Airco | Prijs | Tips en goedkope opties voor verkoeling

Zorg voor verkoeling op warme dagen met de beste airco voor jou. Laat de beste vaste airco in jouw woning installeren of schaf een mobiele airco aan als gemakkelijke, snelle oplossing. Bekijk de beste airco merken en weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een goede airco.

beste-airco

De beste airco’s 2024

De beste merken, zoals Daikin, De’Longhi en andere merken kunnen soms wat duurder zijn maar zullen op de lange termijn de betere keuze zijn. Deze airco merken hebben hun goede reputatie niet voor niets gekregen. Je hebt de zekerheid dat de airconditioning van een a-merk airco van hoge kwaliteit zal zijn.

Airconditioners van de beste airco merken zullen minder energie verbruiken waardoor je er op de lange termijn minder kosten aan heb. Een apparaat met deze airco merken zal een lange levensduur hebben. Daarnaast maken ze meestal minder lawaai. Sommige A-merk airco’s zijn ook voor industrieel gebruik geschikt, bijvoorbeeld van mitsubishi of een daikin airco.

Een B-merk zal goedkopere airco’s aanbieden, maar de kwaliteit zal ook minder zijn dan bij de beste merken. B-merk airco’s zullen minder goed koelen, verbruiken meer energie en maken meer lawaai. De levensduur van een A-merk airco zal langer zijn. B-merken kunnen toch een geschikte optie zijn wanneer je een kleiner budget hebt of wanneer je de airconditioning bijvoorbeeld niet vaak gebruikt. In dat geval wil je niet teveel geld uitgeven.

Wat is het beste merk van airco?

Het is moeilijk om één merk aan te wijzen als het absolute beste voor airconditioners, omdat de “beste” keuze sterk afhankelijk is van individuele behoeften en voorkeuren en er is een breed scala aan merken. Er zijn echter enkele bekende en hoogwaardige merken die vaak als topkeuzes worden beschouwd:

 • De’Longhi
 • Daikin
 • Sharp
 • Mitsubishi (o.a. ClimateCare)
 • Panasonic
 • Carrier
 • Samsung
 • LG
 • Whirlpool
 • Toshiba

Het is belangrijk om te overwegen wat je precies nodig hebt in een airconditioner, zoals de grootte van de ruimte, energie-efficiëntie, geluidsniveau en specifieke functies. Het is raadzaam om met een HVAC-specialist gerust contact op te nemen om het beste merk en model te kiezen op basis van je behoeften en budget.

Wat is beter LG of Daikin?

Daikin heeft niet de goedkoopste airco’s, maar levert altijd hoge kwaliteit met de nieuwste innovatieve techniek. Met Daikin Airconditioning weet je dat je een stille en efficiënte airco krijgt van een gerenommeerd bedrijf. Daiko biedt standaard 10 jaar garantie op zijn airconditioningsystemen.

LG is in Nederland beroemd om zijn producten zoals smartphones en is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een absolute topper op de markt. Qua prijs zijn LG airconditioners zeer kosteneffectief. LG’s zijn over het algemeen goedkoper dan Mitsubishi of Daikin. LG biedt bovendien 5 jaar fabrieksgarantie op haar airconditioningsysteem.

Bovenstaande airco’s zijn bekend, maar het zijn zeker niet de enige opties wanneer je op zoek bent naar een goed airco voor jouw huis. Laat je niet te veel leiden door één merk en vertrouw vooral op goede eigenschappen en de door jou gewenste kwaliteit.

Airco warmtepomp

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste airco?

Bij het aanschaffen van een hoogwaardige airco moet je weten op welke eigenschappen je moet letten. Uiteraard moet je als eerste besluiten wat je budget is, welke soort airco je wilt en kies je het liefst voor de beste airco merken.

Let echter ook goed op de eigenschappen van de airconditioning zodat je kiest uit de beste airco’s. Kijk naar het koelvermogen en het energieverbruik van de airco. Dit zijn de meest belangrijke eigenschappen.

Let op de garantie die je krijgt en of je terecht kan bij de leverancier voor onderhoudsdiensten. De beste airco merken zullen betere garantie en service bieden.

Koelvermogen

Een belangrijke eigenschap is het koelvermogen van airconditioners. Hoe groot is de ruimte die je wilt koelen? Wanneer je een grote ruimte wilt koelen zal je ook een airconditioner nodig hebben met een sterker koelvermogen terwijl je bij een kleinere ruimte genoeg zult hebben aan een minder sterk koelvermogen.

Je kan zien hoeveel vermogen een airco heeft aan de hoeveelheid kilowatt. Per m³ heb je gemiddeld 20 tot 50 Watt koelvermogen nodig. Bij meer kW zal het stroomverbruik van een airco verhogen. Wanneer je twijfelt over hoeveel koelvermogen je nodig hebt kan je een professional om advies vragen voor de beste airco voor jou.

Hoeveel kilowatt je nodig hebt is niet alleen afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt koelen. Houd ook rekening met de volgende factoren:

 • Hoe goed is de woning geïsoleerd?
 • Hoe koel wil je de ruimte hebben?
 • Staat de zon vaak op de kamer? Een kamer die in de zon staat, zeker wanneer deze veel ramen heeft, zal een stuk sneller opwarmen.
 • Is er geschikte zonwering aanwezig?
 • Zijn er vaak veel mensen aanwezig in de ruimte?
 • Staan er veel elektronische apparaten in de kamer?

Deze factoren zorgen ervoor dat de ruimte sneller zal opwarmen, waardoor je een airconditioner met een hoger koelvermogen nodig zult hebben.

Energieverbruik

Een airco vaak aan hebben staan kan veel energie kosten. Houd daarom rekening met energiezuinigheid van de airco. Ook de beste mobiele airco’s zullen meer energie verbruiken. Een hoger koelvermogen zal ook voor hoger energieverbruik zorgen. Airco’s met een lucht-lucht warmtepomp zullen in verhouding minder energie verbruiken.

Let op het energielabel zodat je weet hoe efficiënt de airco met energie omgaat. De beste airco merken zullen airco’s aanbieden met efficiënter energieverbruik. Hiermee kan je jouw energielabel verbeteren.

Hoe werkt een airco?

Een airco bestaat uit een compressor, een condensor, een ventilator en een verdamper. Bekijk onderstaand filmpje om inzicht te krijgen in de werking van airco’s om beter in te schatten waar je op moet letten bij de aanschaf van de beste airco.

Redenen om een airco te kopen

Uiteraard is koelte in huis de voornaamste reden om een goede airco aan te schaffen. Zo kan je op warme zomerdagen binnenshuis toch in een prettige temperatuur zitten. Op de zolder of bovenverdieping kan het helemaal heet worden. Zeker wanneer je hier slaapt is het prettig om op zolder een airco te hebben voor een goede nachtrust.

Een geschikte dakbedekking, zoals witte dakbedekking, en goede dakisolatie kunnen ook een groot verschil maken en zorgen ervoor dat je airco niet voor niets aan staat.

Ook bij een kantoor aan huis is het belangrijk om de temperatuur laag te houden zodat je prettig en ongestoord kan werken.

Luchtvochtigheid

Airconditioning zorgt voor koele lucht in huis, maar kan ook voor een betere luchtvochtigheid zorgen. Beide te veel en te weinig vocht in huis kunnen slecht voor de gezondheid zijn. Sommige airco’s hebben een functie om de lucht minder vochtig te maken. Je kan ook een aparte luchtontvochtiger aanschaffen voor betere controle over de luchtvochtigheid.

Schakel deze juist uit wanneer je te weinig vocht in huis hebt. In dat geval kan je ervoor kiezen om een luchtbevochtiger aan te schaffen om voor een goede luchtvochtigheid in huis te zorgen. Bekijk meer informatie en onze review over luchtbevochtigers of bekijk de beste aroma diffusers als je een lekkere geur of essentiële olie toe wilt voegen.

Beste airco systeem per ruimte

De keuze voor een bepaald type airconditioning hangt voor een groot deel af van de ruimte waarin de airco gebruikt zal worden.

Woonkamer

De keuze voor de beste airco voor je woonkamer hangt van verschillende factoren: de grootte van de ruimte, je budget, de functie en het design van de airco.

Grootte van de ruimte: De airconditioner voldoende koelvermogen hebben om de volledige ruimte te koelen.

Budget: Wil je een zo goedkoop mogelijk airco? Dan kies je best voor een mobiele airco. Controleer wel het energielabel van de airco. Een energiezuinig model zal op lange termijn goedkoper uitkomen.

Functie: Een split-unit airco kan de woonkamer niet alleen koelen in de zomer, maar ook verwarmen in de winter. Als de airco enkel de grootste hitte moet verhelpen, dan is een mobiele airco vaak voldoende.

Design: Overweeg het ontwerp en de esthetiek van de airco, omdat deze in de woonkamer wordt geplaatst. Sommige modellen hebben een modern en aantrekkelijk design.

Slaapkamer

In de slaapkamer wil je vooral een airco met een laag geluidsniveau. Een stille airco is essentieel voor een goede nachtrust. Daarom is een split-unit airco de beste keuze voor de slaapkamer. Deze systemen bestaan uit een binnenunit (die koelt) en een buitenunit (die warmte afvoert) en zijn zeer stil.

Als je flexibiliteit wilt en de airco in meerdere kamers wilt kunnen verplaatsen, kun je overwegen een mobiele airco te gebruiken. Zorg ervoor dat deze voldoende koelvermogen heeft voor de grootte van je slaapkamer

Gemiddelde airco prijs

Hoeveel je kwijt bent voor de beste airconditioning kan sterk verschillen afhankelijk van wat jij wilt. Het ligt er aan welk type airco je kiest en welke functies deze heeft.

Welke soort geschikt is voor jou hangt af van een aantal verschillende factoren. Let op het energieverbruik en de mate van verkoeling. Overweeg extra functies zoals een instelbare temperatuur en de optie om naast verkoelen ook te verwarmen.

De gemiddelde airco prijs van de verschillende soorten:

 • Vaste airco, mono unit: € 1200 tot € 3000
 • Vaste airco, split unit: € 1500 tot € 3000
 • Bijkomende binnenunit: € 800 tot € 1000
 • Mobiele airco: vanaf € 100

Deze prijzen zijn inclusief de kosten van het installeren maar exclusief btw. Bekijk offertes van airco installateurs voor de precieze kosten van een airco plaatsen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke airco heb ik nodig?

Bij het aanschaffen van de beste airco moet je als eerste beslissen welk type airco je wilt. Wil je een vaste of mobiele airco? De vaste airco prijs zal hoger zijn maar deze airco heeft veel voordelen tegenover mobiele airco’s.

Split unit airco

Een vaste airconditioning of een split unit airconditioning wordt in je woning geïnstalleerd. Ze bestaan uit een binnen- en buitenunit. Het voordeel van deze airco’s is dat ze het meest efficiënt werken. Ze zijn energiezuiniger dan mobiele airco’s en vormen een permanente oplossing.

Vaste airco’s gebruiken tot vijf keer minder energie dan mobiele airco’s. Ze verkoelen beter en efficiënter. Daarnaast heb je niets in de weg staan in je kamer en omdat het deel dat geluid maakt buiten staat heb je minder last van lawaai. Ook kunnen vaste airco’s in tegenstelling tot mobiele airco’s in de winter gebruikt worden om de ruimte te verwarmen.

Binnen vaste airco’s kan je uit een multi split of single split airco kiezen. De airco prijs voor de twee soorten verschilt niet veel, al zal een single split goedkoper zijn.

Single split airco

Deze soort bestaat uit één deel. Er is geen buitenunit. Een mono unit kan geschikt zijn wanneer je buiten geen plaats hebt. Daarbij is het makkelijker geplaatst dan een multi split airco.

Multi split airco

Een multi split unit airco bestaat uit twee onderdelen waarvan één buiten en één binnen wordt geplaatst. Hierdoor heb je binnenshuis geen geluidsoverlast. Split airco’s zijn efficiënter en hebben bovendien een beter koelvermogen.

Een groot voordeel is dat je meerdere binnenunits kan laten plaatsen. Zo kan je met één systeem meerdere ruimtes koelen.

Bij een multi split staat het grootste deel van de airco buiten. Het is mogelijk om alleen een luchtrooster te zien. Daardoor ziet het er binnenshuis een stuk mooier uit.

Installatie

Het installeren van een vaste airconditioning moet bijna altijd door erkende airco installateurs gedaan worden. De airco kan in de muur, maar ook in de vloer of in het plafon worden geplaatst. Let wel op dat het niet in alle gemeentes toe is gestaan om een buitenunit overal aan de buitengevel te plaatsen.

De units moeten op de juiste plek geplaatst worden voor optimaal rendement. Beide de binnen- en buitenunit kunnen het best in de schaduw staan. De binnenunit kan je het beste tegen het plafon plaatsen. Zo zal deze het beste werken.

Vraag een offerte aan voor het installeren van airconditioning en bespreek met de installateur waar de airco het beste kan komen. Het installeren is geen simpele klus en kan beter uitgevoerd worden door erkende installateurs. De kosten van het plaatsen zitten doorgaans al bij de airco prijs in.

Mobiele airco’s

De airco prijs van een mobiel model is een stuk lager maar deze modellen zijn dan ook van mindere kwaliteit. Vergeleken met vaste airco’s zijn ze minder stil en koelen ze minder goed. Toch kan een goede mobiele airco een geschikte keuze zijn afhankelijk van jouw situatie. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en zijn daarnaast geschikt voor kleine ruimtes.

Bij een mobiele airconditioning wordt de lucht via een slang door het raam afgevoerd. Hierbij kan het zeer nuttig zijn om raamafdichting te plaatsen. Het zorgt voor betere koeling en houdt daarnaast ook insecten buiten. Het plaatsen kan je gemakkelijk zelf doen.

Je kan ook kiezen voor een airco zonder slang. Deze airco’s zullen wat minder sterk werken maar kunnen erg praktisch zijn door het kleine formaat en doordat je ze gemakkelijk kan verplaatsen.

Onderhoud van een vaste airco

Bij een vaste airconditioner is het nodig om af en toe een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. Het is aan te raden om jaarlijks een controle uit te laten voeren. Hierbij wordt de hele airco nagekeken, de filters, lekbak en verdamper worden schoongemaakt en de verbindingen worden gecontroleerd. Daarbij wordt ook het stroomverbruik gemeten.

Naast een jaarlijkse controle is het verstandig om zelf maandelijks de stoffilters schoon te maken. Zo voorkom je dat de airco van binnen stoffig wordt.

Eens per twee jaar is het nodig om het koudemiddel bij te vullen. Het koudemiddel zorgt ervoor dat de airco goed kan verkoelen, maar het verdampt altijd een beetje. Daardoor kan de koelkracht van de airco minder worden.

Het vervangen of bijvullen van koudemiddel mag alleen door vakmensen gedaan worden. Zij moeten een STEK-certificaat hebben, dus kan je het zelf niet uitvoeren.

Laat in ieder geval eens per twee jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren. Naast het vervangen van het koudemiddel zal de installateur de airco vacumeren. Daarbij wordt het vocht uit de leidingen gezogen. Daarnaast wordt alles gecontroleerd, de verbindingen worden nagelopen en er er wordt naar mogelijke lekkages gekeken.

Levensduur

Door goed onderhoud kan de levensduur van je airco langer worden. Bij goed onderhoud van een vaste airconditioner gaat deze ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Een mobiele airconditioner gaat wat minder lang mee. Gemiddeld zal deze 5 tot 7 jaar mee gaan.

Kosten van onderhoud van een vaste airconditioning

De kosten van een onderhoudsbeurt of controle heb je natuurlijk liever niet, maar het goed bijhouden van de airco kan ervoor zorgen dat je airco langer mee gaat.

 • Eenmalig onderhoud: € 120 tot € 160 per beurt
 • Groot onderhoud: € 150 tot € 300 per beurt
 • Onderhoudscontract: € 100 tot € 150 per jaar

Een onderhoudscontract kan voordeliger zijn wanneer je onderhoudskosten aan de airco krijgt. Verder heb je het voordeel dat je airco standaard wordt gecontroleerd zonder dat je het zelf hoeft bij te houden.

Extra functies

Overweeg of je wilt investeren in de extra functies die een airconditioning kan hebben.

 • Naast het koelen van de ruimte kan je sommige airco’s als verwarming gebruiken.
 • Slimme functies waaronder bediening met afstandsbediening of app.
 • Zuiveren van de lucht. Sommige airconditioners neutraliseren vervuilende stoffen. Zo zorg je voor schone lucht in huis.
 • Kies een airconditioner met inverter technologie. Dat zorgt ervoor dat de compressor automatisch uit wordt geschakeld bij een bepaalde temperatuur. Je kan de airco op gewenste temperatuur afstellen. Zo gebruik je minder energie en heb je meer controle over de temperatuur.

Geluidsniveau

Houd rekening met het geluid dat een airco kan maken. Zeker wanneer je de airconditioner in je slaapkamer wilt plaatsen kies je beter voor stille airco’s. Een vaste airconditioner zal het minste geluid maken terwijl je bij een goedkopere airco het risico loopt dat deze meer geluid zal maken.

Offertes vergelijken

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning?
2*. In hoeveel ruimtes wil je airco?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.