Dakkapel kosten | factoren en prijzen tabel!

In dit artikel bespreken we uitgebreid de kosten die een dakkapel installatie met zich meebrengen. Ook leggen we hoe de kosten van een dakkapel tot stand komen.

Dakkapel kosten

Wat kost een nieuwe dakkapel gemiddeld, inclusief aftimmeren?

De gemiddelde kostprijs voor een dakkapel is van meerdere factoren afhankelijk en kan daardoor sterk uiteenlopen. Hieronder hebben we de factoren die de grootste invloed op de kosten hebben, voor je op een rijtje gezet die invloed hebben op de financiering van je dakkapel:

Het type dakkapel

Je kunt kiezen uit een traditionele dakkapel of een prefab dakkapel. Een traditionele dakkapel wordt op locatie gebouwd en op maat gemaakt. Omdat het installeren volledig op locatie gebeurt, is het een langer installatieproces. Een dakkapel op maat is vanaf € 9.200,- verkrijgbaar. Wanneer je ervoor kiest om een aparter model te nemen, zoals een hoekdakkapel bijvoorbeeld, kunnen de kosten uiteenlopen

Een prefab dakkapel heeft zijn naam te danken aan het feit dat het in de fabriek geproduceerd is en kant-en-klaar geleverd wordt. Doordat het installeren al in de fabriek gedaan is, kent het een kortere installatietijd, maar kan het daarentegen beperkter worden aangepast. De gemiddelde prefab dakkapellen liggen tussen de € 7.900,- en € 11.000,-.

Benieuwd naar de kosten van een dakkapel?
We brengen je in contact met ervaren dakkapel specialisten uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Materiaal

Het materiaal dat gebruikt wordt heeft invloed op de prijsopbouw van een dakkapel. Een duur materiaalsoort beschikt over hoge kwaliteit, waarvoor ook de prijs betaald zal worden. Een goedkoper materiaalsoort heeft daarentegen een lagere kwaliteit.

Wanneer je kampt met een beperkt budget, maar toch de wens hebt om een nieuwe dakkapel aan te schaffen. Kan het worden aangeraden om te kiezen voor een polyester dakkapel. Bij polyester geniet je van een hoge duurzaamheid. Een ander groot voordeel is dat het over het algemeen onderhoudsvrij is. Een andere optie is een kunststof dakkapel, dat zich in dezelfde prijsklasse bevindt als een polyester dakkapel. Bij een kunststof dakkapel profiteer je van dezelfde voordelen als bij een polyester dakkapel.

Een ander veel gekozen type dakkapel is een houten dakkapel. Een houtlook dakkapel geeft de woning een authentieke uitstraling en is tegen een goede prijs verkrijgbaar. Wel is het belangrijk om te weten dat houten dakkapel meer onderhoud nodig heeft en door een professional goed geïsoleerd moeten worden om volledig lekkagevrij te zijn.

Het duurste materiaal is zink. Een zinken dakkapel worden vaak gekozen omdat het duurzaam, waterbestendig en mooi is. Echter betaal je wel de hoofdprijs hiervoor.

Een eenzijdige dakkapel

Totaalprijzen van kunststof, houten en zinken dakkapel

In de onderstaande tabel hebben we gemiddelde kosten per materiaalsoort voor je op een rijtje gezet. Kunststof dakkapel, houten dakkapel en zinken dakkapel.

Extra toevoegingen

Naast het materiaal en het type dakkapel, zijn er nog vele afwerkingsmogelijkheden die invloed hebben op de prijs. Een populaire afwerking van de binnenkant van de dakkapel is het aanbrengen van isolatie. Dit zorgt voor een thermische goede isolatie, wat handig kan zijn in koude wintermaanden. In warme zomermaanden kan het handig zijn om het raam te voorzien van een hor tegen insecten.

Bouwvergunning

In de sommige gevallen is het mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Alhoewel je meestal hier vergunningen voor nodig zal moeten hebben. De vergunningen hangen af van:

  • De afmetingen
  • De plaatsing
  • De lokale regels
  • Het bouwproject

Arbeidskosten

De loonkosten die voor de arbeid betaald worden hebben invloed op de prijs. Elke vakman heeft namelijk zijn eigen prijs. Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, kan het lonen om hier offertes aan te vragen en verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Het aanvragen van de offertes is geheel vrijblijvend en gratis!

Besparen op de dakkapel kosten

Door twee zaken kun je tot zo’n 40% besparen op dakkapellen:

  1. Vraag buren om tegelijkertijd een dakkapel te kopen
  2. Kosten vergelijken, vast wel bekend maar hieronder zie je precies hoe dat slim kan.

De leverancier van de dakkapel rekent veel vaste kosten bij het plaatsen van de dakkapel. Zo worden er bij alle dakkapellen kosten als kraankosten, voorrijkosten en transportkosten gemaakt. Als je deze hogere kosten kunt delen met je buren bespaart dat jullie beiden flink wat geld. Daarnaast kan je ook kiezen voor een dakkapel zonder ramen, hierdoor bespaar je de kosten van dure ramen en heb je alsnog het voordeel van extra ruimte. Je mist dan wel de lichtinval.

Korting op de totale kostprijs

Het is bovendien een stuk fijner voor de leverancier. Hoe groter de opdracht, hoe liever ze dakkapellen plaatsen. Het is dus weinig vreemd om op zo’n grote opdracht wat korting te vragen (een dakkapel van 10 meter breed bijvoorbeeld). Zeker als je het monteren van de dakkapel gezamenlijk met je buren laat uitvoeren. Enkele leveranciers leveren de dakkapel tegen de juiste kosten slechts af zonder te plaatsen. Dat zijn echter uitzonderingen.

Het prijsdiagram van dakkapellen

Het onderstaande diagram laat de verdeling van het bestanddeel loonkosten, materialen en overige, extra tarieven per dakkapel eenvoudig zien:

Een dakkapel zelf plaatsen of laten plaatsen?

Het plaatsen van een dakkapel is een specialistische klus, waarbij de waterdichtheid en constructie nogal heikele punten kunnen worden. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de dakkapel moeten zorgvuldig afgewerkt worden. Het valt dus echter aan te raden om het plaatsen door een dakkapel specialist te laten doen.

Een grote eenzijdige dakkapel

Hoe duur is een dakkapel?

Als je ervoor hebt gekozen om een brede dakkapel te nemen zal de leverancier je een relatief scherpere prijs aan kunnen bieden. Je hebt in dat geval een goede onderhandelingspositie. Onderhandelen is niet voor iedereen weggelegd, je hebt er namelijk behoorlijk wat overtuigingskracht voor nodig. Toch raden we je aan het op zijn minst een kans te geven. Laten we eens een voorbeeld geven van een situatie uit de praktijk.

Vaste kosten

Goed, je hebt ervoor gekozen om samen met de buren een goedkope dakkapel op het pannendak te laten plaatsen. De leverancier geeft aan dat de vaste kosten voor het laten plaatsen van de dakkapellen €1.000 zullen bedragen. Jullie kiezen eenzelfde dakkapel type.

Goedkoper

Dan kun je er vergif op innemen dat hij jouw dakkapel niet € 500 (€ 1.000/2) goedkoper zal maken, maar bijvoorbeeld € 400 korting op de kosten geeft. Dat is zeker niet weinig! De buurman betaalt in deze situatie ook € 400 minder op de kosten dan wanneer hij alleen een dakkapel koopt. Het zorgt dus uiteindelijk voor lagere kosten. Het overige bedrag is een stukje extra winst voor de leverancier. Omdat dit geen geheim is, zouden wij hem dit sommetje zeker laten zien. Dan beseft hij dat jij ‘snapt hoe het zit’.

2 meter breed

Dit effect is overigens hetzelfde bij een kleinere dakkapel van zo’n 2 meter breed. Het enige verschil is dat je iets minder kosten zult uitsparen. Zeg bijvoorbeeld € 300 in plaats van € 400 besparing.

Een dakkapel van 3 meter is het meest gekozen formaat. Het kan zijn dat je iets op de prijs zal besparen door dit veel gebruikte formaat te kiezen. Houd rekening met de richtlijnen voor de maten van dakkapellen bij het plaatsen van een dakkapel. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent een 6 meter dakkapel te plaatsen moet je rekening houden met de richtlijnen voor de breedte van een dakkapel. Zo moet er voldoende ruimte aan de zijkanten van de dakkapel zitten en mag niet elk dak volledig gebruikt worden.

Prijzen vergelijken

Je weet vast al dat het vergelijken van dakkapel kosten verstandig is. Je krijgt niet alleen meer gevoel bij de markt, je zult ook bedrijven leren vergelijken. Hoewel de totale kosten ontzettend belangrijk zijn, is het vertrouwen in het desbetreffende dakkapel bedrijf even belangrijk. Gezeur in de uitvoering van dakkapellen is onprettig. In zo’n situatie is het uitsparen van € 100 niet altijd de slimste zet.

Hoe doe je dat nu slim?

Geen haast, oriënteer je tijdig op de markt. Als je over een maand het huis opgeleverd krijgt, doe je er slim aan nu al te beginnen met het aanvragen van offertes voor een dakkapel. Het geeft je voldoende tijd om kosten van dakkapellen te vergelijken. Dat is niet het enige voordeel. Bedrijven in de bouw hebben een soort vijfde zintuig ontdekt om aan te voelen dat klanten haast hebben. Op het moment dat de dakkapel leverancier in de gaten krijgt dat je haast hebt, zal hij je geen scherpe prijs aanbieden. Hij weet namelijk dat je geen tijd meer hebt om een ander bedrijf te benaderen voor een dakkapel.

Prijs berekenen om een dakkapel te kopen

De volgende factoren hebben invloed op de prijs van een dakkapel en dienen meegeteld te worden bij het berekenen van de totale prijs:

Type dakkapel: een dakkapel is in verschillende soorten verkrijgbaar, dit heeft invloed op de prijs

De grootte: een dakkapel is in verschillende soorten en maten beschikbaar, ook dit bepaalt de prijs. De prijs van een grote dakkapel is natuurlijk hoger dan een kleiner model.

Het materiaal: een dakkapel heeft vele mogelijkheden in materiaal

Arbeidskosten: het salaris van de werknemers

Extra afwerkingen: extra afwerkingen waarvan de dakkapel voorzien wordt.

Bekijk hier de verschillende kosten van dakkapel afmetingen:

Een eenzijdige dakkapel met meerdere ramen

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakkapel van 3 meter inclusief montage?

+
Een dakkapel van 3 meter kost gemiddeld € 8.650.

Wat kost een houten dakkapel?

+
Een houten dakkapel van 3 meter kost gemiddeld € 9.500.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes