Solatube | Daglichtbuis | Lichtkoepel Plat Dak 2024

De Solatube is een daglichtbuis voor in het dak waardoor je in iedere ruimte daglicht kunt creëren. Zelfs in de meest donkere ruimtes in het midden van het huis. Je hebt de keuze uit een Solatube, Skytube en nog anderen.

solatube-1.jpg

Hoeveel lichtopbrengst met Solatube?

Een Solatube is een daglichtbuis met spiegelende binnenzijde waardoor de zonnestralen het hele huis doorkaatsen. Het is een soort lichtkoepel op een plat dak of schuin dak, maar dan voor moeilijk bereikbare kamers. Zo kun je altijd genoeg daglicht in huis krijgen, zelfs zonder grote ramen!

Solatube daglichtsysteem installeren

De Solatube kun je zelf monteren of laten monteren. Deze elementen zijn behoorlijk kostbaar, maar zeker de moeite waard. Ze maken een ruimte optisch groter. Ook is het natuurlijke daglicht veel fijner dan kunstlicht, en helpt het je overdag om fris en fruitig aan de dag te beginnen. De lichtkoepel wordt op het dak gemonteerd, waarna er een slim systeem van gespiegelde buizen het daglicht naar de gewenste plek zullen brengen. Zelfs bij laagstaande zon en bewolking zal er nog voldoende licht naar binnen schijnen bij een juiste plaatsing van de koepel.

Gewenste afmetingen Solatube

 • Doorsnede 25 centimeter – model 160DS – verlicht badkamer, hal of toilet
 • Doorsnede 35 centimeter – model 290DS – verlicht grotere ruimtes zoals woonkamer of eetkamer (4×4 m²)
 • Doorsnede 53 centimeter – model 330DS en 750DS, deze is meer voor kantoren en bedrijfsruimtes

Solatube 160DS

De Solatube 160 DS is de meest gekozen lichtbuis en kost zo’n €400. De 160 DS is universeel toepasbaar voor renovatie, woning- en utiliteitsbouw, op alle types plat en hellend dak, door de gevel of door de grond.

Daarbij is de 160 DS in te bouwen in ieder plafond waardoor het een multi-inzetbare daglichtbuis is.

solatube lichtkoepel platte dak

Lichtbuis met ventilatie

Een Solatube lichtkoepel zorgt niet alleen voor extra licht, maar ook voor ventilatie. Er zijn een aantal Solatubes verkrijgbaar waarin een ventilatie-unit is verwerkt.

Zo kun je een donkere ruimte zonder ramen toch voldoende ventileren!

25 cm, 35 cm of 53 cm

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, heeft het Solatube daglichtsysteem verschillende uitvoeringen waar je uit kunt kiezen. Niet alleen is de lichtbuis in verschillende uitvoeringen qua grootte te koop, maar kun je ook voor verschillende soorten en kleuren koepels gaan. Door een warme lens te kiezen, krijg je een warmere lichtkleur. Hoe groot de uiteindelijke lichtbuis wordt, is afhankelijk van hoeveel natuurlijk licht je wilt op de plek. Een grotere kamer heeft een grotere lichtopbrengst nodig, maar je kunt ook een grote vlakke koepel in een kleinere kamer kiezen om het effect te geven dat je echt buiten zit.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Alternatieve opties

Er is een breed assortiment alternatieven op de Solatube van Velux:

 • Vaculux lichtbuis
 • Derbigum lichtbuis
 • Skytube
 • Solatube uiteraard
 • Sunpipe
 • Monodraught
 • Velux Daglichtspot
solatube lichtkoepel plat dak

Voordelen Solatube lichtkoepel

 • De lichtopbrengst is groot van deze lichtstraten, met meer licht dan je in vergelijking met traditionele lichtkoepels verwacht
 • De aanschaf en plaatsing van een Solatube daglichtsysteem is aanzienlijk minder duur dan andere methoden
 • Het installeren van het Solatube systeem is snel, schoon en eenvoudig. Een professionele installateur plaatst een Solatube systeem in minder dan twee uur
 • De Solatube daglichtsystemen kunnen bijna alle plaatsen te bereiken, zelfs kamers die niet direct toegang hebben tot het dak en kleinere ruimten zonder raam
 • Het Solatube systeem vermindert het energieverbruik

Waar op een plat dak?

De vraag is waar je een lichtstraat moet plaatsen. De Solatube lichtkoepel kan op allerlei daken worden geplaatst. Zowel op dakpannen, sneldekkers, een rieten kap, staaldak, alle soorten platte daken — zelfs plaatsing in een zijgevel is mogelijk.

Een Solatube lichtkoepel op een plat dak laat alleen daglicht door en géén uv-straling, stralingswarmte of het geluid van bijvoorbeeld regendruppels.

Wat kost Solatube daglichtbuis plaatsen

solatube lichtkoepels plat dak

Voor een Solatube lichtkoepel op een plat dak betaal je minstens € 500. Afhankelijk van welk type Solatube je kiest kan de prijs voor deze kunststof lichtkoepel oplopen. Een simpele montage op een plat dak kost minder dan wanneer je nog een lang buizensysteem nodig hebt bij een hellend dak.

Hoeveel kost de installatie

De installatie kost vaak enkele honderden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van de klus. Wanneer je de Solatube zelf monteert, zul je deze kosten natuurlijk niet hebben. Daarentegen is het vaak toch slim om een professionele installateur te laten komen, omdat er een risico is op lekken en andere problemen. Als je dit moet laten repareren, ben je uiteindelijk veel duurder uit dan wanneer je het meteen goed laat monteren.

Offertes voor Solatube daglichtbuizen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes