Glazen dak huis | Creëer uitzicht, daglicht en ruimte!

Een glazen dak op zolder of elders in het dak maken is niet alleen mooi, maar geeft veel meer daglicht, uitzicht en ook meerwaarde. Wat komt er kijken bij het laten plaatsen van een glazen dak?

glazen dak

Glazen dak

Met name in hedendaagse woningen en lofts is het gebruik van glazen daken wijdverbreid. Dit komt voort uit het strakke uiterlijk dat wordt bereikt door de gebruikte materialen, vooral het gebruik van glas. Een glazen dak misstaat ook niet in een oudere woning, vooral wanneer het dak een waardevolle toevoeging aan de ruimte vormt, in compacte ruimtes met weinig ramen.

Kosten glazen dak

De kosten van een glazen dak liggen gemiddeld tussen de € 250 tot € 400 per vierkante meter glasoppervlakte. Deze kosten zijn inclusief randafwerking aan zowel de binnen- als de buitenzijde. Ook eventuele aanpassingen aan de dakgoot en de nokconstructie van het glazen dak zijn in deze berekening meegenomen.

De prijs hangt grotendeels af van de afmeting van het dak. Voor een glazen dak van 10 m² ben je tussen de € 2.500 en € 4.000 kwijt. In de meeste gevallen maak je extra kosten door het toevoegen van bijvoorbeeld dakisolatie, airco of zonwering. Daarbij kun je denken aan € 500 tot € 1.000 extra, afhankelijk van wat je kiest.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Voordelen van glazen daken

De pluspunten van glazen daken zijn divers:

  • Overvloedig daglicht: Glazen daken laten aanzienlijk meer daglicht binnen, waardoor de binnenruimte helderder en uitnodigender wordt. Dit draagt bij aan een positieve sfeer en verbetert het welzijn van de bewoners.
  • Panoramisch uitzicht: Vooral op hogere locaties biedt een glazen dak vaak een indrukwekkend panoramisch uitzicht, waardoor bewoners kunnen genieten van een onbelemmerd zicht op de omgeving.
  • Ruimtelijk effect: Het gebruik van glazen daken kan de illusie wekken dat de ruimte in huis tweemaal zo groot is, ondanks het behoud van dezelfde vierkante meters. Dit ruimtelijke effect voor een grote oppervlakte komt door de transparantie en lichtinval.
  • Warmte in de winter: De instraling van zonlicht via glazen daken draagt bij aan een natuurlijke verwarming van de binnenruimte, wat vooral in de wintermaanden comfortabel is.
glazen dak

Aandachtspunten van glazen dak

Helaas zijn er ook wat aandachtspunten:

  • De ruimte kan in de zomer te warm worden door zoninstraling. Kies in ieder geval voor zonwerend glas, hoogrendementsglas, zonwering en eventueel later indien nodig ook nog voor een airco.

De invloed van een glazen dak op de temperatuur

  • In de zomer kan een verkoelende maatregel nodig zijn, zoals screens, airco of super isolerend en zonwerend dubbel glas.
  • De isolatiewaarde van een glazen dak is minder goed dan de isolatiewaarde van een goed geïsoleerd dak. Daardoor zullen de stookkosten in de winter wat toenemen. Aan de andere kan zullen de eerste zonnestralen in voor- en najaar ervoor zorgen dat de verwarming een graadje lager kan.

Isolatie

Zorg ervoor dat de gehele constructie goed isoleert. Denk dan niet alleen aan de kwaliteit van het glas, maar ook aan de omkadering en afwerking rondom het glasdragende kader. Deze moet netjes worden afgewerkt met foamglas, watervaste isolatie etc.

Een U-waarde van het product van 1,2 W/m²K is mooi, maar controleer dus ook dat de montage zorgvuldig wordt gedaan met alle voorgeschreven isolaties.

Veiligheid

De modellen moeten veilig zijn bij:
1) Doorvallen
2) Inbrekers die binnen willen komen

  1. Doorvallen: De veiligheid is natuurlijk belangrijk bij voorkomen van doorvallen en vallend glas naar beneden. Goed glas heeft geteste doorvalveiligheid, omdat het uit gelaagd veiligheidsglas met tussenlagen van folie bestaat. Nog een voordeel is dat er erg weinig contactgeluid is (tussen 40 en 50 dB) bij regenbuien. Gelaagd glas heeft ook nog eens een isolerende werking.
  2. Inbrekers: Ondanks dat een dicht dak veiliger is dan een dakopening kun je een model selecteren voor een goede of heel goede inbraakwerendheid. Kies voor een model die voldoet aan de eisen van weerstandsklasse 2 van NEN 5096. Hiermee komt hij ook in aanmerking komen voor het label Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Constructie

Je kunt kiezen voor glas in aluminium kozijnen, vliesgevels of dubbel glas onder een dakbeglazingsprofiel. Dit laatste geeft meer flexibele mogelijkheden om je eigen glazen dak te maken zoals jij wil.

Zo’n klemprofiel is universeel toepasbaar voor elke dikte dubbel en driedubbel glas. Het profiel plus onderrubber, klemprofiel, rvs schroeven, randafwerking en eventuele aluminium afdekkap kun je krijgen in iedere RAL-kleur.

glazen dak

Toepassingen

Een glazen dak biedt veelzijdige toepassingen en kan op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, waardoor het een populaire keuze is in zowel moderne als oudere woningen. Hier zijn enkele specifieke toepassingen van een glazen dak:

Glas in nok

Om glas toe te passen in de nok van een dak tussen de dakpannen kun je ook kiezen voor een glazen dak met een systeem van aluminium met glas. Dit is het meest gekozen daksysteem dat niet alleen tientallen jaren meegaat, maar ook nog eens nauwelijks onderhoud vraagt. Alles is hard, duurzaam en gewoon waterdicht.

Feitelijk maak je een constructie van heel veel glas met daarbij een beetje omhullende profielen die nodig zijn om het dak waterdicht te maken. Met de dunne profielen die ervoor gemaakt zijn, weet je zeker dat het een mooi slank systeem wordt. Dit geeft het meeste uitzicht.

Overkapping

We focussen nu erg op binnen, maar je ziet ook veel glazen overkappingen of een deel glazen dak in een kap. Dat geeft ook meer licht onder de overkapping als je de auto daar parkeert of wanneer de overkapping bij de voordeur zit. Dat geeft een fijner en veiliger gevoel.

Veranda

Vooral bij een veranda boven de grote tafel is extra daglicht prettig. Het zorgt ervoor dat de lampen langer uit kunnen blijven en dat je de zon binnen hebt schijnen. Omdat de veranda vaak aan de woonkamer of keuken zit, geeft dat daglicht door het glazen dak ook extra licht in huis.

Veelgestelde vragen

Wat kost een compleet nieuw glazen dak?

+
Wat betreft de totale kosten, inclusief installatie en BTW, kun je voor een compleet nieuw glazen dak van 10 vierkante meter rekenen op een bedrag tussen de 2.500 en 4.000 euro.

Welk glas voor afdak?

+
Bij overkappingen en spiekozijnen, inclusief panorama schuifwanden, wordt doorgaans gebruikgemaakt van 8 mm veiligheidsglas. Dit glas is beschikbaar in zowel melkglas als heldere varianten.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes