Kunststof dakkapel | Goedkoop en lange levensduur

Een dakkapel heeft veel voordelen. Het maakt de ruimte groter en zorgt voor meer zonlicht in de woning. Is een kunststof dakkapel geschikt voor jouw woning? Een kunststof dakkapel heeft veel voordelen ten opzichte van een houten dakkapel. Wil je een kunststof dakkapel laten plaatsen?

kunststof-dakkapel

Moet ik een kiezen voor een kunststof dakkapel?

Een dakkapel kan een goede investering voor je woning zijn. Je creëert meer ruimte, zonlicht en een dakkapel geeft meerwaarde aan je woning bij eventuele verkoop.

Bij het plaatsen van een dakkapel wordt meestal tussen hout en kunststof gekozen. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Vaak wordt er voor een houten dakkapel gekozen vanwege het klassieke, natuurlijke uiterlijk, maar kunststof dakkapellen kunnen goedkoper en praktischer zijn.

Kunststof dakkapellen hebben een levensduur van 50 jaar. Houd de kunststof dakkapel schoon om zeker te zijn van een lange levensduur. Houten dakkapellen gaan een stuk minder lang mee. Vaak slechts 25 jaar, al kan dit langer zijn bij goed onderhoud.

Kunststof heeft ook een stuk minder onderhoud nodig. Waar hout opnieuw geschilderd en bijgewerkt moet worden, is een kunststof dakkapel zeer onderhoudsarm. Je voorkomt zo onderhoudskosten en schilderwerk. In plaats van geschilderd moeten worden behoud een kunststof dakkapel haar kleur en is bij plaatsing in vele kleuren beschikbaar afhankelijk van jouw wensen.

Kunststof uiterlijk

Het uiterlijk van kunststof blijft anders dan dat van hout. Je kan echter wel voor een kunststof dakkapel met houtnerfstructuur kiezen om het klassieke uiterlijk van een hout na te bootsen. Het grote voordeel hiervan is dat je een zeer vergelijkbaar uiterlijk hebt voor een lagere prijs.

Een kunststof dakkapel is gemiddeld 10% goedkoper dan een houten dakkapel, terwijl het een lange levensduur heeft en minder onderhoudskosten met zich mee brengt.

Combineer je nieuwe dakkapel met bijpassende kozijnen en dakbedekking die je wilt. Het beste kies je bij een kunststof dakkapel ook voor een kunststof kozijn.

dakkapel vergunning aanvragen

Kunststof dakkapel kosten

De prijs van een kunststof dakkapel hangt af van een aantal verschillende factoren. Onder andere de afmeting, het materiaal, hoe makkelijk het plaatsen gaat en welke afwerking je hebt gekozen hebben invloed op de dakkapel kosten.

Een kunststof dakkapel van 1 bij 2 meter met één vast raam en één draaikiepraam kost gemiddeld €7.900. De kosten zullen hoger oplopen afhankelijk van extra opties en bijzondere afwerkingen.

Factoren die de eindkosten beïnvloeden:

 • Het formaat
 • De hellingsgraad van het dak
 • Afwerking aan de buitenzijde: glad kunststof of houtlook
 • Vaste ramen of andere soorten ramen
 • Het soort glas
 • Kunststof kozijnen
 • Hang- en sluitwerk
 • Decoratieve afwerking zoals een sierlijst
 • Een prefab dakkapel of een dakkapel op maat
 • Het model dat je kiest, bijvoorbeeld een verhoogde of verlengde nok
 • De dakbedekking van de dakkapel
 • De dakgoten, bijvoorbeeld verholen goten inbouwen
 • Extra opties of accessoires zoals roeden of een ventilatierooster

Prefab of maatwerk dakkapel

Wat zijn de dakkapel opties waar je uit kunt kiezen? Prefab dakkapellen kunnen bij hout een hoop geld besparen vergeleken met dakkapellen die op maat gemaakt worden. Bij kunststof verschilt de prijs tussen maatwerk en prefab niet zo veel. De kosten liggen een stuk dichter bij elkaar, al zal prefab meestal goedkoper zijn.

Wanneer prefab niet mogelijk is omdat je afwijkende afmetingen hebt zal je voor maatwerk moeten kiezen. Dit kan een hogere prijs hebben en zal wat langer duren.

Kunststof dakkapel laten plaatsen en benieuwd naar de kosten?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat een kunststof dakkapel kost. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Materiaal van een kunststof dakkapel

Kunststof heeft is erg onderhoudsarm. Het heeft een relatief hoge isolatiewaarde en hoge duurzaamheid. Het hoeft niet geschilderd te worden en is in diverse kleuren leverbaar.

Kunststof heeft een langere levensduur dan hout en is door het lichte gewicht gemakkelijk te monteren. Vaak zijn kunststof dakkapellen van polyester gemaakt. Polyester is goed bestand tegen temperatuurschommelingen en raakt niet snel beschadigt.

Het uiterlijk van een kunststof dakkapel blijft anders dan die van hout. Daarbij kan kunststof soms wat verkleuren in de zon na verloop van tijd.

Klassieke houtlook

Om toch de karakteristieke uitstraling van hout te krijgen kan je voor kunststof met verdiept profiel, houtnerfstructuur en rabatdelen voor de zijwangen kiezen.

Kunststof rabatdelen bootsen de losse planken van houten dakkapellen na. Hierdoor ontstaat een houtlook en zal een kunststof dakkapel van een afstandje lastig van hout te onderscheiden zijn.

Als je geen houtlook wil kan je voor glad materiaal kiezen. Dit kan goed bij je woning passen en is goedkoper dan rabatdelen en houtlook.

Kunststof kozijnen

Je kan het beste voor kozijnen van hetzelfde materiaal kiezen. Door het plaatsen van kunststof kozijnen zal de dakkapel er als één mooi geheel uit komen te zien. Kunststof kozijnen zullen mooi in de kunststof dakkapel passen en kunnen met of zonder houtnerf gekozen worden.

Je kan kiezen voor een kozijn dat versterkt is met staal en eventueel een kozijn dat voorzien is van een politiekeurmerk. Zo weet je zeker dat je kozijn extra veilig is.

Dakbedekking

Een kunststof dakkapel kan met elke soort dakbedekking gecombineerd worden. Een standaard model dakkapel komt met een plat dak. Hierop wordt vaak EPDM gelegd. Dit is gemakkelijk in onderhoud en is gemakkelijk te plaatsen. Uiteraard kan je voor elk soort dak kiezen wanneer je geen plat dak voor je dakkapel wilt.

Plaatsing van een kunststof dakkapel

Het plaatsen van kunststof dakkapellen is relatief makkelijk. Vaak kan het binnen één dag gedaan worden.

Het kan wel een paar weken duren voordat de dakkapel klaar is om geplaatst te worden. Na het inmeten van de dakkapel voor jouw woning moet je op de productie van de dakkapel wachten.

dakkapel kunststof

Modellen en uitvoeringen voor kunststof dakkapellen

Een kunststof dakkapel kan in verschillende modellen en uitvoeringen komen. Je kan voor een plat dak, een slepend dak, een verlengde nok of een verhoogde nok kiezen afhankelijk van jouw huidige dak en wensen.

Een verhoogde nok kan bijvoorbeeld geschikt zijn wanneer je meer loopruimte op de zolder wilt creëren terwijl een plat dak de meest voordelige optie is. Eventueel kan een vakbedrijf je adviseren bij het kiezen van het model zodat je verzekerd bent van de juiste keuze voor jouw woning.

Naast het model zijn er verschillende afwerkingen mogelijk om de stijl te creëren die jij wilt. Wil je een modern en strak uiterlijk of wil je juist een sierlijst voor een traditionele look die past bij een ouderwetse woning? Lees meer over verschillende soorten dakkapellen om te zien wat bij jouw situatie past.

Ramen

De ramen en glazen die je kiest zullen invloed hebben op de kosten van de kunststof dakkapel. Draaikiepramen zijn erg prettig om in je woning te hebben maar zullen wat duurder zijn dan vaste ramen.

Daarnaast kan je voor extra sterk glas of beter geïsoleerd glas kiezen. Overweeg ook accessoires voor je ramen zoals horren of ventilatieroosters.

Merken

Onder kunststof dakkapellen zijn een aantal bekende merken. De bekendste en meest gebruikte merken zijn Trespa, Weru en Keralit. Deze hebben alle drie uitstekende kwaliteit en levensduur, al zullen ze ook wat duurder kunnen zijn.

Naast Trespa, Weru en Keralit zijn er ook andere merken en merkloze dakkapellen. Een professional kan je adviseren bij de aanschaf zodat je verzekerd bent dat je materiaal van hoge kwaliteit krijgt. Zij hebben veel ervaring met het vervaardigen van kwalitatieve dakkapellen van verschillende modellen.

Keurmerken

Je kan naar de keurmerken kijken om zeker te weten dat je een dakkapel krijgt van goede kwaliteit.

 • VKG keurmerk: Voor een deskundige en betrouwbare leverancier
 • KOMO keurmerk: Geeft aan dat de dakkapel voldoet aan de Nederlandse Regelgeving, onder andere het Bouwbesluit
 • Beoordelingsrichtlijn keurmerk: Betrouwbare montage
 • Politiekeurmerk: Inbraakveiligheid, bijvoorbeeld voor hang- en sluitwerk of kozijnen met extra staal
 • SKG keurmerk: Kwalitatief hang- en sluitwerk

Vergunning

Het is mogelijk dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van een nieuwe dakkapel. Wanneer je de dakkapel aan de voorkant van je woning plaatst is dit vrijwel altijd nodig.

Bij plaatsing aan de achterzijde van de woning heb je meestal geen vergunning nodig. Neem contact op met jouw gemeente om te weten of je een vergunning nodig hebt.

Onderhoud van een kunststof dakkapel

Kunststof dakkapellen hebben weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om de dakkapellen af en toe schoon te maken en eens per twee jaar na te lopen op mogelijke schade. Je hoeft kunststof niet te schilderen terwijl je hout wel elke paar jaar zal moeten schilderen.

Voor het schoonmaken van dakkapellen kan je het beste een glazenwasser inschakelen. Je kan het schoonmaken ook zelf doen, maar op het dak werken kan lastig en gevaarlijk zijn. Een glazenwasser kan jaarlijks langskomen voor het goed onderhouden van de dakkapel.

Gratis offertes voor kunststof dakkapel

Wil je een kunststof dakkapel laten plaatsen en ben je benieuwd naar de prijzen? Geef je wensen door via onderstaand formulier en je ontvangt offertes van dakkapel installateurs in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes