Kozijn dakkapel vervangen | Schilderen | Stappenplan

Zijn de kozijnen van je dakkapel oud of kapot, maar is de rest van de constructie van de dakkapel nog in goede staat? Dan kun je besluiten uitsluitend de kozijnen van je dakkapel te laten vervangen. In dat geval blijft de rest van de dakkapel behouden.

kozijn-dakkapel-vervangen.jpg

Wanneer moet je een kozijn van een dakkapel vervangen?

Soms kan het nodig zijn om het dakkapelkozijn te vervangen. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat vervanging de beste optie is. Wanneer het een bepaald niveau bereikt, zijn er vaak nog veel gebieden die gerepareerd moeten worden. Schakel in zulke gevallen dus altijd een deskundige in, die eenvoudig kan beoordelen of vervanging nodig is of reparatie voldoende is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als hout rot. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn, zoals lekkages of schimmel. 

Je kunt echter ook om andere redenen het kozijn van de dakkapel vervangen. Wat vind je bijvoorbeeld van het materiaal? Oudere dakkapellen zijn meestal van hout. Kunststof kozijnen worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt omdat ze langer meegaan en beter bestand zijn tegen externe weersomstandigheden. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het oude houten kozijn te vervangen door een moderne kunststof kozijn. 

Wanneer moet je de kozijnen alleen schilderen?

Soms is het mogelijk dat je niet het hele kozijn hoeft te vervangen, maar enkel het kozijn opnieuw hoeft te schilderen om deze weer in zijn oude staat terug te krijgen. In dit geval moet het kozijn gemaakt zijn van hout en niet rotten. Het schilderen van de kozijnen is een goede keuze wanneer de dakkapel is voorzien van een raam van dubbel glas.

Is de dakkapel voorzien van een raam van enkel glas? Dan is het aan te raden om het hele kozijn toch te vervangen in plaats van te schilderen. Dit omdat je dan ook gelijk het enkele glas kunt vervangen door dubbelglas.

Op deze manier bespaar je op de kosten van het enkel vervangen van het glas of het enkel vervangen van de dakkapel als je deze werkzaamheden toch uit zou laten voeren. Daarnaast zorg je gelijk voor een betere isolatie van de dakkapel.

kunststof raamkozijnen

De kosten van een kozijn vervangen van een dakkapel

De gemiddelde kosten (zonder glas) voor houten en kunststof kozijnen zijn ongeveer € 750,-, voor aluminium € 900,-, dit is inclusief montage.  Het type kozijn dat je kiest voor jouw dakkapellen vormt het grootste deel van de prijsopbouw.

Heb je nog geen HR++ glas? Dan is het verstandig om dit ook gelijk aan te schaffen. Je hebt namelijk bij HR++ glas recht op de ISDE subsidie. 

Offertes voor het vervangen van het dakkapel kozijn?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs voor het vervangen van je dakkapel kozijn. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op de kosten!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

De bestaande raam kozijnen vervangen door kunststof kozijnen

Natuurlijk wil je de mooiste kozijnen als je voor een nieuw kozijn kiest voor jouw dakkapel. Wat jij mooi vindt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar moderne kunststof kozijnen biedt veel voordelen. Ze hebben een lange levensduur, behouden heel lang hun kwaliteit en zijn aanzienlijk minder duur dan andere soorten.

Bovendien hoeven ze niet geschilderd te worden, heb je geen last van houtrot en heb je de keuze uit veel verschillende kleuren. De oude, houten kozijnen van de dakkapel vervangen door kunststof kozijnen is dan ook zeker een aanrader. Kunststof kozijnen zijn verder geschikt voor alle soorten ramen en kunnen volledig op maat gemaakt worden.

Hierdoor zijn ze voor vrijwel iedere complete dakkapel geschikt. Er zijn dus genoeg verschillende mogelijkheden. De montage van een kunststof kozijn is verder vrij eenvoudig. Een vakman kan het kozijn al binnen een handomdraai installeren. Verder kun je natuurlijk ook voor een kunststof kozijn met houtnerf kiezen, als je toch het houten uiterlijk van de kozijnen wilt behouden.

Waarom moet je kiezen voor kunststof kozijnen?

Het plaatsen van kunststof kozijnen heeft de volgende voordelen:

  • Elk type raam zal hier werken, en je hoeft niet per se plastic dakkapellen te hebben om de geweldige uitstraling te krijgen.
    Alle maten zijn mogelijk zodat je alles perfect kunt aanpassen aan jouw dakkapel.
  • De installatie is zeer eenvoudig en kan snel en eenvoudig door professionals worden uitgevoerd.
  • In tegenstelling tot houten kozijnen is er geen schilderwerk of ander onderhoud nodig, waardoor je zich geen zorgen meer hoeft te maken over jouw dakkapellen!

Wanneer is een dakkapel renovatie nodig?

Soms kun je niet zomaar een nieuw dakkapelkozijn plaatsen. Wanneer er sprake is van schade aan het interieur of de zijkanten, kun je doorgaans het beste een nieuwe dakkapel laten inspecteren of een dakkapel renovatie laten uitvoeren.

Moet ik renoveren of vervangen?

Als de dakbedekking vervangen moet worden, is het soms verstandig om verder te kijken dan de kozijnen. Maar over het algemeen is het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen en het vervangen van de ramen meestal een goede optie.

kunststof kozijnen dakkapel

Stappenplan raamkozijn dakkapel vervangen

Als je de kozijnen van je dakkapel gaat vervangen, zijn er enkele stappen die je moet ondernemen. Welke stappen dit zijn, lees je hieronder.

Stap 1: De voorbereiding

Je kunt de ruimte rondom het raam vrijmaken voordat je met de installatie van de nieuwe kozijnen gaat beginnen om de dag nog naadlozer te laten verlopen. Verwijder de gordijnen, vensterbanken en gordijnrails van het plafond.

Zet meubels minstens een meter van het raam af en dek ze vervolgens af. Vergeet niet om ook de vloer af te dekken met een zeil. Het mooiste resultaat wordt bereikt als je vanuit alle richtingen bij de kozijnen kan komen. Vaak wordt een kozijn vanuit de buitenkant van het huis geïnstalleerd, waarvoor genoeg ruimte nodig is.

Stap 2: De kozijnen nameten

Als het goed is heb je de kozijnen vooraf netjes opgemeten voordat je ze gaat plaatsen. Een juiste wandmontage van de kozijnen is de cruciaalste factor. Daarom kun je de nieuwe en oude kozijnen het beste nog een keertje nameten voordat je met de montage gaat beginnen. Dit is om ervoor te zorgen dat alles precies past.

Stap 3: De oude kozijnen verwijderen

Komen alle maten overeen? Dan kun je beginnen met het verwijderen van de oude kozijnen. Doe dit aandachtig en voorzichtig om schade aan de muren te voorkomen. Er zijn twee processen betrokken bij het verwijderen van de oude kozijnen. Eerst worden de draaiende onderdelen en het glas verwijderd.

Daarna haal je het kozijn in delen weg. Het is aan te raden om de ruimte goed schoon te maken voordat je doorgaat naar de volgende stap, want er zullen altijd wat spijkers, hout of verfresten blijven zitten.

Stap 4: Het installeren van het stelkozijn

De kozijnen kun je niet direct in de vrijgekomen ruimte plaatsen. Eerst plaats je een zogenaamd stelkozijn. Dit kozijn plaats je tussen de binnen- en buitenmuren. Dankzij dit frame wordt het nieuwe kozijn goed op zijn plaats gehouden. Het stelkozijn beschermt daarnaast ook tegen eventuele muurschade.

Bovendien verhoogt een stelkozijn de isolatiewaarde, inbraakwerendheid en levensduur van je nieuwe kozijnen, wat een handig pluspunt is. Schroeven in de holle lat worden gebruikt om het stelkozijn vast te zetten, waardoor een stevig anker ontstaat.

Gebruik vervolgens polyurethaanschuim om de binnenkant af te dichten nadat het kozijn is geplaatst. Op deze manier maakt tocht geen kans.

Stap 5: De nieuwe kozijnen plaatsen

Nadat alle kieren zijn opgevuld kun je beginnen met het plaatsen van het kozijn in het stelkozijn. Zorg dat het kozijn op de millimeter past voordat je alles volledig vastschroeft. Zorg ook dat het geheel waterpas is. Er zit nu nog geen glas in het kozijn.

Ondanks metingen kan er nog wat ruimte zitten tussen de twee wanden van de holle wand en het kunststof kozijn. Je kunt polyurethaanschuim gebruiken om eventuele kieren af te dekken. Ook kun je nu ventilatieroosters in de kozijnen verwerken, als je dat wilt.

Stap 6: De ramen plaatsen

De dakkapel heeft nog steeds een flink rechthoekig gat waar ooit het raam zat. Het glas moet namelijk nog geplaatst worden. Je kunt de scharnieren en het glas erin zetten, nu alle gaten zijn opgevuld en het kozijn perfect recht is.

In bepaalde gevallen zijn de draaiende onderdelen al voorzien van glas. Blijf wel de waterpas gebruiken tijdens het plaatsen van de ramen.

Stap 7: Afwerken, opruimen en inspecteren

De volgende stap is alles netjes afwerken, opruimen en inspecteren. Alle sloten, horren, rolluiken, de vensterbank en de afwerking van de randen ontbreken nog. Zorg dat je de afwerking van zowel binnen als buiten netjes uitgevoerd wordt.

Aan het einde kun je nog een eindinspectie doen. Je bekijkt in dit geval alles wat je hebt gedaan en kijkt of alles op de juiste manier geïnstalleerd is. Meestal ben je met een werkdag klaar met het vervangen van de kozijnen van een dakkapel. Maar hoe groter en meer ramen je huis heeft, hoe langer je waarschijnlijk bezig zal zijn.

Dakkapel kozijn laten vervangen: gratis offertes

Is het kozijn in je dakkapel aan vervanging toe? Vul dan ons formulier in, ontvang offertes op maat voor nieuwe dakkapel kozijnen en vergelijk de prijzen. Zo vind je de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes