Dakopbouw voorbeelden | Diverse mogelijkheden

Een dakopbouw plaatsen is een manier om meer ruimte te krijgen in je woning. Er wordt een extra verdieping op de woning geplaatst. In dit artikel geven we verschillende dakopbouw voorbeelden en ontdek je meer over de mogelijkheden.

dakopbouw voorbeelden

Voorbeelden van dakopbouw soorten

Het realiseren van een dakopbouw wordt ook wel het optoppen van een woning genoemd. Die term geeft precies weer wat er gebeurt: de woning wordt een stuk hoger gemaakt. Er zijn verschillende voorbeelden te benoemen van een dakopbouw op een woning, zowel voor platte daken als hellende daken.

Dakopbouw plat dak

Het is eenvoudiger en vaak ook goedkoper om een dakopbouw te maken op een plat dak. Bij het optoppen van een plat dak kan een dakopbouw resulteren in een verlenging van de bestaande wanden naar boven. Het oppervlak van de nieuwe verdieping is dan even groot als de bestaande verdiepingen.

Bekleding van de nieuwe verdieping met stenen of hout

Het is mogelijk om de wanden van de nieuwe verdieping op dezelfde wijze te bekleden als de bestaande woning, bijvoorbeeld door de stenen muur door te trekken. Er wordt ook wel voor gekozen om de nieuwe verdieping een houten bekleding te geven. Die stijl doet een beetje denken aan de Zaanse huisjes in Noord-Holland.

Dakopbouw garage

Een goed een veel voorkomend bijvoorbeeld van een dakopbouw op een plat dak is een extra verdieping op een garage. Zo kun je de lege ruimte boven de garage efficiënt gebruiken voor een verlenging of aanbouw van de eerste verdieping. Je kunt hier zowel een dakopbouw met een schuin dak als een plat dak van maken.

Deel van het platte dak gebruiken

Je kunt er bij een woning met een plat dak ook voor kiezen om slechts een deel van het dak te gebruiken voor de dakopbouw. De dakopbouw staat dan op enige afstand van de dakrand. Het voordeel van deze constructie is, dat je om de nieuwe opbouw heen kunt lopen.

Dakopbouw schuin dak

Het is ook mogelijk om een dakopbouw te realiseren op een woning met een hellend dak, om zo meer ruimte te creëren in je woning. Het werkt net weer anders dan bij een plat dak, dus ook hier hebben we voorbeelden van.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Nokverhoging

Bij een woning met een hellend dak is het mogelijk om te kiezen voor een dakopbouw die boven de nok van de bestaande woning uitsteekt. Hiermee kun je extra ruimte creëren. Je kunt de dakopbouw aan één zijde van de nok laten maken en aan beide zijden. Door te kiezen voor voldoende ramen ontstaat er een prachtige lichte ruimte, waar je een kantoor of atelier van kunt maken. Een dakopbouw met een verhoogde nok kan zowel op nieuwe als oude woningen worden gemaakt.

Verlegde nok

Naast een nokverhoging is bij een hellend dak ook een dakopbouw met verlegde nok mogelijk. Hierbij wordt de dakopbouw aan één zijde van het dak geplaatst. Dit is doorgaans de achterzijde. Een verlegde nok is een goed alternatief als er bijvoorbeeld weinig nokhoogte is op het dak en een nokverhoging daardoor niet mogelijk is.

nokverhoging

Stijl van de dakopbouw

De stijl van de dakopbouw is een belangrijk punt, je wilt natuurlijk dat deze er goed uitziet en past bij de rest van de woning. Daarom hebben we ook hier verschillende voorbeelden van:

  • Dakopbouw in dezelfde stijl als de woning: Bij een plat dak kan bijvoorbeeld worden gekozen voor stenen wanden, zodat de stijl van de woning wordt doorgetrokken.
  • Dakopbouw in de vorm van een dakkapel: Bij een hellend dak kan een dakkapel geplaatst worden voor extra ruimte. Hier kunnen vervolgens dakpannen op worden gelegd, zodat de stijl hetzelfde is als de rest van het dak.
  • Dakopbouw met houten bekleding: Als er wordt gekozen voor houten bekleding, dan krijgt de dakopbouw iets unieks, vooral als er voor een unieke kleur wordt gekozen.

Maatwerk of prefab dakopbouw

Het is zowel mogelijk om voor een maatwerk als een prefab dakopbouw te kiezen. Wat is nu het meest geschikt voor jouw dak? Dat is onder andere afhankelijk van het type dak, maar ook van je wensen en budget.

Maatwerk dakopbouw bij nokverhoging hellend dak

Als er voor een dakopbouw op een hellend dak wordt gekozen waarbij de nok wordt verhoogd, is dat bijna altijd maatwerk. De kosten van maatwerk zijn vrij hoog, omdat er voor het maken van een ontwerp gebruik moet worden gemaakt van een architect.

Prefab dakopbouw bij plat dak

Als je de dakopbouw op een plat dak laat bouwen of kiest voor een dakkapel is er in veel gevallen sprake van standaard afmetingen. De dakopbouw kan dan prefab worden gemaakt in een fabriek. Zodra hij klaar is wordt de nieuwe prefab dakopbouw op een trailer naar je woning getransporteerd. Vervolgens wordt hij in één of twee dagen op de woning gezet.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes