wilt. Ze kunnen in verschillende maten en types worden geïnstalleerd, verschillend van enkele tot dubbele of zelfs drievoudige wanden. Hoe meer lagen, hoe beter de isolatie. Maar ook voor extra ventilatie is een lichtkoepel een prima keuze.

Een extra voordeel van een lichtkoepel is dat deze op een schuin dak de ruimte groter kan doen lijken en kan zorgen voor een gezonder binnenklimaat door extra licht en ventilatie. Het is ook mogelijk om een lichtkoepel te kiezen die je zelf kunt openen voor extra ventilatie.

Daglichtspot

Een Daglichtspot is een goede manier om natuurlijk licht in donkere of moeilijk bereikbare ruimtes te brengen. Het werkt op dezelfde manier als een lichtbuis, maar met een eigen ontwerp dat het mogelijk maakt om het licht verder te verspreiden.

Een typische daglichtspot bestaat uit een compacte koepel op het dak die het daglicht opvangt, een reflecterende buis die het licht verplaatst en een diffusor die het licht gelijkmatig verspreidt in de ruimte. Een belangrijk voordeel van een daglichtspot is dat het warmte en omgevingsgeluiden buiten houdt.

Daglichtbuizen/Solatubes

Daglichtbuizen zijn een goede oplossing voor het brengen van natuurlijk licht in ruimtes waar traditionele vensters of dakramen niet mogelijk zijn. Deze buizen, ook wel Solatubes genoemd, zijn leverbaar voor een plat dak, een schuin dak of zijgevels. Ze bestaan uit een compacte koepel op het dak die het daglicht opvangt en een reflecterende buis die het licht verplaatst naar een lager gelegen ruimte.

Enkele belangrijke onderdelen om te overwegen bij de keuze voor daglichtbuizen zijn:

  • Het soort dak: er zijn daglichtbuizen op maat van een schuin dak (hellingshoek van 15° à 60°) en een plat dak (hellingshoek tot 15°).
  • De locatie: daglichtbuizen kunnen zelfs in je gevel of in de grond geplaatst worden.
  • Het merk: bekende merken bieden kwalitatieve daglichtbuizen aan met garantie.
Licht door dak

Kosten

Laten we de kosten niet vergeten want je moet het natuurlijk wel willen en kunnen betalen. Gelukkig is de prijs niet zo extreem hoog als een dakkapel en schuifpui.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Veiligheid

De modellen moeten je de veilige garantie geven bij voorkomen van:
1) Doorvallen (belangrijkste bij plat dak)
2) Inbraak

1: Doorvalkans verlagen en bij doorvallen schade voorkomen aan product en mens | De veiligheid is natuurlijk belangrijk bij voorkomen bij naar beneden en vallend glas naar beneden. Het glas heeft geteste doorvalveiligheid en weinig contactgeluid (tussen 40 en 50 dB) bij regenbuien.

2: Inbraak weren | Voor de eerlijkheid is een opmerking vooraf: in tegenstelling tot wat fabrikanten soms beweren (ons daklicht model is even veilig als een dicht dak) heb je met een daklicht altijd meer kans op inbraak. Dit ‘deel plastic/ glas voor daglicht’ is net wat makkelijker open te breken deel in een bouwconstructie dan een betonnen dak.

In perspectief gezet

Dat gezegd hebbende, kun je bij keuze voor een licht door dak model kiezen voor een goede of heel sterke inbraakwerende variant. Kies voor een model lichtkoepel die voldoet aan weerstandsklasse 2 van NEN 5096. Dan voldoet hij ook aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Opties

De meeste mensen kiezen voor een goedkoop dicht model maar dakkoepel plaatsen die te openen is kan natuurlijk ook geplaatst worden. Deze te openen lichtkoepel is fijn bij situaties waar niet alleen daglicht, maar ook voldoende frisse lucht (ventilatie) nodig is. Denk aan de keuken of ruimte waar veel mensen tegelijk kunnen zijn.

Garantie duur en soort

Kies voor 5 of beter nog 10 jaar schriftelijke fabrieksgarantie tegen alle soorten (zowel het product als de plaatsing) van problemen. De meeste vlak glas lichtkoepels zijn voorzien van 10 jaar fabrieksgarantie.

Elektrisch openen

Het elektrisch te openen model heeft een mooi weggewerkte motor die wordt aangedreven door een slimme besturing via app en/of bedieningstablet. Daarmee kunnen de ruimtes eronder makkelijk worden geventileerd om snel een beter binnenklimaat te creëren. De regensensor is handig en zorgt ervoor dat de vlak glas variant automatisch weer sluit bij de eerste regendruppels. Zo voorkom je inregenen en schade binnen.

Isolatie

Je wilt natuurlijk dat een lichtkoepel goed geïsoleerd is. De mooie combinatie van kunststof en isolatie in het kozijn plus de HR beglazing, zorgt voor een goede isolatiewaarde met een U-waarde van 1,2 W/m²K. Het minimalistische design van de vlak glas oplossing bestaat uit een 4 mm geharde vlakke buitenruit die ingeklemd zit in een strak profiel en omkadering van weersbestendig onderhoudsvrij/-arm kunststof.

Water zo snel mogelijk wegvoeren

De meeste modellen zijn zo gefabriceerd dat ze snel en eenvoudig binnen een dag te monteren zijn. Voor een goede afwatering waarbij het water zo snel mogelijk weg gaat, worden ze geplaatst onder een minimale hellingshoek van 5° zodat regenwater altijd stroomt. Met de juiste opstand om de buitenzijde en omkadering binnen wordt er voor gezorgd dat er een netjes afgewerkte en (belangrijker) waterdichte aansluiting op het plafond komt. Dit geeft je de meeste nette en mooie afwerking.

Zonwering

Lichtkoepel zonwering helpt om het binnen behaaglijker te houden/ maken. Om de instraling van de zon op bepaalde momenten te kunnen tegenhouden zijn voor alle maten en typen mooie passende verduisterende en lichtdoorlatende gordijnen als de beste zonwering beschikbaar. Deze zijn met de hand te openen en bij meerprijs ook elektrisch bedienbaar met afstandsbediening en soms nog handiger met de app op je telefoon/ tablet.

Voordeel

Het daklicht geeft je een aantal voordelen. Een normaal buitenkozijn met glas geeft je natuurlijk uitzicht maar een daklicht geeft je veel meer daglicht dan een kozijn en het verschil is groot. Een lichtopening door je dak geeft je 30%-50% meer helder buitenlicht dan een normaal buitenkozijn met dezelfde oppervlakte. De instraling van daglicht door het dak geeft zoveel meer licht in een ruimte dan een raam, dat dit voordeel veel mensen pas daarna ervaren.

Maar ook enkele nadelen zoals inbrekers kunnen via het dak de lichtkoepel kapot slaan en zo je woning binnentreden. Maar ook bijvoorbeeld extreme hagelbuien kan er schade of ontstaan en zal je toch de lichtkoepel moeten vervangen.

Solatube

Natuurlijk is Solatube het merk voor de licht door dak oplossingen. Deze kokers geven licht op de donkerste plaatsen in huis, ook als er geen buitenmuur of dak in de buurt is. Een alternatief is Skytube en Lighttube.

Veel gestelde vragen

Hoeveel lichtopbrengst met Solatube?

+
De lichtopbrengst van een Solatube is afhankelijk van een aantal factoren. Het belangrijkste is de diameter van de buis. Andere factoren die de lichtopbrengst beïnvloeden zijn de oriëntatie en de hellingshoek van het dak, net zoals de weersomstandigheden.

Wat is een licht hellend dak?

+
Een licht hellend dak, ook wel een flauw hellend dak genoemd, heeft een hellingsgraad die varieert tussen 7° en 15°. Dit soort daken biedt specifieke voordelen op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie.

Wat kost een daglichtbuis?

+
De kosten van een daglichtbuis kunnen variëren, afhankelijk van een aantal factoren. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €300 en €1000 per buis. Belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden, zijn de grootte van de buis, het merk en eventuele extra’s die je erbij wilt hebben. Houd er rekening mee dat deze prijzen exclusief montage zijn. De montagekosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Wat kost het plaatsen van een Solatube?

+
De kosten voor het plaatsen van een Solatube kunnen flink variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is de keuze van het Solatube model belangrijk. Daarnaast kan de vorm van de Solatube, het type dak waarop het wordt geplaatst en het type plafondplaat de prijs beïnvloeden. Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes