Overkapping met lichtstraat kosten | Aanleg en maatwerk

Met een overkapping met lichtstraat kun je een overkapping laten aanleggen zonder in te leveren op natuurlijk daglicht. We zetten alle bijkomende kosten voor een overkapping met lichtstraat voor je op een rij!

overkapping met lichtstraat kosten

De prijs van een overkapping met lichtstraat

Een overkapping met een lichtstraat zal altijd meer kosten dan een doorsnee overkapping met een schuin of plat dak. De kosten van een overkapping met lichtstraat zijn met name afhankelijk van de gekozen materiaalsoort.

Als je van plan bent om een overkapping met een lichtstraat te laten plaatsen kun je rekenen op een bedrag tussen de € 3.000 en € 10.000.

Wat kost een houten overkapping met lichtstraat inclusief plaatsen?

De kosten van een houten overkapping lopen behoorlijk uiteen. Zo zal een prefab houten overkapping een stuk goedkoper zijn dan een overkapping die ter plekke op maat wordt gemaakt.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen van een overkapping van hout waaraan een lichtstraat is toegevoegd tussen de € 3.000 en € 8.000.

Wat kost een luxe overkapping?

Overkappingen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De grote, luxe overkapping van hoge kwaliteit bestaat uit veel meer materialen en is daardoor een stuk prijziger dan een prefab kleine dakoverkapping.

De kosten van een luxe overkapping met een lichtstraat liggen gemiddeld rond de € 15.000. Daar krijg je dan wel weer een luxe buitenruimte voor terug.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Wat is een overkapping met een lichtstraat?

Een overkapping met lichtstraat is een overkapping waarin een lichtstraat is ingebouwd. Maar wat is een lichtstraat eigenlijk? Een lichtstraat is een langgerekt raamwerk dat bestaat uit talloze op een rij geplaatste ramen die in het dak van de overkapping zijn ingebouwd.

Best handig als het erg donker is. Er is dan nog voldoende licht onder de overkapping.

Lichtstraat in een plat dak

De meest voorkomende soorten dakbedekking om een lichtkoepel op te installeren zijn die op een huis of schuur, omdat die vaak dichte, donkere daken hebben. Een dakraam wordt meestal geïnstalleerd in een plat dak onder een hoek van ongeveer 15 graden.

Hierdoor kan de regenval direct in de dakgoot terechtkomen nadat het van de beglazing van een lichtstraat gedruppeld is.

De onderdelen van een lichtstraat

Een lichtstraat bestaat uit ramen. Hoewel het mogelijk is, zijn deze doorgaans complexer dan eenvoudige glasplaten. Doorgaans bestaat een lichtstraat uit helder glas of kunststof en een frame. Hout, kunststof of aluminium zijn slechts een paar materialen die voor het frame gebruikt kunnen worden.

De prijs van een lichtstraat varieert en is voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat je kiest voor de delen. Er zijn ook andere opties voor dakramen dan het conventionele raamwerk met veel ramen. Soms bestaat een lichtstraat uit een of meer verschillende lichtstraat.

De materialen van het frame

Kunststof is een van de primaire materialen die gebruikt worden voor het raamwerk. Hout, dat ooit het materiaal bij uitstek was, is effectief vervangen door kunststof. Een kunststof frame heeft het voordeel dat het geen onderhoud vergt en in verschillende kleuren verkrijgbaar is, waaronder kleuren die op hout lijken.

Er zijn echter ook nadelen aan verbonden, zoals dat het materiaal na verloop van tijd verkleurt. Daarnaast is het ook moeilijk om de kleur aan te passen.

Lichtkoepel van hout

Kies je toch liever voor hout? Dan kies je voor een dak met een klassieke uitstraling. Onderhoud is natuurlijk een nadeel van hout. Als je elk kozijn moet schuren en schilderen, kan dit erg arbeidsintensief zijn. Aluminium is een ander, steeds populairder wordend, kozijnmateriaal.

Aluminium is oersterk, licht en heeft een zeer eigentijdse uitstraling. De overkapping zal er het meest modern uitzien als je aluminium als materiaal gebruikt.

De materialen voor de ramen

Het deel van de lichtstraat dat uiteindelijk doorzichtig is en licht binnenlaat, is het raam. Je hebt in wezen twee materiaal opties: glas en kunststof. Het type beïnvloedt de prijs van lichtstraten aanzienlijk. Als je voor glas voor de ruit van de lichtstraat kiest, moet je een bepaald soort glas kiezen.

Tegenwoordig wordt gelaagd glas vaak gebruikt als beglazing van een lichtstraat, maar extra veilig veiligheidsglas is ook een optie. Doorgaans wordt kunststof gemaakt van polycarbonaat of acrylplaat. Dit type lichtstraat is vaak wat goedkoper.

lichtstraat overkapping voordelen

Goedkope lichtstraat

Kunststof heeft het voordeel dat het een materiaal is dat zowel licht als stevig is. Polycarbonaat is een materiaal optie die tot 20 keer duurzamer is dan glas als beglazing van een lichtstraat. Kunststof is ook veel minder duur dan een glazen lichtstraat wat betreft de kosten van het raam.

Over het algemeen laat kunststof wel tussen de 70 en 80 procent minder licht door. Daarom is kunststof iets mistiger. Als je een hekel hebt aan felle zon kan dit in je voordeel zijn. Daarnaast heeft het kunststof haast geen onderhoud nodig.

Verschillende soorten lichtstraten

Het ontwerp van de lichtstraat is iets dat veel invloed heeft op de kosten van de dakbedekking. Je kunt lichtstraten in de vorm van een koepel hebben, in de vorm van een zadeldak of in de vorm van een lessenaarsdak. Een lichtkoepel is in feite een dakraam die licht bollend is. Hoewel we vaker lichtstraten in platte daken zien is een lichtstraat in een schuin dak goed mogelijk.

Een zadeldak bestaat uit twee schuine dakschilden. Deze luxe lichtstraat is wat duurder, aangezien je twee dakvlakken met glas hebt. Een lessenaarsdak lichtstraat heeft een schuin dakvlak en kan vrijstaand op het dak worden geplaatst, maar ook tegen de gevel.

Voordelen van een overkapping met lichtstraat aan huis

Aan een overkapping met een lichtstraat zijn verschillende voor- en nadelen verbonden. Een groot voordeel van een overkapping met een lichtstraat is natuurlijk dat je er daglicht door kunt zien.

De ruimte onder de overkapping is hierdoor een stuk lichter. Een ander voordeel is dat de lichtstraat je overkapping groter laat lijken. Daarom is een lichtstraat als je een kleine overkapping hebt zeker iets om over na te denken. Nog een voordeel is dat je veel verschillende opties hebt qua lichtstraten en materialen.

De nadelen ervan

Naast al deze voordelen zijn er ook enkele nadelen. Hoewel het eenvoudig is om de staanders en balken van de lichtkoepel te construeren, is het een grotere uitdaging om de lichtkoepel zelf te installeren. Een duurdere overkapping met lichtstraat komt voort uit de noodzaak van professionele installatie, die veel voorkomt.

Ook kun je met regen of kou niet genieten van je lichtstraat, wat bij een veranda lichtstraat wel zou kunnen.

Zelf een lichtstraat op de overkapping plaatsen

Het is mogelijk om zelf een lichtstraat op de overkapping te maken, maar dan moet je wel een expert zijn. De eigenlijke installatie van de lichtstraat is hierbij de grootste zorg.

De lichtstraat vanaf nul maken is moeilijk. Vaak kies je voor een kant-en-klare lichtstraat die je op je overkapping monteert.

Niet aan te raden

Hoewel het mogelijk is om zelf een lichtstraat te maken, wordt het niet aangeraden. De kans op lekken is dan te groot.

Het grootste deel van het dak, evenals de staanders en balken van het dak, kun je wel zelf construeren. Om lekken verder te voorkomen zorg je voor een stevige verbinding tussen het dak en de lichtstraat.

Een kant en klare overkapping met lichtstraat kopen

Heb je nog geen overkapping met lichtstraat in de tuin staan en zou je dit wel graag willen? Het is niet heel moeilijk om een kant en klare overkapping te vinden die je zelf neer kunt zetten. Het is echter een grotere uitdaging om een kant en klare overkapping met een lichtstraat te kopen.

Bij de meeste geprefabriceerde overkappingen ontbreekt namelijk een lichtstraat. Meestal hebben deze overkappingen een plat dak of een schuin dak. Je kunt hierna voor een lichtstraat zelfbouw kiezen of dit ook weer uitbesteden.

Speciaalzaak voor een constructie op maat

Je komt snel terecht bij de speciaalzaak voor een op maat gemaakte overkapping als je een lichtstraat wenst. Je mag aannemen dat een kant en klare overkapping met lichtstraat een aanzienlijk effect heeft op de prijs.

Je zult doorgaans veel meer geld moeten betalen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kant-en-klare overkapping en een aparte lichtstraat te kopen. De lichtstraat in het dak moet je dan zelf installeren of laten installeren.

plat dak lichtstraat

Voordelen prefab laten plaatsen

Aan beide opties zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. Zo is een kant en klare overkapping met lichtstraat bijvoorbeeld erg handig als je minder tijd kwijt wilt zijn met het apart plaatsen van de overkapping en de lichtstraat.

Daarnaast is alles kant en klaar ook heel praktisch voor mensen die niet over de nodige vaardigheden beschikken om zelf een overkapping met lichtstraat te bouwen. Een ander voordeel is dat je vaak zelf de lichtstraat uit kunt kiezen die in de overkapping wordt geplaatst.

Nadelen prefab

Naast al deze voordelen zijn er ook nadelen aan een kant en klare overkapping met lichtstraat. Het grootste nadeel is natuurlijk het vinden van een kant en klare overkapping met een lichtstraat. Als je de lichtstraat op maat laat maken, kan dat daarnaast ook erg duur zijn.

Zeker wanneer je de lichtstraat al in de overkapping laat monteren. Het is in dat geval misschien toch beter om een losse overkapping en een losse lichtstraat te kopen die je er later in plaatst.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes