Als je overweegt een dakkapel te plaatsen, dan zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Neem je bijvoorbeeld een dakkapel met ramen of een dakkapel zonder ramen? De zijkanten van een dakkapel zijn vaak al gemaakt van ondoorzichtig materiaal en wordt ervoor gekozen om aan de voorzijde een of meerdere ramen te plaatsen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een dichte dakkapel te nemen.
Dakkapel zonder ramen
Het lijkt wellicht vreemd, maar dit type dakkapel heeft ook voordelen. In dit artikel lees je meer over het dakkapel zonder raam, de voordelen en nadelen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Bekijk de dakkapel offerte
Wat is een dakkapel zonder ramen?
Zoals de naam van aangeeft is een dakkapel zonder ramen een dakkapel die uitsluitend met dichte panelen is gemaakt. Bij dakkapellen zonder ramen kan er geen natuurlijk licht naar binnen komen, omdat er geen glas in de dakkapel wordt gebruikt. Is het wel toegestaan om een dichte dakkapel te plaatsen? De wet geeft niet aan dat het verplicht is om ramen in een dakkapel te plaatsen. Uiteraard kan het wel zo zijn dat de gemeente het niet goedkeurt. Ben je van plan om een dichte dakkapel te plaatsen, neem dan in ieder geval contact op met de betrokken partijen om te zien of jouw plan uitvoerbaar is.
Daglicht
Een dakkapel zonder ramen hoeft niet direct te betekenen dat er geen lichtinval van buiten mogelijk is. Een dichte dakkapel betekent dat er geen ramen van glas aan de voorzijde van de dakkapel worden geplaatst. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld voor een natuurlijke lichtinval te zorgen door middel van een lichtkoepel in het dak. Met een lichtkoepel is het niet nodig om dure glazen ramen te plaatsen in de dakkapel of glazen dakpannen. Bovendien kan een lichtkoepel van verschillende materialen en vormen worden gemaakt, zo heb je bijvoorbeeld vierkante of ronde lichtkoepels. zodat je de aanschaf hiervan kan afstemmen op het beschikbare budget.
Waarom kiezen voor een dichte dakkapel?
De keuze voor een dichte dakkapel of dakkapel zonder ramen is een heel persoonlijke afweging. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een dergelijke constructie te kiezen. Wellicht wil je veel privacy in je woning en is daarom een raam niet nodig. Of wellicht heeft de ruimte al meerdere ramen waardoor een raam in de dakkapel niet nodig is. Daarnaast kan het wel of niet nemen van ramen ook een financiële afweging zijn, want een dakkapel met ramen is duurder dan eentje zonder ramen. Hieronder lees je meer over de verschillende voordelen en nadelen van het kiezen van een dichte dakkapel.
Extra ruimte
Allereerst is een belangrijke reden voor het kiezen van een dakkapel het uitbreiden van de ruimte in huis. Heb je bijvoorbeeld een woning met een schuin dak, waardoor de ruimte onder het dak net niet hoog genoeg is om goed te gebruiken, dan kan een dakkapel een uitkomst bieden. Het zorgt ervoor dat er meer staruimte onder het dak ontstaat en meer bruikbaar oppervlak om bijvoorbeeld een extra slaapkamer of kantoor te creëren. De extra ruimte kan natuurlijk ook gebruikt worden als grotere opslagruimte.
Privacy
Als je in de stad woont of in een wijk waarbij de huizen dicht op elkaar staan, dan kan het plaatsen van een dakkapel zorgen voor erg veel inkijk bij de buren, bijvoorbeeld in hun woning of op hun erf. Met een dichte dakkapel kun je deze inkijk beperken. Ook als de dakkapel op een plek komt waar het uitzicht niet erg mooi is, kan dit een reden zijn om te kiezen voor een variant zonder ramen. Een dichte dakkapel geeft ook veel privacy in je eigen woning en kan bijvoorbeeld handig zijn als je hier een badkamer wilt maken of een slaapkamer. Let er in het geval van een badkamer wel op dat je zorgt voor goede ventilatie, want je hebt geen ramen om open te zetten en te luchten.
Warmtebeheersing
Ramen in een dakkapel zijn mooi en zorgen voor veel lichtinval, maar met ramen is het ook moeilijker om de warmte in de woning te beheersen. Op een hete zomerdag kan de temperatuur in een dakkapel snel oplopen, zeker als hier ramen in zitten. Kies je voor een dakkapel waar geen ramen in zitten, dan heb je geen directe lichtinval en dus minder last van de stijgende temperaturen. Let er wel op dat als je kiest voor een alternatieve vorm van lichtinval, bijvoorbeeld met een lichtkoepel, de warmte via deze koepel alsnog in de dakkapel kan binnendringen.
Lagere kosten
Als je graag een dakkapel wilt, dan kunnen de kosten een beperkende factor zijn. Een dakkapel is een flinke investering, maar als je de kosten wilt beperken, dan kun je kiezen voor een dakkapel zonder hierbij ramen te nemen. Ramen zijn een duur onderdeel van de dakkapel, zeker omdat er tegenwoordig vaak gebruik wordt gemaakt van hoogrendementsglas. Dit type glas is beter voor de isolatie, maar kost ook meer dan gewoon dubbelglas. Door het vervangen van glas door dichte panelen, kun je met het plaatsen van een dakkapel een hoop geld uitsparen.
Uitzicht
Hoewel het kiezen voor een dakkapel zonder ramen zorgt voor meer privacy in je woning dan bij een variant met glas, betekent het ook dat je uitzicht wordt beperkt. Door de dichte panelen is er geen mogelijkheid om naar buiten te kijken, zelfs als je kiest voor een lichtkoepel. Van binnen kan een dichte dakkapel daardoor wat benauwd of zelfs claustrofobisch aanvoelen. Doordat er geen ramen zijn, is de ruimte al snel donkerder en kan hierdoor kleiner ogen. De grootte van de dakkapel heeft ook te maken met hoe sterk dit gevoel is. Zeker bij kleinere dakkapellen zonder ramen zal je sneller een opgesloten gevoel krijgen.
Kosten
Zoals eerder aangegeven is een dakkapel zonder ramen vaak goedkoper dan eentje met ramen. De prijs wordt daarnaast ook bepaald door de afmeting, de gebruikte materialen en of er wel of niet wordt gekozen voor een lichtkoepel als alternatief voor de ramen. De prijzen van dakkapellen kunnen daardoor zeer sterk variëren, waardoor het moeilijk is om een richtprijs te geven. Een hele kleine dakkapel zonder ramen kan je voor minder dan 3000 euro laten plaatsen, maar de meeste dakkapellen kosten al snel meer dan 8000 euro.
Materiaal
Bij het plaatsen van een dakkapel heb je keuze uit verschillende materialen. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, heeft dit ook invloed op de prijs die je betaalt. In het verleden werd vaak gekozen voor hout om een dakkapel te maken, maar tegenwoordig kun je ook kiezen uit bijvoorbeeld kunststof of zink. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen die hieronder verder worden uitgelegd. Denk hierbij aan de levensduur van het materiaal, de prijs en het onderhoud dat een bepaald materiaal nodig heeft.
Hout
Hout wordt al lange tijd voor dakkapellen gebruikt. Het voordeel van een dakkapel zonder ramen van hout is dat het hout makkelijk te bewerken is en daardoor ook eenvoudig een dakkapel op maat kunt laten maken. Het hout wat voor een dakkapel wordt gebruikt is hardhout, omdat dit beter bestand is tegen warmte, kou en regen en daardoor langer meegaat. Hout heeft bovendien als voordeel dat het goed isoleert, wat prettig is bij een dichte dakkapel, en dat hout lang meegaat. Hierbij is het echter wel belangrijk dat het hout goed wordt onderhouden. Schuren, schilderen en controleren op houtrot en beschadigingen moet eens in de ongeveer vijf jaar worden gedaan.
Kunststof
Tegenwoordig worden ook steeds meer dakkapellen van kunststof gemaakt. Kunststof heeft als voordeel dat het minder onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld hout. Daarnaast hoef je een kunststof dakkapel niet om de zoveel jaar te schilderen, want het materiaal behoudt zijn kleur. Een kunststof dakkapel wordt gemaakt op basis van een houten constructie. Wil je een volledig kunststof dakkapel zonder ramen, dan kun je kiezen voor een dakkapel op basis van polyester. Deze dakkapellen hebben geen naden, want ze worden in een mal gegoten en gemaakt. Je creëert hiermee dus een hele strakke dakkapel die bovendien goed bestand is tegen water en ook goed geïsoleerd is. Het enige nadeel is, dat een polyester dakkapel bij beschadigingen lastiger te repareren is.
Zink
Naast hout en kunststof is het ook mogelijk om een dakkapel zonder ramen van zink te maken. Zink geeft een dakkapel een moderne en industriële uitstraling door het gebruik van de strakke, zilverkleurige platen. Het voordeel van zink is dat je er weinig onderhoud aan hebt, want je hoeft het niet te schilderen en je zult ook niet snel last hebben van beschadigingen. Ook is zink een materiaal dat goed tegen vocht bestand is en lang meegaat. Bovendien is zink een materiaal dat 100% recyclebaar is. Het nadeel van zink is, dat het door de strakke uitstraling niet bij ieder huis goed past. Ook is zink een materiaal dat vrij duur in de aanschaf is.
Vergunningen
Afhankelijk van de situatie, is het nodig om voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning aan te vragen. Hierbij is het niet belangrijk of er wel of geen ramen in de dakkapel zitten. Een dakkapel zonder ramen aan de zijkant of aan de achterkant van je woning kan meestal zonder vergunning worden geplaatst, tenzij deze aan een openbaar toegankelijk gebied ligt. Bij vergunningsvrij plaatsen is het belangrijk dat de dakkapel een plat dak heeft, maximaal 175 centimeter hoog is en minimaal een halve meter van de onderkant, bovenkant en zijkant van het dak wordt geplaatst. In alle andere gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel offerte ►