Dakkapel rieten dak | Meer licht en ruimte in huis

De esthetiek van een woning met rieten dak wordt versterkt door een rieten dakkapel toe te voegen. Het voordeel van een rieten dakkapel in een rieten dak is dat het één mooi geheel creëert en dat je ook gelijk meer ruimte en natuurlijk licht krijgt.

dakkapel rieten dak

Meer ruimte onder het rieten dak

Het plaatsen van een dakkapel in een rieten dak heeft veel voordelen. De kamer wordt daardoor groter en mooier. Je kunt deze extra kamer dan ook makkelijk ombouwen tot bijvoorbeeld een slaapkamer. Hoe gaat het plaatsen van een rieten dakkapel en waar houd je rekening mee?

Waarom een dakkapel met een rieten dak?

Meer licht en ruimte zijn de twee grootste voordelen van een dakkapel. Door een rieten dak voor je dakkapel te kiezen, krijgt de dakkapel ook gelijk een unieke uitstraling. Daarnaast geniet je ook van de sterke, natuurlijke materialen.

De holle stam van riet werkt namelijk als warmtereflector en biedt effectieve isolatie. In de winter en de zomer behoudt je huis hierdoor sneller een comfortabele temperatuur. Je verbruikt ook minder energie als gevolg van de sterke isolatie.

De langere levensduur van deze dakbedekking is een ander voordeel. Als het toch het einde van zijn levensduur bereikt, is het gemakkelijk recyclebaar als meststof of brandstof voor een elektriciteitscentrale. Bovendien is deze vorm van dak goed waterbestendig, omdat het riet effectief water kan afvoeren.

De voor- en nadelen van een dakkapel rieten dak

Hierboven hebben we al enkele voordelen opgenoemd. Om een duidelijk beeld te krijgen van de voordelen van een dakkapel rieten dak nog even op een rijtje. Een groot voordeel van een dakkapel rieten dak is dat de dakkapel esthetisch zeer aantrekkelijk is. Hierdoor wordt de waarde van de woning verhoogt. Verder is een dakkapel rieten dak ecologisch verantwoord. Daarnaast geniet je ook nog van extra thermische isolatie, meer licht in de ruimte, meer frisse lucht en natuurlijk een groter loopoppervlak.

De nadelen van een dakkapel rieten dak is dat het iets duurder in de aanschaf is. Daarnaast is een rieten dak zelf ook erg onderhoudsintensief. Het dak van de dakkapel zal ook een kortere levensduur hebben die gemiddeld 20% korter is dan andere dakbedekking. Verder is een dakkapel rieten dak alleen voor steile daken geschikt.

De ronde vorm van een rieten dakkapel

Rieten dakkapellen zijn er in verschillende uitvoeringen. Je kunt naast een ronde dakkapel ook een rechthoekige vorm kiezen of een schilddak of zadeldak kiezen. Elke rieten dakkapel zonder plat dak helt af onder een flauwere hoek dan de rest van het dak, ongeacht je keuze. Er is geen andere manier om het mooie, schuine uiterlijk te bereiken zonder het op deze manier te doen.

De installatie van een groot dakkapel rieten dak

Bij prefab constructies kan het plaatsen van dakkapellen vrij eenvoudig zijn. Bij een rieten dak is dat echter niet het geval. Dit komt doordat het plaatsen van dakkapellen op rieten daken een aanzienlijke deskundigheid vereist. Niet alle dakdekkers zijn hiervoor geschikt.

Daarom zul je op zoek moeten naar een gekwalificeerde rietdekker die je met de klus kan helpen. Je bent dan pas zeker van het mooiste resultaat dat jaren meegaat. De rietdekker houdt rekening met de verbindingen, aansluitingen en verhoudingen, zodat je er altijd zeker van kunt zijn dat de dakkapel helemaal op maat is gemaakt.

Riet is wel eenvoudig te vervaardigen met mooie, gekrulde wangen. De wangen zijn de zijkanten van de dakkapel. Het vermijdt op deze manier een hoekige dakconstructie te worden wat wel het geval is bij dakpannen.

Riet heeft een meer uitgesproken ronde, gebogen vorm. Een houten of kunststof dakkapel vergt meer onderhoud dan een rieten dakkapel. Dit omdat de wangen, randen en andere kenmerken van alternatieve dakkapel materialen, zoals kunststof of hout, meer onderhevig zijn aan verwering.

rieten dak met dakkapel

Afmetingen en plaatsing

Geadviseerd wordt om de dakkapel zo ver mogelijk op de nok te plaatsen. Hierbij zijn alle mogelijke hellingshoeken in graden die gewonnen kunnen worden meegenomen. De bovenkant van de dakkapel moet 50 cm van de nok blijven, gemeten op de onderbouw, om te voorkomen dat de noklijn door de dakkapel wordt doorbroken.

Als de zijkanten van de dakkapel met riet bekleed zijn, moet rekening worden gehouden met een dikte van 30 cm per zijde. Het gebeurt maar al te vaak dat de zijkant van een dakkapel kou ontwikkelt omdat er geen rekening is gehouden met deze extra dikte. De afstand van de fundering tot de buitenkant van het kozijn is cruciaal bij het plaatsen van een dakkapel op de onderconstructie. Deze afstand, die tussen de 15 en 18 cm ligt, wordt loodrecht op de onderconstructie gemeten. Elk rietdekkersbedrijf heeft zijn eigen voorkeuren, dus informeer eerst bij het rietdekkersbedrijf.

Het proces van detaillering van de bouw

Wil je een dakkapel plaatsen in je huis met een rieten dak? Er zijn twee verschillende bouwsoorten waaruit je kunt kiezen, namelijk open en gesloten. De oudste stijl is een open constructie. De reden dat het een “open dak” wordt genoemd, is dat de rieten latten en de laag beide van binnenuit te zien zijn. In dit geval is er geen onderconstructie. Het nadeel van een open constructie is dat hij niet helemaal luchtdicht is, omdat er geen gesloten scheiding van buitenaf is. Daarentegen bieden deze daken de best mogelijke ventilatie en vindt er vrijwel geen condensatie plaats.

Bij gesloten bouw wordt het riet met schroeven op een gesloten onderconstructie bevestigd. De onderconstructie is veel duurder in aanschaf en constructie, maar biedt een uitstekende isolatiewaarde en een goede brandveiligheid. Bij het plaatsen van de dakkapel moet ook rekening worden gehouden met de afwerking van de onderkant. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar en dit is van grote invloed op hoe je huis eruit ziet. Vanwege de authentieke uitstraling die halve vorsten creëren, kiezen veel consumenten daarvoor. Vlakke keramische tegels, koper of zelfs lood zijn echter ook opties.

De detail afwerking van de onderzijde

De onderkant van de dakkapel kan op verschillende manieren worden ingevuld, net als bij dakramen. Typische rode of blauwe halve vorsten, platte keramische tegels, koper en daklood zijn enkele voorbeelden. Halve vorsten worden eveneens dichtgemetseld als ze gebruikt worden. Onder het lood worden dan het best cementvoegen geplaatst. Lood krimpt en zet uit als gevolg van temperatuurschommelingen en het metselwerk dat er overheen is gelegd zal dan afbrokkelen.

Het onderhoud van de dakkapel en het dakraam

Onderhoud is van groot belang om de levensduur van een rieten dakkapel te verlengen en reparaties te voorkomen. Inspecteer regelmatig de dakbedekking en de waterafvoer. Algen zullen groeien als de waterafvoer niet optimaal wordt onderhouden. Het langer vasthouden van vocht veroorzaakt bij riet ook vaak vochtproblemen. Controleer het beslag, maak de ventilatieopeningen schoon en vet de dakraam rubbers in. Een rieten dakkapel vereist gespecialiseerd onderhoud. Hiervoor kan een onderhoudscontract worden afgesloten. Een onderhoudsovereenkomst omvat routinematige inspecties van de dakgoten en slijtageplekken, evenals preventief sproeien met algenwerende middelen voor rieten dakkapellen. Naar aanleiding van de onderhoudsovereenkomst wordt het riet ook gereinigd en de dakbedekking gemoderniseerd. Meer onderhoud is nodig na ongeveer 8 tot 10 jaar.

De huidige dakkapel renoveren of vervangen? Invloed op de prijs

De effecten van het weer, algen en mossen kunnen een dak van riet behoorlijk aantasten. Als het riet en het frame of de houten constructie eronder nog in vrij goede staat zijn, wordt vaak gekozen voor renovatie. Bij een verbouwing bijvoorbeeld worden versleten plekken en slijtage hersteld door meer riet toe te voegen. Het voordeel is dat de levensduur wordt verlengd. Bovendien zijn reparaties veel betaalbaarder dan vervanging. Het heeft meer zin om de dakbedekking te vervangen als het frame of de houten bekleding eronder ook in extreem slechte staat is. Is er nog geen dakkapel aanwezig, maar ben je van plan om de dakbedekking te herstellen of te vervangen? Misschien is het dan een goed moment om er een te plaatsen.

De wettelijke eisen voor een rieten dak

Natuurlijk wil je weten hoeveel het plaatsen van een dakkapel kost als je een rieten dakkapel gaat plaatsen. De kosten van een rieten dakkapel worden bepaald door een aantal variabelen. Enkele van de factoren zijn de grootte en afwerking van de dakkapel, evenals de kwaliteit van het riet en de bereikbaarheid van de rietdekker. De prijs wordt ook beïnvloed door de vorm van de dakkapel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen platte, schuine of ronde dakkapellen. Een dakkapel van 1 vierkante meter kost ruwweg € 7.500. Voor een exacte prijs kun je het beste contact opnemen met een rietdekker. In dit geval wordt er gekeken naar jouw unieke situatie en natuurlijk jouw wensen en eisen.

Wat zijn de kosten van een rieten dak dakkapel?

Natuurlijk wil je weten hoeveel het plaatsen van een dakkapel kost als je een rieten dakkapel gaat plaatsen. De kosten van een rieten dakkapel worden bepaald door een aantal variabelen. Enkele van de factoren zijn de grootte en afwerking van de dakkapel, evenals de kwaliteit van het riet en de bereikbaarheid van de rietdekker. De prijs wordt ook beïnvloed door de vorm van de dakkapel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen platte, schuine of ronde dakkapellen. Een dakkapel van 1 vierkante meter kost ruwweg € 7.500. Voor een exacte prijs kun je het beste contact opnemen met een rietdekker. In dit geval wordt er gekeken naar jouw unieke situatie en natuurlijk jouw wensen en eisen.

Dakkapel op een rieten dak laten plaatsen?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat het kost om een dakkapel op een rieten dak te plaatsen. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Kunnen er zonnepanelen op rieten dak?

Ja, er kunnen gemakkelijk zonnepanelen gelegd worden op een rieten dak. Door een uitsparing te maken in het rieten dak kan er een zonnecollector vast worden gezet, om dit weer waterdicht te maken wordt er onder het zonnepaneel EPDM gelegd. 

Kun je een rieten dak vervangen door dakpannen?

Een rieten dak vervangen door dakpannen is een veel gekozen optie wanneer het rieten dak aan vervanging toe is. Dit is ook goed mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. 

Een rieten dak wordt anders opgebouwd dan een pannendak. Hierdoor moeten er vaak ook aanpassingen in de constructie gedaan worden. Om zeker te weten wat de mogelijkheden en aanpassingen gaan zijn kun je het beste advies vragen van een ervaren dakwerker bij jou in de buurt. 

Wat is duurder dakpannen of riet?

Een rieten dak is duurder dan een pannendak. Het voordeel van een rieten dak is dat het een luxe uitstraling aan uw woning geeft en het is een duurzame keuze. Een goed onderhouden rieten dak gaat tot wel 40 jaar mee. 

Dakkapel op rieten dak plaatsen: gratis offertes

Heeft jouw woning een rieten dak en wil je deze uitbreiden met een dakkapel? Kom in contact met dakkapel specialisten door onderstaand formulier in te vullen. Ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes