Dakkapel of dakraam kiezen | Kosten en verschillen

Wil je een dakkapel of dakraam laten plaatsen, maar weet je niet wat de beste optie is? Dit is onder andere afhankelijk van je wensen en budget. Ontdek de verschillen, kosten en voordelen van beide opties.


dakkapel of dakraam

De keuze voor een dakkapel of dakraam

Kiezen tussen een dakkapel of dakraam voor jouw woning kan een lastige keuze zijn. Beide opties hebben verschillende voordelen, maar er zijn ook diverse aandachtspunten te benoemen. Het is dus goed om beide opties goed af te wegen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Verschil in kosten

Een belangrijke factor die meespeelt in de keuze voor een dakraam of dakkapel zijn de kosten. Hoe hoog is de investering die je moet maken en is dit het waard als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt? Het is dus goed om te weten wat de kosten zijn, zodat je weet of deze binnen je budget vallen.

Wat kost een dakraam inclusief plaatsen?

Een prijs van een dakraam begint bij € 200, maar is vooral afhankelijk van de grootte, luxe, afwerking en merk van het dakraam. Of je het raam zelf plaatst of laat plaatsen door een specialist scheelt ook in de kosten. Een dakraam kan al voor € 1.000 geplaatst worden.

Wat is de prijs van een dakkapel?

De kosten voor een simpele dakkapel plaatsen beginnen bij € 7.500, maar kunnen nog oplopen afhankelijk van het type dakkapel dat je kiest. De prijs van een dakkapel ligt dus aanzienlijk hoger dan die van een dakraam.

Offertes op maat ontvangen voor een dakkapel of dakraam?
Vraag offertes aan, vergelijk de prijzen en ontdek wat de beste keuze is voor jou: een dakkapel of dakraam. Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs bij jou in de buurt.
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Voordelen en nadelen

Om te bepalen of een dakraam of dakkapel het meest geschikt is, is het goed om te kijken naar de voordelen en nadelen van beide opties. Wat levert een dakkapel of dakraam je op en waar moet je juist op letten?

Voordelen dakkapel

Een dakkapel laten plaatsen heeft verschillende voordelen:

  • Een dakkapel zorgt voor extra woonruimte. Het grote voordeel van een dakkapel tegenover een dakraam is de extra beloopbare vloeroppervlakte die ontstaat op de plek waar eerst een schuin dak was.
  • Een dakkapel brengt extra licht in je huis. Vooral zolderruimtes kunnen best wel donker zijn. De kapel brengt zon binnen en maakt je zolder geschikt om als studieruimte, extra slaapkamer of eventueel een gastenverblijf gebruikt te worden.
  • Een dakkapel zorgt voor waardevermeerdering van de woning en onderscheidend vermogen t.o.v de buren bij verkoop.

Een dakkapel zorgt dus voor een behoorlijk efficiënter gebruik van het huis. Naast de optische extra ruimte door de royalere lichtinval, biedt een dakkapel je ook daadwerkelijk veel meer loop- en stavrijheid en dat merk je direct. Dit zorgt voor meer oppervlakte van de woning wat ook gunstig is bij een eventuele toekomstige verkoop.

Energiebesparing

Een dakkapel isoleert de ruimte, en kun je bovendien ook nog eens extra isoleren. Een uitstekend voorbeeld van een goed isolerende dakkapel is een kunststof dakkapel. Desgewenst kun je deze zelfs laten afwerken met HR++-glas, ventilatieroosters, zonwering en meer luxes. Hierdoor krijg je nog betere isolatie, waardoor je profiteert van energiebesparing.

Nadelen dakkapel

Het nadeel van een dakkapel is dat het een flinke investering is. Daarnaast is het in sommige gevallen nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Kijk bij je gemeente of er een vergunning voor een dakkapel nodig is in jouw situatie.

Voordelen dakraam

Het grootste voordeel van een dakraam is dat het een stuk minder kost dan een dakkapel. Daarom is het zeker het overwegen waard. Een dakraam is ook met een beetje handigheid zelf prima te plaatsen. Hierdoor kun je dus ook besparen op de kosten voor het inhuren van een specialist.

Nadelen dakraam

Een nadeel is dat je met een dakraam geen extra ruimte kunt creëren in de woning, waar dat met een dakkapel wel het geval is. Daarnaast blijven de schuine wanden van de zolder behouden wanneer je alleen een dakraam plaatst.

keuze dakkapel en dakraam

Kun je het best voor een dakraam of dakkapel kiezen?

Zoals eerder benoemd is de keuze voor een dakkapel of dakraam afhankelijk van je wensen en budget. Om hopelijk tot een goede beslissing te kunnen komen, hebben we nog wat verschillen op een rijtje gezet.

Dakkapel heeft meer voordelen

Een dakkapel heeft meer voordelen. Want als je echt ruimte, licht en meerwaarde wilt toevoegen dan is een dakkapel eigenlijk je enige optie. Het plaatsen van een dakkapel vraagt om een hogere investering, maar de beloning is dan echter ook groter. Daarnaast verhoogt deze de waarde van je woning en kun je het dus ook financieel voor jezelf verantwoorden.

Verschillende keuzemogelijkheden qua maten en uitvoeringen

Dakkapellen zijn geschikt voor bijna alle schuine daken. Je hebt een ruime keuze in kleuren, maten en uitvoeringen, van klassiek en traditioneel tot echt strak en modern. Die keuzes maak je zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Een dakraam daarentegen is vaak redelijk standaard. Je koopt hem in wit of houtkleur en veel meer keuze is er feitelijk niet.

Meer uitzicht

Uitzicht krijg je vooral met een dakkapel en niet zozeer met een dakraam. Het dakraam moet je vaak echt open doen voordat je er goed door naar buiten kunt kijken. Een dakraam geeft juist altijd uitzicht, ook als het te koud is om het raam open te doen. Daardoor kiezen mensen ook voor een dakkapel bij een werkplek voor studie of als bijvoorbeeld thuiswerkplek.

Meer ventilatie

Een dakkapel met ventilatieroosters geeft de mogelijkheid om te ventileren op een permanente manier terwijl een dakraam één openingsstand heeft om te ventileren. Die kan open of dicht en daarbij is open vaak best lawaaierig bij drukke straten en te koud in de winter.

Keuze maken

Wanneer je ruimte groot genoeg is en je dus geen dakkapel nodig hebt, kun je kiezen voor een dakraam. Hierdoor bespaar je op de kosten. In veel gevallen is het kiezen voor een dakkapel toch populairder. Gezien de vele voordelen is dit een goede oplossing voor de zolder.

Offertes aanvragen voor dakkapel of dakraam

Twijfel je tussen een dakkapel of dakraam voor jouw woning? Vul onderstaand formulier in, ontvang meerdere offertes en vergelijk de mogelijkheden en prijzen. Bespaar op jouw nieuwe dakkapel of dakraam!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes