Als je een dakkapel gaat plaatsen heb je de keuze uit veel verschillende hoogte en breedtes. Toch heb je ook vaak afmetingen die standaard voor een dakkapel gebruikt worden, meestal voor je gemak. Lees hier waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het formaat van je dakkapel.
Standaard formaat of niet?
De standaard afmetingen resulteren in een efficiënter productieproces waardoor de kosten lager worden. De typische maten van dakkapellen variëren van 1,5 tot 10 meter. Wil je een andere maat? Dan kun je altijd een dakkapel op maat laten maken. Bekijk de dakkapel offerte
Wat zijn de typische afmetingen van de dakkapel?
Bij het bekijken van de beschikbare opties wordt er onderscheid gemaakt tussen dakkapellen op maat en prefab dakkapellen. Prefab dakkapellen kunnen in maat variëren van 1,5 tot 8 meter. Je zult een dakkapel op maat moeten overwegen als je van deze maten wilt afwijken. Het meest standaard formaat is een dakkapel van 3 meter.
Er is meestal een verschil tussen de maximale dakkapel grootte aan de voor- en achterkant. Houd er daarnaast ook rekening mee dat voor een dakkapel aan de voorkant van de woning vaak een vergunning nodig is. Doorgaans geldt deze plicht niet voor de achterkant van een woning. Je kunt aanzienlijk op de kosten van een dakkapel besparen en een hoop tijd besparen wanneer je geen vergunning aan hoeft te vragen voor het bouwen van je dakkapel.
Algemene richtlijnen voor de afmetingen van je dakkapel
De maximale breedte en hoogte van je dakkapel worden altijd gekozen volgens een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen zijn in het bouwbesluit opgenomen. Deze voorschriften garanderen zowel de bewaking van de erfgrens als de brandveiligheid van de woning. Als je zonder bouwvergunning een dakkapel wilt bouwen, is de maximale hoogte ervan 1,75 meter.
Wil je toch liever iets hoger bouwen? Dat zou een optie kunnen zijn, maar dan moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen. De zijkanten van de dakkapel moeten minstens 0,5 meter van de dakranden of de erfgrens verwijderd zijn. Het dak van de dakkapel moet minstens 0,5 meter onder de nok van het dak liggen. Tussen 0,5 en 1 meter vanaf de dakrand is waar de dakkapel moet beginnen.
Maten van een dakkapel op de voorgevel
Heb je plannen om een dakkapel op de voorgevel van je huis te bouwen? In die situatie vraag je je ongetwijfeld af hoe breed de breedte eigenlijk mag zijn. De maximale breedte in deze situatie kan sterk verschillen, afhankelijk van de betreffende gemeente. Standaard is het mogelijk om op de helft van de voorgevel te bouwen.
Er zijn echter verschillende gemeenten die van deze norm afwijken. Zo mag in bepaalde gemeenten slechts 30 of juist tot 70 procent van de voorgevel bebouwd worden. Hierdoor is het verstandig om je eigen maximale dakkapel breedte te bepalen met behulp van de hieronder gegeven rekenvoorbeelden.
Verhoudingen dakkapel voorgevel bij maximaal 70 % bebouwing
Woon je in een woning met een breedte van 8 meter? Dan moet je er rekening mee houden dat je dakkapel maximaal 5,6 meter breed mag zijn. Heeft de woning een breedte van 6 meter? Dan is de maximale breedte 4,2 meter.
Afmetingen dakkapel voorgevel bij maximaal 50 % bebouwing
Woon je in een woning die 8 meter breed is? In dat scenario moet je er rekening mee houden dat de dakkapel aan de voorkant van je huis maximaal 4 meter breed mag zijn. De grens is dus 3 meter voor een woning met een breedte van 6 meter.
Afmetingen dakkapel voorgevel bij maximaal 30 % bebouwing
De voorste dakkapel op een woning met een breedte van 8 meter mag in dit geval niet breder zijn dan 2,4 meter. De maximale breedte van de dakkapel, bij een breedte van 6 meter, is 1,8 meter.
Maten van een dakkapel op de achtergevel
Wil je je dakkapel aan de achterkant van je huis bouwen in plaats van aan de voorkant? Dan ben je erg vrij in het kiezen van de breedte van de dakkapel. De enige eis voor de achtergevel is dat je altijd een afstand van 0,5 meter tot de erfgrens aanhoudt. Hieronder hebben wij weer een rekenvoorbeeld om je een beter beeld te geven.
Afmetingen van de achterdakkapel bij de hoogste bouwhoogte
De dakkapel kan bij een huis met een breedte van 8 meter tot wel 7 meter breed zijn. Dit wordt berekend als 8 meter – 2 x 0,5 meter. Bezit je een woning van 6 meter breed? Dan is de breedte van je dakkapel beperkt tot maximaal 5 meter. Let op de eisen die hieraan zitten wanneer je van plan bent om een grotere dakkapel zoals een 6 meter dakkapel te plaatsen.
De hoogte van een dakkapel op de zolder
Veel mensen vragen zich af of er een andere hoogte is voor het maken van een dakkapel op zolder. Dat is niet de situatie. De hoogte van een dakkapel die op zolder wordt gerealiseerd is dezelfde als die van een dakkapel die op een lagere verdieping zou worden geplaatst.
Waarom kiezen voor een dakkapel?
Welke maat dakkapel je ook kiest, er zijn altijd een paar redenen om voor een dakkapel te kiezen. De eerste reden is dat je meer ruimte kunt creëren door een dakkapel. In termen van bruikbare ruimte kunnen woningen met schuine daken erg inefficiënt zijn. Het vloeroppervlak mag dan erg groot zijn, de loopruimte valt tegen omdat je er zelden rechtop kunt staan of iets in kwijt kunt.
Hier heeft een dakkapel het voordeel dat de leef- en loopruimte wordt vergroot. Zo kan een onbruikbare slaapkamer of zolderruimte toch nuttig gemaakt worden. Door het genereren van extra beloopbare vierkante meters verhoogt een dakkapel ook gelijk de waarde van je huis.
Een ander voordeel van een dakkapel is meer verlichting. Je kunt van een opslagruimte een kamer maken met extra ruimte, licht en de mogelijkheid om een raam te openen voor ventilatie door een dakkapel toe te voegen.
Je kunt ook een kleine ruimte ombouwen tot een complete kamer door een wat grotere dakkapel toe te voegen. De verhoogde waarde voor het huis is ook een groot voordeel. Je huis zal in waarde stijgen met een dakkapel. Dit gebeurt omdat je huis groter wordt door het grotere bruikbare vloeroppervlak. In vergelijking met andere huizen in je blok is dit zeker een voordeel.
Een andere manier waarop een dakkapel ruimte kan toevoegen aan je huis is door een nieuwe kamer te creëren, bijvoorbeeld van een kamer waar nog geen ramen aanwezig waren zoals een zolder. Je kunt een dakkapel bouwen in hetzelfde ontwerp als je huis. Het geeft de indruk dat de architect betrokken was bij de creatie ervan door vergelijkbare materialen en tinten te gebruiken. De dakkapel kan helemaal op jouw smaak worden afgestemd, ongeacht of je woning hout of kunststof kozijnen heeft.
De nadelen van de aanschaf van een dakkapel
Naast al deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de aanschaf van een dakkapel. Het eerste nadeel is dat je minder dakoppervlak hebt, zeker wanneer je voor een grote dakkapel kiest. De omvang van je dak zal drastisch krimpen als je een dakkapel plaatst. Als je ooit overweegt om zonnepanelen te kopen, heeft dit nadelen. Er zal minder namelijk ruimte beschikbaar zijn voor de installatie. Je zult jezelf uiteindelijk de kans ontnemen om zonnepanelen te installeren. Het hebben van een kleiner dakoppervlak is dus niet per se gunstig.
Verder loop je ook de kans op vochtproblemen. Er wordt meestal een gat uit je dak gesneden als er een dakkapel wordt gebouwd. Je dak wordt daardoor een periode erg gevoelig voor het weer. Regen valt direct in je huis als het net de nacht voor de bouw van je dakkapel valt. In ons natte land is die kans vrij groot. Als er tijdens verbouwingen vocht in het dak van je huis komt, is er ook een groter probleem. Schimmel zal zich dan gaan ontwikkelen op je dak. Een slecht afgewerkte dakkapel kan aanzienlijke problemen veroorzaken. Voordat je iemand in dienst neemt, is het dus een goed idee om te vergelijken.
Als je een dakkapel gaat plaatsen kan het zijn dat je een omgevingsvergunning aan moet vragen, ongeacht de grootte van de dakkapel. Er is vaak een vergunning voor een dakkapel nodig wanneer die vanaf de straat te zien is. De bouwcommissie is de plek waar je de milieuvergunning moet aanvragen. Je moet de aanvraag voldoende kunnen toelichten als de dakkapel zichtbaar is. De aannemer die de dakkapel komt bouwen kan ook om deze omgevingsvergunning vragen. Als een architect de dakkapel maakt, kan die ook je aanvraag ondersteunen.
Een ander nadeel is dat je geen vrije keuze hebt in het uiterlijk van de dakkapel. Een dakkapel moet altijd gebouwd worden aan de hand van dakkapellen in de buurt die er identiek aan zijn. Je bent dus niet helemaal vrij om te bepalen hoe de dakkapel eruit komt te zien. Je moet ook een vergunning aanvragen voor elke dakkapel die aanzienlijk afwijkt van het straatbeeld. Een identiek uitziende dakkapel zal gemakkelijker geaccepteerd worden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►