Dakreiniging | Werkwijze en prijs dak reinigen

Een schoon dak zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling van je huis, maar draagt ook bij aan de staat van deze constructie. Lees hier meer over de opties voor je dak reinigen en de bijbehorende prijzen.

dak schoonmaken kosten

Waarom moet je jouw dak reinigen?

Door de jaren heen verzwakken erosie, algen, mos en schimmels jouw dak langzaam. Mos en algen wortelen in de poriën van de dakpannen en kunnen uiteindelijk volledig in de dakpannen doordringen. Hierdoor kunnen er kleine openingen ontstaan en kunnen ze na verloop van tijd zelfs afbrokkelen, waardoor lekkages ontstaan.

Het is daarom erg belangrijk om op tijd te komen! Door het dak goed en regelmatig schoon te maken, ziet jouw huis er niet alleen als nieuw uit, maar voorkom je ook problemen en uiteindelijk hoge kosten.

Wanneer moet ik mijn dak reinigen?

Je kunt jouw dak het beste schoonmaken wanneer het buiten niet te warm is, het regent of vriest. Op deze manier werkt het reinigingsproduct het beste. Het is ook verstandig om je dak te reinigen als:

  • Jouw dak ouder is dan 10 jaar
  • Jouw dak al langere tijd niet is schoongemaakt
  • Je veel vuil en mos op het dak ziet
dakreiniging

Wat kost een dak reinigen en coaten?

Als klant wil je niets anders weten dan hoeveel het kost om je dak met dakpannen te laten schoonmaken. Wat de grootste invloed heeft op de dakreiniging prijzen heeft merendeels te maken met welk dakdekkersbedrijf je kiest. Je kan er eventueel voor kiezen om zelf je dakoppervlakte te berekenen om beter in te schatten hoeveel het zal gaan kosten.

De kosten van het reinigen van jouw dak verschilt per bedrijf. Gemiddeld ben je zo rond de € 7 tot € 15 per m² kwijt voor een dakreiniging. Vervolgens heb je de keuze of je nog extra werkzaamheden en verrichtingen aan je dak wilt laten doen.

Wat is de gemiddelde prijs voor ontmossen van daken en het coaten van de dakpannen?

Je kan denken aan impregneren of aan een coating om je dak beter te beschermen en zo de levensduur te verlengen. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde prijzen van dak reinigen kosten.

DakwerkzaamhedenGemiddelde prijs
Dak laten reinigenVanaf € 7 tot € 15 per m²
Dak laten coatenVanaf € 10 tot € 20 per m²
Dak laten impregnerenVanaf € 5 per m²
Benieuwd naar de kosten van een dakreiniging?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk dakreiniging prijzen

De voordelen van een dakreiniging

De voordelen van een dakreiniging zien er als volgt uit:

  • Het dak ziet er weer als nieuw uit
  • Beschermt tegen mos, algen en schimmels
  • Goedkoper dan een nieuw dak of renovatie
  • Verlengt de levensduur van jouw dak

Soorten dakreiniging

Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakreiningen voor diverse daken. Deze dakreinigingen zijn:

1. Ontmossen

Mos kan op het dak voor flinke problemen zorgen. In de eerste plaats ziet het er niet mooi uit, maar wist je dat mos zelfs schade toe kan brengen aan het dak? Door het mos kunnen er kleine scheurtjes in de dakpannen ontstaan, waardoor de kans op lekkages toeneemt. Het is belangrijk om het dak tijdig te laten ontmossen. Dat kun je zelf doen, maar het is een redelijk gevaarlijk klusje. Het dak zal tijdens het dak reinigen namelijk erg glad worden. Door het dak te laten reinigen voorkom je problemen in de toekomst. Je kunt het dak laten ontmossen met een hogedrukspuit, maar ook zonder hogedruk.

Als je mos op je dak hebt, kan het water je dak insijpelen en je dakisolatie aantasten. Je krijgt dan last van vochtproblemen en energieverlies. Ontmossing voorkomt deze problemen.

2. Dakreiniging en coating

Met een dakcoating bescherm je het dak tegen beschadigingen. Een dakcoating is een beschermende laag. Deze dakcoating voorkomt de groei van mos op het dak en beschermt het dak tegen allerlei weersomstandigheden. Door de beschermlaag hoeft het dak minder vaak gereinigd te worden en kun je blijven genieten van een schoon dak. Je merkt het vaak niet als het schoon blijft. Toch scheelt het weer als je gewoon thuis kunt komen zonder dat je meteen viezigheid op je dak moet zien en minder vaak een schoonmaker inhuren is natuurlijk gewoon fijn!

Je kunt ook voor een gekleurde coating kiezen. Zo heb je een heel nieuw ogend dak, zonder dat je de complete bedekking moet vervangen. Het dak moet wel goed gereinigd zijn voor je een coating laat aanbrengen, anders kan deze niet goed hechten.

3. Algemene dakreiniging

Bij een algemene dakreiniging wordt het gehele dak schoongemaakt. Het is aan te raden om het dak door een professional te laten reinigen. Een glad dak kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Mossen worden bijvoorbeeld met water onder hoge druk verwijderd. Dat kun je zelf doen als je er veel ervaring mee hebt. Een standaard dakreiniging wordt toegepast bij verschillende soorten daken. Denk dan aan zowel daken die bedekt zijn met dakpannen, golfplaten, shingles als leien.

Als je er voor kiest om het hele dak schoon te laten maken zullen de dakreinigers het dak op eventuele gebreken controleren. Op die wijze ben je precies op de hoogte van de staat van het dak en kun je het mogelijk op tijd laten repareren. Op tijd het dak reinigen voorkomt een hoop problemen.

4. Dakgoot reinigen

Een dakgoot heeft het vaak zwaar te verduren. De goot vangt namelijk een groot deel van het vuil van het dak op. Denk bijvoorbeeld aan bladeren die op het dak vallen, of mos dat naar beneden kruipt. Als je de dakgoot niet regelmatig reinigt kan het systeem verstopt raken en loopt het regenwater niet meer goed weg. Als de dakgoot vervolgens te vol zit en te zwaar wordt, kan het gewicht ervoor zorgen dat de voegen losgetrokken worden.

Het is meestal makkelijk om zelf de dakgoot te reinigen. Eens per jaar, na de winter het liefst, verwijder je dan de bladeren, mos en overig spul dat in de dakgoot is beland. Controleer ook de bevestigingsbeugels meteen. Als er schilderwerk nodig is, is het natuurlijk wel slim om een vakman in te huren voor je dakgoten.

dakreiniging vergelijking voor en na

Verschillende soorten reiniging volgens dakbedekking

De methoden voor reiniging zijn vooral afhankelijk van het soort dak. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten dakreiniging, afhankelijk van het type dakbedekking:

Dakpannen reiniging

Voor het reinigen van pannendaken gebruiken vakmannen hogedrukreinigers met vuilfrezen. Hierdoor verwijder je mos, algen en vuil makkelijk van jouw dakpannen. Daken met dakpannen kun je onder hoge druk reinigen. Bij lichte tot lichte vlekken kun je warm water gebruiken, bij hardnekkige vlekken kun je beter een extra reinigingsmiddel toevoegen.

Leien dak reinigen

Bij het reinigen van een leien dak is er enige voorzichtigheid nodig. Wanneer jouw dak redelijk vervuild is, wordt er vaak door een vakman een reinigingsmiddel op gespoten. Als dat middel is ingetrokken, dan maakt de dakreiniger het leien dak schoon met een lage drukspuit. Dit wordt gedaan onder lage druk om schade te voorkomen. 

Bitumen dak schoonmaken

Vuil zoals mos en algengroei kun je met een harde bezem verwijderen van een bitumen dak. Wanneer dit niet werkt, kan je water en wellicht een hogedrukreiniger gebruiken om het dak te reinigen. Let er wel op dat een bitumen dak gevoelig is voor reinigingsmiddelen. Je kunt daarom beter deze dakreiniging laten uitvoeren door een vakman die gebruik maakt van de juiste producten voor bitumen daken.

Rieten dak schoonmaken

Het probleem bij rieten daken is vaak dat er algenvorming plaats vindt. Algenvorming is niet goed voor rieten daken, omdat deze algen het dak doen dichtslibben. Wanneer er algenvorming plaatst vindt op jouw rieten dak, dan kun je een dakreiniger inschakelen. Deze dakreiniger brengt een algendodend middel aan op de dakbedekking. Als er sprake is van een ernstige vervuiling, dan wordt er vaak een laagje riet verwijderd.

dak schoonmaken

Stappenplan dak reinigen

Als je genoeg ervaring en materialen hebt om het dak zelf te reinigen is het goed om je aan het volgende stappenplan te houden:

1. Voorbereiding

De eerste stap is om het dak op gebreken te controleren. Zo krijg je een duidelijk beeld van hoe vervuild het dak is. Op basis van de hardnekkigheid van de viezigheid en de afwerking van je dak moet zo een geschikte reiniging en mogelijk het dak coaten achteraf bepaald worden.

2. Voorkom beschadiging van het dak

Met het schoonmaken kun je het dak per ongeluk beschadigen. Door beschadigingen blijft vuil, zoals schimmels, na het schoonmaken makkelijk op het dakoppervlak zitten. Na het bekijken wat het beste is voor het dak wordt het dak op voorzichtige wijze gereinigd. Om het dak niet te beschadigen is van het groot belang om tijdens het dak reinigen op een zachte manier te werk te gaan.

3. Beschermde laag tegen vervuiling

Na de voorzichtige reiniging wordt een beschermende laag tegen het vuil aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat mos en ander vuil zich minder snel aan het dak kunnen hechten. Hierdoor hoeft het dak niet snel opnieuw aangepakt te worden.

Daken schoonmaken door vakman

Door de werkzaamheden van het dak reinigen uit te besteden aan een vakman weet je zeker dat het dak op een professionele manier gereinigd zal worden. Zij zullen bovendien elke moeilijk bereikbare plaats kunnen schoonmaken. Deze gespecialiseerde bedrijven hebben van dakreiniging hun beroep gemaakt en schatten daardoor risico’s beter in. Het resultaat daarvan is een mooier, schoon dak.

Ontvang gratis offertes voor jouw dakreiniging

Laat je dak reinigen door een professional bij jou in de buurt! Geef je wensen door via onderstaand formulier en wij zorgen ervoor dat bedrijven contact met je opnemen. Ontvangt offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er met het dak gebeuren?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes