Mos verwijderen van daken kan snel met dit 5 stappenplan (Ontmossen)

Het mos verwijderen (ontmossen) van daken kan snel en makkelijk. Hierdoor vallen de kosten mee en blijft het dak waterdicht. Ontdek in dit artikel alle informatie!

mos verwijderen

Ontmossen

Een groen dak met mos oogt lelijk en kan gaan lekken. Hoe sneller je deze ontdoet van het mos hoe makkelijker het nog gaat. De kosten vallen mee en binnen 1 dag kan het mos verwijderen al gedaan worden.

Daken

Het ontmossen van daken is gemakkelijk als deze bereikbaar zijn. Een steiger is meestal niet nodig maar een goede hoogwerker wel. Hiermee kan namelijk veel sneller alles gereinigd worden. Daarnaast kun je met een hogedrukreiniger vanaf een hoogwerker beter op de pannen spuiten in plaats van tussen de pannen (in het dakbeschot).

mos dak verwijderen

Stappenplan mos verwijderen

Laten we eerst kijken naar een goed stappenplan voor het dak ontmossen.

Voorbereidingsfase
1 Eerst denken dan doen zeggen we vaak. Het is dus goed om te kijken hoe goed het dak is. Analyseer eerst en vooral de toestand van je dak. Op basis van de hardnekkigheid van het vuil en de afwerking van je dak moet zo een geschikte reiniging bepaald worden.

Voorkom de beschadiging van het dak
2 Met reinigen kun je het dak ook echt stuk maken. Hierdoor blijft vuil na het schoonmaken makkelijk op het dakoppervlak zitten. Na het bekijken wat het beste is voor het dak wordt het dak op voorzichtige wijze gereinigd. Om het dak niet te beschadigen is van het groot belang om op een zachte manier te werk te gaan.

Beschermde laag tegen mos
3 Na de voorzichtige dakreiniging wordt een beschermende laag tegen mos aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat mos en ander vuil zich minder snel aan het dak kunnen hechten. Hierdoor ben je langer af van het opnieuw schoonmaken van het dak.

Dakcoating
4 Bij een degelijke dakreiniging wordt, naast de standaardbescherming, ook een extra coating aangebracht. Deze duurzame deklaag zorgt ervoor dat je langer kan genieten van een proper dak en voorkomt zo lekkages en schade.

Gevel

Een gevel ontmossen is meestal niet zo lastig en kan je vaak van af de begane grond doen. De eerste of tweede verdieping heeft wel een steiger nodig. Daarboven raden wij een hoogwerker aan.

Kostprijs

De kostprijs van ontmossen zit tussen de € 5 en € 20 euro per m². Daarmee is de kostprijs van een totaal dak tussen de € 500 euro (100m² met weinig mos) tot € 2.000 euro (100m² met veel hardnekkige mos) voor een dak van 100m² dakoppervlakte. Een nog groter dak met veel/ hardnekkige mos is natuurlijk nog wat duurder (hogere kostprijs) dan een klein dak met een beetje plaatselijk mos.

Verschillende soorten kosten

De kosten van het nadien extra laten coaten bevinden zich tussen de € 10 en € 20 per m². Het simpel impregneren is goedkoper maar kan zeker ook afdoende zijn. De prijs van impregneren na ontmossen is circa € 5 per m². In de ontmossen tabel hieronder hebben we alles hierboven samengevoegd zodat je het goed kan vergelijken. De prijzen beginnen bij € 500 en kunnen oplopen tot € 2000.

Soort vervuilingDakoppervlaktePrijs
Lichte vervuiling100 m²€ 500
Zware vervuiling100 m²€ 2.000
Coaten100 m²€ 2.000
Impregneren100 m²€ 700

Voorbeeld offerte

Dit is een voorbeeld offerte voor het ontmossen. Zo krijg je een voorbeeld van waar je op kunt rekenen.

Ontmossen offerte voorbeeld
Ontmossen offerte

Ontmos bedrijf

Daken ontmossen is geen lastige klus als je het al een paar keer gedaan hebt. Als je het werken op hoogte geen probleem vindt en een hoogwerker tot je beschikking hebt, ben je binnen een dag klaar. De meeste mensen vinden dit echter geen klus die ze zelf kunnen en willen doen. De dak ontmos dakreiniging bedrijven zijn daarom gelukkig goed verspreid door het land waardoor je snel en betaalbaar alles kunt laten schoonmaken. Met een goed keurmerk zoals het OSB keurmerk vergroot je de kans dat je goede kwaliteit van werken krijgt. Goed zelf de referenties natrekken is overigens altijd van belang.

Benieuwd naar de kosten van mos verwijderen van het dak?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk dakreiniging prijzen

Methoden

Je kunt de daken op 3 manieren ontmossen:

  • 1) Met een hogedrukreiniger vanaf een hoogwerker
  • 2) Met een hogedrukreiniger waarbij men zich in harnassen verankert aan het dak/ de schoorsteen/ de nok (gevaarlijker en daarom niet aan te raden)
  • 3) Met een speciaal apparaat waarbij men een hogedrukreiniger op een as met wielen over het dak rolt. Hierbij worden de pannen of leien mooi recht van boven gereinigd met een continue straal die wel reinigt maar weinig schade aanricht

Specialisatie in ontmossen

Deze derde methode van reinigen is de beste. Bedrijven die deze methode toepassen zijn meestal echt gespecialiseerd in het reinigen zullen het dak daarom vaak net wat mooier zonder pan- of leischade schoonmaken. Je kun je namelijk voorstellen dat te veel waterkracht op een keramisch product (de pan of lei) schade kan aanrichten. Door op vaste afstand van de pannen en leien te reinigen onder een vaste druk kun je dit exact doseren.

De meest voorkomende te ontmossen daken zijn zoals je al zag:

  • Dakpannen
  • Leien

Dakpannen

Het ontmossen van dakpannen zie je in Nederland veel in groene gebieden. Onder een boom (of bomen) verslechteren daken nu eenmaal meer en sneller dan in de open lucht. Mos heeft minder vat op droge daken en dat scheelt veel. Daken die geheel of half in de schaduw staan drogen minder snel en vaak komt die schaduw door een boom. Door deze 2 aspecten heeft mos een veel betere voedingsbodem waardoor het makkelijk en snel groeit. Als je mos te lang laat doorgroeien, kan het tot daklekkages leiden, waarbij je mogelijk dakpannen moet vervangen of de nokvorst opnieuw moet vastzetten.

Leien

Het ontmossen van leien is wat makkelijker dan van dakpannen. Leien zijn vlak en daarnaast hebben ze een gladder oppervlakte waardoor het mos makkelijker los laat. Aan de andere kant zie je op een leien dak wel sneller vuiligheid dus het is maar goed ook dat deze makkelijker te ontmossen zijn. Het groen en de kleine plantjes worden er vanaf gehaald en eventueel wordt nog een beschermende dak coating aangebracht.

Dakbedekking

Van dakbedekking/ dakleer kun je mos in sommige gevallen ook nog makkelijk zelf verwijderen. De vraag is helemaal hoe oud de mosaangroei is. Ben je er vroeg bij ,dan kun je met je handen of voorzichtig met verwijder gereedschap al best veel eraf halen zonder lastige reinigingsmethoden op de dakbedekking. Ook kun je de dakpannen reinigen zonder hogedruk als je er op tijd bij bent. Hier zie je de verwijdering van vers mos van dakbedekking

Antwerpen

In steden als Brugge en Antwerpen zie je veel daken met mos. Veel mensen laten dit een paar jaar duren voordat ze actie ondernemen. Gelukkig kan ook een goed vastzittende mos van de leien worden verwijderd. Je hebt in de steden als Antwerpen vaak hoge daken waardoor er wel lastiger bij is te komen. De hoogwerkers zijn daarom vaak wat groter met bredere uitzet poten en soms is hiervoor een goedkeuring van de gemeente nodig.

Kleur geven

Zoals je al las kun je na het dak ontdoen van mos tevens het dak coaten. De beschermende toplaag op de pannen en leien is door de jaren heen afgesleten en door ze nadien te behandelen met een impregneermiddel of coating voorkom je dat ze opnieuw snel gaan vervuilen. Het voordeel van een dak coaten na schoonmaken is dat vuil zich minder makkelijk kan hechten hierop. Hetzelfde materiaal heb je ook voor gevels als er bijvoorbeeld risico is voor graffiti.

Coating spray

Daarnaast helpt coating spray tegen indringing van water in dakpannen en leien. Je ziet daarom ook vaak dat de levensduur van een bedekking wordt verlengt door coating hierop aan te brengen of laten brengen. De ontmos bedrijven bieden dit vaak goedkoop aan na het het ontmossen aangezien ze toch al op een hoogwerker ter plekke staan. Dan kunnen ze eventueel ook direct de dakpannen schilderen.

Dak coaten met kleur

Zien de leien er ondanks het reinigen, niet meer zo goed uit dan kun je kiezen voor een coating in een bepaalde kleur. Het dak krijgt hierdoor een totaal vernieuwd aanzicht. Is dit niet perse nodig, dan kun je ook kiezen voor een transparante coating of voor behandeling met een impregneermiddel. Dit middel trekt volledig in de leien en is na aanbrengen niet meer zichtbaar terwijl het toch zijn beschermende werking behoudt.

Stappenplan ontmossen

De werkwijze van het ontmossen gebeurt het liefste als volgt:
A) Goed bekijken wat de beste aanpak is
Bekijken welke pan of lei er gebruikt is, hoe het mos groeit en hoe vast het zit. Vervolgens kijkt men hoe deze het best gereinigd kan worden. Dakpannen kunnen wat meer hebben dan leien en natuurleien vragen een andere reinigings-aanpak dan kunstleien. Het onderdak van binnen wordt tijdens de inspectie ook bekeken omdat deze natuurlijk wel echt waterdicht moet zijn voordat men over kan gaan tot reinigen. De kans op insijpeling van water is immers altijd aanwezig (bij alle 3 de methodes) en het huidige onderdak moet dit voorkomen. Daarnaast moet Ook de aansluiting met dakgoot helemaal in orde zijn. Hierna kan men beginnen met het reinigen.

B) Inspuiten van het bemoste dak met verdelger/ reiniger en in laten trekken.

C) Start met actief reinigen met water
Zodra het reinigingsproduct is ingewerkt op het dak/ het mos worden de pannen/ leien gereinigd met hoge druk waterstralen. Dit kan dus op de genoemde 3 manieren gebeuren. Door de kracht van het water komen de mossen goed los van de leien en vallen ze naar beneden.

D) Voorkomen dat mos snel weer terugkomt
Deze fase wordt soms onterecht overgeslagen. Nadat alle mossen van het dak zijn verwijderd en de dakgoot is schoongemaakt moet namelijk het dak gedesinfecteerd worden. Hiermee worden de overgebleven mosresten en schimmelsporen gedood en voorkomt je dat mossen opnieuw snel gaan aangroeien.

E) Coaten van het schone dak
Wanneer je dak compleet is gereinigd, is het dus slim om deze te laten coaten als finale laag. Hierdoor kan het als nieuwe dak er weer lang tegenaan en krijgt de woning na deze metamorfose vaak een kleine waardevermeerdering van de makelaar/ taxateur.

ontmossen

Mos verwijderen vragen

Is mos op een dak schadelijk?
Nee, op zich zijn de mossen niet direct schadelijk voor de pannen of leien. Tenminste, wanneer het alleen om de korstmos gaat dat niet in grote aantallen voorkomt. Bij pannen en leien vertoont dit type mos zich meestal na 5 a 10 jaar. De beschermende coating van de leien is dan wat versleten waardoor de leien iets minder glad zijn en enigszins poreus zijn geworden. Dan ontstaan betere groeicondities voor de groene algen en mossen. Dit is vooral het geval als het dak gedeeltelijk in de schaduw ligt of om een andere reden langzaam opdroogt.

Door het tijdig vergelijken van dakreiniging offertes bespaarden we op de kosten. De klus was snel en vakkundig gedaan en het dak is veel mooier geworden dan we vooraf dachten!

Wat voor soort mossen komen op daken voor?

Naast deze genoemde korstmossen kunnen er dan ook andere mos soorten op het dak nestelen. Deze mossoorten zijn in staat om het neerkomende vocht langere tijd vast te houden wat natuurlijk nadelig is voor de algehele conditie van het dak.

Hoe lang is mijn dak beschermd na het ontmossen?

Dit is afhankelijk van de schaduw en of er bomen naast/ boven het dak staan. Na impregneren met de coating is het dak vaak zo’n tien tot twintig jaar beschermd. Vraag garantie over de gedane reiniging en accepteer niet minder dan 5 jaar.

Wordt mijn huis echt meer waard door ontmossen?

Nee, niets is zeker. Toch zullen veel kopers een vies dak als bezwaar kunnen zien om de woning te kopen. Het is de aanblik van het huis net zoals bijvoorbeeld lelijke oude kunststof kozijnen dat kunnen zijn. Investering in ontmossen doe je vooral voor jezelf en het is mooi meegenomen dat het huis daardoor wellicht iets beter aangeprijsd kan worden door de makelaar.

Hoe ziet een voorbeeld aanvraag richting ontmosser eruit?

Voorbeelden van gewenste ontmossingen van daken van woningen:

  • “We wensen het dak van onze privé te ontmossen (rijwoning). Oppervlakte rond de 100m² en het dak bestaat uit dakpannen en heeft 1 dakkapel.”
  • “Wij zijn op zoek naar een ontmosser voor ons gezamenlijke leien dak. We hebben kunstleien op het dak liggen waarop mos is gekomen door een nabij gelegen bos. Het dak is ongeveer 90 m² groot.”
  • “We hebben een hellend dak oppervlak van 110m² dat we graag willen laten ontmossen. Het betreft 2 woningen naast elkaar in een tweekapper. Het mos zit vast op de dakpannen. Ook 3 kleine dakramen en daarnaast nog een 6 tal veluxen.”

Mos verwijderen van dak: gratis offertes

Ligt er veel mos op het dak van je woning en wil je dit op een professionele manier laten verwijderen? Vul dan onderstaand formulier in en ontdek welke bedrijven in de buurt jou kunnen helpen. Vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er met het dak gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes