Langwerpig dakraam | Meer licht op zolder en in huis

Als je extra daglicht en ventilatie op de bovenverdieping of zolder wil creëren, biedt een dakraam een uitstekende oplossing. Met een langwerpig dakraam kun je van een donkere zolder een praktische ruimte maken!

dakraam langwerpig

Groot langwerpig dakraam

Dakramen zijn perfect om meer natuurlijk licht binnen te laten en bieden de mogelijkheid om te ventileren voor een frisse luchtstroom. Ze zijn bijzonder praktisch op zolder, maar kunnen ook in een uitbouw een goede oplossing of optie zijn om het interieur te verlichten.

Als je van plan bent om een nieuw mooi groot dakraam aan te schaffen en te laten installeren, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe groot mag een dakraam zijn?

Een dakraam kan zo groot zijn als de constructie van het dak toelaat. Er zijn wel wat regels voor het uitsteken van een dakraam. Als een dakraam verder dan 60 centimeter van het dakoppervlak uitsteekt heb je mogelijk een vergunning nodig.

Voordelen van een langwerpig dakraam

 • Geschikt voor smalle ruimtes
 • Maakt van een donkere zolder een functionele kamer
 • Verhoogt de waarde van het huis
 • Je levert weinig privacy in
 • Dakramen van nu isoleren veel beter
 • Extra mogelijkheid om te ventileren op zolder

Verbeterde isolatie

De nieuwste generatie dakraam is uitgerust met hoogwaardig isolerend HR++ glas, waardoor het product voldoet aan verschillende uitvoeringen van de nieuwste isolatiestandaarden.

Groter glasoppervlak

Door de slankere omlijsting is het glasoppervlak vergroot. Dit resulteert in meer natuurlijk daglicht in de kamer, wat bijdraagt aan je algehele welzijn.

Lange levensduur

De nieuwe generatie dakramen vergt aanzienlijk minder onderhoud dan oudere modellen, dankzij de standaard wit afgelakte raamkozijnen. Bovendien is de algehele kwaliteit van de dakramen ook aanzienlijk verbeterd.

langgerekt dakraam

Wat is beter Fakro of Velux?

In feite zijn er niet zoveel verschillen tussen dakramen van Fakro en Velux. Bij Velux dakramen bevindt de handgreep zich aan de bovenkant, terwijl bij Fakro dakramen de handgreep aan de onderkant zit. Beide merken scoren goed qua kwaliteit.

Is Fakro goedkoper dan Velux?

Fakro dakramen zijn meestal prijsgunstiger in vergelijking met het Velux dakraam.

Garantie op dakvensters

De standaardgarantie kan tussen producten verschillen. Velux biedt standaard 10 jaar garantie op dakramen, terwijl Fakro 10 jaar garantie biedt op dakramen en gootstukken, en 20 jaar op de beglazing.

Of je nu kiest voor een Velux-dakraam of voor Fakro, hangt dus echt af van je specifieke ruimte en wensen en budget. Naast Velux en Fakro is het merk OptiLight ook een goede optie, vooral als je op zoek bent naar een voordelig dakraam van goede kwaliteit en uitvoering.

Standaard tuimeldakraam

Een tuimeldakraam is veel te zien in Nederlandse huizen. Een tuimeldakraam opent zich half naar de binnenzijde en half naar buiten, doordat het scharnierpunt zich in het midden van het raam bevindt. Deze ramen kunnen eenvoudig aan beide zijden worden schoongemaakt, omdat ze 180 graden om hun as kunnen tuimelen.

Houten dakramen of kunststof?

Maak je de keuze tussen een grenenhouten dakraam of een kunststof dakraam? Hout heeft een natuurlijke uitstraling, maar de moderne generatie kunststof dakramen heeft ook zeker een mooie look.

Kunststof dakramen zijn meestal duurder dan houten dakramen, afhankelijk van het merk dat je selecteert. Een kunststof dakraam gaat echter wel veel langer mee dan een houten versie.

Onderhoud houten dakramen

Om houten dakramen in goede conditie te houden, is het aan te raden om ze elke 2 tot 5 jaar te voorzien van een nieuwe laag verf of houtvernis. Hiermee voorkom je dat vocht het hout aantast. Het is ook verstandig om het schilderwerk elke zes maanden te controleren.

Vergeet bij het onderhoud van de dakramen niet om jaarlijks de scharnierpunten te smeren. Zo blijven je houten dakramen in optimale staat.

Offertes voor een langwerpig dakraam ontvangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de kosten zijn van een langwerpig dakraam. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Hoe kies ik het juiste dakraam?

Een dakraam voegt comfort en extra daglicht toe aan je woning. Met de overvloed aan verschillende dakramen om te kopen op de markt, elk met hun eigen toepassingen, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken.

Vooral wanneer je op zoek bent naar een daglichtoplossing die perfect past bij jouw specifieke situatie.

Goede beglazing

Het juiste advies kan ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt en tegelijkertijd een kwalitatief hoogwaardig dakraam aanschaft dat lang meegaat. Naast de afmetingen van het dakraam, is het belangrijk om te overwegen welk materiaal je verkiest en welk type glas je wenst.

Standaard zijn dakramen uitgerust met enkel glas, maar bij passiefbouw is vaak drievoudig of zelfs vierdubbel glas vereist.

Het juiste dakraam op maat

Het is dus van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en eigenschappen van elk dakraam. Waarom is dit zo cruciaal? Het plaatsen van een dakraam is een ingrijpende klus, omdat er een opening in je dak wordt gemaakt.

Deze moet vervolgens goed geïsoleerd en tochtvrij worden afgedicht om te voorkomen dat kou en vocht je woning binnendringen. Met de juiste accessoires en toebehoren voor een dakraam kun je deze problemen zoveel mogelijk vermijden. Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je een dakraam aanschaft en laat plaatsen.

langwerpig dakraam

Zelf een dakraam plaatsen in je woning?

Het zelf plaatsen van een goedkoop dakraam hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn een paar praktische tips om je op weg te helpen:

 • 1. Controleer of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakraam of raam of lichtkoepel. Vereisten kunnen variëren per gemeente.
 • 2. Informeer jezelf over de kosten voor het plaatsen van een dakraam.
 • 3. Meet de juiste maat voor je dakraam op.
 • 4. Kies het type bediening: handbediening of afstandsbediening, en bepaal de positie van de handgreep.
 • 5. Overweeg de isolatie van een dakraam met politiekeurmerk voor inbraakwerendheid en mogelijke verzekeringskorting.
 • 6. Bepaal de juiste afmetingen en ruimte voor het definitieve gat in het dak en verwijder voldoende dakpannen.
 • 7. Zorg voor geschikt isolatiemateriaal, of producten zoals een isolatieframe, waterkerende manchet en dampremmende folie. Zorg voor een frisse lucht dichte afwerking met speciale kit.
 • 8. Kies passende raamdecoratie of zonwering voor je nieuwe dakraam.
 • 9. Beslis of je dakspanten of panlatten moet hebben om het dakraam op te monteren.
 • 10. Als de dakconstructie aangepast moet worden, raadpleeg dan ten beste een offerte van een professionele timmerman.
 • 11. Lees de montagehandleiding van het dakraam zorgvuldig door, aangezien elk type raam zijn eigen montage-instructies heeft.

Heb je een bouwvergunning nodig voor een dakraam?

De mogelijkheid om een dakraam te plaatsen hangt voornamelijk van afmeting van de locatie waar je het dakraam wil installeren. Over het algemeen kun je daglichtvoorzieningen die minder dan 60 cm uit het dakoppervlak steken zonder dakraam vergunning plaatsen. Het is echter aan te raden om voor de zekerheid contact op te nemen met de gemeente om de specifieke regelgeving te achterhalen.

Hoelang duurt het plaatsen van een dakraam?

Het plaatsen van een dakraam kan doorgaans tussen de 3 en 4 uur duren, maar houd er rekening mee dat dit een schatting is. De daadwerkelijke tijdsduur is afhankelijk van de ervaring en vaardigheid van degene die het dakraam plaatst, evenals de opstand en complexiteit van de dakconstructie.

Welke dakraam is het beste in vochtige ruimtes?

Een kunststof dakraam is vaak een goede optie in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Maar er zijn ook houten modellen met vochtwerende polyurethaan coating die geschikt zijn voor vochtige ruimten.

Langwerpig dakraam plaatsen: gratis offertes

Is een langwerpig dakraam de perfecte oplossing voor jouw dakraam? Ontdek wat de kosten zijn. Vul ons formulier in, geef je wensen door en ontvang offertes van diverse specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?
2*. Is er al een dakraam aanwezig?
3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?
4*. Uitvoermoment
5*. Voorkeur materiaal
6*. Omschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes