Lichtstraat in een uitbouw kosten | Meer leefruimte met licht!

Een uitbouw is een manier om de ruimte in jouw huis flink uit te breiden. Hierdoor is de winst aan vierkante meters groot, maar dit zorgt voor minder daglicht in huis. Dan is een nieuwe lichtstraat in de uitbouw een goede optie om te overwegen.

lichtstraat in een uitbouw

Waar moet je op letten als je een lichtstraat wilt kopen?

Niet alleen de afmetingen hebben een invloed op de kosten, maar ook andere verschillende factoren, zoals het materiaal van de lichtstraat, het model, het glas en de vorm. Er zijn genoeg mogelijkheden en verschillende uitvoeringen, je kunt de lichtstraat ontwerpen, zoals jij dat wilt. 

Ook heeft de beglazing van een nieuwe lichtstraat invloed op de uiteindelijke kosten. De beglazing van een lichtstraat speelt een redelijk grote rol in akoestische en thermische isolatie. Je hebt genoeg keuze uit verschillende glassoorten.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Lichtstraat in de uitbouw zonwering

Ten slotte zijn er kosten verbonden aan extra opties. Denk aan extra opties zoals, de mogelijkheid om de lichtstraat open of dicht te kunnen doen. Of extra opties zoals, wanneer je zonwering of inbraakbeveiliging wilt toevoegen aan de lichtstraat.

Kosten lichtstraat inclusief montage

Het materiaal van de lichtstraat dat er wordt gebruikt heeft invloed op de kosten. Het gaat hier vooral op het soort frame en het glassoort. Hieronder zie je de gemiddelde kosten per materiaal.

Lichtstraat materialenLichtstraten gemiddelde prijzen
Houten lichtstraatTussen € 2.000 – € 4.000
Kunststof lichtstraatTussen € 2.500 – € 4.500
Aluminium lichtstraatTussen € 3.000 – € 5.000
Stalen lichtstraatTussen € 3.500 – € 5.500

Lichtstraat uitbouw voordelen

Een lichtstraat zorgt ervoor dat er meer zonlicht wordt gegenereerd, dit zorgt voor meer lichtinval en een luxere uitstraling. Daarnaast kan een lichtstraat de waarde van de woning verhogen, vooral vanwege de lichtinval en het ruime gevoel dat het creëert. Ook oogt de ruimte vaak ruimer en ontstaat er prachtig licht in de uitbouw. Daarnaast is extra daglicht gezond voor ons.

Lichtstraat uitbouw nadelen

Lichtstraten hebben veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. Een lichtstraat is duurder dan een normale lichtkoepel, vaak omdat dit gaat over maatwerk en dat kan wat meer kosten. Een lichtstraat is ook moeilijker om te plaatsen. 

lichtraat

Hoe groot moet een lichtstraat zijn?

Hoe groot een lichtstraat moet zijn, hangt af van een aantal punten, onder andere:

  • De grootte van het dak: Het is verstandig om tussen de 50 en 80 cm afstand vrij te houden rondom de lichtstraat, zodat je altijd nog op het dak kunt lopen wanneer er onderhoud nodig is.
  • Grootte van de ruimte waar je de lichtstraat gaat plaatsen: De grootte van de ruimte waar de lichtstraat wordt geplaatst is belangrijk. Je wilt namelijk niet een te grote lichtstraat, maar ook geen te kleine. Het is daarom om goed te kijken naar de ruimte en een goede balans te vinden voor de uiteindelijke grootte van jouw lichtstraat.
  • De plek waar je de lichtstraat gaat plaatsen: De plek waar de nieuwe lichtstraat wordt geplaatst is ook ontzettend belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld een kleinere lichtstraat nodig op een plek waar veel licht doorkomt, dan als er weinig licht doorheen komt.
  • Houd ook rekening met het uiterlijk van de woning: Het is goed om ook te kijken welke grootte nu het beste bij de stijl van de woning past.

Hoeveel afschot lichtstraat?

Er is een minimale hellingshoek van 5 graden bij een standaard lichtstraat. Dit zorgt ervoor dat er geen water op het gas blijft staan, dit voorkomt ook dat er stof of ander vuil op het glas achterblijft.

Lichtstraat in de uitbouw op maat

Lichtstraten zijn er in standaard afmetingen, deze variëren afhankelijk van de vorm en het aantal ramen van de lichtstraat. Naast de standaard maten kun je ook kiezen voor een lichtstraat op maat, zo kun je zelf kiezen welke afmetingen de lichtstraat nodig heeft en welke afmetingen het beste bij de uitbouw passen.

Zeker als je zelf de uitbouw maakt kun je het geheel helemaal naar eigen smaak ontwerpen.

Lichtstraten plaatsen in bestaande uitbouw

Heb je een uitbouw in de woning, maar heb je daardoor minder licht in de ruimte? De oplossing hiervoor is om een lichtstraat in de bestaande uitbouw te plaatsen, zodat er meer natuurlijk licht in de kamer komt.

De verschillende lichtstraat materialen

Het soort frame van de lichtstraat kan uit verschillende mogelijke materialen bestaan. De twee meest voorkomende materialen zijn hout en aluminium.

Aluminium lichtstraat

Aluminium is het meest voorkomende materiaal voor een lichtstraat. Dit komt doordat het een sterk en toch lichtgewicht materiaal is dat weinig tot geen onderhoud vergt.

Houten lichtstraat

Een houten lichtstraat is verkrijgbaar in vele houtsoorten. De voordelen van dit soort frame zijn dat het gemakkelijk te bewerken is en goede thermische isolatie-eigenschappen heeft.

Kunststof lichtstraat

Lichtstraten van kunststof of staal zijn ook mogelijk. Bovendien zijn deze materialen vaak verkrijgbaar in allerlei kleuren, zodat je ze perfect kunt laten aansluiten bij jouw huis of interieur.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes