Houten dakkapel | Voordelen, kosten en onderhoud

Het kopen van een houten dakkapel is een belangrijke keuze die niet zomaar moet worden genomen. Het plaatsen kost namelijk niet niets, dus je wilt er zeker van zijn dat je geld goed besteed wordt.

houten dakkapel

De kosten van een houten dakkapel

De kosten van een dakkapel hangen af van een aantal variabelen, en dakkapel details. Je moet bijvoorbeeld beslissen welke soort dakkapel je wilt een houten dakkapel of toch een kunststof dakkapel. Je moet ook kiezen tussen een conventionele, op maat gemaakte dakkapel en een die geprefabriceerd is.

Wat kost een houten dakkapel op maat en een prefab houten dakkapel?

De prijs van een houten dakkapel ligt hoger dan de prijs van een kunststof dakkapel. Als je een prefab houten dakkapel kiest zijn de kosten ongeveer rond de € 9.500. De prijs van een houten dakkapel op maat ligt rond de € 10.000.

Benieuwd naar de kosten van een houten dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat het kost om een houten dakkapel te laten plaatsen. Vergelijk de prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

De voordelen van een houten dakkapel

De vele voordelen van houten dakkapellen zijn ongetwijfeld de belangrijkste factoren bij de beslissing om er ook een aan te schaffen. In feite spreken de voordelen voor zich, zoals de lijst met voordelen hieronder zal aantonen.

Het eerste voordeel van een houten dakkapel is dat de dakkapel natuurlijk en onderscheidend is. Mensen geven vaak de voorkeur aan hout vanwege het uiterlijk. Voordat het wordt gebruikt om je dakkapel te bouwen, is hout een natuurlijk materiaal dat zich in de loop van vele jaren heeft ontwikkeld. Hierdoor is geen enkele plank hetzelfde en zijn de lijnen en knoesten onderscheidend. Daarom zijn geen twee houten dakkapellen gelijk.

Houten dakkapel prijzen

Een ander voordeel heeft te maken met de kosten. Het model is een standaard en er zijn geen extra keuzes. Je zolder kan al veel verbeterd zijn met een kleine dakkapel en je kan er veel profijt van hebben.

Houten dakkapel vergunning

Nog een voordeel is dat het plaatsen van houten dakkapellen mogelijk is zonder vergunning. De regels voor bouwen zonder vergunning kun je het beste opvragen bij je gemeente. Je wordt wel enigszins beperkt omdat je geen open zijkant of schuin dak mag hebben. Ook een belangrijk voordeel is de toegevoegde waarde aan je woning. Maakt je dakkapel een zolder bewoonbaar? Dan kun je je huis uitbreiden door een nieuwe kamer toe te voegen en zo meer vierkante meters vloeroppervlak toe te voegen. De waarde van je huis stijgt daardoor, waardoor je het voor een hogere prijs kunt verkopen als je daarvoor kiest.

Uiterlijk houten dakkapel

Een houten dakkapel kan op elke huisstijl geplaatst worden en lijkt eigenlijk nooit mis te staan. Ze zien er geweldig uit op huizen met rieten daken en worden het meest gebruikt op landelijke en traditionele woningen. De warmte van hout kan een groot contrast vormen met de koelte van steen of staal in bijvoorbeeld een moderne woning. Een dakkapel geeft een huis daarnaast buiten al snel een authentieke uitstraling en een meer uitnodigend uiterlijk.

De nadelen van een houten dakkapel

Naast al deze voordelen zijn er ook nog een aantal nadelen verbonden aan een houten dakkapel. Om je een beter beeld te geven zetten wij ook de nadelen even voor je op een rijtje.

Veel onderhoud nodig

Een belangrijk nadeel is het onderhoud van een houten dakkapel. Vergeleken met andere materialen heeft een houten dakkapel redelijk wat onderhoud nodig. Het moet minstens om de vijf jaar geschilderd en geschuurd worden om achteruitgang te voorkomen. Soms heb je ook een vergunning nodig om een houten dakkapel te plaatsen. Het verkrijgen van een vergunning voor een houten dakkapel is vaak een grotere uitdaging dan voor een dakkapel van een ander materiaal. 

Houtrot en houtrotvuller

Bij het charme van een houten dakkapel is het belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke bedreigingen, zoals houtrot. Deze schimmel, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan vocht (of houtworm), kan de structurele integriteit van het hout aantasten. Door regelmatig gebruik van houtrotvuller kun je niet alleen beschadigd hout herstellen, maar ook toekomstige schade voorkomen. Een proactieve benadering van onderhoud, inclusief inspecties en het toepassen van goede houtrotvuller, verlengt de levensduur van je houten dakkapel, waardoor er van kan blijven genieten.

Overlast bij het plaatsen

Het laatste nadeel is overlast bij het plaatsen van de dakkapel. Bij het plaatsen van een dakkapel moet er een gat in je dak gemaakt worden. Dit zal ongetwijfeld zowel voor je buren als jezelf overlast kunnen veroorzaken. Een prefab dakkapel kan vaak in een dag worden geplaatst, maar als je een houten dakkapel hebt gekozen die op maat wordt gebouwd, duurt het waarschijnlijk langer. Je kunt uitgaan van maximaal een week. 

dakkapel hout

Het repareren van een kapotte houten dakkapel

Zelfs bij regelmatig onderhoud kan een houten dakkapel in de loop van de tijd een probleem ontwikkelen. Het is gelukkig vrij eenvoudig om een kapotte houten dakkapel te repareren. Hout biedt namelijk bij de reparatie verschillende voordelen. Reparaties kunnen bijvoorbeeld snel en effectief worden uitgevoerd met hout. De frameconstructie kan bijvoorbeeld opnieuw versterkt worden met een eenvoudige houtlas. Het kost daarnaast weinig tijd om losse stukken weer in elkaar te zetten.

Je hoeft je dakkapel niet vaak te repareren als je hem in goede staat houdt. De dakkapel in goede staat houden doe je door de dakkapel jaarlijks schoon te maken, te controleren of de verf niet afbladdert en het schilderen van de dakkapel tijdig te doen. Hierdoor verleng je ook gelijk aanzienlijk de levensduur van je houten dakkapel. Zo kan het vervangen of renoveren van de dakkapel uitstellen.

Levensduur van een houten dakkapel

Een houten dakkapel kan wel 75 jaar of langer meegaan. Dit is alleen het geval als deze goed onderhouden wordt gedurende de jaren. 

Houten dakkapel vervangen door kunststof

De meeste mensen kiezen voor een dakkapel van kunststof of van hout. De beslissing tussen deze twee materialen wordt grotendeels beïnvloed door je eigen omstandigheden, smaak en financiële mogelijkheden. Vanwege het natuurlijke uiterlijk en het feit dat het elk jaar geschilderd kan worden in een kleur naar keuze, vinden de meeste mensen een houten dakkapel aantrekkelijker. Anderen geven de voorkeur aan een kunststof dakkapel omdat die minder onderhoud vergt en helemaal niet geschilderd hoeft te worden.

Bij de prijsvergelijking is een kunststof dakkapel duurder dan een houten dakkapel. Maar je kunt dan wel rekenen op een langere levensduur. Een kunststof dakkapel gaat namelijk een stuk langer mee. Heb je een kleiner budget, ga dan voor een houten dakkapel. Wil je een langdurig rendement op je investering, overweeg dan een kunststof dakkapel. Verlang je toch de voordelen van een kunststof dakkapel, maar heb je liever de mooie natuurlijke uitstraling? Kies dan voor een kunststof dakkapel die een houtachtige uitstraling heeft.

Ontvang offertes voor jouw houten dakkapel

Wil je een houten dakkapel laten plaatsen? Vul dan ons formulier in, kom in contact met dakkapel installateurs en ontvang offertes op maat. Zo kun je de prijzen vergelijken en besparen op jouw nieuwe dakkapel!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes