Dakkapel renoveren of vervangen | Vernieuwen of opknappen?

Je dakkapel renoveren is niet zo moeilijk met de juiste vergelijkingsmethode. De vraag is wel of een vernieuwing van de dakkapel niet handiger is dan een renovatie. We bekijken de mogelijkheden zodat je keuze eenvoudiger wordt.


dakkapel laten renoveren

Bestaande dakkapel renovatie of nieuwe laten plaatsen

Een bestaande dakkapel renoveren of een nieuwe laten plaatsen is afhankelijk van een aantal criteria. Deze afweging bepaalt of je nog heel lang door kunt gaan ermee of dat er nu eigenlijk een nieuwe moet komen. De criteria zijn:

  • Onderhoudsbehoefte die periodiek terugkomt. Een kunststof dakkapel en idem dito wangbekleding en dakrand hoef je niet meer de dakkapel te schilderen.
  • Isolatie in zijkanten en in het dakje
  • Isolerende eigenschappen van het huidige kozijn en (vooral) beglazing
  • De staat van de materialen (kozijn/ dak/ wangen)
  • De waarde woning en formaat (is hij groot genoeg)

Meerwaarde dakkapel voor huis

Los van wat jij wilt, is een nieuwe dakkapel ook echt een meerwaarde voor je huis. De huidige dakkapel goed renoveren met mooie materialen is ook een optie, als hij er daarna als nieuw uitziet. Vergelijk de kosten van renoveren gewoon met een nieuwe. Bekijk hieronder de kosten van een aannemer voor het herstel en bekijk wat een dakkapel renoveren kost voor het verschil met een nieuwe dakkapel zodat je de kosten kunt vergelijken.

Wat is de levensduur van een dakkapel?

Een dakkapel kan meestal 25 tot 40 jaar mee gaan, mits deze goed wordt onderhouden. Wanneer je dakkapel al dicht bij deze leeftijd is, zal de keuze voor vervangen een stuk makkelijker zijn. Het heeft immers weinig zin om een grote renovatie te doen als je eigenlijk al weet dat de dakkapel redelijk snel moet worden vervangen. Is de dakkapel nog relatief jong? Dan is een renovatie vaak de betere keuze, zodat je nog lang van je dakkapel kunt genieten voor een kleine investering.

Kozijn, lood of dakbedekking vervangen

Er zijn veel delen van een dakkapel die af en toe vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen, het lood, eventuele dakbedekking en meer. Als er maar een enkel ding vervangen hoeft te worden, is het vaak beter om voor renoveren te gaan. Dit kost minder en geeft alsnog een goed resultaat. Zodra er meer en andere elementen aangepakt moeten worden, kan het slimmer zijn om voor vervangen te kiezen. Hierbij kun je vaak ook een betere isolatie terugkrijgen en een langere levensduur, waardoor je meer voordelen krijgt dan alleen een mooie nieuwe dakkapel.

Wat kost een vervangende dakkapel plaatsen

De gemiddelde kosten dakkapel beginnen zoals je ziet bij € 6.500 en kunnen oplopen tot € 11.800 of nog meer. Het uurloon van de timmerman die dakkapellen gaat opknappen is het grootste deel van de herstel kosten, waardoor de gemiddelde kosten voor renovatie vaak een stuk goedkoper liggen dan de oude dakkapel volledig vervangen.

KunststofPolyesterHout
2,5 meter€ 6.500€ 7.000€ 8.500
3 meter€ 7.000€ 7.500€ 9.300
4 meter€ 7.700€ 8.200€ 9.900
5 meter€ 8.500€ 9.000€ 10.800
6 meter€ 9.400€ 9.900€ 11.800
Dakkapel laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakkapel specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakkapel offertes

Hoeveel kost het opknappen van de dakkapel

De gemiddelde kosten voor het opknappen ervan zijn natuurlijk een stuk lager dan die van een compleet nieuw model laten plaatsen. Het eenvoudigweg laten reinigen van een plak dakje erop en/of het weer schoonmaken van de regenwaterafvoer of overstort is niet meer dan een uurloon betalen aan een aannemer. Voor zo’n 2 uurtjes betaal je dan € 70.

Natuurlijk kan er ook meer aan de hand zijn en dit zijn de meest voorkomende dakrenovatie herstelwerkzaamheden en kosten inclusief arbeid ervan:

  • Dakdekking opnieuw aanbrengen voor € 150
  • De (trespa) dakranden vernieuwen voor € 200
  • De aansluiting met het dak van het huis opnieuw uitvoeren voor € 150

Hierbij gaan we uit van een kleine dakkapel van 2 meter en een eenvoudige bereikbaarheid met een ladder. Deze prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van je dakkapel, de bereikbaarheid en het aantal prijs aanvragen die je naast elkaar legt.

dakkapel renoveren

Vervangen of renoveren van een complete dak opbouw

Hoe meer je moet renoveren en hoe beter de nieuwe dakkapellen worden (energie bezuinigen en onderhoud in de toekomst verminderen) hoe eerder een nieuwe dak opbouw een slimme optie kan zijn. De renovatie of reparatie van een dakkapel kan wel maar soms is deze in zo’n slechte staat dat hij echt op is en dat het vervangen van de dakkapel de enige optie is. En je kunt natuurlijk geen pleisters blijven plakken. Er kan een dakkapel lekkage zijn, schimmelvorming optreden of een verrotting plaatsvinden en dan zijn de gevolgkosten erg hoog. Los van de irritatie omdat het dan stel op sprong eerst opgelost moeten worden. Bij een houten dakkapel is het makkelijker om delen op te knappen dan bij een kunststof dakkapel.

Laten repareren of verbouwen

Het verhelpen van het euvel kost altijd geld. Zoals je weet: als je snel wilt krijg je altijd hoge prijs opgaven. Echt de tijd nemen bespaart je veel geld. Dit kan door op tijd te kiezen voor reparatie van de dakkapel of vernieuwing. Vooral als de kosten van renovatie hoog zijn, dan zijn de kosten van een nieuwe steeds meer gerechtvaardigd. Daarom kiezen veel bewoners uiteindelijk om toch hem helemaal te vervangen. Vooral als het hele dak vervangen al overwogen wordt.

Wat is belangrijk bij een dakkapel?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor een dakkapel kiest, maar een uitbreiding van de woonruimte is vaak de grootste reden. Andere elementen kunnen hierin natuurlijk ook meespelen, het kan ook een mooie afwerking van je woning zijn, maar de binnenzijde is vaak het belangrijkst. Als je het belangrijk vindt dat een dakkapel onderhoudsarm is, dan zal een kunststof dakkapel beter zijn dan een houten. De kunststof dakkapel is vaak ook iets goedkoper. Het uiterlijk van een dakkapel is vaak goed aan te passen aan jouw smaak, maar de binnenzijde is hierin toch het belangrijkst.

Veranderende prijs voor de dakkapel

Net als bij elke andere vraag- en aanbod markt is de markt van dakkapel-leveranciers ook grillig. Als de bouw het rustig heeft, dan merken sommige dakkapel-leveranciers dat natuurlijk ook. Ze willen dan werk, en dan krijg je waarschijnlijk een lager aanbod dan in een markt van waarin alles heel goed gaat.

Planning

Daar kun je dus van profiteren en de plaatsing van een dakkapel toch een jaartje naar voren halen, de prijzen variëren meer dan 10%. Maar dat is niet het enige. Ook per leverancier van dakkapellen verschillen, ook op hetzelfde moment. Daarom is het slim om meerdere partijen te vragen.

Vraag hier gratis en vrijblijvende dakkapel offertes aan

Is je dakkapel toe aan een renovatie? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes