Maten dakkapel | Bepaal de afmeting van jouw dakkapel

Als je een dakkapel gaat plaatsen heb je de keuze uit veel verschillende hoogte en breedtes. Toch heb je ook vaak afmetingen die standaard voor een dakkapel gebruikt worden, meestal voor je gemak. Lees hier waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het formaat van je dakkapel.

maten dakkapel

Standaard formaat of niet?

De standaard afmetingen resulteren in een efficiënter productieproces waardoor de kosten lager worden. De typische maten van dakkapellen variëren van 1,5 tot 10 meter waarbij er vaak gekozen wordt voor dakkapellen van 3 tot 4 meter. Wil je een andere maat? Dan kun je altijd een dakkapel op maat laten maken.

Wat zijn de typische afmetingen van de dakkapel?

Bij het bekijken van de beschikbare opties wordt er onderscheid gemaakt tussen dakkapellen op maat en prefab dakkapellen. Prefab dakkapellen kunnen in maat variëren van 1,5 tot 8 meter. Je zult een dakkapel op maat moeten overwegen als je van deze maten wilt afwijken. Het meest standaard formaat is een dakkapel van 3 meter.

Er is meestal een verschil tussen de maximale dakkapel grootte aan de voor- en achterkant. Houd er daarnaast ook rekening mee dat voor een dakkapel aan de voorkant van de woning vaak een vergunning nodig is. Doorgaans geldt deze plicht niet voor de achterkant van een woning. Je kunt aanzienlijk op de kosten van een dakkapel besparen en een hoop tijd besparen wanneer je geen vergunning aan hoeft te vragen voor het bouwen van je dakkapel.

Wat is de maximale breedte voorzijde en regels

De maximale breedte en hoogte van je dakkapel worden altijd gekozen volgens een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen zijn in het bouwbesluit opgenomen. Deze voorschriften garanderen zowel de bewaking van de erfgrens als de brandveiligheid van de woning.

Wat is de diepte van een dakkapel?

Als je toch liever hoger wilt bouwen zul je jezelf aan extra regels moeten houden. Zo dien je dan namelijk een omgevingsvergunning aan te vragen. De zijkanten van de dakkapel moeten minstens 0,5 meter van de dakranden of de erfgrens verwijderd zijn. Het dak van de dakkapel moet minstens 0,5 meter onder de nok van het dak liggen. Tussen 0,5 en 1 meter vanaf de dakrand is waar de dakkapel moet beginnen.

Hoe hoog is een dakkapel?

De standaard prefab-dakkapellen hebben een hoogte van 1,5 of 1,75 meter. Als je liever een hogere dakkapel wilt laten plaatsen, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. 

Maat van een prefab dakkapel op de voorgevel

Heb je plannen om een dakkapel op de voorgevel van je huis te bouwen? In die situatie vraag je je ongetwijfeld af hoe breed de breedte eigenlijk mag zijn. De maximale breedte in deze situatie kan sterk verschillen, afhankelijk van de betreffende gemeente. Standaard is het mogelijk om op de helft van de voorgevel te bouwen.

Er zijn echter verschillende gemeenten die van deze norm afwijken. Zo mag in bepaalde gemeenten slechts 30 of juist tot 70 procent van de voorgevel bebouwd worden. Hierdoor is het verstandig om je eigen maximale dakkapel breedte te bepalen met behulp van de hieronder gegeven rekenvoorbeelden.

dakkapel maten

Verhoudingen dakkapel voorkant huis bij maximaal 70 % bebouwing

Woon je in een woning met een breedte van 8 meter? Dan moet je er rekening mee houden dat je dakkapel maximaal 5,6 meter breed mag zijn. Heeft de woning een breedte van 6 meter? Dan is de maximale breedte 4,2 meter.

Afmetingen dakkapel voorgevel bij maximaal 50 % bebouwing

Woon je in een woning die 8 meter breed is? In dat scenario moet je er rekening mee houden dat de dakkapel aan de voorkant van je huis maximaal 4 meter breed mag zijn. De grens is dus 3 meter voor een woning met een breedte van 6 meter.

Afmetingen dakkapel voorgevel bij maximaal 30 % bebouwing

De voorste dakkapel op een woning met een breedte van 8 meter mag in dit geval niet breder zijn dan 2,4 meter. De maximale breedte van de dakkapel, bij een breedte van 6 meter, is 1,8 meter.

Benieuwd naar de verschillende dakkapel maten?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs die je advies geven over de juiste dakkapel maten voor jouw woning. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakkapel!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Maten van een dakkapel op de achtergevel bepalen

Wil je je dakkapel aan de achterkant van je huis bouwen in plaats van aan de voorkant? Dan ben je erg vrij in het kiezen van de breedte van de dakkapel. De enige eis voor de achtergevel is dat je altijd een afstand van 0,5 meter tot de erfgrens aanhoudt. Hieronder hebben wij weer een rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven.

Afmetingen van de achterdakkapel bij de hoogste bouwhoogte

De dakkapel kan bij een huis met een breedte van 8 meter tot wel 7 meter breed zijn. Dit wordt berekend als 8 meter – 2 x 0,5 meter. Bezit je een woning van 6 meter breed? Dan is de breedte van je dakkapel beperkt tot maximaal 5 meter. Let op de eisen die hieraan zitten wanneer je van plan bent om een grotere dakkapel zoals een 6 meter dakkapel te plaatsen.

De hoogte van een dakkapel op de zolder

Veel mensen vragen zich af of er een andere hoogte is voor het maken van een dakkapel op zolder. Dat is niet de situatie. De hoogte van een dakkapel die op zolder wordt gerealiseerd is dezelfde als die van een dakkapel die op een lagere verdieping zou worden geplaatst.

Vergelijk offertes en ontdek de dakkapel maten

Ben je benieuwd welke dakkapel maten er mogelijk zijn en wat de bijbehorende kosten zijn? Vul ons formulier in, kom in contact met ervaren dakkapel installateurs en ontdek de afmetingen en prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes