Kleine dakkapel | Kleine uitbouw met groots effect

Wanneer je extra ruimte wilt realiseren op je zolder is een dakkapel een goede optie. Om te kunnen genieten van de extra ruimte is een kleine dakkapel al voldoende. Ook is een kleine dakkapel makkelijker te plaatsen en aanzienlijk goedkoper in de kosten.

kleine-dakkapel.jpg

Afmetingen kleine dakkapel

Een kleine dakkapel hoeft niet altijd dezelfde maten te hebben, maar meestal variëren ze tussen de 1,5 en 2 meter breed. Deze dakkapellen beschikken over een kleine oppervlakte waardoor ze ideaal geschikt zijn om op een kleiner huis te plaatsen. 

Kleine badkamer dakkapel

Wanneer je behoefte hebt aan een extra, of aan een nieuwe badkamer in je huis, dan kan het verstandig zijn om deze te plaatsen in je nieuwe dakkapel. Er zijn wel een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. Zo dien je te zorgen voor voldoende ventilatie en ook is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal van de dakkapel. Zo voorkom je schimmel en andere vochtproblemen. 

Voordelen en nadelen van een kleine dakkapel

Een dakkapel heeft tal van voordelen:

 • Extra ruimte: met een dakkapel creëer je extra ruimte. Zelfs met een kleine dakkapel maak je een hele extra kamer
 • Extra lichtinval: de meeste kleine dakkapellen hebben twee ramen waarbij je zelf kunt kiezen of dit vaste of draai- kiepramen worden. 
 • Hogere waarde voor de woning: ook met een kleine dakkapel stijgt de waarde van je woning. 
 • Goedkoper dan verhuizen: een kleine dakkapel kan een wereld van verschil maken en is een stuk goedkoper dan verhuizen.

Helaas zitten er ook een aantal nadelen verbonden aan een kleine dakkapel:

 • Minder dakoppervlak: wanneer je zonnepanelen wilt gaan leggen heb je minder dakoppervlak om ze kwijt te kunnen. Het leggen van zonnepanelen op de bovenkant van de dakkapel is namelijk een lastige klus. 
 • Kans op vochtproblemen: doordat er iets op het dak geplaatst wordt kan het zo zijn dat dit niet helemaal goed aansluit. Hierdoor kun je last krijgen van vochtproblemen. 
 • Vergunningen: zeker als je de dakkapel aan de voorkant van je huis wilt plaatsen kan het zo zijn dat je hier een omgevingsvergunning voor nodig hebt. 

Kunststof kozijnen

Wanneer je een kunststof dakkapel gaat plaatsen is het goed om na te denken over je kozijnen. Kunststof kozijnen zijn een veel gekozen optie en daarom ook echt een huidige trend, de kunststof kozijnen zijn namelijk goedkoop en ze hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Ook kun je met kunststof kozijnen nog kiezen voor vaste ramen, draairamen of kiepramen. 

Prefab dakkapel of traditionele dakkapel

Wanneer je de dakkapel wilt laten plaatsen kun je kiezen tussen een traditionele of een prefab constructie. Wanneer je kiest voor een traditionele plaatsing wordt de dakkapel op het dak in elkaar gezet, hierdoor heb je echt maatwerk en past de dakkapel perfect op je huis. Deze vorm van plaatsing is, door het maatwerk, duurder dan een prefab plaatsing. 

Bij een prefab constructie wordt de dakkapel op het dak ingemeten en vervolgens in de fabriek in elkaar gezet. Deze manier is goedkoper dan de traditionele variant. Ook is een prefab constructie vaak binnen een dag geplaatst, terwijl het plaatsen van een traditionele dakkapel vaak meerdere dagen duurt. Vaak is de traditionele dakkapel wel van hogere kwaliteit omdat deze precies aansluit op jouw dak.

kleine-dakkapel-plaatsen.jpg

Kleine dakkapel prijzen

Om een goede kosten indicatie te bepalen is het belangrijk dat je vooraf goed in je hoofd hebt waarvoor je de dakkapel wilt gaan gebruiken. Zo heb je voor een badkamer andere muren nodig dan voor een slaapkamer of kantoor en dat kan invloed hebben op de dakkapel prijzen. 

De kosten van een kleine dakkapel worden bepaald door de grootte van de dakkapel, het materiaal van de dakkapel en extra opties. Hier kun je dus zelf nog het een en ander in bepalen. 

Wat kost een goedkope dakkapel van 1.5 meter inclusief plaatsen?

De dakkapel prijzen van 1,5 meter zijn het volgende, inclusief plaatsen, BTW en glas:

 • Hout dakkapel: € 3.630,-
 • Hout look dakkapel: € 3.450,-
 • Kunststof dakkapel: € 3.300,-

Voor een dakkapel van 1,5 meter breed is de goedkoopste dakkapel dus de kunststof variant. Ook voor een grote dakkapel is dit vaak een van de goedkoopste opties. 

Wat kost een goedkoopste kunststof dakkapel van 2 meter?

De dakkapel prijzen van 2 meter zijn het volgende, inclusief plaatsen, BTW en glas:

 • Houten dakkapel: 4.840,- euro
 • Hout look dakkapel: 4.600,- euro
 • Kunststof dakkapel: 4.400,- euro
Benieuwd naar de prijzen van kleine dakkapellen?
Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat voor kleine dakkapellen. Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Vergelijk de prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Kleine dakkapel of grote dakkapel

Wat het beste is voor jou is lastig te zeggen. De grootte van je dakkapel hangt af van jouw budget, de grootte van het dak en hoeveel ruimte je nodig hebt. Het is dus goed om vooraf goed te bepalen wat je wilt en waar je grenzen liggen.

Vaak kun je aan de achterkant van je woning een dakkapel plaatsen zonder een vergunning. Wanneer je de dakkapel aan de voorkant van je huis wilt plaatsen, dan moet je vrijwel altijd een vergunning aanvragen. Het kan zo zijn dat je aan de voorkant van je huis vergunningsvrij kan plaatsen als de dakkapel kleiner is dan 3 meter is. 

Hier let je op bij het plaatsen van een kleine dakkapel

 • De afmetingen

  Zoals hierboven al beschreven zijn de afmetingen een van de belangrijkste factoren voor een kleine dakkapel. Een kleine dakkapel zal automatisch minder vierkante meters met zich meebrengen, helemaal bij een schuin dak met dakkapel, maar tegelijkertijd ook weer voor veel extra ruimte zorgen. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet welke afmetingen het beste bij jouw woonsituatie passen.


 • De materiaalsoorten

  Ook moet je goed bekijken welke materiaalsoorten er nodig zijn voor jouw kleine dakkapel. Hout en kunststof zijn de meest voorkomende materiaalsoorten om uit te kiezen. Het materiaal zorgt er dan voor dat jij de gewenste uitstraling krijgt bij jouw dakkapel. Daarbij kun je ook op alle specificaties van ieder materiaal zorgen, zodat je voorkomt dat je niet de juiste keuze maakt. De specificaties zorgen er namelijk ook weer voor dat je nieuwe mogelijkheden krijgt met jouw dakkapel.


 • De benodigde vergunningen

  Een kleine dakkapel kan aan verschillende kanten van de woning komen. Aan de achterkant heb je vaak de gelegenheid om deze zonder vergunning te plaatsen. Aan de voorkant van de woning heb je echter altijd een vergunning nodig. De regels voor de vergunning kun je terugvinden bij de gemeente, zodat je ook de juiste stappen hiervoor doorloopt. Dit moet je doen voordat je begint met werkzaamheden.


 • De isolatie en beglazing

  Bij een kleine dakkapel is het wel belangrijk dat je deze ook op de juiste manier isoleert. Je wilt namelijk niet dat de warmte direct uit de woning verdwijnt. Er zijn een groot aantal isolatiemethoden die je toe kunt passen. Denk daarbij ook aan de beglazing. Ook hiermee kun je de dakkapel namelijk beter isoleren en je zorgt ervoor dat je van alle gemakken bent voorzien. Je kunt hierbij ook kiezen voor een dakkapel zonder ramen, want een kleine dakkapel heeft niet per se ramen nodig.


 • De uiteindelijke afwerking

  Zorg er ook voor dat je de afwerking van jouw kleine dakkapel in het achterhoofd houdt. De afwerking zorgt namelijk voor de gewenste uitstraling. Je kunt er hiermee voor zorgen dat jouw woning er helemaal naar wens uit komt te zien. Hiervoor kun je veel inspiratie terugvinden en je zorgt ervoor dat alles aangepast wordt aan jouw persoonlijke stijl.


 • Het onderhoud

  Houd ook altijd het onderhoud van de kleine dakkapel in het achterhoofd. Het is afhankelijk van de gekozen materialen hoeveel onderhoud je hieraan moet plegen. Als je bijvoorbeeld voor hout hebt gekozen, moet je eens in de zoveel tijd een nieuwe beschermlaag aanbrengen. Wanneer je kunststof hebt gekozen, gaat het voornamelijk om het schoonhouden van het oppervlak. Je voorkomt er met het onderhoud voor dat vuil schade aan kan brengen aan het oppervlak. Zo houd je jouw dakkapel altijd mooi.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

Als je een kleine dakkapel wilt laten plaatsen, is het van belang dat je voor jezelf bepaalt of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je een professional inschakelt voor de plaatsing. Als je de dakkapel zelf wilt plaatsen, moet je alle materialen en gereedschappen in huis halen om mee te werken. Je moet dan ook goed weten hoe je de werkzaamheden uitvoert.

Toch een vakman inhuren?

Een professional heeft vaak voldoende kennis en ervaring met het plaatsen van een dakkapel, dat er veel efficiëntie aan te pas komt. Het kan daarom aan te raden zijn om deze professional in te schakelen voor de plaatsing, zodat je sneller geniet van de extra ruimte die je met de dakkapel hebt gecreëerd.

Kleine dakkapel plaatsen: offertes vergelijken

Ontdek de prijzen en mogelijkheden van een kleine dakkapel. Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang meerdere gratis offertes. Zo kun je eenvoudig prijzen vergelijken en de beste deal vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes