Dakopbouw plat dak | Kosten | Ruimtelijk en Stijlvol

Een plat dak biedt niet alleen een moderne uitstraling aan je woning, het opent ook de deur naar creatieve mogelijkheden voor een dakopbouw. Of je nu meer leefruimte nodig hebt, een extra slaapkamer wil toevoegen of simpelweg je huis wil uitbreiden, een dakopbouw op een plat dak is een slimme investering die zowel functioneel als stijlvol is!


dakopbouw plat dak

Dakopbouw kosten: Wat kost een opbouw gemiddeld?

De kosten van een dakopbouw variëren per situatie. Je kunt ongeveer rekenen op een bedrag van tussen de € 2000 en € 2500 per vierkante meter als het gaat om een prefab dakopbouw. Een casco dakopbouw kost ongeveer € 1100 per vierkante meter.

Wat kost een dakopbouw plaatsen?

De kosten van een dakopbouw plaatsen zijn afhankelijk van verschillende zaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan of het nodig is om constructieve aanpassingen aan het bestaande gebouw te maken. Dit brengt extra kosten met zich mee. Ook de locatie van de bestaande woning kan de kosten beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer de parkeerkosten bij jou in de buurt hoog zijn.

Prijs afhankelijk van verschillende factoren

De bovengenoemde bedragen kunnen wel beïnvloed worden door bijvoorbeeld een vergunning, de afwerking en eventuele constructietekeningen. Ook jouw keuzes als het gaat om materiaal en bijvoorbeeld isolatie kunnen de prijzen beïnvloeden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes
nieuwbouw plat dak opbouw

Mogelijkheden dakopbouw plat dak

Bij een dakopbouw met plat dak heb je veel mogelijkheden. Misschien weet je al precies wat je wil, maar als je geen idee hebt, kunnen wij je adviseren over de beste optie voor jouw huis en budget.

Stijl: plat of puntdak?

De eerste keuze is de stijl van de dakopbouw. Wil je dat het past bij het uiterlijk van je huis, of juist een opvallend contrast vormt? Wanneer je een plat dak hebt, kun je kiezen voor een dakopbouw met een plat dak, maar bijvoorbeeld ook juist voor een puntdak. Houd er wel rekening mee dat een zeer afwijkende stijl mogelijk niet wordt goedgekeurd in de vergunningsaanvraag.

Maatwerk of prefab met houtskelet

Dan kun je kiezen tussen maatwerk of een prefab dakopbouw. Voor een dakopbouw met plat dak is een prefab opbouw meestal de beste keuze. Omdat je geen schuine zijden hebt die op je dak moeten aansluiten, is maatwerk meestal niet nodig. Bovendien is een prefab dakopbouw meestal het voordeligst.

Materialen

Wat voor soort dakopbouw je ook kiest, je hebt altijd de keuze uit verschillende materialen. Bijvoorbeeld een kunststof dakopbouw, een houten dakopbouw of een dakopbouw van polyester. Laat je niet alleen leiden door de prijs, maar kijk ook naar de levensduur en het onderhoud. Een houten opbouw is misschien goedkoop in aanschaf, maar vergt ook meer onderhoud. Een kunststof dakopbouw isoleert goed, gaat lang mee en heeft bijna geen onderhoud nodig. Wil je het beste van beide werelden? Dan is een kunststof dakopbouw met een natuurlijke houtlook een slimme keuze!

Materiaalkeuze extra verdieping plat dak

Een dakopbouw kan worden gebouwd met verschillende materialen, waarvan de meest gebruikte steen en hout zijn. De keuze voor het materiaal hangt af van verschillende factoren:

  • Budget: Een stenen opbouw is over het algemeen duurder dan een houten opbouw. Het is belangrijk om te bekijken wat binnen uw budget past.
  • Materiaal waar de woning van gebouwd is: Als de gehele woning al van hout is gemaakt, kan een houten dakopbouw meer naadloos aansluiten bij het bestaande uiterlijk van het huis.
  • Persoonlijke smaak: Jouw persoonlijke voorkeur voor het uiterlijk en de stijl van de dakopbouw kan ook van invloed zijn op de materiaalkeuze.
  • Sterkte van de constructie van de woning: Het is essentieel om te onderzoeken of de bestaande constructie van de woning de geplande dakopbouw kan dragen, vooral als het gaat om een stenen opbouw, die aanzienlijk zwaarder is dan een houten opbouw.

Een stenen opbouw is duurzamer en vereist minder onderhoud dan een houten dakconstructie, maar het kan niet altijd bovenop een houten woning worden gebouwd vanwege de verschillende gewichtsvereisten en constructiebeperkingen. 

Voordelen dakopbouw plat dak

Een dakopbouw op een plat dak snel te realiseren. Omdat er geen schuine zijden zijn, is er minder maatwerk nodig. Een dakopbouw op een plat dak kan vaak prefab worden gemaakt. Binnen één dag kan de nieuwe dakopbouw op je woning gehesen worden. Een prefab dakopbouw plat dak is de meest kosteneffectieve oplossing en veel voordeliger dan een op maatwerk gemaakte dakopbouw.

Ruimtewinst met extra verdieping op huis

Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van een dakopbouw op een plat dak is de extra ruimte die het biedt. Je kunt op een plat dak namelijk zelfs een volledige extra verdieping op je woning laten plaatsen. In stedelijke gebieden waar grond schaarste een probleem kan zijn, is het uitbreiden naar boven vaak de meest praktische oplossing.

Flexibiliteit in ontwerpen

Platte daken zijn heel geschikt voor moderne en minimalistische ontwerpen. Bij het toevoegen van een dakopbouw heb je de vrijheid om creatief te zijn met het ontwerp. Je kunt hierbij denken aan strakke lijnen, grote ramen en moderne materialen om een mooie overgang te creëren tussen je bestaande woning en de nieuwe dakopbouw. 

Prefab opbouw bij plat dak ten opzichte van schuin dak

Wanneer je het gevoel hebt dat je meer ruimte nodig hebt in huis, kan een dakopbouw de oplossing zijn. Het zorgt al snel voor 30% meer ruimte in huis! Als je een plat dak hebt, zal een dakopbouw een stuk gemakkelijker zijn dan bij een hellend dak. Een standaard dakopbouw op een plat dak wordt vaak gebruikt als extra slaapkamer, ideaal wanneer je bijvoorbeeld in verwachting bent en extra ruimte voor een kinderkamer nodig hebt!

Dakopbouw op garage

Ook wordt er vaak een dakopbouw op een garage geplaatst, omdat deze meestal ook een plat dak heeft. Zo kun je eenvoudig een extra kamer bijbouwen, gewoon op een plat dak!

Nadelen dakopbouw plat dak

Naast de bovengenoemde voordelen, heeft een dakopbouw op een plat dak ook enkele nadelen. Hieronder lees je welke dit zijn.

Vergunning

In veel gevallen is het noodzakelijk om bouwvergunningen te verkrijgen voordat je een dakopbouw kunt toevoegen. Lokale bouwvoorschriften en regelgeving kunnen variëren, en het niet naleven van deze regels kan leiden tot juridische problemen en boetes.

Gewicht

Het extra gewicht van een dakopbouw kan een belasting vormen voor het bestaande platte dak. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de structuur van het bestaande dak het extra gewicht kan dragen. Anders kan dit leiden tot structurele problemen, zoals doorbuiging of zelfs instorting.

Uiterlijk

Een dakopbouw kan het uiterlijk van een huis veranderen en mogelijk niet mooi overeenkomen met de omliggende gebouwen of de oorspronkelijke architectuur. Dit kan van invloed zijn op de uiterlijk van het hele gebied.

Waarom een gespecialiseerde dakwerker inschakelen?

Het maken en laten plaatsen van een prefab dakopbouw voor je plat dak of hellend dak is specialistenwerk. Als je zeker wil zijn van een optimaal en duurzaam eindresultaat dat perfect past bij jouw woning en wensen, is het raadzaam om een gespecialiseerde dakwerker in te schakelen. Op die manier kun je rekenen op de volgende voordelen:

  • Grondige analyse van je woning: Een gespecialiseerde dakwerker bekijkt zorgvuldig je dakconstructie, muren, en andere aspecten van je woning, en voert de nodige constructieberekeningen uit. Hierbij houdt hij rekening met jouw woonruimte en specifieke wensen.
  • Advies op maat: Een vakman geeft je deskundig advies over welke soort prefab opbouw het beste bij je woning past. Hij informeert je over de verschillende afmetingen, materialen, kleuren, en andere opties die je kunt kiezen. Ook zal hij aangeven of een stedenbouwkundige of vergunning nodig vereist is voor je project.
  • Correcte plaatsing: Een gespecialiseerde dakwerker maakt en monteert de verschillende onderdelen van je prefab dakopbouw volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Zo kun je er zeker van zijn dat de uitbouw van de dakverhoging stevig en duurzaam aanbouw is, met een uitstekende afwerking. Mogelijk kun je de uitbouw zelf maken.
  • Kwalitatieve materialen: Een vakman gebruikt uitsluitend hoogwaardige materialen, zoals hout, kunststof, zink, en meer, voor je prefab dakopbouw. Ook wat betreft isolatie, gevelbekleding, ramen, en andere aspecten van de opbouw kun je rekenen op topkwaliteit.

Door een gespecialiseerde dakwerker in te schakelen, kun je met vertrouwen genieten van een perfect uitgevoerde en op maat gemaakte prefab dakopbouw.

Prefab dakopbouw plaatsen (binnen 1 dag)

Het maken, laten plaatsen en monteren van een prefab dakopbouw vereist veel expertise en ervaring. Daarom is het het beste om samen te werken met een gespecialiseerde dakwerker die ervaring heeft met een prefab dakopbouw, zowel met een houtskelet als een opbouw in kunststof. Zo’n specialist werkt meestal op de volgende manier:

Constructie van dak controleren

Een dakwerker komt eerst bij je thuis om je dak te bekijken en metingen te doen. Ze willen zeker weten dat je bestaande dak sterk genoeg is voor een extra verdieping. Ze kijken ook naar de muren en de basis van je huis. Als je toestemming van de gemeente nodig hebt (meestal wel), dan moet een architect controleren of je huis het gewicht van de extra verdieping kan dragen.

Prefab dakopbouw in de fabriek

Nadat je al je wensen hebt verteld, maakt de dakwerker alle stukken voor je dakopbouw in zijn werkplaats. Als alles klaar is om te monteren, kies je samen een datum voor het plaatsen van de prefab opbouw op je platte dak of schuine dak.

Plaatsen en monteren van de prefab dakopbouw

Op de afgesproken dag brengt de dakwerker alle delen van de dakopbouw naar je huis. Met een hijskraan worden deze delen omhoog getild en op je dak gezet. Dit duurt meestal maar één dag. Daarna is je dak helemaal dicht en beschermd tegen wind en water, en kan het afwerken binnenin beginnen.

Afwerking van de prefab dakopbouw plat dak

Als je kiest voor een casco prefab dakopbouw, moet je zelf de binnenkant afwerken (bijvoorbeeld stucwerk, vloerbekleding, enz.). Als je liever alles al helemaal klaar wilt hebben, kun je ook kiezen voor een luxe-uitvoering met een volledig afgewerkte binnenkant. Dan kun je meteen beginnen met het inrichten van de nieuwe ruimte. Het is belangrijk om goed met je dakwerker te bespreken welke werken zijn inbegrepen in de prijs van de dakopbouw en welke niet.

Casco dakopbouw of volledig afgewerkt?

Tegenwoordig kun je kiezen voor een casco dakopbouw, waarbij alleen de buitenkant wordt afgewerkt. Dit omvat de dakbedekking, isolatie en gevelbekleding. Als je handig bent, kun je zelf de afwerking van de binnenkant voor je rekening nemen. Dit bespaart niet alleen op arbeidskosten, maar geeft je ook de vrijheid om alles naar eigen wens en bijzondere afmetingen of standaard afmetingen af te werken.

Wil je liever een volledig afgewerkte dakopbouw? Dan zal dit uiteraard een hogere prijs hebben. Bij een volledige afwerking wordt ook het interieur aangepakt. Denk aan de bepleistering van de muren, de vloerafwerking, ventilatie, verwarming, en meer. Het is belangrijk om te beseffen dat het vertrouwen op een vakman zorgt voor een kwalitatieve totaalafwerking.

Vergunning of niet?

Voor een dakopbouw met een plat dak heb je een omgevingsvergunning nodig van je gemeente. De exacte regels en eisen voor een dakopbouw kunnen verschillen per gemeente. Het is dus belangrijk dat je voorafgaand aan de werkzaamheden nagaat welke regels gehanteerd worden in jouw gemeente. Bij het beoordelen van je vergunningsaanvraag wordt onder andere gekeken of je stenen dakopbouw met plat dak in het bestemmingsplan past. Ook heb je meestal een constructieberekening nodig. Hierbij wordt gekeken of de constructie van je woning de nieuwe soort dakopbouw nog wel kan dragen. 

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes