Dakpannen reinigen zonder hogedruk | Voor- en nadelen

Waarom dakpannen reinigen zonder hogedruk? Het is cruciaal om de dakpannen van je dak om de zoveel tijd goed schoon te maken. Daken zijn namelijk vaak bedekt met vuil en vooral met mos. Dit geeft het dak een slechte uitstraling en kan daarnaast ook de dakpannen beschadigen.

dakpannen reinigen

Dakpannen reinigen zonder hogedruk

Hogedrukreinigers kunnen soms gebruikt worden om de dakpannen van het dak snel schoon te maken, hoewel dit niet altijd aan te raden is. In dit artikel vertellen wij je alles over het reinigen van de dakpannen zonder gebruik te hoeven maken van een hogedrukreiniger. Zo hebben wij enkele handige tips, vertellen wij wat de voor- en nadelen zijn van het reinigen zonder hogedrukreiniger en vertellen we je precies welke stappen je moet ondernemen.

Waarom geen hogedrukreiniger gebruiken om de dakpannen schoon te maken?

Voor het reinigen van dakpannen is het meestal af te raden om van een hogedrukspuit gebruik te maken. De meeste mensen kiezen er echter voor om toch wel een hogedrukreiniger te gebruiken om de dakpannen schoon te maken. Dit wordt vaak gedaan door bedrijven met behulp van sterke apparatuur die tot 250 bar waterdruk en 1.200 liter water per uur kan produceren.

Grotere kans op beschadigingen

Het reinigen met de hogedrukspuit lijkt erg aantrekkelijk, aangezien het niet erg veel tijd kost en het dak er weer mooi uit kan gaan zien. Toch zitten er enkele vervelende nadelen verbonden aan het reinigen met een hogedrukspuit. De beschermende toplaag van dakpannen wordt bijvoorbeeld door een te hoge waterdruk aangetast en ruw gemaakt. Daarnaast wordt de kans op lekkages aanzienlijk vergroot. Zonder een goede reinigingsoplossing is het daarnaast ook vaak het geval dat er erg veel water en kracht nodig is.

Onzichtbare resten

Deze techniek beschadigt daarnaast niet alleen de toplaag van de dakbedekking, maar verwijdert ook niet effectief alle vlekken. Wortelstelsels worden door de hogedrukreiniger achtergelaten, waardoor de mos snel weer aan kan groeien. Het is verder onmogelijk om een 100% schoon resultaat te krijgen bij het gebruik van een huis- en tuin hogedrukreiniger met minder water en kracht. Het dak zal snel weer terug bij af zijn omdat er resten, zowel zichtbaar als onzichtbaar, zijn achtergebleven. Alle arbeid is hierdoor voor niets geweest.

dakpannen schoonmaken

Het dak ontmossen zonder hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger gebruiken om je dak te reinigen is dus niet altijd de beste optie. Ben je op zoek naar een strategie op maat voor het schoonmaken van jouw dak? Hieronder lees je de verschillende strategieën die aansluiten bij de verschillende soorten dak.

Leien dak

Heb je een leien dak? Dan breng je eerst een reinigingsoplossing op maat aan om je leistenen dak tegen schade te beschermen. Het mos wordt hierdoor netjes losgeweekt. Daarna gebruikt je een speciale spray onder lage druk om de leien van boven naar beneden te ontmossen. Een rieten dak vraagt om een meer specifieke aandacht. Een rieten dak kan professioneel gekamd worden om het mos te verwijderen, maar het is ook mogelijk om het riet te bespuiten met een anti-mos oplossing.

Hardnekkige mosvorming

Bij hardnekkige mosvorming heb je vaak een wat sterker reinigingsmiddel nodig. Het dak is in dit geval al voor een langere tijd niet meer gereinigd, waardoor er meer mos is ontstaan. Het is raadzaam om eerst een biologisch reinigingsproduct op je dakbedekking aan te brengen om zware en hardnekkige mossen en algen te verwijderen. Daarna kan een expert je dak ontmossen met een borstel of met een spuit met een lagere druk.

Slechte staat

Is jouw dak in slechte staat? Bijvoorbeeld doordat de dakbedekking al erg oud is? Dakbedekking, dakpannen en andere kwetsbare materialen moeten in dit geval zeker niet aan enorme druk worden blootgesteld. Je loopt dan namelijk het risico op meer schade en mogelijke lekkage. Gebruik altijd een reinigingsmiddel en ga voorzichtig te werk.

Voordelen van het reinigen van dakpannen zonder hogedrukreiniger

Weet je niet zeker of een hogedrukreiniger gebruikt kan worden tijdens het reinigen van jouw dak? We zetten de voordelen en nadelen van reinigen zonder hogedrukreiniger even voor je op een rijtje.

Minder kans op schade

Het grootste voordeel van het reinigen van de dakpannen zonder hogedruk is natuurlijk dat je minder kans hebt op schade aan de dakbedekking. Een hogedrukreiniger kan in sommige omstandigheden, zoals bij een rieten of leien dak, hardnekkig mos, enz., je dakbedekking beschadigen. Professionele dakreinigers kunnen het beste bepalen wanneer het gebruik van een hogedrukreiniger geschikt is en wanneer niet.

Langere levensduur

Een ander voordeel van het reinigen zonder hogedruk is dat de levensduur van je dakbedekking langer is. Je dakbedekking zal langer overleven wanneer er geen mos aanwezig is. Met een reinigingsmiddel weet je zeker dat de begroeiing tot in de kern is aangepakt, waardoor het langer weg zal blijven.

Minder afval

Nog een voordeel van de dakpannen reinigen zonder hogedrukreiniger is dat er veel minder afval rond je woning aanwezig zal zijn. In sommige omstandigheden is het wassen van je dak zonder hogedrukreiniger niet alleen veiliger, maar ook schoner. Het vuil zal niet rond je woning belanden doordat het vuil niet van het dak gespoten wordt maar netjes wordt weggehaald.

Geen chemische middelen

Het laatste voordeel is dat je, ondanks dat je niet gebruik maakt van hogedruk, geen chemische middelen hoeft te gebruiken. Een vakman zal eerst een speciaal reinigingsproduct op je dakbedekking aanbrengen om het mos los te weken. Dit is meestal een biologisch, duurzaam product dat 100 procent biologisch afbreekbaar is. Er worden dus geen chemische middelen gebruikt voor het mos verwijderen die slecht zijn voor het milieu en voor jou.

schoonspuiten dak

Nadelen

Naast al deze voordelen zijn er ook nog enkele nadelen aan het reinigen zonder hogedrukreiniger verbonden.

Langzamer

Zo is het reinigen zonder hogedruk bijvoorbeeld een langzamere reinigingstechniek. Je dak is meteen schoon na een reiniging met een hogedrukreiniger. Dit komt doordat het vuil direct weggespoten wordt, terwijl een reinigingsmiddel eerst in zal moeten werken voordat het vuil verwijderd kan worden. Dit kan enkele uren tot maximaal enkele dagen duren.

Lastiger

Verder is het niet erg moeilijk om een hogedrukreiniger te gebruiken. Reinigingsmiddel aanbrengen, even laten zitten en wassen met een borstel of lagedrukspuit zijn allemaal extra stappen die je moet ondernemen wanneer je niet gebruikmaakt van een hogedrukreiniger.

Duurder

Verder is het schoonmaken zonder hogedrukreiniger een duurdere methode. Je dak met de hand schoonmaken vergt meer tijd en middelen dan het gebruik van een hogedrukreiniger. Daarom is de prijs over het algemeen duurder dan het zelf reinigen van je dak.

Benieuwd naar de kosten van dakpannen reinigen?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk dakreiniging prijzen

Jouw dakpannen beschermen tegen vuil

Het is aan te raden om jouw dakpannen altijd zo goed mogelijk te beschermen tegen vuil. Dit voorkomt namelijk dat jouw dak vaker schoongemaakt moet worden. Om jouw dak te beschermen tegen vuil, kun jij jouw dakpannen laten impregneren met een duurzame antischimmeloplossing of laten coaten. Op deze manier worden de dakpannen beschermd tegen toekomstige besmetting door nieuwe schimmelgroei. Je kunt dit het beste laten doen wanneer de dakpannen nog nieuw zijn of net zijn schoongemaakt.

Impregneren of coaten

Bij het impregneren van dakpannen wordt een heldere vloeistof op de dakpannen gespoten om ze droger te houden en de groei van mos te remmen. De dakpannen impregneren gebeurt altijd met een transparante beschermlaag. Je kunt ook kiezen voor een dakpancoating. Dit gebeurt met een gekleurde beschermlaag. Met behulp van dakpancoating kun je gemakkelijk jouw versleten betonnen dakpannen herstellen en een nieuw uiterlijk geven. Deze methode maakt gebruik van materialen die bestand zijn tegen mos, vuil en vocht. Net genoeg van de kleurrijke coating zal in de poriën van de betonnen dakpannen sijpelen om er een beschermende laag overheen te vormen.

dakpannen coaten

Verschillende reinigingsmiddelen

Je mooie rood-oranje dakpannen worden na verloop van tijd vaak grijs of groene dakpannen krijgen aanslag. Algen, mos en opgehoopt stof leiden allemaal tot witte, groene dakpannen of gele aanslag. Gelukkig zijn er verschillende reinigingsmiddelen om er vanaf te komen. Mits goed uitgevoerd zal geen van de onderstaande reinigingsmiddelen je dak schaden.

Algenwerend

Wil je ervoor zorgen dat de algen voor een langere tijd wegblijven? Dan kun je, als je dakpannen wilt schoonmaken, ervoor kiezen een algenmiddel te gebruiken. Een algenwerend middel breng je aan op een schoon dak als nabehandeling. Het algenwerend middel werkt ter preventie van het ontstaan van nieuwe algen.

Algenverwijderend

Naast algenmiddel heb je ook algenverwijderende producten. Met een algenverwijderend product kun je het andersom doen. Dit product wordt gebruikt voor het uitroeien van algen en is verkrijgbaar in bouwmarkten. Dit middel heeft tot gevolg dat de aanhechtingen van algen en mos hun houvast op het dak verliezen. Wacht nadat je je dak een anti-algenbehandeling hebt gegeven een uur voordat je een algenwerend middel aanbrengt.

Azijn

Was het dak nooit met bleekwater! Je dakpannen raken hierdoor namelijk verkleurd en mogelijk poreus. Een andere methode is het schoonmaken van de dakpannen met azijn. Hoewel je dak dankzij deze thuisbehandeling weer schoon wordt, wordt er geen zekerheid op lange termijn geboden.

Zelf het dak ontmossen of een dakreiniger inschakelen?

Je kunt zelf je dak reinigen zonder hogedruk, of een dakreiniger inschakelen. Beide opties hebben enkele voor- en nadelen. Heb je een dak dat eenvoudig bereikbaar is? Of is de mosgroei niet al te hardnekkig? Dan kun je het reinigen in principe zelf doen. Er zijn een paar cruciale overwegingen om in gedachten te houden voor een succesvol resultaat zonder verdere schade aan je dakbedekking. Werk bijvoorbeeld van boven naar beneden op een hellend dak, kies een reinigingsproduct dat speciaal gemaakt is voor je dakbedekking en zorg voor een juiste inwerkingstijd. Houd er rekening mee dat als je het zelf doet, je al je materialen tegen het 21% BTW-tarief moet aanschaffen.

Wil je zeker weten dat het uiteindelijke product op den duur ideaal is? Neem dan een deskundige dakreiniger in dienst. Door dit te doen weet je zeker dat je een specifiek advies krijgt, dat je dak geen schade op zal lopen en dat er hoogwaardige producten gebruikt worden. Daarnaast geniet je in dit geval ook van een verlaagd BTW-tarief wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. De arbeids- en materiaalkosten hebben dan een lager BTW-tarief van 6% in plaats van 21%.

Dakpannen laten reinigen: gratis offertes

Wil je je dakpannen laten reinigen zonder hogedruk? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er met het dak gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes