4 Pans Dakraam Vervangen en Plaatsen | Snel Meer Licht!

Als je een kleine zolderkamer hebt wil je vaak toch extra licht kunnen creëren. Voornamelijk op plekken waar een groot dakraam niet mogelijk is zal een 4 pans dakraam de meest ideale oplossing zijn. Een 4 pans dakraam heeft namelijk een klein formaat, maar brengt toch voldoende licht in de kleinere ruimte. De kosten voor een 4 pans dakraam plaatsen of vervangen zijn daarnaast lager dan die voor een standaard groter dakraam.

4 pans dakraam

De voordelen van een 4 pans dakraam

Je kunt je huis voorzien van meer natuurlijke lichtinval dankzij een 4 pans dakraam. Naast dit voordeel biedt een 4 pans dakraam nog enkele handige voordelen. Vanwege het gebrek aan ruimte voor een groter dakraam is de 4 pans dakraam in kleine kamers het populairst.

Het 4 pans dakraam laat genoeg licht binnen om een kleine ruimte met verlichting te vullen. Het is ook ideaal voor een opslagruimte waar je niet zo veel verlichting nodig hebt.

Goedkoop

Een ander voordeel is de lage prijs. Een 4 pans dakraam kost aanzienlijk minder dan een doorsnee dakraam. Een klein dakraam als deze kost meestal tussen € 700 en € 980, maar een gewone lichtkoepel kost al gauw meer dan € 1.100.

Je betaalt bij een 4 pans dakraam minder voor de arbeid en het materiaal. Daarnaast hoeft de vakman een kleiner deel van het dak te verwijderen om de installatie te voltooien.

dakraam 4 pans

Lange levensduur

Nog een voordeel van een 4 pans dakraam is de lange levensduur. Je hoeft niet bang te zijn dat een het dakraam maar kort meegaat als je ervoor kiest. Deze stijl zolderraam heeft een vergelijkbare levensduur als andere zolderraamtypes en gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee.

Omdat bijna alle 4 pans dakraam van kunststof zijn, hebben ze een nog langere levensduur dan de typische houten dakramen. Daarom zal het laten zetten van een kunststof dakraam op je dak nog vele jaren voordeel opleveren.

Meestal vergunningsvrij

In de meeste omstandigheden is voor een 4 pans dakraam geen vergunning nodig. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarvan je op de hoogte moet zijn. Het is daarnaast mogelijk dat jouw gemeente nog verschillende andere vergunningsregels heeft.

Er zijn een paar omstandigheden die aangeven dat je doorgaans geen vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakraam. Zo mag je een 4 pans dakraam gewoon zonder dakraamvergunning plaatsen wanneer de maximale hoogte vanaf het dak niet meer is dan 60 centimeter. Je hebt ook geen vergunning nodig wanneer het 4 pans dakraam meer dan 50 cm van de dakrand ligt.

Hoe groot zijn de afmetingen van een 4-pans dakraam

Een 4-pans dakraam is even groot als vier dakpannen, waar ook de naam vandaan komt. De precieze grootte ligt dus aan hoe groot je dakpannen zijn, maar over het algemeen zal deze soort dakpan 50 centimeter bij 62 centimeter zijn.

De nadelen van kleine dakramen

Een nadeel is het plaatsen van het dakraam. Uiteraard moeten dakramen na aankoop nog worden geplaatst. Het is raadzaam om hiervoor een vakman in te schakelen als je zelf geen bekwaam klusser bent.

Dit verhoogt dan natuurlijk de totale kosten van het dakraam. Je kunt er in dit geval wel op vertrouwen dat je dakramen op deze manier correct worden geplaatst.

Geen extra ruimte met kleinste dakraampje

Een ander nadeel van een 4 pans dakraam is dat je geen extra ruimte creëert, je zorgt enkel voor extra licht. Een dakraam voegt geen extra ruimte toe om te staan of te lopen, in tegenstelling tot een dakkapel.

Als je meer ruimte wil creëren is een 4 pans dakraam dus geen oplossing.

De plaatsing en vervanging van een 4 pans dakraam

Ben jij benieuwd naar de plaatsing van een 4 pans dakraam? Of je de plaatsing nu zelf doet of dat je de plaatsing door een expert uit laat voeren, er worden meestal dezelfde stappen gebruikt, ook wanneer je een oud dakraam vervangt. Welke stappen dit zijn, lees je hieronder.

Stap 1: Bepaal de juiste locatie

Waarschijnlijk weet je al waar je je dakraam wil hebben. Je kunt er zeker van zijn dat het zolderraam correct wordt geïnstalleerd door een expert te vragen nog een controle uit te voeren. Wanneer je het dakraam laat vervangen in plaats van plaatsen, is het een goed idee om te kijken of de plaatsing nog goed is. Zo niet, is dit de beste tijd om het aan te passen.

Hij zal bijvoorbeeld de dakconstructie onderzoeken om te zien of die verstevigd moet worden. Daarnaast bepaalt een expert of het dakraam hoger dan 90 cm van de vloer komt. De wet schrijft dit namelijk voor.

Stap 2: Installatie klaar maken

Een deel van het dak moet eraf voordat je een dakraam kan plaatsen of vervangen. Voordat de dakbedekking verwijderd wordt, begin je met het schetsen van de plaats van het dakraam. Vervolgens begin je van binnenuit met het afzagen.

Daarna worden de dakpannen aan de buitenkant verwijderd. Om voldoende ruimte te creëren om het het dakraam te installeren zullen er een paar extra dakpannen verwijderd moeten worden.

Stap 3: De installatie van het 4 pans dakraam

4 pans dakramen worden vaak prefab vervaardigd. Hierdoor kunnen de dakramen vaak direct in het gat dat net gemaakt is geplaatst worden.

Het dakraam wordt vervolgens stevig aan het dak vastgemaakt zodat het niet verschuift. Na het afdichten van het dakraam worden de dakpannen weer teruggezet.

Stap 4: Het dakraam afwerken

De binnenkant moet vervolgens ook netjes worden afgewerkt. Bij het afwerken van de binnenkant moet je denken aan het bepleisteren en afdichten en het dak bijvoorbeeld afwerken met gipsplaten. Het is verstandig om ook meteen isolatie aan te leggen als je die nog niet hebt.

Het is veel goedkoper om dit meteen te laten doen wanneer de vakman dan al ter plaatse is of wanneer de muur toch al open is.

dakraam open

Wat kost een Velux of ander dakraam laten plaatsen?

Een 4 pans dakraam kost doorgaans tussen € 700 en € 980, inclusief montage. Het soort glas en de kwaliteit van de kozijnen zijn voornamelijk van invloed op de prijs. Velux is het meest bekende merk voor dakramen en is vaak een relatief goedkope optie. Het laten plaatsen van het dakraam is vaak ongeveer de helft van de prijs en ligt tussen € 350 en € 500.

Klein dakraam of zolderraam vervangen

De kosten voor het vervangen, in plaats van een nieuwe laten plaatsen, zijn ongeveer hetzelfde. Dit komt omdat er bij een nieuwe plaatsing wat sloopkosten zijn voor het maken van het gat, en bij het vervangen zijn deze kosten er ook omdat het oude raam moet worden verwijderd. Je hebt dus te maken met een klus die redelijk hetzelfde is, waardoor ook de kosten eenzelfde opbouw hebben.

Meerprijs

Laat je meerdere dakramen tegelijk plaatsen? Meerdere dakramen tegelijk laten plaatsen is erg handig. Wanneer je een expert inhuurt bespaart hij geld doordat hij slechts één telefoontje hoeft te plegen en zelf ook bespaart op de inkoop.

Het is ook verstandig om bij je buren langs te gaan als je zelf geen plannen hebt voor het plaatsen van meerdere dakramen. Zij willen misschien ook een dakraam plaatsen. Ook in dit geval kan de korting oplopen, de specialist hoeft namelijk maar één keer voorrijkosten te rekenen en kan meerdere dagen in dezelfde straat werken.

Offertes voor een 4 pans dakraam ontvangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn voor een 4 pans dakraam. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Tips 4-pans dakraam

Wanneer je een dakraam gaat installeren zijn er een aantal handige tips die je kunt volgen. Met deze tips kun je geld besparen en zorg je voor een veilige installatie. De eerste tip is om bij meerdere bedrijven een offerte aan te vragen. Je kunt de kosten en opties van de specialist beter begrijpen als je meerdere specialisten met elkaar vergelijkt.

Je kunt bijvoorbeeld de arbeids- en materiaalkosten zien die bij elke dakraam specialist horen. Door meerdere offertes aan te vragen is het ook makkelijker om de prijzen met elkaar te kunnen vergelijken zodat je voor de beste deal kunt kiezen.

Inbraakveiligheid

De laatste tip heeft te maken met inbraakgevoeligheid. Zelfs een 4 pans dakraam kan door inbrekers gebruikt worden om je huis binnen te komen. Ook al is het moeilijk om bij een dakraam te komen, dieven lukt het altijd. Kies daarom voor dakramen waarvan de beveiliging is gecontroleerd.

Je kunt de kans dat een inbreker in je huis inbreekt verkleinen door te zoeken naar keurmerken zoals het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Een dakraam plat dak

Voor een dakraam in een plat dak zijn er verschillende opties die toch meer licht en lucht binnenlaten. Bij een plat dak wordt meestal voor een lichtkoepel of lichtstraat gekozen.

Een lichtkoepel of lichtstraat is net als een dakraam vaak te openen, waardoor je gelijk meer frisse lucht naar binnen kunt laten.

klein 4 pans dakraam

Een tuimelvenster

Voor een schuin dak is een tuimelraam ook een mogelijkheid. Het voordeel van een tuimelvenster is dat het raam 180 graden kan draaien. Als het 180 graden wordt gedraaid, gaat een tuimelvenster wijd open en is het eenvoudig van buitenaf schoon te maken.

Tuimeldakramen zijn er in allerlei stijlen, waardoor het eenvoudig is om het raam te installeren dat het beste bij jou en je huis past. Een tuimelvenster is wel groter dan een 4 pans dakraam, waardoor je hier misschien geen ruimte voor zou hebben.

Een valraam

Ga je een valraam plaatsen? Dan kan je dakraam zowel naar binnen als naar buiten geopend worden. Bovendien heb je naar verhouding meer glas, waardoor er een mooie doorkijk ontstaat.

Conclusie

Een 4-pans dakraam is de ideale oplossing voor een kleine ruimte met een beperkte hoeveelheid licht. Voor dit kleine type raam hoeven geen ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd te worden.

Het is een goedkope optie om meer licht toe te voegen aan een donkere ruimte!

Ontdek de prijzen van een 4 pans dakraam

Wil je een 4 pans dakraam laten plaatsen en profiteren van de voordelen? Vraag offertes aan via onderstaand formulier en ontdek de mogelijkheden! Ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?
2*. Is er al een dakraam aanwezig?
3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?
4*. Uitvoermoment
5*. Voorkeur materiaal
6*. Omschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes