Lichtstraat vlak | Meer daglicht in huis!

vlakke lichtstraat

Wil je graag meer natuurlijk licht toevoegen aan een ruimte? Dan is de keuze voor het plaatsen van een lichtstraat vaak al snel gemaakt. Een lichtstraat is het ideale en modieuze antwoord op het toevoegen van meer zonlicht aan je huis. Bekijk de lichtstraat .






Wat is een lichtstraat precies?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat een lichtstraat precies is. Een lichtstraat is een lange houten of metalen structuur die bestaat uit een reeks ramen of één groot raam. Deze glazen dakconstructies worden vaak geïnstalleerd op platte daken en komen vooral voor bij aanbouwen, serres en uitbouwen. De lichtkoepel is een stijlvolle vervanging voor de conventionele lichtstraat en kan je huis of bedrijf ook een mooie uitstraling geven. De structuur van een lichtstraat heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar laat ook veel licht binnen. Dit kan de schijn wekken van meer ruimte en een grotere kamer.

Een vlakke lichtstraat

Een vlakke lichtstraat is, zoals de naam al zegt, een platte rechthoekige constructie met één of meer glazen panelen. Een vlakke lichtstraat is vrij kort van hoogte en heeft een aanzienlijk glasoppervlak. Hier kun je beslissen of je meerdere kleine ruiten gebruikt of één grote. Meestal wordt een vlakke lichtstraat op een serre, veranda of uitbouw geplaatst. Een vlakke lichtstraat laat veel meer natuurlijk licht in huis omdat hij vaak van glas is gemaakt en groter is dan een vlakke lichtkoepel.

De voordelen van een vlakke lichtstraat

  • Een vlakke lichtstraat zorgt voor extra veel licht in de ruimte, aangezien een vlakke lichtstraat een groot oppervlak heeft en het licht direct van boven de ruimte in kan laten.
  • Nog een voordeel van een vlakke lichtstraat is dat je zelf de verdeling van het glas kunt maken. Je kunt hierdoor zelf kiezen hoe groot het glasoppervlak gaat zijn en hoeveel licht er naar binnen kan vallen.

De nadelen van een vlakke lichtstraat

  • De prijs van een vlakke lichtstraat kan behoorlijk hoog zijn, vooral als je kiest voor hoogwaardige materialen. Bovendien, hoewel het grote glasoppervlak veel licht toelaat, kan het ook zorgen voor meer warmteverlies in de winter en oververhitting in de zomer. Dit kan de energie-efficiëntie van je huis beïnvloeden.
  • Het onderhoud van een vlakke lichtstraat kan ook een uitdaging zijn. Het reinigen ervan kan moeilijk zijn vanwege de hoogte en het grote glasoppervlak, vooral als je kiest voor één groot paneel in plaats van meerdere kleinere.
  • Omdat een vlakke lichtstraat vaak wordt geïnstalleerd op een plat dak, kan er een risico op waterlekkage zijn als het niet correct geïnstalleerd is of als de waterdichte materialen niet goed zijn aangebracht.

Weinig hoogte

Daarnaast is een vlakke lichtstraat relatief laag in hoogte, waardoor je de lichtstraat van buiten niet zal zien. Je kunt verder ook zelf de hellingshoek van de lichtstraat bepalen. Wil je graag zonwering toevoegen aan jouw vlakke lichtstraat? Dat is geen probleem, er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van zonwering.

Makkelijk

Een vlakke lichtstraat kan zowel vrij op het dak als tegen de gevel geplaatst worden. Het voordeel van een vlakke lichtstraat is dat je kleurloos warmtereflecterend glas mag gebruiken, dat 70% van de zonnewarmte filtert, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat het binnen te warm is. Verder zijn vlakke lichtstraten vrijwel onderhoudsvrij, wat een groot voordeel is. Ze hoeven alleen soms schoongemaakt te worden.

Verschil tussen een vlakke lichtstraat en een daklicht

Er is in principe geen onderscheid tussen een vlakke lichtstraat en een daklicht. De termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Een vlakke lichtstraat en een daklicht lijken erg veel op elkaar. Vaak heeft een lichtstraat wel een groter oppervlakte, er worden namelijk meerdere ruiten naast elkaar gebruikt of één groot raam. Dit maakt een groot bereik mogelijk.

De helling van een vlakke lichtstraat

Een vlakke lichtstraat wordt vaak geplaatst onder een helling van 5 graden. Het is ook haalbaar om dit te wijzigen en met overleg verder in de richting van het lessenaarsdak met lichtstraat model te gaan. Om ervoor te zorgen dat er geen water op het glas blijft staan, moet de helling minstens 5 graden zijn. Daardoor zal er na een regenbui geen stof of ander vuil op de ruiten liggen.

Ramen

In veel gevallen kan één ruit worden gebruikt om een vlakke lichtstraat te maken. De vlakke lichtstraten hebben een mooi frame dat de buitenbescherming van het dakraam compleet maakt. Het frame is in totaal vaak slechts een paar millimeter hoog en kan ook, indien gewenst, onzichtbaar worden afgewerkt voor een bijna frameloos uiterlijk. Het glas in dit soort dakramen weegt veel, dus wordt er meestal een kraan gebruikt om de vlakke lichtstraat te installeren.

Soorten en toepassingen

Een vlakke lichtstraat kan een geweldige toevoeging zijn aan een huis, veranda of uitbouw. Met zijn minimalistische aluminium lijnen en hoogwaardige glasmaterialen zorgt het voor een elegant en stijlvol uiterlijk. Het biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar brengt ook extra daglicht binnen. Of het nu gaat om een plat dak of een hellend dak, een lichtstraat kan op maat worden gemaakt om perfect aan al je behoeften te voldoen.

Vlakke lichtkoepel

Een vlakke lichtkoepel is een uitstekende oplossing om meer natuurlijk licht in een ruimte te brengen. Gemaakt van geïsoleerd vlakglas in plaats van kunststof, biedt het een moderner uiterlijk en meer toepassingsmogelijkheden. Ook zijn er twee soorten vlakke lichtkoepels: een daklicht en een lichtstraat, beide geschikt voor een plat tot licht hellend dak.

  • Daklichten zijn ideaal voor woonkamers, keukens, gangen en andere ruimtes waar je natuurlijk licht wilt binnenlaten zonder afbreuk te doen aan het interieurontwerp. Ze kunnen ook worden gebruikt in commerciële gebouwen, zoals kantoren en showrooms.
  • Lichtstraten hebben meer toepassingsmogelijkheden en kunnen zelfs vrij op het dak of tegen de gevel worden geplaatst. Ze kunnen ook worden aangepast met verschillende soorten beglazing, waaronder matglas HR++ en warmtewerend HR++ glas. Bovendien is ingebouwde zonwering aan de binnen- of buitenkant en met of zonder elektrische bediening mogelijk.

Zadeldak lichtstraat

Een zadeldak lichtstraat is een speciale vorm van een lichtstraat, speciaal voor gebruik op platte daken. Het kenmerkt zich door twee schuin aflopende vlakken die elkaar in het midden ontmoeten, net zoals bij een traditioneel zadeldak. Dit ontwerp helpt om de maximale hoeveelheid licht in de onderliggende ruimte te brengen, wat bijdraagt aan een ruimtelijke en natuurlijke uitstraling van het interieur.

Voordelen van een zadeldak lichtstraat

  • Vergroot de natuurlijke lichtinval in de woonruimte
  • Geeft een open en sfeervolle uitstraling aan het interieur
  • Geschikt voor platte daken

Bij de installatie van een zadeldak lichtstraat is het belangrijk om de maatvoering correct te hebben. De buitenwerkse maat van het frame bepaalt de maat van de lichtstraat. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de opstand even hoog wordt als de omliggende hoogte van de dakrand.

Uitbouw en overkapping

Een uitbouw of overkapping kan aanzienlijk voordeel halen uit de installatie van een vlakke lichtstraat. Het toevoegen van een lichtstraat in deze ruimtes kan zorgen voor meer natuurlijk licht, waardoor de ruimte aangenamer en ruimtelijker aanvoelt.

Het verschil

Bij een overkapping kan een lichtstraat nuttig zijn om de lichtinval te verhogen en de ruimte onder de overkapping aangenamer te maken. Dit kan vooral handig zijn in donkere ruimtes of ruimtes die anders weinig natuurlijk licht krijgen. Bij een uitbouw kan een lichtstraat helpen om de ruimte helderder en uitnodigender te maken. Hierdoor lijkt de uitbouw groter en is het een meer aantrekkelijke ruimte om tijd in door te brengen.

Verschillende soorten lichtstraten

Er zijn verschillende soorten lichtstraten beschikbaar voor een uitbouw of overkapping, waaronder vlakke lichtstraten, zadeldak lichtstraten en lichtkoepels. De keuze voor een bepaald type lichtstraat hangt af van de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Elk type heeft zijn eigen voordelen en het is belangrijk om deze in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste lichtstraat voor de ruimte.

vlakke lichtstraat

De prijs van een vlakke lichtstraat

De kosten van een lichtstraat worden bepaald door een aantal variabelen. De eerste factor is de grootte van je lichtstraat. De prijs zal stijgen naarmate je vlakke lichtstraat groter wordt en meer raamruimte nodig heeft. De prijs wordt ook beïnvloed door de vorm en de mate van afwerking. De kosten zullen lager zijn als je kunststof ramen gebruikt in tegenstelling tot ramen van glas. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit zonwerend glas of veiligheidsglas dat inbraakwerend is. De prijs zal stijgen als gevolg van deze extra opties.

Vorm

Ten slotte wordt de prijs ook beïnvloed door de vorm van de lichtstraat. Zo is een lichtstraat met een lessenaarsdak minder duur dan een ronde lichtkoepel of een met een zadeldak, omdat voor de laatste twee rijen venster gebieden nodig zijn. Een vlakke lichtstraat weer lager dan deze twee opties, aangezien er een minder grote helling nodig is, waardoor het plaatsen wat makkelijker gaat.

Vergelijken

De prijzen voor een doorsnee lichtstraat variëren van tweeduizend tot vijfduizend euro. De kosten kunnen echter snel oplopen als je extra alternatieven of materialen van hogere kwaliteit kiest. Daarom is het verstandig om bij verschillende deskundigen offertes op te vragen en de kosten te vergelijken.

Heb ik een vergunning nodig om een vlakke lichtstraat te installeren?

Voor het plaatsen van een vlakke lichtstraat is vaak geen vergunning nodig. Het straatbeeld wordt door een platte lichtstraat namelijk niet noemenswaardig aangetast, in tegenstelling tot een grote lichtkoepel of dakkapel. Bovendien hebben je (over)buren er geen last van wanneer je een vlakke lichtstraat plaatst en zijn er over het algemeen ook weinig veranderingen voor andere buren. Als je een vlakke lichtstraat zonder vergunning wilt laten plaatsen, zijn er wel verschillende richtlijnen waar je je aan moet houden. Denk onder andere aan het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek en het Bouwbesluit.

Wanneer wel een vergunning voor het installeren van een vlakke lichtstraat?

Voor het plaatsen van een lichtstraat is soms wel een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als de lichtstraat meer dan 0,6 meter buiten het dakvlak uitsteekt. Maar in werkelijkheid zal dat niet zo snel gebeuren, zeker niet wanneer je ervoor kiest om een vlakke lichtstraat te plaatsen.

Afmetingen

Bovendien moeten de grenzen van het dakvlak of plat dak meer dan 0,5 meter verwijderd zijn van alle zijden van de lichtstraat. De lichtstraat mag alleen uitsteken bij plaatsing in het voorste dakvlak als je gemeente geen welstandseisen heeft die gelden. Het kan in elk geval geen kwaad om contact op te nemen met je gemeente om het even dubbel te controleren. Als je een vergunning nodig hebt, kun je die later ook bij de gemeente aanvragen.

Is er geen vergunning nodig? Overleg alsnog met je buren

Heb je al de nodige vergunning, of heb je die niet nodig? Dat houdt niet in dat je tijdens een bouwproject, hoe kleinschalig ook, zomaar alles kunt doen wat je wilt. Het is raadzaam om altijd even met je buren te praten over je voorgenomen bouwplannen vanwege de eerder genoemde burenregeling. Zij hebben vermoedelijk liever geen (geluids)overlast op bepaalde momenten. Gelukkig is het plaatsen van een vlakke lichtstraat een vrij eenvoudig bouwproject dat vaak minimale overlast veroorzaakt.

De plaatsing van een vlakke lichtstraat op een plat dak

Een vlakke lichtstraat werkt voornamelijk goed op een plat dak. De hoogste optische zuiverheid en het mooiste licht worden geleverd door platte daken. De lichtstraat vereist een minimale hellingshoek voor een plat dak. Water op het platte dak zal zich niet verzamelen en lekken veroorzaken als het ontwerp van de vlakke lichtstraat een kleine hellingshoek heeft.

Waterdicht

Een waterdichte opstand bij de vlakke lichtstraat is nodig om ervoor te zorgen dat water of sneeuw zich verzamelt en lekt rond een lichtstraat op een plat dak, dat buiten het vlak van het dak moet worden geplaatst. Producten als dakmembranen, asfalt, EPDM, vloeibare oplossingen en conventionele materialen als bijvoorbeeld lood zijn voorbeelden van waterdichte materialen die je kunt gebruiken voor jouw vlakke lichtstraat.

Opening voor lichtstraat

Het platte dak moet meestal een structurele opening hebben die breder is dan de afstand tussen de draagbalken. Dit houdt in dat het hout van bijvoorbeeld houten dakterrassen moet worden verzaagd en vervolgens verdubbeld om een stevige ringbalk te construeren om de gekozen lichtstraat voor het platte dak te ondersteunen. Voor de bouw van een lichtstraat zou ook in beton of metaal gesneden kunnen worden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes