Timmerman kosten | Wat beïnvloedt de prijs?

De kosten van een timmerman kunnen op verschillende manieren worden bepaald, hetzij een prijs per uur, hetzij gebaseerd op de grootte van de klus. Ongeacht de betaalmethode wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk uitkomen.

timmerman kosten

Wat kost een vakman?

De prijs van een timmerman kan op verschillende manieren tot stand komen. Er zijn timmermannen die altijd werken met een bepaalde prijs per uur. Echter, kun je bij grote klussen ook een prijs per dag afspreken. Dit kan er dan voor zorgen dat de uitgerekende uurprijs lager ligt dan dat hij normaliter rekent voor één uur klussen. Tot slot zijn er ook nog wel eens timmermannen die een prijs afspreken die gebaseerd is op de grootte van de klus. 

Wat kost een vakman of klusjesman gemiddeld per uur?

Het uurloon van de timmerman hangt af van de keuze tussen officieel werk en zwart werk. Veel situaties laten zien dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan zijn, en daarom ben je mogelijk beter af met een legale vakman. Het is belangrijk om op de lange termijn te focussen, waarbij een officiële werker beter aansluit. Hij biedt langdurige garantie op zijn werkzaamheden en is in het bezit van de benodigde licenties om zichzelf als professional te mogen betitelen. Bovendien brengt een gemiddelde erkende vakman een duurzamer resultaat met zich mee dan wanneer je voor zwart werk kiest.


Uurloon officiële timmerman

Wanneer een timmerman op basis van een uurtarief werkt, dan ligt dat doorgaans tussen de € 25,- en de € 50,- per uur (inclusief btw).

Het verschil zit hem er hoofdzakelijk in hoe ervaren de betreffende timmerman is. Een starter vraagt gemiddeld zo’n € 25,- tot € 35,- per uur, een gemiddeld ervaren timmerman € 35,- tot € 45,- per uur en een echt ervaren vakman kan tussen de € 40,- en de € 50,- per uur vragen.

Een echte specialist timmerman op een specifiek vakgebied, bijvoorbeeld een ervaren trappenplaatser, zal soms wellicht nog iets meer dan € 50,- per uur rekenen.

Wat kost een timmerman gemiddeld per dag?

De prijs van een timmerman kan ook worden bepaald gebaseerd op een hele werkdag. In de realiteit wijkt deze prijs weinig af van het uurtarief dat een klusjesman hanteert voor zijn klussen. Toch kun je hier en daar nog een beetje op de prijs besparen, iets dat natuurlijk altijd welkom is. Het is raadzaam om op voorhand eens met de timmerman de hele situatie en het verwachtingspatroon te doorlopen om een beter beeld te krijgen van de tijd dat de klus zal vergen. Zo kun je gezamenlijk een gepaste prijs afspreken per dag dat de vakman bezig is. Ook voorkom je problemen die voortkomen uit onverwachtse kosten.

Welke zaken zijn naast een goede prijs van belang?

  • Kwaliteit
  • Werkt hij volledig aan een stuk door of ben jij maar een ‘opvulklus’?
  • Hoe snel werkt hij of zij?
  • Zijn reisuren meebetaald?
  • Moet je betalen voor zijn bouwmarkt bezoek en andere inkopen en voorbereidingen?
  • Moet je betalen voor zijn advies/ offerte vooraf en de oplevering achteraf (meestal niet)?
  • Inclusief of exclusief de steiger, trap en alle andere spullen (het materieel)?
  • Het aantal uur dat hij totaal mag werken (bij 4 uur zal het uurtarief veel hoger zijn dan bij 40 uur)?
wat kost een timmerman

Welke factoren hebben invloed op de prijs?

De kosten van een timmerman worden beïnvloed door meerdere factoren. Het best hou je hier rekening mee om zo veel mogelijk op kosten te besparen. Zo heb je in veel gevallen veel grip op de prijs die je betaalt, maar zijn er ook factoren waar je geen invloed op hebt. Denk aan de volgende zaken.

Periodiek laten timmeren

De periode waarin een klus wordt uitgevoerd heeft veel invloed op de uurprijs. Net voor de zomervakantie en na de zomervakantie hebben timmermannen het erg druk. Dit omdat het valt buiten de vakantieperiodes, maar het nog steeds goed weer is om te klussen. Wil je zo veel mogelijk besparen, dan is een winterklusser inhuren wellicht de beste keuze. De winter is voor timmermannen vaak een relatief rustige periode, waardoor ze geneigd zijn zoveel mogelijk klussen aan te nemen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Veel werk is goedkoop werk

Hoe meer taken je laat uitvoeren, des te goedkoper de prijs zal zijn. Daarom is het handig om zoveel mogelijk taken tegelijk te laten doen. Heb je verder geen klussen die een timmerman kan uitvoeren om de prijs zo laag mogelijk te houden? Kijk dan verder dan je eigen woning! In combinatie met werk van de buren kun je alsnog profiteren van lagere prijzen. Kortom, samen plannen is samen besparen.

De grootte van het bouwbedrijf

Een groot bouwbedrijf wil nog wel eens hogere tarieven rekenen dan een eenmanszaak timmerman. De reden die ze daarvoor gebruiken is ‘algemene kosten’, ‘duur kantoor’ en andere meer algemene overheadkosten die je als particulier moet betalen. De vraag is waar het voordeel zit van een groot bedrijf. Als ze je dit niet duidelijk kunnen maken dan is een hoger tarief ook niet terecht en zal je eerder kiezen voor een eenmanszaak, mits de referenties voor beiden even goed zijn natuurlijk.

Een timmerman is geen aannemer

Je ziet het: een timmerman kan je perfect helpen met het snel en mooi uitvoeren van je verbouwing. Vraag hem echter niet alles supernetjes te registreren of andere ‘papier’-dingen. Als hij goed werk levert laat hem dan lekker werken en verzorg hem goed. Als je zelf kan helpen als aangever, spullenkoper dan doe je het helemaal slim. Dan kan hij efficiënt doorgaan en benut je hem optimaal.

Besef je goed dat een timmerman geen aannemer is. Hij is kleiner en dus flexibeler, maar je loopt een groter risico bij een een-pitter. Hoe groter de verbouwing, hoe handiger het is om een wat grotere aannemer in te schakelen. Ook hier is een referentie erg belangrijk. Als je een bedrijf kent en er goede ervaringen mee hebt dan is dat veelzeggend.

Een timmerman vervangt niet de architect

Je moet hem wel duidelijk vertellen wat hij moet doen. Als je een grote verbouwing hebt, dan heb je tekeningen nodig. Als je die zelf niet kunt maken dan moet je dat uitbesteden. Een timmerman moet goed weten wat hij moet doen. Dat is nog belangrijker als je zelf de hele dag moet werken en dus niet aanwezig kunt zijn. Een timmerman zorgt meestal niet voor de vergunning en andere wettelijke verplichtingen.

Garantie

Een timmerman die je in de avonduren inschakelt geeft je formeel minder garanties dan een aannemer. Hij kan je wel uit eigen service erg goed helpen bij problemen.

Betalingen

Net als bij een normale aannemer moet je er bij een timmerman goed op letten dat je alleen betaalt wat je al hebt gekregen. Dus als jij voorloopt met de betalingen heb je een risico. Hij kan namelijk zijn spullen meenemen en vertrekken en dan heb jij 2 problemen. Naast dat je op zoek moet naar een ander heb je ook nog eens te veel betaald voor hetgeen je gekregen hebt. Zorg dat dat laatste jou niet overkomt.

Het boomeffect

Dan nog het boomeffect. Dat is het effect van wat er met jouw verbouwing gebeurt als de timmerman onverhoopt thuis komt te zitten. Dus als hij tegen de spreekwoordelijke boom is gereden. Bij een aannemer heb je veel sneller een oplossing voor het afmaken van jouw verbouwing.

Uurlonen vergelijken

Goed timmerwerk is dus belangrijk en dat kost best veel geld als je het goed laat doen. Door prijzen te vergelijken kun je hier echter best wat op besparen. Laat je goed voorlichten, begin op tijd met om je heen te vragen naar ervaringen zodat je niet op het laatste moment deze belangrijke beslissing te haastig neemt.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.