Dakkapel voor en na | Het verschil mooi uitgelicht

Als je meer natuurlijk licht op zolder wilt hebben, overweeg dan het plaatsen van een dakkapel. Wat zijn de verschillende soorten dakkapellen en welke verschillen brengen ze teweeg?

dakkapel

Extra ruimtewinst met een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel of dubbele dakkapel voegt inderdaad extra leefruimte toe aan je huis. De hoeveelheid extra ruimte die je wint, is echter afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Bij een huis met een normaal schuin dak (dakhelling van 40 graden) en een dakkapel van 3 meter breed, win je ongeveer 4 vierkante meter aan loopruimte.
  • Als het dak steiler is, bijvoorbeeld met een dakhelling van 60 graden, levert een dakkapel van dezelfde breedte ongeveer 2,1 vierkante meter extra loopruimte op.
  • Bij een flauwe dakhelling van minder dan 35 graden, kun je met een dakkapel van 3 meter breed ongeveer 6 vierkante meter extra ruimte creëren.

Deze extra leefruimte kan aanzienlijke voordelen bieden voor jou en je woning, en de kosten van een dakkapel van 3 meter zullen niet ontzettend veel schelen per dak. Als je een andere maat pakt wordt de prijs natuurlijk hoger of lager, bekijk bijvoorbeeld hier wat de kosten zijn van een dakkapel van 4 meter breed, of hier de kosten voor een dakkapel van 5 meter breed.

Dakkapel met plat dak

Voor de extra ruimtewinst maakt het niet uit of de dakkapel een plat dak of een schuin dak heeft. De ruimtewinst wordt voornamelijk bepaald door de breedte van de dakkapel en de hellingshoek van het hoofddak.

De meeste Nederlanders kiezen vaak voor een dakkapel met een plat dak omdat dit doorgaans de kostenefficiëntste optie is. Een dakkapel met een schuin dak kan esthetisch aantrekkelijker zijn, maar het geeft je over het algemeen geen extra vloeroppervlakte ten opzichte van een dakkapel met een plat dak.

Dakkapel op schuin dak geplaatst

De hoeveelheid extra ruimte die je wint met een dakkapel wordt inderdaad beïnvloed door de breedte van de dakkapel en de hellingshoek van het dak. Bij een minder steil dak, waarbij de hellingshoek kleiner is, win je meer ruimte. Dit komt doordat de dakkapel bij een bepaalde hoogte meer horizontale centimeters overbrugt, in vergelijking met een steiler dak met dezelfde hoogte.

Prefab dakkapel

De meeste mensen kiezen voor een prefab dakkapel omdat je deze sneller kunt laten plaatsen dan een traditionele dakkapel. Bovendien zijn de kosten voor deze soort dakkapellen meestal lager. De kwaliteit is vaak ook meer consistent, omdat alle prefab dakkapellen in een fabriek onder gecontroleerde omstandigheden worden gemaakt.

Bekijk meer voorbeelden van dakopbouw en zie wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Maatwerk voor een unieke dakkapel

Aan de andere kant ziet een op maat gemaakte dakkapel er vaak mooier uit, omdat alle aansluitingen met meer precisie en verfijning worden afgewerkt. Dit type dakkapel wordt ter plaatse op het dak gebouwd en kan volledig aan jouw specifieke eisen voldoen.

Dit is vooral handig in situaties zoals bij een mansardekap, een dubbele dakkapel of een dakkapel die tot aan de vloer reikt. Het plaatsen van dit soort dakkapellen duurt langer en is vaak prijziger, maar ze worden volledig op maat gemaakt volgens jouw wensen.

Kiezen voor ventilatieroosters

Vooral bij houten dakkapellen is het sterk aanbevolen om ventilatieroosters te plaatsen. Dit komt doordat ventilatieroosters condensatie kunnen helpen voorkomen. Een pas geplaatste dakkapel heeft meestal geen natuurlijke luchtdoorstroming vanwege de afwezigheid van kieren, waardoor de luchtvochtigheid in je nieuwe leefruimte kan toenemen. Dit kan leiden tot condensvorming, waarbij het vocht zich op het koude raamoppervlak kan afzetten. Ventilatieroosters open laten staan kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Prijsopbouw dakkapel

De kosten voor een dakkapel prefab zijn doorgaans vergelijkbaar met de prijs van een dakopbouw. Naast het extra ruimte en comfort dat een dakkapel kan bieden, draagt het ook bij aan de waardevermeerdering van je huis. Aan een grote(re) dakkapel zitten natuurlijk ook hogere kosten verbonden.

Materiaalkosten dakkapel

Een aanzienlijk deel van de kosten van een dakkapel wordt bepaald door het materiaal waaruit deze is gemaakt. Of je nu kiest voor een houten dakkapel, een kunststof dakkapel of een polyester dakkapel, de verschillende materialen hebben invloed op de prijs. Over het algemeen zijn houten dakkapellen vaak duurder, maar ze hebben wel een authentieke uitstraling.

Aan de andere kant is de aanschaf van een kunststof dakkapel goedkoper, maar sommige mensen vinden de afwerking ervan minder aantrekkelijk.

Arbeidskosten op een rij

Als je een ervaren vakman inschakelt om de dakkapel te laten plaatsen, kun je erop vertrouwen dat de klus professioneel wordt uitgevoerd. Hierdoor hoef je minder lang met een open plek in het dak te zitten en wordt het risico op lekkages geminimaliseerd. Natuurlijk brengen deze arbeidsuren wel kosten met zich mee.

Vaak zijn de kosten voor de plaatsing al opgenomen in de offertes, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Overige kostenposten

Het afwerken van de dakkapel kan extra kosten met zich meebrengen, vooral als je kiest voor extra opties. Het plaatsen van ramen in de dakkapel vereist ook passende kozijnen.

Als je overweegt om triple glas te gebruiken in plaats van standaard HR++ glas, houd er dan rekening mee dat dit duurder uit kan vallen.

De volledige kostprijs

Bijkomende elementen zoals vensterbanken, ventilatieroosters en rolluiken zullen extra kosten met zich meebrengen. Het is ook verstandig om te informeren of de verwijdering van sloopmateriaal en bouwafval is inbegrepen in de totale kostprijs, om onverwachte kosten te voorkomen.

Benieuwd naar de dakkapel prijzen?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakkapel!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Plaatsen van een dakkapel

Er zijn diverse manieren om een dakkapel te laten plaatsen. De meeste mensen kiezen ervoor om dit door een aannemer te laten doen, omdat het een complexe klus is die bijna perfect moet worden uitgevoerd.

Als je echter zelf een dakkapel wilt plaatsen, zijn er drie verschillende methoden waaruit je kunt kiezen:

  • 1. Volledig zelf bouwen en plaatsen.
  • 2. Een prefab dakkapel laten plaatsen.
  • 3. Ter plaatse de dakkapel bouwen met behulp van een bouwpakket.

Prefab dakkapel

Een prefab dakkapel hoeft niet meer in elkaar gezet te worden. Het is veel eenvoudiger en sneller om dit type dakkapel te laten plaatsen, maar hiervoor is wel een kraan nodig.

Het grootste deel van het werk is al voor je gedaan, en de structuur is al waterdicht gemaakt. Desondanks kun je nog steeds de afwerking van de dakkapel zelf doen om het een persoonlijk tintje te geven.

Dakkapel in 1 dag laten plaatsen

Als je ervoor kiest om een dakkapel te laten plaatsen, kun je verwachten dat het merendeel van de werkzaamheden en de feitelijke dakkapel plaatsing in slechts één dag worden afgerond.

Bouwbedrijven hebben doorgaans maar enkele uren nodig om een dakkapel te monteren, vooral wanneer ze gebruikmaken van een prefab model.

Zonder vergunning bouwen

Als je bepaalde richtlijnen volgt bij het plaatsen van een dakkapel, hoef je meestal geen dakkapel omgevingsvergunning aan te vragen. Het is echter van groot belang dat de positionering van de dakkapel correct is. Deze moet minstens een halve meter van de dakranden verwijderd zijn.

Hierdoor is de maximale grootte die je zonder vergunning mag plaatsen gelijk aan de lengte van je woning min 1 meter.

Dakkapel laten installeren: offertes aanvragen

Ben je benieuwd hoe je dak eruitziet voor en nadat je een dakkapel hebt laten plaatsen? Laat je adviseren door ervaren dakkapel specialisten. Vul het formulier in, ontvang offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes