Om meer licht in de ruimte onder het dak te creëren, kun je kiezen voor het plaatsen van een vast dakraam.
Vast dakraam
Een dakraam is een minimale ingreep, maar toch zorgt voor een betere lichtinval binnen. Waarom je zou moeten kiezen voor een dakraam zonder raam dat open kan, lees je in dit artikel. Bekijk de dakraam offerte
Vast dakraam Opties
Een vast dakraam is een optie om meer licht in een ruimte te krijgen door middel van een venster dat niet open kan.
Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende ventilatie plaatsvindt, worden ventilatieroosters in dit type dakraam geplaatst. Een dakraam zonder venster dat open kan is bijvoorbeeld handig in voor een ruimte waarin je meer licht wilt creëren en waar eventueel al andere ramen aanwezig zijn die wel open kunnen.
Ook kan het zijn dat de ruimte al voldoende geventileerd wordt, daardoor het niet nodig is om een dakraam te kiezen dat open kan.
Voordelen
Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan het kiezen voor een vast dakraam.
Een vast dakraam heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het, bij het gebruik van dubbel glas, goede isolerende eigenschappen heeft, omdat het niet open kan en er geen plekken rondom het raam zijn waar lucht door naar binnen kan komen.
Hierdoor kun je kosten besparen in het warm houden van de ruimte waarin het dakraam zich bevindt. Een dakraam zonder raam dat open kan is daarnaast ook een eenvoudigere constructie dan een dakraam waarvan het raam wel open kan. De kosten van dit type dakraam liggen daarom ook een stuk lager dan van een dakraam dat open kan.
Nadelen
Naast diverse voordelen heeft het kiezen van een vast dakraam ook enkele nadelen.
Het belangrijkste nadeel van dit type dakraam is dat het venster niet kan worden geopend. Doordat het dakraam geen venster heeft dat geopend kan worden, is de ventilerende werking niet zo groot als dat van een dakraam waarvan het raam wel open kan.
Hoewel een vast dakraam uitgerust kan worden met ventilatieroosters, is het effect niet zo groot als het openzetten van een raam.
Type vaste dakramen
Een vast dakraam kan op verschillende plekken in een dak geplaatst worden.
De belangrijkste functie van een dakraam is dat deze extra lichtinval biedt in de ruimte onder het dak. Je kunt het dakraam hierbij zo groot of klein maken als je zelf wilt. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een standaard maat, maar mocht dat geen optie zijn, dan kun je ook een dakraam op maat laten maken.
Vaste dakramen kunnen zowel in schuine daken als platte daken geplaatst worden. Beide opties worden hieronder verder uitgelegd.
Dakraam in een schuin dak
De meest voorkomende vorm van een vast dakraam is om deze in een schuin dak te plaatsen. Schuine daken bevinden zich bovenin het huis, bijvoorbeeld bij een zolder.
Dit zijn vaak ruimtes die weinig bruikbaar zijn, omdat een dak niet altijd met ramen wordt uitgerust. Om het woonoppervlak te vergroten en de waarde van je woning te verhogen, kan een dakraam uitkomst bieden. Je krijgt zo meer lichtinval in de zolderruimte en kunt hierdoor een extra kamer creëren.
Bovendien is het de meest voordelig optie om meer licht in de bovenste kamer van je woning te krijgen.
Dakraam in een plat dak
Heb je een woning met een plat dak en een ruimte die verder geen ramen heeft, dan kan het plaatsen van een dakraam meer licht geven. Een normaal dakraam is echter niet geschikt voor een plat dak.
Hiervoor zijn speciale platdakramen beschikbaar die je in verschillende soorten en maten kunt krijgen. De voordeligste variant is een dakraam die niet open kan en verder geen speciale functionaliteiten heeft.
Wil je bijvoorbeeld een platdakraam met zonwering of wordt er ook gelopen op het platte dak, waardoor het glas van het platdakraam extra stevig moet zijn, dan zullen de kosten van een dergelijk dakraam ook hoger zijn.
Materialen
Voorheen werden dakramen vaak gemaakt van gietijzer of staal. Tegenwoordig worden dakramen gemaakt van hout, kunststof of aluminium, omdat deze betere eigenschappen bezitten dan gietijzer en staal.
Welk materiaal je kiest voor een vast dakraam is deels afhankelijk van het materiaal dat in je woning wordt gebruikt en je eigen wensen. Zijn alle kozijnen in je woning bijvoorbeeld van hout, dan zul je wellicht voor het dakraam ook sneller kiezen voor hout. Ieder materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen die hieronder verder worden toegelicht.
Houten dakraam
Houten kozijnen rondom een dakraam geven een warme uitstraling. Houd er wel rekening mee dat je soms houten kozijn moet vervangen of repareren.
Daarnaast heeft hout als voordeel dat het van nature een goede isolerende werking heeft, waardoor je energiekosten kunt besparen. Ook is een houten dakraam over het algemeen goedkoper dan een dakraam van kunststof of aluminium.
Het nadeel van hout is dat het relatief veel onderhoud nodig heeft. Je moet om de zoveel jaar het hout controleren op houtrot en beschadigingen en het schuren en verven.
Als je het goed onderhoud, heeft hout wel een hele lange levensduur. Toch komt er tegenwoordig ook een milieuaspect bij kijken en is hout minder vaak te recyclen dan kunststof of aluminium.
Kunststof dakraam
Steeds meer dakramen worden van kunststof gemaakt. Kunststof heeft als voordeel dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Je hoeft het niet te schilderen, want het is kleurvast.
Daarnaast heeft kunststof een lange levensduur en is het minder schadelijk voor het milieu. Kunststof is daarnaast weerbestendig en heeft een goede isolerende werking.
Je moet er wel rekening mee houden dat een vast dakraam van kunststof duurder is in de aanschaf dan een houten dakraam. Ook kan je de kleur van een kunststof dakraam niet zo makkelijk veranderen als bij een houten dakraam.
Aluminium dakraam
Net als kunststof wordt aluminium steeds vaker gebruikt voor vaste dakramen. Aluminium is heel sterk en heeft daardoor een zeer lange levensduur. Het materiaal zal niet snel beschadigen.
Bovendien kan aluminium goed gerecycled worden. Ook vraagt een aluminium dakraam weinig onderhoud en hoeft het bijvoorbeeld niet geverfd te worden. Aluminium is daarnaast weerbestendig, waardoor regen en vorst geen invloed hebben op het materiaal.
Aluminium dakramen zijn echter duurder in de aanschaf en is het belangrijk dat er een goede isolatie is toegepast, omdat aluminium warmte en kou geleid.
Isolerend glas
Naast de juiste keuze van materiaal voor het dakraam, is ook de glaskeuze belangrijk. Een dakraam bestaat voor een groot deel uit glas en dus is de isolatiewaarde hiervan belangrijk. Met een goed geïsoleerd dakraam zorg je ervoor dat de invloed van warmte en kou van buiten beperkt wordt en je de energiekosten zo laag mogelijk kan houden.
Tegenwoordig worden nauwelijks nog dakramen met enkel glas gemaakt en kun je kiezen uit dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Driedubbel glas isoleert nog beter dan dubbel glas, maar heeft als nadeel dat het duurder is en bovendien zwaarder, omdat er meer glas wordt gebruikt.
Vergunningen
Als je een vast dakraam wilt laten plaatsen, dan is het belangrijk om te weten of je dit zonder vergunning kunt doen. De definitie van een dakraam is een venster dat minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steekt en meer dan 50 centimeter dan de dakrand ligt.
Voor het plaatsen van een vast dakraam is in principe geen vergunning nodig, tenzij je deze wilt plaatsen in een monumentaal pand of een beschermd stads- of dorpsgezicht. Voor een vast dakraam aan de voorzijde van de woning wordt als aanvullende eis gesteld dat deze niet boven het dakoppervlak uitsteekt.
Zelf plaatsen of niet
Een dakraam kun je laten plaatsen of je kunt het zelf doen. Een goede reden om het zelf te doen is om de kosten van het plaatsen te beperken. Het is daarbij wel prettig als je een beetje handig bent.
Online zijn diverse video’s te vinden voor het zelf plaatsen van een dakraam. Als je zeker wilt weten dat het goed, snel en vakkundig gebeurt, is het aan te raden om een professionele partij hiervoor in de arm te nemen.
Hoewel je dan wat meer geld kwijt bent aan het plaatsen van het dakraam, heb je ook de garantie dat dit goed gebeurt en niet op een later moment bijvoorbeeld vochtproblemen krijgt.
Kosten dakraam op maat
Een vast dakraam is een van de voordeligste opties voor het creëren van extra lichtinval in een woning.
De kosten van een dakraam zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het materiaal van het dakraam, het soort glas dat wordt gekozen en de grootte van het dakraam. Hierdoor is het lastig om een indicatie te geven van de te verwachten kosten voor een vast dakraam.
Daarbij komen dan ook nog eventuele leverkosten en plaatsingskosten.
Voor het plaatsen van een dakraam beginnen de kosten bij zo’n 200 euro. Om een goede inschatting te maken van de kosten voor een vast dakraam kun je het beste minimaal drie offertes opvragen en de prijzen met elkaar vergelijken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakraam aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakraam specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakraam specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakraam Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakraam offerte ►