Vast dakraam schuin dak | Mogelijkheden, voordelen en prijs

Een vast dakraam op een schuin dak is een handige manier om de inval van natuurlijk licht te bevorderen. Hierdoor hoef je minder beroep te doen op kunstmatig licht. In dit artikel lees je alle belangrijke zaken over een vast dakraam op een schuin dak.

vast dakraam plaatsen

Wat kost een dakraam inclusief plaatsen?

Vaak is het lastig kiezen tussen een dakkapel of dakraam voor de beste lichtinval. Tenzij je budget krap is! Een vast dakraam op een schuin dak is een van de voordeligste opties voor het creëren van extra lichtinval in een woning. De kosten van zowel het dakraam zelf als voor het gehele installatieproces zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het materiaal van het dakraam, het soort glas dat wordt gekozen en de grootte van het dakraam. Hierdoor is het lastig om een indicatie te geven van de te verwachten kosten voor een vast dakraam.

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de aanschafprijs van een dakraam ligt tussen de € 240 à € 1.115.

Kosten montage op maat

Naast de aanschafprijs van het dakraam komen er ook andere kosten bij. Zo zal een vakman ongetwijfeld voorrijkosten rekenen voor deze klus. Ten slotte zijn er natuurlijk ook nog plaatsingskosten. Afhankelijk van de complexiteit van de klus en de grootte van het raam liggen deze kosten tussen de € 200 à € 750.

Je kunt er prima voor kiezen om gratis vrijblijvende offertes aan te vragen. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht van de prijzen die diverse vakmannen hanteren. Zo kun je dus zoveel mogelijk kosten besparen en een geschikte monteur inhuren voor jouw persoonlijke situatie.

Offertes voor een vast dakraam op een schuin dak?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor een vast dakraam op een schuin dak. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Hoe lang heb je werk om een dakraam op een schuin dak te plaatsen?

Het plaatsen van een dakraam op een schuin dak is een klus die relatief snel gedaan wordt. In de meeste gevallen is het dakraam binnen 4 uur al geïnstalleerd. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen waarbij de klus meer tijd in beslag neemt. Denk bijvoorbeeld aan complexe daken of een heel groot dakraam. Voor dergelijke situaties kan de installateur vooraf een schatting geven van de verwachte werktijd.

Voordelen vast dakraam schuin dak

Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan het kiezen voor een vast dakraam. Een vast dakraam heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het, bij het gebruik van dubbel glas, goede isolerende eigenschappen heeft, omdat het niet open kan en er geen plekken rondom het raam zijn waar lucht door naar binnen kan komen.

Hierdoor kun je kosten besparen in het warm houden van de ruimte waarin het dakraam zich bevindt. Een dakraam zonder raam dat open kan is daarnaast ook een eenvoudigere constructie dan een dakraam waarvan het raam wel open kan. De kosten van dit type dakraam liggen daarom ook een stuk lager dan van een dakraam dat open kan.

Nadelen vast dakraam schuin dak

Naast diverse voordelen heeft het kiezen van een vast dakraam ook enkele nadelen. Het belangrijkste nadeel van dit type dakraam is dat het venster niet kan worden geopend. Doordat het dakraam geen venster heeft dat geopend kan worden, is de ventilerende werking niet zo groot als dat van een dakraam waarvan het raam wel open kan. Hoewel een vast dakraam uitgerust kan worden met ventilatieroosters, is het effect niet zo groot als het openzetten van een raam.

het plaatsen van een vast dakraam

Typen vaste dakramen

Een vast dakraam kan op verschillende plekken in een dak geplaatst worden. De belangrijkste functie van een dakraam is dat deze extra lichtinval biedt in de ruimte onder het dak. Je kunt het dakraam hierbij zo groot of klein maken als je zelf wilt. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een standaard maat, maar mocht dat geen optie zijn, dan kun je ook een dakraam op maat laten maken.

Vaste dakramen (en lichtstraten) kunnen goed in schuine daken geplaatst worden. Deze optie wordt hieronder verder uitgelegd.

Dakraam in een schuin dak

De meest voorkomende vorm van een vast dakraam is om deze in een schuin dak te plaatsen op zolder. Dit zijn vaak ruimtes die weinig bruikbaar zijn, omdat een dak niet altijd met ramen wordt uitgerust. Om het woonoppervlak te vergroten en de waarde van je woning te verhogen, kan een dakraam uitkomst bieden. Je krijgt zo meer lichtinval in de zolderruimte en kunt hierdoor een extra kamer creëren. Bovendien is het de meest voordelig optie om meer licht in de bovenste kamer van je woning te krijgen.

Lichtstraat schuin dak

Een lichtstraat in een schuin dak is een ideale oplossing om zoveel mogelijk natuurlijk licht in een ruimte te brengen. Dit gebeurt door middel van een op maat gemaakte glazen constructie die bevestigd zit op het schuine dak. In de meeste gevallen heeft het een langwerpig ontwerp, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Het hoogwaardige glas van de lichtstraat zorgt ervoor dat zonlicht de hele ruimte verlicht en reguleert tegelijkertijd de warmte. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van kunstmatige verlichting, wat resulteert in energiebesparing. Bovendien kun je ‘s nachts genieten van een prachtige sterrenhemel.

Materialen voor vast raam schuin dak

Voorheen werden dakramen vaak gemaakt van gietijzer of staal. Tegenwoordig worden dakramen gemaakt van hout, kunststof of aluminium, omdat deze betere eigenschappen bezitten dan gietijzer en staal. Welk materiaal je kiest voor een vast dakraam is deels afhankelijk van het materiaal dat in je woning wordt gebruikt en je eigen wensen. Zijn alle kozijnen in je woning bijvoorbeeld van hout, dan zul je wellicht voor het dakraam ook sneller kiezen voor hout. Ieder materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen die hieronder verder worden toegelicht.

Houten dakraam

Houten kozijnen rondom een dakraam geven een warme uitstraling. Houd er wel rekening mee dat je soms houten kozijn moet vervangen of repareren. Daarnaast heeft hout als voordeel dat het van nature een goede isolerende werking heeft, waardoor je energiekosten kunt besparen. Ook is een houten dakraam over het algemeen goedkoper dan een van kunststof of aluminium.

Het nadeel van hout is dat het relatief veel onderhoud nodig heeft. Je moet om de zoveel jaar het hout controleren op houtrot en beschadigingen en het schuren en verven. Als je het goed onderhoud, heeft hout wel een hele lange levensduur. Toch komt er tegenwoordig ook een milieuaspect bij kijken en is hout minder vaak te recyclen dan kunststof of aluminium.

Kunststof dakraam

Steeds meer dakramen worden van kunststof gemaakt. Kunststof heeft als voordeel dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Je hoeft het niet te schilderen, want het is kleurvast. Daarnaast heeft kunststof een lange levensduur en is het minder schadelijk voor het milieu. Kunststof is daarnaast weerbestendig en heeft een goede isolerende werking voor een kunststof dakraam.

Je moet er wel rekening mee houden dat een vast dakraam van kunststof duurder is in de aanschaf dan een houten dakraam. Ook kan je de kleur van een kunststof dakraam niet zo makkelijk veranderen als bij een houten dakraam.

Aluminium dakraam

Net als kunststof wordt aluminium steeds vaker gebruikt voor vaste dakramen. Aluminium is heel sterk en heeft daardoor een zeer lange levensduur. Het materiaal zal niet snel beschadigen. Bovendien kan aluminium goed gerecycled worden. Ook vraagt een aluminium dakraam weinig onderhoud en hoeft het bijvoorbeeld niet geverfd te worden. Aluminium is daarnaast weerbestendig, waardoor regen en vorst geen invloed hebben op het materiaal.

Aluminium dakramen zijn echter duurder in de aanschaf en het is belangrijk dat er een goede isolatie is toegepast, omdat aluminium warmte en kou geleid.

Isolerend glas

Naast de juiste keuze van materiaal voor het dakraam, is ook de glaskeuze belangrijk. Een dakraam bestaat voor een groot deel uit glas en dus is de isolatiewaarde hiervan belangrijk. Met een goed geïsoleerd dakraam zorg je ervoor dat de invloed van warmte en kou van buiten beperkt wordt en je de energiekosten zo laag mogelijk kan houden.

Tegenwoordig worden nauwelijks nog dakramen met enkel glas gemaakt en kun je kiezen uit dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Driedubbel glas isoleert nog beter dan dubbel glas, maar heeft als nadeel dat het duurder is en bovendien zwaarder, omdat er meer glas wordt gebruikt.

Vast dakraam op schuin dak: gratis offertes

Wil je een vast dakraam laten plaatsen op jouw schuine dak? Kom in contact met ervaren dakspecialisten. Geef je wensen door via onderstaand formulier, ontvang offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?
2*. Is er al een dakraam aanwezig?
3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?
4*. Uitvoermoment
5*. Voorkeur materiaal
6*. Omschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes