Dakkapel plaatsen kosten | Stappenplan voor besparing

Een nieuwe dakkapel plaatsen kan de buitenzijde van de woning een strakke uitstraling geven. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun dakkapel door een vakman te laten plaatsen, echter kun je dit ook zelf doen. In dit artikel leggen we je door middel van een praktisch stappenplan uit, hoe je dit zelf kunt realiseren. Lees dus zeker verder!

het plaatsen van een prefab dakkapel


Is het mogelijk om dakkapellen zomaar zelf te plaatsen?

Een dakkapel kan zeker zelf geplaatst worden, al wordt het doorgaans sterk aangeraden om de klus wegens zijn complexiteit aan een specialist over te laten.

Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?

De tijd voor het plaatsen van een dakkapel is doorgaans snel gedaan. Echter zijn er wel enkele factoren die invloed hebben op hoe snel dit gedaan is zoals, het klimaat, de grootte van de dakkapel en het type dakkapel.

Dakkapel plaatsen met regen

Een dakkapel plaatsen met zonnig en droog weer heeft altijd de voorkeur, maar ook met ander weer kan vaak de dakkapel gewoon geplaatst worden. Bij stevige wind of hevige regenval zal de plaatsing wel verzet moeten worden, maar bij lichte regen kan de dakkapel vaak alsnog op het dak worden gezet. Zodra de veiligheid in het geding komt zal de plaatsingsdatum worden verzet, maar als dit niet het geval is zal er in overleg een beslissing worden genomen.

Geinstalleerde dakkapel

Een stappenplan om zelf een dakkapel te plaatsen

In geval van een beperkt budget kun je ervoor kiezen om zelf een dakkapel te plaatsen. Door middel van dit stappenplan, zul je in staat zijn om de montage voor een traditionele dakkapel probleemloos uit te voeren:

Stap 1: Ontwerp en voorbereiding

Maak een ontwerp van de dakkapel zodat je weet wat je nodig hebt en wat je wilt bereiken. In uitzonderlijke gevallen kan het ook zijn dat je een vergunning nodig hebt, al is het in de meeste gevallen vergunningsvrij. Als je alle benodigde materialen hebt, inclusief de juiste uitrusting, kun je met het dak beginnen.

Stap 2: Dakbedekking verwijderen

Begin allereerst met het verwijderen van de dakbedekking. Als alles verwijderd is, ga je de staat van het dak controleren op eventuele schade. Indien er sprake van schade is, ga je dit eerst repareren. Als het dak in goede staat is, ga je verder met stap 3.

Stap 3: Dakkapel plaatsen

Plaats de dakkapel op de juiste plek en zorg ervoor dat het goed uitgelijnd is. Om te zorgen dat het een goede stabiliteit heeft, monteer je de dakkapel stevig aan de dakconstructie vast. Sluit vervolgens de dakkapel aan op de oude dakbedekking om eventuele lekkage tegen te gaan. Installeer de deuren, ramen en kozijnen op de wijze die de fabrikant heeft voorgeschreven.

Stap 4: Isolatie en afwerking

Bij het bouwen van een dakkapel is het essentieel dat het waterdicht wordt afgewerkt. Maak de prefab of traditionele dakkapel met hoekijzers of beugels aan het dak vast. Om te zorgen voor een optimale isolatie, breng je purschuim aan. Purschuim staat namelijk bekend om zijn thermische isolatie en kan daardoor bijdragen aan een maximale energie-efficiëntie.

Stap 5: Elektriciteit en loodgieterswerk

Indien je in de dakkapel gebruik wilt maken van elektrische apparatuur, kan het wellicht handig zijn om stopcontacten en bedrading in de ruimte te laten plaatsen. Huur een vakman in om dit professioneel uit te laten voeren. Vaak wordt een dakkapel geplaatst in een badkamer. In dat geval, kun je het best een loodgieter inhuren om het te monteren.

Stap 6: Schoonmaak en inspectie

Na de installatie ga je alle puin opruimen en de ruimte goed schoonmaken. Ook ga je controleren of alles goed gemonteerd is en dat er geen openingen zijn.

Stap 7: Waterdicht maken na de dakkapel plaatsen

Bij de binnenafwerking hoort schilderen en het bevestigen van een net binnenpaneel om de dakbalken te verbergen. Ook kan eventueel de LED verlichting worden aangebracht en de buiten- of binnen zonwering.

Montage dakkapel: Prefab versus Traditioneel

Bij het monteren van de dakkapel kun je ervoor kiezen om dit “vanuit de grond uit” zelf te doen, door te kiezen voor een traditionele dakkapel, of te kiezen voor een prefab dakkapel, waarbij je het enkel zelf moet plaatsen.

Prefab dakkapel

De meeste mensen die een dakkapel laten plaatsen, hebben de beste ervaring met een prefab exemplaar. Zo’n prefab dakkapel staat binnen een dag wind- en winddicht op je dak en dan is het risico daarop kleiner. Daarnaast worden prefab dakkapellen in de fabriek onder ideale omstandigheden in elkaar gezet volgens nauwgezette procedures. Hierdoor is de kwaliteit vaak een stuk constanter dan een in het werk getimmerde dakkapel met de hand. Bij prefab modellen heb je vaak vaste groottes zoals 1,5 meter, 3 meter, 4 meter etc. Er kan ook verschil zitten in de prijzen van een dakkapel afhankelijk van de vaste afmetingen. Zo is een 3 meter dakkapel vaak in verhouding het goedkoopst. En daarbij heb je nog dakkapellen met ramen en dakkapellen zonder ramen (de goedkoopste optie voor extra ruimte!).

Traditionele dakkapel

Een traditionele dakkapel wordt op de locatie van montage zelf opgebouwd. Het voordeel hiervan is dat het materiaal praktisch vervoerd kan worden. Een prefab dakkapel is goedkoper, maar een traditionele maatwerk dakkapel is een goede optie om de dakkapel precies naar wens te kunnen krijgen.

Een prefab dakkapel installatie

Wat is de meest gekozen soort dakkapel in Nederland?

In de praktijk kiest 80% van de Nederlanders ervoor om een prefab dakkapel te laten plaatsen omdat het tegen lage prijzen te verkrijgen is en daarnaast snel geplaatst kan worden. Ook wordt er vaak voor een kunststof dakkapel of houtlook dakkapel gekozen in plaats van een polyester dakkapel of houten dakkapel. De gemiddelde kosten van een kunststof dakkapel liggen lager dan die van een houten dakkapel, en als je hierin kiest voor een houtlook dakkapel heb je ook nog de authentieke uitstraling.

Daar komt ook nog bovenop dat het vaak regent in Nederland waardoor de montage vaak aan een vakman wordt overgelaten. Ook is wegens het klimaat de kans op lekkage groter en kun je bij het zelf monteren niet profiteren van een jaar garantie. Een houtlook dakkapel kan vaker als prefab worden gekozen, terwijl je bij een houten dakkapel vaker maatwerk nodig hebt.

Op welk dak zetten

Naast populariteit speelt ook het soort dak mee in de beslissing. Sommige soorten daken voegen een aantrekkelijk aanzicht toe aan de woning en een dakkapel kan daarbij iets toevoegen. Goede voorbeelden hiervan zijn een dakkapel op een mansardekap en een sleepdak dakkapel.

Wat kost een nieuwe dakkapel inclusief plaatsen gemiddeld?

De kosten voor een dakkapel liggen tussen de € 7.900,- en € 11.000,-. Gespecialiseerde bedrijven hebben veel ervaring met het plaatsen, zodat je zeker bent van een goede montage. De prijs voor het plaatsen van een nieuwe dakkapel hangt van meerdere factoren af en kan daardoor sterk uiteenlopen.

Offertes op maat ontvangen voor het plaatsen van een dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs bij jou in de buurt. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op de dakkapel installatie!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Waarmee rekening houden voor totale prijs dakkapel berekenen

  • Afmeting & Materiaal: de grootte van de dakkapel heeft invloed op de prijs. Ook heeft het materiaal waarvan het gemaakt wordt, invloed op de prijs.
  • Soort dakkapel: er zijn verschillende type dakkapellen die allemaal hun eigen prijs hebben zoals, een hoekdakkapel, kunststof dakkapel of een zinken dakkapel.
  • Arbeidskosten: de arbeidskosten hebben grote invloed op de prijs.
  • Soort dak: wordt de dakkapel geplaatst op een plat dak? Een schuin dak? Komt de dakkapel op een sporenkap constructie of een gordingenkap?

Een dakkapel zelf plaatsen of laten plaatsen?

Wegens de complexiteit van de installatie kan het zelf plaatsen van de dakkapel behoorlijk lastig zijn. Het wordt daarom sterk aangeraden om de klus aan een vakman over te laten. Een vakman kan met zijn kennis en ervaring alle mogelijkheden bespreken en een traject op maat samenstellen. De gemiddelde kosten van een dakkapel zullen dan wat hoger liggen, maar je krijgt hier grote voordelen en hoge kwaliteit voor terug. Bekijk ook de voor en na de dakkapel plaatsen pagina om meer inzicht te krijgen in wat er precies gedaan wordt en veranderd is.

Dakkapel laten plaatsen: gratis offertes

Wil je meer ruimte en lichtinval creëren in je woning? Laat een dakkapel plaatsen. Vul ons formulier in, ontvang kosteloos offertes van dakkapel specialisten in de buurt en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte

2*. Gewenst materiaal

3*. Gewenste model dakkapel

4*. Is de woning in bezit?

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes