Dakkapel met verholen goot | Voordelen aan een dakgoot

Misschien wil je de afwatering rond je dakkapel verbeteren of binnenkort een nieuwe dakkapel plaatsen. Dan kun je er over nadenken om een verholen dakgoot te plaatsen.

Verholen-goot-2.jpg

Talloze voordelen aan een dakgoot

Er zijn talloze voordelen verbonden aan een dakkapel met een verholen goot. Welke voordelen dit precies zijn, lees je in dit artikel.

Wat is een dakkapel met een verholen goot?

Een verholen goot is een goot die verborgen is. Een verholen goot wordt langs de zijwanden van de dakkapel onder de dakpannen weggewerkt.

Vooral uit esthetisch oogpunt is een verholen dakgoot voordelig. Er is bij een verholen goot namelijk geen loodslab meer nodig aan de zijwanden van de dakkapel. Je dakkapel zal er dus strakker uitzien dankzij een verholen dakgoot.

De voordelen en nadelen van een verholen dakgoot voor een dakkapel

Vroeger hadden dakkapellen alleen maar traditionele dakgoten. In de meeste gevallen deden ze goed werk, maar echt mooi kon je ze niet noemen.

Verholen dakgoten kwamen op de markt toen de cosmetische waarde van de huizen toenam. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen van een verholen goot voor je dakkapel?

Uiterlijk

Het eerste voordeel van een verholen goot is eigenlijk de esthetiek. Het uiterlijk van je dakkapel verandert aanzienlijk met een verholen goot. Zo is de dakkapel een stuk strakker en eigentijdser. De dakgoot van je dakkapel was ooit een doorn in het oog, maar nu merkt bijna niemand hem meer op. Daardoor ziet je huis er aanzienlijk beter uit.

Goede afvoer

Nog een voordeel van een verholen goot, is dat het een perfecte afvoer van regen en vuil is. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, doet een verholen dakgoot in je dakkapel zijn functie uitstekend. Het mechanisme is feilloos en zorgt ervoor dat zowel regenwater als vuil goed worden afgevoerd. Deze goten vergen daarnaast minimaal onderhoud dankzij speciale materialen en technologieën.

Een ander voordeel is de grote verscheidenheid aan verschillende materialen en kleuren waar je uit kunt kiezen. Ook al is de dakgoot bedekt, je zou hem toch opmerken als hij in een heel andere kleur geschilderd zou zijn dan je dak.

Goed passend

Gelukkig zijn verholen dakgoten er in allerlei kleuren en materialen, zodat deze dakgoot altijd precies bij je dak past. Het laatste voordeel is dat een verholen goot perfect op maat gemaakt kan worden. Erkende dakbedekkingsbedrijven kunnen een verholen dakgoot perfect installeren en op maat maken.

Toch een nadeel

Naast al deze voordelen is er ook nog een nadeel, namelijk dat er verstoppingen kunnen ontstaan. Verstoppingen kunnen echter bij iedere soort dakgoot ontstaan, waardoor dit nadeel voor alle soorten dakgoot geldt. Verstoppingen zijn te voorkomen door de dakgoot met regelmaat schoon te maken door de bladeren en het vuil weg te halen.

Verholen goot dakkapel

Verschillen tussen de verschillende soorten dakgoten

Overweeg je om een verholen dakgoot aan jouw dakkapel toe te voegen? Dan is het handig om te weten wat de verschillen nu eigenlijk zijn tussen de verschillende soorten dakgoten.

Bij verschillende soorten huizen passen verschillende dakgoten. Woon je bijvoorbeeld in een klassieke woning? Dan is een bakgoot misschien mooier.

Zoek je een dakgoot die minder robuust is? Dan is een mastgoot een goede keuze, aangezien deze dakgoot minder opvallend is. Wil je dakgoten die helemaal aan het zicht onttrokken zijn? Dan is het kiezen van verholen dakgoten aan te raden. Omdat ze in het dak geïntegreerd zijn, ziet helemaal niemand ze.

Een kilgoot

De kilgoot is niet geschikt voor een dakkapel. Een kilgoot werkt het beste waar twee schuine dakvlakken elkaar kruisen. Bij een kilgoot in dit scenario is de kans op lekkage kleiner. Het regenwater wordt gewoon afgevoerd zodra de kilgoot op de kruising van de twee dakvlakken is geplaatst. Het water wordt vervolgens afgevoerd naar een lagere liggende goot.

Een kilgoot is wat moeilijker aan te leggen en moet daarnaast zeer zorgvuldig aangelegd worden om lekkages te voorkomen. Als je dat niet doet, komt de dakgoot dan op de verkeerde plaats te liggen. Er kan dan een lekkage aan jouw dakkapel ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een zakgoot

Wanneer twee hellende daken bij elkaar komen, wordt de zakgoot gebruikt. Deze lijkt op de eerder genoemde kilgoot.

Ook dit type dakgoot wordt eigenlijk niet bij dakkapellen gebruikt. Het belangrijkste onderscheid is dat een zakgoot zich vlak tussen twee daken bevindt. Bij een kilgoot ligt net even iets anders. Een kilgoot begint bij de ene dakgoot en eindigt bij de andere. De zakgoot mag zeker als traditioneel gekenmerkt worden.

Ze worden zelden aangetroffen op nieuwere woningen. Bij oudere woningen uit de jaren 1930 en 1940 zie je ze wel vaak. Dit zijn vaak woningen waar gekozen is voor een gesloten of halfopen constructie.

Een mastgoot

Een mastgoot heeft een ronde vorm. Een mastgoot met een halve cirkel wordt ook wel een hanggoot genoemd. De naam van een mastgoot verwijst naar een bepaald montagesysteem dat nodig is. Bij dit montagesysteem zijn altijd gootbeugels nodig. Het voornaamste voordeel van dakgootbeugels is dat ze een betrouwbare manier bieden om de dakgoot te bevestigen. Bovendien garandeert de bolvorm een betere waterafvoer. Hierdoor wordt de kans op verstoppingen snel kleiner.

Een bakgoot

Het in Nederland meest voorkomende goottype is de bakgoot. Deze goot is te herkennen aan zijn verticale randen en platte bodem. Hij is ook te onderscheiden door zijn rechthoekige vorm. De veelzijdigheid van deze goot op het gebied van materialen is een groot pluspunt. Bij een bakgoot kun je bijvoorbeeld kiezen voor PVC, zink, roestvrij staal of aluminium. Een bakgoot biedt ook een sterk en modieus uiterlijk.

Een verholen goot

Ben je bij het bouwen van een dakkapel op zoek naar een volledig systeem dat zorgt voor een goede afvoer van regenwater? Dan is de verholen goot eigenlijk altijd een aanrader. Deze goten zijn niet zichtbaar omdat ze bedekt worden door de dakpannen, waardoor de afwerking erg mooi is.

Het belang van goed onderhoud

Of je nu voor een verholen dakgoot bij je dakkapel of toch voor een andere optie kiest, goed onderhoud van de dakgoot is altijd erg belangrijk. Wil je je dakgoten goed laten functioneren en er zo goed mogelijk uit laten zien? Dan is het aan te raden om je dakgoten minstens twee keer per jaar te laten reinigen. Vaak wordt er direct na de reiniging van de verholen dakgoot dakkapel een inspectieronde uitgevoerd. Lekken en andere schade worden daardoor snel ontdekt en kunnen gelijk aangepakt worden.

De prijs van een verholen dakgoot dakkapel

Als je van plan bent om een verholen dakgoot bij jouw dakkapel aan te brengen, wil je waarschijnlijk ook weten wat de kosten daar ongeveer van zullen zijn. De kosten voor een verholen dakgoot zijn in principe vrij laag. Hierdoor is een verholen dakgoot erg aantrekkelijk voor de meeste consumenten. De prijs van een verholen dakgoot wordt wel beïnvloed door het type materiaal dat je uiteindelijk kiest. Zo kost een verholen dakgoot gemaakt van kunststof ongeveer 11 euro per meter. Als je kiest voor een verholen dakgoot van zink, dan liggen de prijzen ongeveer op 13 euro per meter.

Dakkapel modellenh x lkosten€ /meter
1 x 1€ 7.100€ 7.100
1 x 2€ 7.900€ 3.950
1 x 3€ 8.650€ 2.883
1 x 4€ 9.350€ 2.337
Dakkapel laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Zinken dakgoot

Een zinken dakgoot vervangen is dus wat duurder, net zoals het plaatsen. Andere materialen waar je voor kunt kiezen zijn aluminium, EPDM, leien, lood of pvc. Voor ieder materiaal geldt een andere prijs. Je kunt ervoor kiezen om zelf een verholen dakgoot aan te brengen of een specialist in te huren. In het geval van het inhuren van de specialist heb je ook nog te maken met arbeidskosten. Deze kosten worden bij de kosten van de dakgoot zelf opgeteld. Ook hier zijn de kosten weer afhankelijk van een paar onderdelen. Zo spelen de afmetingen van de dakkapel een rol bij de plaatsing, de bereikbaarheid van het dak en het eventueel verwijderen van een oude dakgoot die nog aanwezig is.

Verder wordt er nog een tarief door de monteur gerekend. Dit tarief kan per monteur verschillen, waardoor het aan te raden is om bij verschillende monteurs een offerte aan te vragen. Een offerte is vrijwel altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen, waardoor je geen risico loopt. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen is het makkelijker om voor een goede prijs te kiezen.

Gratis en vrijblijvend dakkapel offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte

2*. Gewenst materiaal

3*. Gewenste model dakkapel

4*. Is de woning in bezit?

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes