Airco voor de slaapkamer. Snel koeler zonder herrie!

Door de beste airco in de slaapkamer slaap je weer lekker in de zomer. Hij is stil, betaalbaar, redelijk mooi en koelt echt heel goed. Met een koele slaapkamer kun je jouw nachtrust flink verbeteren.

airco in slaapkamer kind

Is een airco in de slaapkamer wel een goed idee?

Bij de warme zomerse dagen kun je moeilijk in slaap komen. Voor je het weet zie je 1.00 uur op de wekker verschijnen en slaap je nog lang niet. De ochtend erna ben je redelijk gebroken als je moet gaan werken. Na een paar dagen lang wakker liggen kun je er helemaal genoeg van hebben. Met een airco wordt het veel koeler binnen. Dat is veel comfortabeler en tegenwoordig heb je zo’n airco snel in huis.

Die nachten zijn met een moderne stille en zuinige airco gelukkig niet meer nodig. Met een airco in de slaapkamer kom je beter aan je nachtrust toe waardoor je overdag beter kunt presteren.  Een airco helpt om de temperatuur in de slaapkamer op een aangenaam niveau te houden, vooral tijdens warme zomeravonden, wat bijdraagt aan een comfortabele slaap.

Heb jij een grote slaapkamer op zolder waar het van nature erg warm is? Dan is een airco op zolder een goede oplossing. En gelukkig hoeft een goed model niet zo duur te zijn.

airco zonder slag

Prijs

De kosten van een airco hoeven niet hoog te zijn. De prijzen beginnen bij € 50 voor een ventilator (luchtverplaatser) en kunnen oplopen tot € 2.050.

AircoGeluidLosse slang naar buitenVanaf prijsPlaatsen
Ventilator zonder koelfunctie2.0nee€ 50Zelf
Mobiele airco kleine kamer3.5nee€ 300Zelf
Mobiele airco grote kamer4.0nee€ 400Zelf
Split unit4.5nee€ 1.750€ 300

Slecht slapen

Zelf slaap ik altijd best goed, maar in de zomer heb je er nachten bij dat het te warm blijft in huis. Dat is voor iedereen persoonlijk, maar ik heb daar best last van en dan slaap ik slecht. Maar een nachtje minder goed slapen is niet zo erg, dat haal je wel in. Nu is het alleen zo dat ik soms een aantal dagen slecht slaap en dat vond ik zo langzamerhand irritant worden. Wakker liggen in bed en de volgende dag toch weer vroeg op naar het werk waar toch wel het een en ander verwacht wordt van me. Dat is niet zo fijn.

Sneller geïrriteerd

Daarnaast merkte ik dat ik wat sneller geïrriteerd was en ik ook meer honger had dan normaal. Vreemd hoe te weinig slapen invloed heeft op de dag maar ik was er wel klaar mee, eigenlijk.

Hoe koeler krijgen in de slaapkamer

Dus ik ben me toen gaan oriënteren op airco in de slaapkamer. Voor de rest is de beste airco voor mij niet nodig maar ik wilde in de slaapkamer wel een stille airco die niet veel kost. De kosten van aanschaf en energieverbruik vielen me wel mee en ik had het eigenlijk eerder moeten laten doen. Er wordt vaak gekozen voor een zuinige vaste variant, maar er zijn nog 2 opties.

Airco opties

Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor 3 soorten modellen, namelijk:

  • 1) Vaste variant: duurste maar stilste en zuinigste modellen
  • 2) Mobiele variant: goedkopere airco en snel in huis maar minder stil en zuinig
  • 3) Ventilator: goedkoop, maar alleen luchtbeweging zonder echte koeling

Stille airco slaapkamer

Wil je een airco in je slaapkamer?
Warme, plakkerige zomernachten zijn niet erg goed voor de nachtrust. Om toch uitgerust te kunnen blijven in het heetst van de zomer, is een airco in de slaapkamer een goede optie.
arrow Vraag offertes aan

Vaste unit

De stille mobiele airco slaapkamer is de vaste airco omdat deze nog net iets minder geluid maken dan de mobiele airco’s. Toch zijn die laatsten tegenwoordig ook steeds stiller. Ik heb daar persoonlijk geen last van. De vaste airco wordt dus door een monteur geïnstalleerd met een binnen- en buitenunit. De vaste airco-unit is daarmee direct de duurste oplossing, maar het is wel een permanente oplossing om energie zuinig en geruisloos echt een koele slaapkamer te krijgen. Het monteren is niet heel eenvoudig maar wordt door sommige mensen met twee rechterhanden zelf gedaan.

Slaapkamer

Zo’n koeling is een redelijk simpele oplossing om beter te kunnen slapen. De meeste mensen vinden het irritant als ze niet kunnen slapen vanwege de warmte als ze bijvoorbeeld de volgende dag moeten werken. Als je dan pas heel laat slaapt dan is het ‘s morgens extra moeilijk opstaan en vaak houdt een hitteperiode een paar dagen tot een week aan en dan heb je niet zoveel meer aan een ventilator. Als je dan slaapgebrek op slaapgebrek stapelt, is het best wel zwaar zonder dat ik wil overdrijven hierin. Vooral als het overdag ook al zo warm is, blijf je wat suffig.

Passieve maatregelen tegen de warmte

Eigenlijk was dit vorig jaar al zo en toen heb ik het dak geïsoleerd waar we onder slapen en ook zijn de kunststof kozijnen met dubbel glas uitgevoerd. Dit zijn de passieve maatregelen die je kunt nemen om niet alleen kou in de winter te weren, maar ook om de warmte in de zomer buiten te houden. Dit was voor mij nog niet voldoende, alhoewel het wel wat in de warmte scheelde.

vrouw in slaapkamer met airco

Inbouwen

Inbouwen is de optie de meeste mensen kiezen om lekker te kunnen slapen. Een airco in de slaapkamer was voor mij fijn omdat ik toen wel goed kon slapen. Tegenwoordig zijn ze ook een stuk stiller dan vroeger waardoor je niet door het gezoem wakker blijft. Sommigen kiezen er toch voor om alleen de airco aan te zetten voordat ze naar bed gaan. Als ze dan willen gaan slapen zetten ze de koeling uit en genieten ze nog na van de koelte.

Energieverbruik

Dat is ook een manier om bij warm weer toch te kunnen slapen, maar ik laat hem een poosje aan omdat ik er geen last van heb. Hij is dan ook echt geïnstalleerd in de slaapkamer met weinig herriemakende onderdelen omdat ik uiteindelijk niet voor de bouwmarkt-variant ben gegaan. Die hebben maar een jaar garantie, verbruiken 5 keer meer energie en maken voor mij te veel geluid, dat kon in de (redelijk) drukke bouwmarkt al horen.

Wat kost een airco?

De prijzen van de koelunits verschillen nogal per leverancier en daarom is het handig om een aantal partijen met elkaar te vergelijken. Vooral het energieverbruik na aanschaf is best kostbaar hoorde ik van een collega. Bespaar dus niet te veel op de aanschaf, want deze exploitatie van de koeling kost behoorlijk wat energie en dus geld. Vooral bij een goedkope kan dat een vervelende verrassing achteraf zijn.

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

Het kopen van een airco is eigenlijk niet zo moeilijk. Je moet weten hoe groot je kamer is die je wilt koelen, dus hoeveel m3/ kuub. Daarnaast moet je weten of je een airco wilt die echt de temperatuur naar een lage temperatuur kan brengen die jij prettig vindt of een model neemt die alleen een paar graden eraf kan halen. In het laatste geval wordt een slaapkamer waar het nog 28 graden is bijvoorbeeld 25 graden. Het is aan jou om te bepalen of dat voldoende is. Een airco is goed te integreren in een verbouwing om hem mooi weg te werken.

Zonder afvoerslag

Bij de modellen hierboven heb je ook de airco zonder slang. De modellen zonder afvoerslang zijn nog makkelijker verplaatsbaar zodat je ze van de woonkamer naar de slaapkamer kan verplaatsen, zodat je het in beide ruimtes snel koel hebt!

Kiezen van een airco

Natuurlijk is het niet 365 dagen per jaar warm en je kunt er gewoon voor kiezen om de warme slaapkamer voor een weekje te accepteren. Dan doen ook veel mensen. Toch zijn er steeds meer mensen die inzien dat een koele slaapkamer eigenlijk een investering is in zichzelf. Goed slapen betekent immers beter presteren overdag.

Airco voor slaapkamer: vrijblijvende offertes

Een airco is een investering, maar kan je veel comfort teruggeven. Door onderstaand formulier in te vullen sturen wij je gratis offertes toe, zodat je de beste prijs voor een passende airco betaalt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning?

2*. In hoeveel ruimtes wil je airco?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes