Dakkapel zwart | Tips voor een zwarte dakkapel

Als je een dakkapel op je huis plaatst, hou je met een hoop zaken rekening, waaronder de kleur. Het belangrijkste bij het kiezen van de kleur van de dakkapel is dat deze ook bij de rest van het huis past. Daarnaast kan de kleur ook invloed hebben op de hoeveelheid onderhoud die een dakkapel nodig heeft.

dakkapel-zwart.jpg

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw aan je huis op het schuine gedeelte van het dak. Door een dakkapel kun je de ruimte onder het dak vergroten, er een betere stahoogte aan geven en meer lichtinval creëren.

Door een dakkapel kan een nagenoeg onbruikbare ruimte ineens een volwaardige kamer worden, waardoor je waarde aan je woning toevoegt. Een dakkapel bestaat uit een verticaal deel aan de voorzijde, al dan niet voorzien van ramen.

De zijkanten van een dakkapel zijn gemaakt met dichte platen. De bovenzijde van een dakkapel kan plat zijn of aflopend, afhankelijk van je eigen wensen en wat het beste bij je huis past.

Kleur bepalen

Zoals eerder aangegeven is het kiezen van de juiste kleur voor een dakkapel belangrijk. Niet alleen voor het aangezicht, maar ook voor het onderhoud. Zo kun je een kleur kiezen die je mooi vindt, maar moet je ook nadenken over de praktische gevolgen die de gekozen kleur met zich meebrengt.

Een dakkapel is vaak niet alleen zichtbaar voor jou, maar ook voor je omgeving. Het is daarom fijn als de kleur past binnen de rest van de wijk en dat het voor buren prettig is om naar te kijken. Bovendien is het niet alleen belangrijk om de juiste kleur van de dakkapel te bepalen, maar ook de kleur van andere onderdelen.

Hieronder geven we enkele tips om rekening mee te houden bij het kiezen van een kleur voor je dakkapel.

Tips voor het bepalen van de juiste kleur

Naast dat je de kleur die je kiest voor je dakkapel zelf mooi moet vinden, is het ook belangrijk om rekening te houden met andere kleuren die aan de buitenkant van het huis zijn gebruikt. Heb je een woning met rustige kleuren, dan is het minder verstandig om een dakkapel in een felle kleur te kiezen.

Wil je graag je dakkapel zwart maken, bedenk dan dat donkere kleuren veel minder resistent zijn tegen warmte dan lichte kleuren, waardoor het in de zomer erg heet kan worden.

Door de invloed van de zon kunnen donkere kleuren bovendien sneller verweren en zal een dakkapel zwart, indien van hout, veel vaker onderhouden moeten worden dan bijvoorbeeld een witte dakkapel.

Waarom dakkapel zwart maken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dakkapel zwart moet zijn. Donkere dakkapellen worden tegenwoordig veel gekozen, omdat ze bijvoorbeeld een modernere uitstraling hebben dan lichtere dakkapellen.

Veel woningen worden tegenwoordig in donkere kleuren, zoals zwart en antraciet uitgevoerd. Een dakkapel zwart maken geeft daarbij een strakke uitstraling. Doordat veel woningen in deze donkere kleuren worden gemaakt, past een zwarte dakkapel ook goed bij de huidige trend en voorkeur van personen.

Let er echter wel op dat een dakkapel zwart maken ook enkele nadelen met zich meebrengt die goed zijn om in het achterhoofd te houden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een zwarte dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs die je advies geven over de juiste dakkapel voor jouw woning. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakkapel!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Nadelen van donkere kleuren

Naast de strakke en moderne uitstraling van een zwarte dakkapel, heeft het gebruik van donkere kleuren ook nadelen. Ten eerste is zwart een kleur die licht absorbeert, waardoor het materiaal dat zwart is, erg warm kan worden. Op een zonnige winterdag is dat niet zo erg, maar bedenk ook dat de dakkapel hierdoor in de zomer erg heet kan worden.

Waar een dakkapel met ramen sowieso in de zomer al warm kan worden, zorgt de zwarte kleur voor een nog snellere opwarming. Kies je voor een houten dakkapel, dan moet je bij het kiezen van een donkere kleur ook rekening houden met meer onderhoud.

Door de donkere kleur en de warmte die het absorbeert, werkt het hout meer en wordt de verflaag sneller aangetast. Je zult een dakkapel zwart daardoor vaker moeten verven dan een lichte dakkapel.

Tips bij een zwarte dakkapel

Heb je de nadelen bekeken, maar wil je desondanks toch graag een zwarte dakkapel op je huis, dan lees je hier nog enkele tips om tot het beste resultaat te komen. Hoewel zwart een eenvoudige kleur lijkt, zijn er vele varianten van zwart verkrijgbaar. Het is daarom belangrijk om de juiste kleur zwart te kiezen.

Kijk bijvoorbeeld naar de kleuren van je huis, de kozijn en het dak en stem de kleur zwart hierop af. Daarnaast kun je bij het kiezen van een zwarte kleur het beste een RAL-kleur kiezen. Omdat RAL-kleuren vastgelegde kleuren zijn, voorkom je dat je dakkapel uiteindelijk de verkeerde kleur krijgt.

Ook op langere termijn, als er iets vervangen moet worden, is het makkelijker om dit op basis van een RAL-kleur te doen.

zwarte dakkapellen

Materiaal

Wil je een dakkapel zwart voor je huis, dan kun je kiezen uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof en zink.

Welk materiaal je kiest hangt deels als van je eigen voorkeur, maar ook van het uiterlijk van de rest van je huis en natuurlijk de prijs die je bereidt bent om te betalen.

Ieder materiaal heeft bepaalde voordelen en nadelen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van het meest geschikte materiaal.

Zo kan het materiaal bijvoorbeeld invloed hebben op de levensduur van de dakkapel, het onderhoud dat nodig is en de prijs. Hieronder lees je meer over de verschillende beschikbare materialen.

Dakkapel zwart hout

Hout is een materiaal dat van oudsher veel werd gebruikt voor dakkapellen en nog steeds veel wordt toegepast. Hout is een materiaal dat makkelijk te bewerken is en daardoor ook heel geschikt is voor dakkapellen op maat.

Het materiaal is weerbestendig en heeft een goede isolatiewaarde. Als hout goed wordt onderhouden, heeft het ook een lange levensduur. Zeker bij een dakkapel zwart is het onderhoud heel belangrijk, omdat door de donkere kleur het hout meer te lijden heeft dan bij lichtere kleuren.

Zeker iedere vijf jaar, maar bij een donkere kleur nog iets vaker, dient de dakkapel te worden gecontroleerd op beschadigingen en geschuurd en geschilderd te worden.

Dakkapel zwart kunststof

Wil je graag een zwarte dakkapel, maar niet het vele onderhoud dat bij een houten dakkapel komt kijken, dan kan een kunststof dakkapel een uitkomst zijn.

Kunststof is kleurvast en hoeft daarom niet met regelmaat geschilderd te worden. Bovendien heeft kunststof veel minder onderhoud nodig.

Kies je voor een polyester dakkapel, dan wordt deze bovendien met een mal gemaakt en heeft de dakkapel geen naden. Hierdoor heb je ook geen last van vochtproblemen en heeft de dakkapel een strakke uitstraling.

Let er wel op dat bij een dakkapel die uit één stuk wordt gemaakt, het repareren van beschadigingen niet zo makkelijk is als bij bijvoorbeeld een houten dakkapel.

Dakkapel zwart zink

Heb je een huis met een moderne uitstraling en wil je deze uitstraling verder versterken, dan kan een moderne dakkapel zwart zink een goede keuze zijn.

Zink ziet er door het materiaal heel strak en industrieel uit en kan naast zilverkleurig ook in zwart besteld worden.

Zink heeft als voordeel dat het weinig onderhoud nodig heeft en je het ook niet hoeft te schilderen. Bovendien is het een stevig materiaal dat minder gevoelig is voor beschadigingen.

Zink is daarnaast 100% recyclebaar, vochtbestendig en heeft een lange levensduur.

Een dakkapel zwart zink is echter vaak ook duurder dan een houten of kunststof dakkapel. Daarnaast moet het zink passen bij je huis. Heb je bijvoorbeeld een klassieke woning, dan is zink wellicht minder geschikt.

Prefab of maatwerk

Naast de kleur en het materiaal is het ook verstandig om na te denken over het type dakkapel dat je laat plaatsen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen kant en klare dakkapellen en maatwerk dakkapellen.

Een kant en klare dakkapel wordt ook wel een prefab dakkapel genoemd en wordt van tevoren gemaakt. Hierdoor hoeft de dakkapel bij aankomst alleen nog op je huis bevestigd te worden. Het proces van plaatsing gaat daardoor snel.

Een maatwerk dakkapel wordt daarentegen aan je woning aangepast en wordt ter plekke gemaakt. Een maatwerk dakkapel zwart is daarom duurder dan een prefab dakkapel en kan ook wat langer duren om te plaatsen.

Kosten

De kosten van een dakkapel zwart zijn afhankelijk van diverse factoren. Allereerst speelt de grootte van de dakkapel een rol in de totaalprijs. Een kleine dakkapel kost uiteraard minder dan een grote en een prefab dakkapel is goedkoper dan een maatwerk dakkapel.

Een andere factor in het bepalen van de prijs is de keuze van het materiaal. Een houten dakkapel zwart kan vanaf zo’n 8.600 euro gerealiseerd worden. Het nadeel is dat je op de lange termijn wellicht aan onderhoud weer meer geld kwijt bent.

Een kunststof dakkapel zwart heeft minder onderhoud nodig en is ook iets goedkoper in de aanschaf, vanaf zo’n 7.900 euro.

Een zinken dakkapel is nog duurder en begint vaak pas bij zo’n 9.500 euro.

Zwarte dakkapel kiezen? Ontvang gratis offertes

Wil je een zwarte dakkapel laten plaatsen voor een strakke uitstraling van je woning? Vul ons formulier in en ontvang offertes van dakkapel specialisten in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes