Lessenaarsdak | Laat een asymmetrisch dak plaatsen

moderne woning met lessenaarsdakOverweeg je een asymmetrisch lessenaarsdak voor je woning? Deze unieke dakvorm kan prachtig staan en hoeft niet veel te kosten. Bekijk de lessenaarsdak

Wat betekent een lessenaarsdak precies?

Een lessenaarsdak is één van de minder bekende daksoorten maar wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Het is een asymmetrisch daktype met één hoge en één lage kant.

Wat is de hellingshoek

Het lessenaarsdak heeft een eenvoudige constructie. Na het platte dak is dit de meest simpele dakconstructie. Het bestaat uit één enkel dakvlak waardoor het een lessenaar lijkt te vormen. De hellingshoek is minimaal 15 graden.

Een dubbel verspringend lessenaarsdak

Een andere veel gekozen optie is om een dubbel lessenaarsdak te plaatsen. Dit wordt ook wel een verspringend lessenaarsdak genoemd. Hierbij staan de twee dakzijdes tegenover elkaar maar hebben een verschillende hoogte.

Tuinhuis, blokhut of aanbouw

Deze daksoort is zeer geschikt voor woningen maar kan ook goed voor andere gebouwen zoals een blokhut, tuinhuisje of serre. Het is een sterke constructie met een mooi uiterlijk, waardoor het erg veelzijdig is.

lessenaarsdak

Waarom kies je voor een lessenaarsdak?

De meeste mensen nemen een lessenaarsdak vanwege de stijl. Het heeft een moderne uitstraling. In tegenstelling tot een traditioneel zadeldak met twee symmetrische dakvlakken, heeft deze dakvorm één zijde en zorgt zo voor een asymmetrische gevel.

Een lessenaarsdak heeft ook praktische voordelen ten opzichte van andere daksoorten.

Voordelen lessenaarsdak

  • Meer lichtinval. Door de hoge kant kan het lessenaarsdak ervoor zorgen dat er meer licht de woning in komt. Je kan aan deze zijde voor grote raampartijen kiezen voor een lichtere woning. Je hebt ook de keuze om op het lessenaarsdak lichtstraten of een dakkapel te installeren. Daardoor creëer je een kamer met veel ramen en voldoende daglicht.
  • Goede regenafvoer. Een lessenaarsdak heeft maar één dakgoot voor regenwater. Hierdoor staat de dakgoot mogelijk minder in het oog. De dakhelling zorgt ervoor dat regenwater beter wordt afgevoerd dan bij een plat dak.
  • Extra ruimte. Door de hellende constructie ontstaat er aan de ene kant meer woonruimte dan aan de andere kant. Vergeleken met een plat dak zal je dus meer woonruimte hebben in de woning. Bij een schuin dak kan een duplexverdieping een zeer geschikte keuze zijn.

Voorschriften voor een hellend dak

Het kan soms zo zijn dat er stedenbouwkundige voorschriften voor je woning bepalen dat er geen plat dak geplaatst mag worden. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een plat dak kan een lessenaarsdak een goed alternatief zijn dat mogelijk meer aansluit bij je wensen dan bijvoorbeeld een zadeldak. Omdat je hierbij maar een enkele dakzijde hebt, kun je op deze manier aan de voorschriften voldoen terwijl je toch het idee van een plat dak hebt.

Lichtstraat

Om zoveel mogelijk licht naar binnen te laten, is het plaatsen van een lichtstraat op een lessenaarsdak een goed idee. Zo heb je zelfs op de bovenste verdieping nog plezier van het natuurlijke licht! Omdat een lessenaarsdak eigenlijk gewoon een plat dak op een hellingshoek is, kun je makkelijk een plat dak lichtstraat laten plaatsen, of een vlakke lichtstraat die de mooie lijnen van het dak niet zal onderbreken. Als je een uitbouw hebt, kun je ook deze mooi met het lessenaarsdak combineren door een lichtstraat op de uitbouw te plaatsen die de hellingshoek van het dak volgt.

lessenaarsdak nadelen

Nadelen van een lessenaarsdak

Bij de voordelen van een lessenaarsdak komen ook een paar tegenhangers. De lichtinval kan een mooi voordeel zijn, maar dit hangt wel af van de oriëntatie van je woning.

Het kan zo zijn dat de helling precies verkeerd komt te liggen waardoor het huis alleen maar donkerder zal worden.


Wat kost een lessenaarsdak en dakbedekking

Hoeveel het plaatsen van het dak kost hangt grotendeels af van de mogelijke dakbedekkingen. Een lessenaarsdak heeft een simpele constructie, en heeft ook maar een enkele dakgoot nodig om regenwater af te voeren.

Dit zorgt ervoor dat de constructiekosten en arbeidskosten niet hoog op zullen lopen.

Dakpannen

Bij dakpannen kan je voor keramische dakpannen of voor betonnen dakpannen kiezen. Betonnen pannen worden het meest gebruikt aangezien deze goedkoper zijn. Een chaperon dakpan is belangrijk voor de juiste afwerking.

De levensduur van dakpannen is rond de vijftig jaar.

  • Keramische dakpannen: Gemiddeld € 35 tot € 65 per m².
  • Betonnen dakpannen: Gemiddeld € 25 tot € 40 per m².

Leien dak

Bij een leien dak kan je voor natuurleien of voor kunstleien kiezen. Natuurleien hebben een lange levensduur. Deze kunnen tot wel 100 jaar mee gaan. Kunstleien gaan slechts 35 jaar mee. Ze zijn in verschillende kleuren te krijgen.

  • Natuurleien: Gemiddeld € 110 tot € 120 per m².
  • Kunstleien: Gemiddeld € 65 tot € 70 per m².

Rieten lessenaarsdak

Een rieten lessenaarsdak zorgt voor een authentieke en natuurlijke uitstraling en kan prima op de hellingshoek die een lessenaarsdak zal hebben. Een rieten zadeldak is natuurlijk het meest bekende, maar ook een rieten lessenaarsdak zal een rustieke en karakteristieke uitstraling geven.

  • Rieten dakbedekking: Gemiddeld € 70 tot € 95 per m².

Golfplaten

Golfplaten als dakbedekking worden vaak bij kleinere gebouwen gebruikt. Bijvoorbeeld bij een tuinhuis. De platen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn waaronder kunststof golfplaten, aluminium golfplaten, vezelcement golfplaten en metalen golfplaten.

Aluminium en vezelcement zijn de meest duurzame opties. Aluminium is een duurdere optie, maar blijft dan ook een stuk langer mooi.

  • Golfplaten afhankelijk van het materiaal: Begint bij € 25 per m².

lessenaarsdak

Hoe worden lessenaarsdaken geplaatst?

Lessenaarsdaken hebben een vrij simpele constructie. Je begint met de bouwmuren. Deze moeten op de juiste hellingshoek worden afgewerkt zodat het asymmetrische dak erop geplaatst kan worden.

Constructie van het dak

Na het afwerken van de bouwmuren moeten de gordingen geplaatst worden. Deze worden bovenop de bouwmuren geplaatst en worden hier verankerd. De gordingen zijn houten of stalen balken die het gewicht van het dak dragen.

Dakbeschot en afwerking

Wanneer de gording verankerd is wordt het dakbeschot geplaatst samen met de isolatielaag. Als laatste wordt de dakbedekking geplaatst. Hoe dit gaat is afhankelijk van de dakbedekking die je hebt gekozen.

Karakteristiek

Een lessenaarsdak wordt voornamelijk gekozen voor de exclusieve uitstraling. Het kan een uniek uiterlijk aan je huis geven en heeft ook meerdere voordelen ten opzichte van andere daksoorten. Kies voor de dakbedekking die bij je huis past voor een karakteristieke uitstraling.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen van deze prachtige dakvorm. Je kan meerdere prijzen vergelijken voor de beste mogelijkheid voor jou.

Offerte

Bekijk de lessenaarsdak

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes