Een dakkapel plaatsen en ervaringen met montage zie je hier. Bekijk het simpele 7 stappen voor snel een mooie ruime dakkapel.
De plaatsing van de dakkapel is tegenwoordig eenvoudig
Voor de €7.900 tot €11.000 kostende dakkapel hoeft er tegenwoordig niet veel meer te gebeuren op het dak. De gespecialiseerde bedrijven hebben hier zoveel ervaring mee dat dit echt standaard werk voor ze is geworden. Bekijk de dakkapel offerte
Wat zijn de stappen van de dakkapel te laten plaatsen? Het handigste is dan om deze versnelde video te bekijken van alle handelingen.
Stappenplan
Na de vergunning (vaak vergunningsvrij) en ondertekenen van de offerte kun je een afspraak maken voor dag van plaatsing.
In een notendop werkt de montage als volgt:Stap 1: Constructie maken

Stap 2: Gat in dak maken

Stap 3: Start plaatsing dakkapel

Stap 4: Wangen en dak maken

Stap 5: Kozijn in dakkapel plaatsen

Stap 6: Afwerking buitenzijde

Stap 7: Afwerking binnenzijde

Dakkapel plaatsen
Een dakkapel plaatsen of laten plaatsen is tegenwoordig een kleine klus zoals je ziet. Binnen een dag is de dakkapel geplaatst en heb je meer ruimte en licht onder het schuine dak. De prijzen voor het plaatsen van een dakkapel vallen mee doordat hij in één dag geplaatst is. Je kunt kiezen voor verschillende materialen zoals hout en kunststof en zelfs een dakkapel van zink. Bij kunststof kun je voor de trespa dakkapel of Eternit plaat materialen besluiten of voor de messing en groef kunststof dakkapel rabbatdelen.
Prefab dakkapellen worden geprefabriceerd in de fabriek. Zo worden standaardafmetingen gehanteerd en zit elke dakkapel hetzelfde in elkaar. Het plaatsen van de dakkapel gaat dan ook veel sneller. Dit kan het hele jaar door maar bij een traditionele dakkapel is het slim om dit in een droog seizoen van het jaar te doen.
Indien je voor dergelijke geprefabriceerde dakkapellen kiest kun je er vrijwel zeker van op aan dat de dakkapel geen montagefouten bevat. Leveranciers die met prefab dakkapellen werken (tegenwoordig bijna alle) hebben veel ervaring met het plaatsen van dergelijke dakkapellen op allerlei soorten daken en er worden dan ook nauwelijks fouten gemaakt.
Wanneer je een dakkapel op een rieten dak wilt plaatsen kan dit wat lastiger gaan dan bij andere soorten dakbedekking. Zorg dat je een dakdekker inschakelt die ervaring heeft met rieten daken.
Fase 1: sloopwerkzaamheden
Voordat de prefab dakkapel na de levering ter plekke met de hijskraan op het prefab dak geplaatst kan worden moet het dakvlak geprepareerd worden.
Het plaatsen van een prefab dakkapel gebeurt volgens een strak tijdschema. Eerst worden de afmetingen van die dakkapel die geplaatst gaat worden op het dak afgetekend.
Tevens worden de dakpannen eraf gehaald, deze worden opgestapeld op een pallet zodat ze gemakkelijk naar de begane grond gehesen worden.
Vervolgens wordt het dakbeschot weggezaagd zoals van te voren reeds is vastgesteld met aftekenen.
Rond een uur of 11:00 in de ochtend zijn de sloopwerkzaamheden voltooid en kan begonnen worden met eventuele aanpassingen aan de kapconstructie.
Aan de zijkant wordt de dakkapel ondersteund door slapers of halve spanten en aan de bovenkant wordt een bovenslagbalk bevestigd die klemt tussen de slapers of spanten.
Indien er al een spant op de betreffende verdieping aanwezig is dan wordt deze niet verwijderd. Indien nodig wordt deze verplaatst.
De onderkant van de dakkapel wordt ondersteund door een onderslagbalk of ‘knieschot’. De spant is eventueel zichtbaar door de ramen maar veel consumenten nemen een paneel zodat het spant niet zichtbaar is van buiten af.
Deze constructieaanpassingen duren maximaal 1 a 2 uur. Dit zal dus op dezelfde dag gebeuren waardoor het in de avond weer helemaal dicht is.
De hijswerkzaamheden
Het is belangrijk om een dag uit te zoeken waarop er weinig verkeer door de straat rijdt.
Er wordt gebruik gemaakt van een gigantische hijskraan om de dakkapel te plaatsen. In de meest voorkomende gevallen wordt gebruik gemaakt van een 35 of 45 ton hijskraan.
Dergelijke kranen worden circa 4 uur ter beschikking gesteld aan de dakkapellen specialist.
Na de dakkapel plaatsen
Nadat de oude gordingen of slapers zijn verwijderd, wordt eerst het afval naar beneden gehesen. Het valt altijd op hoe netjes de bedrijven werken bij de plaatsing.
De dakkapel leverancier maakt gebruik van grote afvalzakken en pallets omdat deze gemakkelijk na de levering aan de hijskraan bevestigd kunnen worden.
Vaak rond een uur of 1 vertrekt de hijskraan en kan begonnen worden met de afwerking.
Waterdicht maken na de dakkapel plaatsen
Essentieel bij bouwen en verbouwen, of het nou een serre, uitbouw, dakopbouw of dakkapel betreft, is het waterdicht maken van een dakkapel of dakraam tijdens de afwerking.
De prefab en traditionele dakkapel wordt met hoekijzers of beugels aan het dak vast gekoppeld en rondom de dakkapel wordt PU-schuim gespoten.
De dakpannen die voorheen om het dak lagen worden op maat geslepen en er wordt lood of loodvervanger aangeklopt.
De binnenafwerking vindt ook in één dag/ dezelfde dagplaats. Let wel op dat je over de binnenafwerking ook afspraken maakt in de offerte voor het plaatsen van de dakkapel.
Bij de binnenafwerking hoort schilderen en het bevestigen van een net binnenpaneel om de dakbalken te verbergen. Ook kan eventueel de LED verlichting worden aangebracht en de buiten- of binnen zonwering.
Afwerken
Deze laatste stap, het afwerken van de dakkapel, wordt nog wel eens door de bewoners zelf uitgevoerd. Dat is slim als je kosten wilt besparen op de dakkapel details want hier gaan veel manuren in zitten voor het dakkapel bedrijf. Ieder manuur van circa 35,00 euro moet betaald worden dus bij een dag afwerken met 2 man ben je 2 x 8 x 35,00 x 1,21 = 678,00 incl btw extra kwijt. Als je dit zelf in een aantal avonden of in het weekend kunt afwerken bespaar je mooi dit bedrag. Ook vinden veel klussers het leuk om zelf te doen en zo de dakkapel echt ‘van hunzelf’ te maken.
Voorzijde woning
Overigens is tegenwoordig een dakkapel vergunning nauwelijks nog nodig. Alleen als je iets heel speciaals wilt moet je een uitgebreid vergunningstraject in. Een dakkapel aan de voorzijde woning of gelijk met de dakrand geeft bijvoorbeeld soms een noodzaak voor een vergunningstraject.
Montage
De montage van een prefab dakkapel gaat zoals je hierboven ziet een stuk sneller dan van een traditioneel in-het-werk-getimmerd exemplaar. Deze laatste moet op het dak in weer en wind in elkaar getimmerd worden. Iedere balk, lat en plaat moet op maat gezaagd worden in de tuin, op straat of elders. Daarna moet deze via een kleine steiger of trap bevestigd worden zodat op die manier de hele dakkapel wordt opgebouwd.
Opbouwen dakkapel
Eigenlijk kun je bij zo’n timmerman die een dakkapel in elkaar timmert niet echt spreken over een dakkapel laten plaatsen. Het is dan eerder opbouwen dan ‘even’ erop plaatsen met een kraan. De ene manier is niet echt beter dan een andere overigens. De timmerman kun je echter wel vragen om speciale wensen zoals een hele slanke dakrand of een speciale aansluiting op het dak te maken.
Praktijk
In de praktijk kiest 80% van de mensen voor een prefab dakkapel omdat die veel goedkoper is plus ook sneller geplaatst. Vooral in ons land kan het nog wel eens slecht weer zijn en dan is het niet fijn om iedere nacht het opening in het dak af te moeten dekken met zeilen met kans op lekkage en ander ongemak. Veel verzekeringen sluiten schade vanuit een verbouwing en plaatsing van een dakkapel dan ook uit en dan is het dubbel zuur.
Ervaringen
De meeste mensen die een dakkapel laten plaatsen hebben de beste ervaring met een prefab exemplaar. Zo’n prefab dakkapel staat binnen een dag wind- en winddicht op je dak en dan is het risico daarop kleiner. Daarnaast wordt dit model in de fabriek onder ideale omstandigheden in elkaar gezet volgens nauwgezette procedures. Hierdoor is de kwaliteit vaak een stuk constanter dan een in het werk getimmerde dakkapel met de hand. Bij prefab modellen heb je vaak vaste groottes zoals 1,5 meter, 3 meter, 4 meter etc. Er kan ook verschil zitten in de prijs afhankelijk van de vaste afmetingen. Zo is een 3 meter dakkapel vaak in verhouding het goedkoopst. En daarbij heb je nog dakkapellen met ramen en dakkapellen zonder ramen (de goedkoopste optie voor meer ruimte!).
Zelf doen
Zelf een dakkapel plaatsen is mogelijk maar hiervoor moet je wel handig zijn. Twee rechterhanden en een weekje vrij is naast mooi weer dan toch wel het minimale dat je nodig hebt. Meer dan eens beginnen fanatieke klussers om zelf de dakkapel te plaatsen maar ook meer dan eens wordt het niet afgemaakt of niet goed afgemaakt.
Snelheid
Je ziet dat je huis maar kort open ligt en dat je in een mum van tijd de extra ruimte en daglicht onder het schuine dak met dakkapel hebt. In de avond en nacht is de kap dus weer dicht waardoor het wel veilig blijft en het gezin in de woning kan blijven wonen. Veel mensen kiezen om deze reden 2 dakkapellen (voor iedere zijde 1) omdat ze dan (per dakkapel) nog goedkoper uit zijn. Vooral als hij vergunningsvrij is.
Dakkapel zetten
Voor de dakkapel plaatsen moet je wel de nodige voorbereiding treffen. Zo moet de hele zolder leeg en opgeruimd zijn zodat de vakmannen de ruimte hebben om lekker vlot te kunnen werken zonder iets te beschadigen. Zorg ook dat de trappen naar boven netjes opgeruimd zijn en dek ze af als je er bijvoorbeeld lichte vloerbedekking op hebt liggen. Daarnaast zou ik waardevolle spullen in trappenhallen uit het zicht halen en kamers gesloten houden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 266 | Nokverhoging Verbouwkosten 09:32
- Verbouwen 141 | Hoekdakkapel Verbouwkosten,com 10:23
- Verbouwen 31 | Dakkapel Verbouwkosten.com 08:01
- Verbouw 5 | Dakkapel Verbouwkosten.com 18:53
Externe bronnen:
Bekijk de dakkapel plaats offerte ►