Airco op zolder | Koeler slapen hoeft niet veel te kosten!

Door een airco op zolder slaap je weer lekker in de zomer, maar het is soms wel wat tijdrovende uitpluizerij. Gelukkig kun je snel een fijne koele zolder krijgen zonder veel kosten door de tips in dit artikel.

vrouw met thuiskantoor op zolder zet airco aan

Niet kunnen slapen door hitte

Wakker liggen, zweten, jezelf echt flink gaan irriteren, daardoor helemaal niet meer kunnen slapen, opstaan in de ochtend maar liever niks willen doen de komende dag. De beste optie is een vaste oplossing.

Veel te warm op zolder

Herken je het? Die nachten zijn met een moderne stille en zuinige airco gelukkig niet meer nodig. Met een airco op zolder kom je beter aan je nachtrust toe waardoor je overdag beter kunt presteren.

Gelukkig hoeft een goed model niet zo duur te zijn.

De beste oplossing

Met een airco wordt het veel koeler boven op zolder. Dat scheelt echt veel en tegenwoordig is dat ook snel en makkelijk te regelen. Een zolder zit volledig onder het pannendak waardoor het er heel snel makkelijk warm wordt. Daarnaast zijn er nog de ventilatoren die wel verkoeling bieden maar niet echt airco zijn

Kan een airco met buitenunit op zolder?

Het is perfect mogelijk om een arico met een buitenunit op zolder te installeren. Mobiele aircotoestellen zijn vaak niet sterk genoeg om de volledige zolder te koelen. Hou er wel rekening mee dat er voldoende plaats is voor zowel de binnenunit als de buitenunit. Voor het onderhoud moet je ervoor zorgen dat beide onderdelen van het aircosysteem bereikbaar zijn.

De prijs: wat kost een airco op zolder?

De kosten van een airco hoeven niet hoog te zijn. De prijzen beginnen bij € 50 voor een ventilator (luchtverplaatser) en kunnen oplopen tot € 2.050.

AircoGeluidLosse slang naar buitenVanaf prijsPlaatsen
Ventilator zonder koelfunctie2.0nee€ 50Zelf
Mobiele airco kleine kamer3.5nee€ 300Zelf
Mobiele airco grote kamer4.0nee€ 400Zelf
Split unit4.5nee€ 1.750€ 300

De kosten voor een airco hangen dus sterk af van het type airco. Een mobiel aircotoestel dat je zelf plaatst, kost een pak minder dan een vast toestel. Een vaste airco zet daar natuurlijk wel andere voordelen tegenover (minder geluidshinder, beter voor grote ruimtes, verwarmen in de winter…).

Interesse in een airco op zolder?
De zolder is in de zomer vaak de warmste ruimte in huis. Als je hier toch regelmatig moet zijn, is een airco vaak een waardevolle investering voor je zolder.
arrow Vraag offertes aan

Airco op zolder

De meest gestelde vraag betreft die kosten van de airco. Allereerst wil ik zeggen dat aanschafprijs niet het enige is waar je naar moet kijken. Het energieverbruik zijn kosten die je periodiek moet betalen. Die kosten kunnen per systeem ook verschillend zijn. Maar wat kost nu het beste airco systeem? Dat hangt er helemaal vanaf wat jij kiest. Net als een auto kun je voor goed en duur gaan maar ook voor redelijke kwaliteit maar minder koeling.

Opties

Voor sommigen is een airco al een mobiele ventilator met wat koeling die je voor een paar honderd euro bij de bouwmarkt haalt en voor een ander is dat een volledig systeem voor een groot aantal ruimtes in huis. Dan lopen de kosten soms richting de vijf en soms tien duizend euro. Want airco moet je toepassen in de ruimtes die je wilt koelen zoals de slaapkamer en woonkamer.

Een koelere ruimte slaapt fijner

Voor de slaapkamer airco op zolder hoeft je niet een grote airco toe te passen. En met groot bedoel ik het koelvermogen die een airco kan leveren. De mate van verkoeling die een airco kan brengen wordt uitgedrukt in kW (kilo Watt) zoals 2, 3 of 5 kW per machine.

Beste manier

Op zolder wordt het al snel warm in de zomer. Dan wil je wel airco. Je kan in principe dezelfde systemen toepassen. Begin echt met het goed isoleren van je dak want net als de kou die je in de winter buiten houdt werkt het in de zomer net andersom. Je houdt de binnenruimte koeler met goede dakisolatie.

Werking zolder airco

Voor de werking is de informatie op Wikipedia duidelijk:

Het principe van airconditioning gelijkt sterk op de werking van een koelkast, waar warmte wordt verwijderd en in de keuken terechtkomt. Een split-aircosysteem bestaat uit een binnen- en buitenunit die via leidingen met elkaar verbonden zijn. De airco onttrekt warmte uit de ruimte (via de binnenunit) en voert die af naar buiten via de buitenunit.

Airco koeling

In een airco kunnen we 4 delen onderscheiden:
1. een compressor
2. een condensor
3. een ventilator
4. een verdamper

Het hart van de airconditioner is de compressor die het koelmiddel rond het systeem pompt. Door de warmteopname uit de lucht wordt het koelmiddel in de verdamper opgewarmd, waardoor gas ontstaat.

Airco koeling

De compressor zuigt dit gas uit de verdamper, en voert dit gas onder hoge druk en temperatuur naar de condensor. Daar wordt dit gas omgezet in een vloeibaar koelmiddel doordat het de opgenomen warmte afstaat aan de buitenlucht. Het koelmiddel koelt daarna af, condenseert en vloeit terug naar de verdamper. Via de koude-verdamper wordt de gekoelde lucht opnieuw de ruimte ingeblazen.

Er zijn diverse types airconditioners. De airco die het meest voorkomt is de split-unit airco. Deze heeft een afzonderlijke eenheid aan de buitenzijde van de gevel waar de koelvloeistof afkoelt. Verder is de mobiele airconditioning een steeds meer voorkomende verschijning; deze combineert alle onderdelen in een verplaatsbare eenheid. Hierbij wordt het vocht via een dunnere slang afgevoerd en opgevangen in een condensatiebak en/of voert warme vochtige lucht af via een dikkere luchtslang die door het raam gehangen kan worden dan wel semi-permanent via een vaste opening in een houten buitenwand of -muur. Een nieuw type wat in opkomst is, is de standalone-airconditioning. Dit is een gesloten systeem waarin beide afzonderlijke eenheden van de airconditioning zijn samengevoegd in een binneneenheid. Enkele type airco’s zijn: plafond model, raam model, mobiele airco en cassettemodel. (bron Wikipedia)

Beste airco

Als je serieus je woning koel wilt hebben dan is een split unit de meest gebruikte optie. Maar vergeet niet de passieve mogelijkheden die je hebt om je huis koel te houden in de zomer. De architect had de beste mogelijkheid want met weinig ramen op het zuiden en overstekende dakranden kun je al veel zon (maar helaas ook daglicht) weghalen.

airco op zolder wordt aangezet

Goed isoleren

Tijdens de verbouwing kun je ook nog best veel doen. De dakrand kun je misschien alsnog maken, ook voor de uitstraling van het huis is het afwerken van een dakrand verstandig. En goed isoleren helpt zeker ook in de zomer om je huis koeler te houden.

Wat moet ik doen om mijn zolderkamer koel te houden?

Je kunt dus best veel doen om je huis koel te houden:

 • Deuren en ramen buiten dichthouden
 • Zonneschermen laten zakken
 • Zonwering gebruiken
 • Gordijnen dicht doen
 • Heel kort de deuren open en dicht te doen bij gebruik
 • Doeken voor de ramen spannen of een parasol slim plaatsen

Waar het om gaat is dat je de zon zo ver mogelijk buiten het huis al tegenhoudt en niet als de zonnewarmte al binnen is.

Energieverbruik airco

Uiteraard verbruikt een airco energie en dus energiekosten. Als jij geen of te weinig zonnepanelen of andere eigen energie kunt opwekken dan betaal je de energierekening. Dit kan oplopen tot een paar duizend euro per jaar extra. Dat is best fors. De voordelen zijn natuurlijk groot. Je bent fitter, frisser en je krijgt meer gedaan. Voor ondernemers die thuis kantoor houden kan de productiviteitstoename veel groter zijn dan dat bedrag.

Geluid airconditioning

Het geluid dat een airco produceert is belangrijk, vooral als hij in je slaapkamer zit. Ook de buren krijgen misschien met je airco te maken als ze buiten zitten

Airco installeren op zolder

De montage van de airco kun je zelf doen of laten doen. Alleen op zolder werk je wel op hoogte aan de buitenzijde. Bij de meeste split units is het werk voor de specialisten. Er zijn ook doe-het-zelf systemen te koop. Let echter op met de montage, dat is zeker niet eenvoudig voor een leek. Je kunt en ik adviseer dan ook altijd een eindcontrole te laten doen door de specialist.

Waar airco op zolder plaatsen?

De juiste plaats voor een airco kiezen bepaalt of het toestel naar behoren zal werken of niet. Denk bij het plaatsen van de airco eerst goed na en volg onze tips:

 1. Kies een centrale locatie: Plaats de binnenunit op een centrale locatie in de zolder om de lucht gelijkmatig te verdelen. Hierdoor kan de airco de hele ruimte efficiënt koelen of verwarmen.
 2. Denk aan de luchtafvoer: Zorg ervoor dat er een geschikte mogelijkheid is voor het afvoeren van condenswater en het leiden van de koelleidingen naar de buitenunit. Dit kan via het dakkapel of een opening in het dak.
 3. Professionele Installatie: Laat de installatie uitvoeren door een gecertificeerde airco-installateur om ervoor te zorgen dat alles correct wordt geplaatst en aangesloten.
 4. Geluidsabsorptie: Overweeg geluidsabsorptiematerialen te gebruiken om geluidsoverlast van de airco op zolder te minimaliseren, vooral als de zolder als slaapkamer wordt gebruikt.
 5. Onderhoudstoegang: Zorg voor gemakkelijke toegang tot de airco-eenheid voor onderhoudsdoeleinden, zoals het vervangen van filters.

Dakkapel als ideale locatie

Een uitstekende plek voor een airco op zolder is in een dakkapel of een vergelijkbare plaats. Vanuit een dakkapel zorgt de airco voor een goede luchtcirculatie in de zolderruimte, wat temperatuurverschillen beperkt. Bovendien blijft de binnenunit uit het zicht, wat esthetisch aantrekkelijk is.

Buitenunit aan gevel

En dan komt nog de vraag waar je de airco gaan laten als je een buitenunit hebt. We kennen allemaal de lelijke voorbeelden wel. Dat moet je echt zien te voorkomen als de gemeente dat al niet doet voor je. Je mag namelijk niet zomaar wat tegen je (voor-) gevel aanschroeven.

 

airco slaapkamer

Een koelere zolder slaapt fijner

Bij de modellen hierboven heb je geen slang nog en dat is wel zo handig als je een airco zoekt. De modellen airco zonder afvoerslang zijn nog makkelijker verplaatsbaar zodat je ze van de woonkamer naar de zolder kun verplaatsen zodat je het in beide ruimtes snel koel hebt! Het is wel even tillen de trap op en af maar het scheelt je de aankoop van meerdere airco units in huis.

Kiezen van een airco

Natuurlijk is het niet 365 dagen per jaar warm en je kunt er gewoon voor kiezen om de warme slaapkamer voor een weekje te accepteren. Dan doen ook veel mensen. Toch zijn er steeds meer mensen die inzien dat een koele slaapkamer eigenlijk een investering is in zichzelf voor een goede nachtrust. Goed slapen betekent immers beter presteren overdag.

Airco op zolder: vrijblijvende offertes

Van alle ruimtes in huis, kan de zolder het vaakst een airco gebruiken. Warmte stijgt op en blijft onder het dak broeien, waardoor je met de heetste dagen eigenlijk niks kan op zolder. Door offertes te vergelijken kun je de beste prijs voor een airco op zolder vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning?

2*. In hoeveel ruimtes wil je airco?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes