Dakraam plaatsen kosten | Een compleet overzicht

Dakramen geven extra lichtinval en natuurlijke ventilatie op een donkere zolder of slaapkamer. Met een dakraam wordt een ruimte lichter en bruikbaarder.

dakraam plaatsen kosten

Waarom een dakraam plaatsen

Een dakraam is een relatief goedkope manier om meer licht op zolder te krijgen. Hierdoor lijkt de ruimte al snel groter zonder een dakkapel of nokverhoging, wat veel duurdere investeringen zijn. Je kunt een dakraam kiezen die precies bij je wensen past. De grootte, kleur, materiaal en soort raam zijn vaak vrij te kiezen. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen de prijs voor een goed deel zelf kunt bepalen, maar ook de uitstraling.

Goedkope optie voor meer woongenot

Meer daglicht in je woning zorgt voor een mooier en fijner huis om in te wonen. In de winter kun je optimaal gebruik maken van elke minuut zonlicht, terwijl je in de zomer het dakraam open kan doen als het kouder is om het huis snel af te laten koelen. Ook scheelt het op je energierekeningen. Omdat je langer gebruik kunt maken van het daglicht, hoeven de lampen boven minder snel aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat je verwarming beter werkt. En omdat warmte opstijgt, heb je in de zomer je airconditioning minder nodig.

Wat kost een nieuw dakraam inclusief plaatsen?

Het laten plaatsen van een dakraam is in de meeste gevallen relatief goedkoop qua kosten. Om die reden kiezen veel mensen voor een dakraam of twee dakramen in plaats van dakkapel.

De hoogte van de kosten van het plaatsen van dakramen of dakvenster kan behoorlijk variëren. Meestal liggen de gemiddelde kosten tussen de €200 en €2.000.

De gemiddelde kosten van het laten plaatsen van dakramen zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Verschillende afmetingen en verschillende maatvoeringen
 • De maat dakraam die je neemt
 • Soort dakraam
 • Merk
 • Materialen
 • De bereikbaarheid van het dak (normaal dak, schuine dak, leien dak, rieten dak, etc.)

Hoeveel kost een groot dakraam zetten?

Dakramen worden geleverd in de meest voorkomende dakraam maten. Vanzelfsprekend betaal je voor een groot dakraam meer dan voor een klein dakraam.

Toch loopt de prijs niet altijd even sterk op. Dat komt doordat een aantal kosten eenmalig worden betaald, zoals voorrijkosten. Hierdoor liggen de gemiddelde kosten per vierkante meter lager wanneer je een groter dakraam kiest dan bij een kleiner dakraam.

Dakraam laten plaatsen en offertes ontvangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de kosten zijn wanneer je een dakraam wilt laten plaatsen. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Kantelraam of monteren van een vast dakraam

Als je een dakraam wil laten monteren heb je de keuze uit een vast dakraam of een kantelraam. De meeste mensen kiezen voor een kantelraam, ook wel een tuimelvenster genoemd onder andere voor de frisse lucht.

Dat komt doordat je een groot raam in het dak makkelijk open kan zetten om bijvoorbeeld in de zomer frisse lucht binnen te laten.

Uitzettuimelvenster

Meestal is het prijziger om een tuimelvenster te plaatsen dan een regulier dakraam. Als je een groter budget hebt kun je er ook voor kiezen om een uitzettuimelvenster te plaatsen in plaats van een standaard tuimelvenster.

Een uitzettuimelvenster scharniert niet in het midden, maar kan lekker helemaal opengezet worden. Dat komt doordat het dakraam aan de bovenkant scharniert.

Soorten

Als je op zoek bent naar het plaatsen van een specifiek dakraam met standaard afmetingen of een dakraam op maat kun je kiezen uit de volgende dakramen:

 • Modellen met scharnieren van bovenuit of vanaf het midden
 • Dakraam balkon, een vlak in gesloten stand
 • Verhoogd dakraam
 • 4-pans dakraam
 • Schuifdakraam
 • Plat dakraam voor op een plat dak zoals bij de aanbouw
 • Kiep dakvenster zodat kinderen en huisdieren minder makkelijk eruit klimmen
 • Dakraam met verduisteren opties zoals verduisterende Velux rolgordijn of gordijnen
 • Dakraam met Velux raamdecoratie

Kosten dakraam variëren per materiaal

De meeste dakramen zijn van hout of van kunststof geproduceerd. Het voordeel van houten dakramen is dat ze er mooier uitzien, maar daar betaal je dan ook extra voor.

Kosten dakraam plaatsen

Houten dakraam

Een houten dakraam is niet alleen op de korte termijn duurder, maar ook op de lange termijn. Dat zit zo: hout is een duurdere grondstof dan kunststof en heeft meer onderhoud nodig.

Om die reden betaal je al bij aanschaf meer dan voor bijvoorbeeld een kozijn van kunststof.

Onderhoud

Op de lange termijn vraagt een groot raamkozijn van hout ook nog eens meer onderhoudskosten. Dakramen gaan lang mee.

Het hout kan onder invloed van het weer slijten, je kunt te maken krijgen met houtrot en het kozijn zal op den duur opnieuw geschilderd moeten worden.

Plaatsen van kunststof dakraam

Een goedkoop dakraam is meestal van kunststof gemaakt. Kunststof kozijnen zijn minder onderhoudsgevoelig, maar hebben een minder natuurlijke uitstraling. Toch hoeft dat tegenwoordig geen probleem meer te zijn.

Kunststof dakramen zijn namelijk ook verkrijgbaar in een uitvoering met nagebootste houtnerf.

Houtlookverbinding is niet van echt te onderscheiden

Deze uitvoering noemen we ook wel houtlookverbinding (HVL). Voor HVL betaal je wat meer dan voor traditionele kunststof raamkozijnen, maar daar krijg je wel wat voor terug.

De nagebootste kunststof houtnerf is namelijk bijna niet te onderscheiden van echt hout!

Merk dakramen

Tegenwoordig kun je uit een heleboel verschillende merken met allemaal een assortiment dakramen kiezen om te plaatsen. De tarieven van deze merken variëren onderling behoorlijk, je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Een paar bekende merken op een rijtje gezet:

 • Velux dakramen
 • Fakro
 • Roto
 • Rooflite
 • Ubbink
 • Luxtra
 • Kura
 • Optilight
 • Ventiview
 • Eigen merk dakramen van de bouwmarkten

Kosten dakraam laten plaatsen

In de onderstaande tabel kun je een voorbeeld zien van wat bijbehorende gemiddelde kosten uit de praktijk:

Grootte dakraamPrijs dakraam
550 x 800€ 800 – € 900
700 x 1200€ 950 – € 1050
900 x 1600€ 1200 – € 1400

Maatwerk

Afhankelijk van je dakoppervlak, eisen en wensen is het een optie om voor maatwerk te kiezen. Bij maatwerk wordt het dakraam perfect voor je op maat gemaakt. Maatwerk is mogelijk bij houten dakramen, vaak niet bij kunststof dakramen.

Met dakramen op maat heb je veel meer keuze uit afmetingen, kleuren, hoogwaardige materialen en uitvoeringen. Je kunt zo je ideale type dakraam laten aanbrengen (bijvoorbeeld een mooi langwerpig dakraam voor licht in je leeshoekje) .

Hogere waarde

Het voordeel van maatwerk is dat het er prachtig uitziet en je het dakraam precies bij de gevel kunt laten passen. Dat zorgt bij een eventuele verkoop ook nog eens voor meerwaarde.

Het nadeel van maatwerk bij het oude dakraam vervangen is dat het helaas een stuk prijziger is. Dat is niet zo vreemd, het maken en het plaatsen van een op maat gemaakt dakraam kost niet alleen meer aan materialen, maar ook aan tijd en moeite. Het nieuwe dakraam wordt ter plekke op een bestaand dak gemaakt.

Om de kosten voor het laten plaatsen van het dakraam wat lager te houden is het ook een optie om voor een prefab dakraam te kiezen. Prefab dakramen zijn dakramen die volledig gemonteerd wordt opgestuurd. De meeste mensen kiezen voor deze optie. In de regel zijn prefab dakramen goedkoper, zeker als je op een goede aanbieding wacht.

Doordat het ook nog eens minder tijd en arbeidsuren vragen om zo’n kant-en-klaar dakraam te laten plaatsen ben je minder kwijt aan arbeidskosten.

Aandachtspunten van een dakraam

Er zijn veel dingen om in gedachten te houden op het gebied van dakramen. Je hebt zoveel opties om uit te kiezen, dat het soms erg veel kan worden. Het kiezen voor een daglicht venster als een dakraam is daarom ook een weloverwogen keuze, waar je goed over moet nadenken om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Meerwaarde

Een van de aspecten waar veel mensen nog niet aan gedacht hebben is de meerwaarde die ramen opleveren. Voor sommige mensen is het laten plaatsen van een dakraam een flinke investering.

Daar krijg je echter wel wat voor terug. Een groot, net dakraam van topkwaliteit levert namelijk extra meerwaarde. Bij een eventuele verkoop van de woning zal een nieuw dakraam zeker punten scoren bij de kopende partij.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Als je een dakraam koopt ben je waarschijnlijk geneigd om voor de laagste prijs te gaan. Toch is het goed om de kwaliteit van het dakraam niet uit het oog te verliezen. Een dakvenster ligt altijd in weer en wind en is lastig bereikbaar voor onderhoud.

Een goede optie is om voor de beste prijs en beste kwaliteit combinatie te gaan, om een betaalbaar dakraam te krijgen waar je jarenlang plezier van hebt.

Goedkoop is duurkoop

Nu hoef je daarvoor niet automatisch de duurste ramen (Velux dakramen) te kiezen, maar let wel goed op de staat van de dakramen. Er zijn verschillende alternatieven die ook prima dakramen bieden. Denk bijvoorbeeld aan Fakro dakramen, Roto, etc. De goedkoopste oplossing is vaak duurkoop, maar de kwaliteit is niet per se beter hoe hoger de prijs is.

Vergunning

Meestal is er geen vergunning voor het plaatsen van het dakraam nodig. Als dat in jouw gemeente wel het geval is betaal je een bijdrage voor het aanvragen van de bouwvergunning. Zorg ervoor dat je geen onnodige extra kosten maakt door een vergunning aan te vragen die niet nodig is, omdat dit vaak eigenlijk overbodig is. Een vakman zal weten of je wel of geen bouwvergunning nodig hebt.

Na het toekennen van de bouwvergunning kan het dakraam meteen geplaatst worden.

Zonwering voor dakramen

Na het plaatsen van het dakraam kun je kiezen voor wering aan de binnen- of buitenzijde. Met de vele soorten en prijsklassen in wering en insecten horren is dat nog best een uitzoekwerk. Een hor plaatsen houdt echter wel veel insecten buiten.

Daarnaast kun je met goede zonwering in de zomer warmte en natuurlijk daglicht buiten houden. Zo ontstaat er binnen een aangenaam binnenklimaat. Neem je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn, dan kun je ook nog eens genieten van volledige verduistering.

Velux producten

Een veel gekozen merk rondom alles dat met een dakraam te maken heeft is Velux. Een origineel Velux dakraam is van hoge kwaliteit. Door ook Velux insectenhorren, Velux buitenzonwering, Velux rolgordijnen of Velux gordijnen toe te voegen merk je dat je alles in dezelfde maatvoering kan kopen aan de hand van het typenummer van het dakraam.

Dat maakt het kiezen van de juiste zonwering een stuk eenvoudiger!

Laat de airconditioning uit

Toch kun je met goede wering ook weer uiteindelijk geld besparen. Door de zon al buiten de woning te weren hou je de temperatuur binnen op een aangenaam niveau. Daardoor hoef je niet snel de airco aan te zetten. Mocht de zon toch te sterk blijken op de plek van je dakraam, kun je altijd nog kiezen voor het dakraam aftimmeren en een andere plek te zoeken.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Vergelijk offertes

Een goede manier om inzicht te krijgen in de kosten van het laten plaatsen van een dakraam is door veel verschillende prijsopgaven op te vragen bij bedrijven in je directe omgeving.

Na het opvragen van de prijsopgaven zal je merken dat de prijsverschillen onderling behoorlijk groot zijn.

Stappenplan voor dakraam montage

Het plaatsen van een dakraam is een precieze klus die, indien correct uitgevoerd, jarenlang plezier en comfort kan bieden. Omdat je het risico op lekkages en andere defecten zo klein mogelijk wilt houden, is het zeker waard om de montagekosten hiervoor te betalen en niet op de vakman te besparen. Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan voor het monteren van een dakraam:

 • 1. Voorbereiding: Voordat je begint, is het essentieel om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Denk aan het dakraam zelf, montagemateriaal zoals schroeven en bevestigingsbeugels, een zaag, hamer, schroevendraaier, waterpas en eventueel een haakse slijper.
 • 2. Locatie bepalen: Bepaal waar je het dakraam wilt plaatsen. Houd rekening met de constructie van het dak en vermijd plaatsing nabij horizontale en verticale balken. Markeer de gewenste locatie met krijt of een potlood.
 • 3. Opening maken: Zaag voorzichtig een opening in het dak op de gemarkeerde locatie. Verwijder de dakpannen en het dakbeschot op deze plek. Zorg ervoor dat je de opening iets groter maakt dan de daadwerkelijke afmetingen van het dakraam.
 • 4. Dakraam passen: Plaats het dakraam in de opening om te controleren of het past. Let op eventuele oneffenheden en pas deze zo nodig aan.
 • 5. Bevestigingsbeugels monteren: Bevestig de bijgeleverde bevestigingsbeugels aan het dakraam. Deze zorgen ervoor dat het raam stevig op zijn plaats blijft zitten.
 • 6. Dakraam plaatsen: Til het dakraam op en plaats het in de opening. Zorg ervoor dat het waterpas staat en bevestig het met schroeven aan de dakconstructie.
 • 7. Waterdichte afwerking: Om lekkages te voorkomen, is het essentieel om het dakraam waterdicht af te werken. Gebruik bitumen dakbedekking of loodslabben om de randen van het dakraam af te dichten en zorg voor een goede overlap met de bestaande dakbedekking.
 • 8. Binnenafwerking: Aan de binnenzijde kun je het dakraam afwerken met houten of kunststof latten. Dit zorgt voor een nette en strakke uitstraling.
 • 9. Controle: Na de montage is het belangrijk om het dakraam te controleren. Open en sluit het raam een paar keer om te zien of alles soepel verloopt. Controleer ook op eventuele kieren of openingen die later voor problemen kunnen zorgen.
 • 10. Onderhoud: Hoewel het dakraam nu stevig op zijn plaats zit, is regelmatig onderhoud essentieel. Controleer het raam periodiek op beschadigingen en slijtage en voer zo nodig reparaties uit.

Het belang van professionele montage

 • 1. (Dak)Isolatie: Een correct gemonteerd dakraam zorgt voor een optimale isolatie. Dit betekent dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. Een slecht geplaatst dakraam kan leiden tot koudebruggen, waardoor je meer moet stoken en dus hogere energiekosten hebt. Bovendien kan een verkeerde montage leiden tot condensatie tussen de ruiten of aan de binnenzijde van het dakraam, wat op termijn kan zorgen voor schimmelvorming en houtrot.
 • 2. Veiligheid: Een dakraam dat niet goed is gemonteerd, kan een veiligheidsrisico vormen. Het kan losraken, vooral bij zware weersomstandigheden zoals storm. Ook kan het glas breken als het dakraam niet goed is afgesteld. Een professioneel gemonteerd dakraam zorgt voor gemoedsrust, wetende dat het stevig en veilig op zijn plaats zit.
 • 3. Duurzaamheid: Een dakraam dat professioneel is geïnstalleerd, gaat langer mee. Dit komt omdat het correct is afgesteld en optimaal is geïntegreerd in de dakconstructie. Hierdoor wordt voorkomen dat er vroegtijdige slijtage optreedt door bijvoorbeeld wrijving of blootstelling aan de elementen.
 • 4. Waterdichtheid: Een van de meest voorkomende problemen bij het zelf plaatsen van een dakraam is lekkage. Een professionele montage zorgt ervoor dat het dakraam perfect aansluit op het dak, waardoor de kans op lekkages minimaal is. Dit bespaart op de lange termijn veel kosten en ongemak.
 • 5. Esthetiek: Een vakkundig geplaatst dakraam ziet er simpelweg beter uit. Het past naadloos in het dak en zorgt voor een strakke en afgewerkte uitstraling.

Kan je zelf een dakraam plaatsen?

Kortom, het correct monteren van een dakraam is geen klus die je zomaar even doet. Het vereist kennis, ervaring en het juiste gereedschap. Door te kiezen voor een professionele montage door een vakman, investeer je in de kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van je dakraam, toch wel de belangrijkste zaken. Het is niet aan te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan, tenzij je veel ervaring hebt in deze soort klussen. Een goede richtlijn is dat als je zelf nog gereedschap moet kopen om deze klus uit te voeren, dat je deze beter uit kunt besteden.

Het dakraam vervangen

Wanneer je dakraam te oud begint te worden kan je dat aan een aantal dingen merken. Uiteraard zijn lekkages een duidelijk teken dat het oude dakraam aan zijn eind is. Het liefst vervang je het dakraam voordat lekkages ontstaan, aangezien dit tot vochtproblemen en wateroverlast kan leiden.

Materiaal kan verslijten

Let ook op de staat van het materiaal. Houtrot of versleten stukken materiaal kunnen aanduiden dat het oude dakraam aan vervanging toe is. Ook kan het dakraam slecht te openen zijn of kan het glas dof uitslaan wanneer het te oud is geworden.

Soms kan je tocht aan de binnenkant bij het raam voelen. Hiermee ben je meer energiekosten kwijt om in je woning een aangename temperatuur te krijgen. Wanneer je dit dakraam vervangt kan dit uiteindelijk meewerken aan een lagere energierekening.

Betere isolatie

Andere redenen om je oude dakraam te vervangen zijn de verbeterde isolatie. Een moderner dakraam zal betere isolatie hebben en je kan isolerend glas laten plaatsen. Zo behoud je meer warmte in je woning en zorg je voor optimaal wooncomfort. Je kan daarnaast ook voor extra sterk veiligheidsglas kiezen.

Ook kan je voor verbeterde ventilatie kiezen door een ander model te kiezen dat beter te openen is bij warm weer.

Ontdek de kosten van een dakraam plaatsen

Wil je een dakraam laten plaatsen door een professional, maar wil je eerst weten wat de kosten zijn? Geef je wensen door via ons formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes