Nokverhoging | Kosten, dakkapel en meer

Ben je op zoek naar meer bruikbare ruimte op de zolder van je huidige woning? Dan is een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging misschien een goede oplossing. Een dakkapel met een nokverhoging is een ideale oplossing voor huizen met een kleine zolder en een schuin plafond. Het verhogen van de nok van je dak kan binnen 1 dag gedaan zijn!

nokverhoging met dakkapel

Hoeveel kost een nokverhoging

De gemiddelde kosten van een nokverhoging ligt tussen € 10.000 en € 35.000. De kosten van deze dakopbouw zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal en de afmeting van de nokverhoging. Je verdient deze investering deels terug omdat je woningwaarde hoger zal worden.

Wat kost de nok verhoging met dakkapel

De goedkoopste manier van een nokverhoging is een nokverhogende dakkapel. Vaak hoeft hiervoor de dakopbouw niet te worden aangepast, wat de klus een stuk goedkoper maakt. Ook kun je hierbij een deel van het dak verhogen in plaats van de hele nok, zodat je geen loze ruimte creëert. Een dakkapel kan vaak ook prefab worden gekocht, wat bij een eenzijdige of tweezijdige nokverhoging meestal geen optie is. De nokverhogende dakkapel kost gemiddeld € 10.000 tot € 14.300, inclusief btw en montage.

Wat betekent nokverhoging

Een woning met een kleine vloeroppervlakte is vaak te vergroten met het gebruik maken van de zolder als echte gebruiksruimte. Soms is dat al gedaan of soms is dat echt niet mogelijk. In veel situaties ligt deze ‘kans’ nog wel voor het grijpen voor de eigenaar of eigenaren van de woning maar houdt de kosten of de moeite die gepaard gaat met de nokverhoging ze tegen. We kijken hier wat er bij komt kijken om zo’n zolder echt te kunnen gaan gebruiken.

Nokverhoging

Dakkapel met een nokverhoging

Een dak verhoging met een nokverhogende dakkapel zorgt ervoor dat je een flinke ruimte krijgt die bijvoorbeeld als extra slaapkamer gebruikt kan worden. Het verhogen van de nok van het dak is een goed alternatief voor een dakkapel of dakopbouw. Het is dan wel iets duurder, maar je krijgt er meer ruimte en licht op je zolder voor terug.

Je kunt eigenlijk gewoon zeggen dat een nokverhoging, groot of klein, een luxe dakkapel is en hier ook de voordelen van geeft. Daarnaast kan deze oplossing er ook beter uitzien, omdat een traditionele nokverhoging meer een geheel vormt met de rest van het huis.

Dakopbouw

Een (prefab) dakopbouw voegt veel ruimte toe om de zolder echt te kunnen gebruiken. De zolder verbouwing kost altijd geld en hij moet natuurlijk wel zinvol zijn. Dit is voor ieder huis anders. Met een nok verlegde dakkapel kun je staruimte creëren op de zolder want in mijn ogen heeft een zolder verbouwing pas zin als je er echt goed kunt staan en datzelfde geldt voor een dakopbouw. Je krijgt met een nokverhoging in een keer meer ruimte, terwijl je toch een natuurlijke uitstraling behoudt en geen nieuwe dakbedekking nodig hebt.

Door het tijdig vergelijken van dakkapel offertes bespaarden we € 1480 en maakt hij ons huis waardevoller. Nu is de zolder die lichtere grotere kamer die we echt kunnen gebruiken!

Dakopbouw laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Hoe hoog is de nokverhoging dak

Je kunt uiteindelijk zelf beslissen hoe hoog de nokverhoging zal worden. Het is deels afhankelijk van de dakconstructie, maar hoe hoog je de nok wilt hebben hangt helemaal af van jouw wensen. Vaak is een extra meter hoogte al genoeg om een bruikbare ruimte erbij te krijgen, maar meer kan natuurlijk ook. De prijs van een nokverhoging wordt natuurlijk hoger bij een grotere verhoging, helemaal als de verhoging erg zwaar wordt en de gehele dakconstructie moet worden versterkt.

Eenzijdige of enkele nokverhoging

De enkelzijdige nokverhoging voegt aan 1 zijde van de zolder meer ruimte toe. De huidige nok kan blijven zoals hij is maar de nok van deze enkelzijdige nokverhoging is wel echt hoger dan de huidige (blijvende) nok. De enkelzijdige nokverhoging is in verschillende afwerkingen verkrijgbaar en is relatief licht voor het dak.

Tweezijdige of dubbele nokverhoging

De dubbelzijdige nokverhoging zie je het meeste. De dubbelzijdige nokverhoging is duurder omdat de nok nu echt aangepast wordt en je een nieuw hoogste punt krijgt. Op de plaats van deze opbouw verdwijnt de huidige nok namelijk echt zodat je echt veel meer ruimte boven krijgt met de dubbelzijdige nokverhoging.

Nokverhogende dakkapel

Een nokverhogende dakkapel lijkt ergens wel op de eenzijdige nokverhoging, maar is niet de hele lengte van het dak. Je krijgt hier vaak meer licht in de ruimte dankzij de ramen in het dakkapel, maar je krijgt hier minder extra ruimte voor terug. De nokverhoging heeft hierdoor minder effect op de binnenkant, maar geeft alsnog een uitbreiding van de leefruimte.

Heb je een vergunning nodig voor nokverhoging?

Voor je nok verhogen heb je altijd een vergunning van de gemeente nodig. Dit komt omdat je het aanzicht van je huis verandert en hiermee de omgeving ook verandert. De aanvraag wordt getoetst aan het Bouwbesluit, het bestemmingsplan van je wijk en de Welstandsnota. Hierna kan er met zekerheid worden gezegd dat voor en na de nokverhoging alle regels zijn nageleefd.

Ook vergunning bij dakkapel met nokverhoging

Je hoeft bij een normale dakkapel niet altijd een vergunning aan te vragen, maar wel als dit een nokverhogende dakkapel is. Dit komt omdat je deze altijd vanaf de straat kunt zien, en dat is vaak wanneer je vergunningen aan moet gaan vragen. Voor welke soort nokverhoging je ook kiest, de vergunning is altijd nodig. Vaak zal de architect deze voor je aanvragen.

Veel gestelde vragen

Wat kost een dubbele nokverhoging?

+
Voor een dubbele nokverhoging moet je rekenen op kosten van gemiddeld € 23.000 tot € 35.000, inclusief btw, materiaal en arbeidskosten.

Hoeveel kost het om een dak te verhogen?

+
Het dak verhogen kan al vanaf € 10.000 voor een kleine nokverhogende dakkapel. De kosten kunnen oplopen tot meer dan € 30.000 voor een dubbele nokverhoging.

Wat kost een enkele nokverhoging?

+
Een enkele nokverhoging kost gemiddeld € 10.000 tot € 14.300, inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Hoe werkt een nokverhoging?

+
Een nokverhoging zorgt ervoor dat het dak van je huis iets hoger komt te liggen, zodat je meer bruikbare ruimte op zolder krijgt. Er wordt een gat in het dak gezaagd, de dakconstructie wordt verstevigd indien mogelijk, waarna de nokverhoging wordt geplaatst op eenzelfde manier als een dakkapel.

Offertes voor dak werken

Vul het formulier in en wij gaan op zoek naar erkende vakmensen in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes