Airco als verwarming | Hoe werkt verwarmen met een airco?

Met de koude buitentemperaturen op komst en de gasprijzen die hoger zijn dan ooit, zijn meer mensen op zoek naar alternatieve soorten verwarming. Je airco als verwarming gebruiken kan hier een goede oplossing voor zijn.

airco in gebruik als verwarming

Airco verwarming

Je zal vooral bekend zijn met een airco voor in de zomer, wanneer de airconditioning wordt gebruikt om binnenshuis te koelen. Maar je kunt de airconditioning gebruiken voor koelen én verwarmen, waardoor je minder gas verbruikt en toch lekker warm binnen zit.

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Je woning verwarmen met een airco is erg vergelijkbaar met het gebruiken van lucht-lucht warmtepompen. De airco bestaat uit een aantal units, de binnenunit en buitenunit. Om te verwarmen met airco wordt warmte uit de buitenlucht onttrokken en naar binnen gebracht. Dit kan ook als het buiten koud is. Voor het koelen van je huis gaat dit precies andersom, de warme lucht wordt uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd, waarna de koude lucht uit de unit komt.

Voordelen

Er zijn genoeg voordelen om voor de beste airco als verwarming te kiezen. De grootste hiervan is natuurlijk dat je sneller van het gas af kunt en je huis duurzamer kunt verwarmen. Omdat verwarming toch wel het hoogste gasverbruik van het hele huishouden heeft, is alles wat je hierop kunt bezuinigen mooi meegenomen.

Stuk energiezuiniger

Een airco wordt vaak gezien als een grootverbruiker van energie, wat vooral klopt als je deze alleen gebruikt voor koelen. Verwarmen met airco zorgt juist voor minder energieverbruik, omdat radiatoren en een CV-ketel een erg hoog gasverbruik hebben. Een airco gebruikt daarentegen alleen elektriciteit en met zonnepanelen kun je zelf deze duurzame energie opwekken. Zo valt het uiteindelijk toch flink mee.

Snel verwarmen met airco’s

De meeste airco’s zullen een ruimte snel hebben opgewarmd. Omdat de airco de warme lucht actief de kamer in blaast door middel van een ingebouwde ventilator, zal het de kamer sneller op temperatuur brengen. Radiatoren zullen eerst de koude lucht gaan verwarmen en daarna stijgt deze langzaam op, waardoor het veel langer duurt om behaaglijk te worden. Het verschil hierin tussen een warmtepomp of airco is nauwelijks aanwezig.

Interesse in verwarmen met een airco?
Een airco kan behalve verkoelen ook een woning verwarmen, mits je het juiste model koopt. Door vrijblijvend offertes aan te vragen kun je de beste airco met verwarming optie voor jouw woning vinden.
arrow Vraag offertes aan
huis met sjaal en energielabels

Wat zijn de nadelen van een huis verwarmen met een airco?

Airco verwarming gebruiken heeft ook een aantal nadelen, waar je ook rekening mee moet houden voor je de keuze voor een nieuwe airco aanschaffen echt maakt. Het is misschien goedkoper om een airco aan te schaffen dan een lucht-lucht warmtepomp, maar alsnog een flinke investering die je goed wilt maken.

Lokaal verwarmen

Een airco als verwarming werkt goed, dat is zonder meer waar. Daarentegen kun je alleen die ene ruimte waar de binnenunit staat verwarmen. Als je airco in de woonkamer staat, zal alleen de woonkamer warm worden. Je hebt dan een tweede airco in de slaapkamer nodig. Dit nadeel hebben de meeste soorten elektrische verwarmingen wel. Om dit op te lossen moet je een split unit airco met meerdere binnenunits laten plaatsen, maar dit wordt natuurlijk ook weer duurder.

Ook een mobiele airco zou hiermee kunnen helpen om niet verschillende binnenunits te hoeven plaatsen, maar dan moet je de airco wel altijd naar een andere kamer blijven verplaatsen. Ook verbruikt dit soort airco vaak meer dan een vaste airco en zul je niet de maximale energiebesparing kunnen behalen die je wilt. Een andere optie is luchtverwarming, maar dit kost meer om aan te leggen.

Geluid

Airco’s zijn luider dan andere soorten van elektrisch verwarmen. Vloerverwarming is erg stil, een warmtepomp is ook niet erg luid, maar omdat het koudemiddel in de airco nu eenmaal moet worden rondgepompt en de compressor blijft werken, blijf je dat altijd horen. Ook is een buitenunit niet zonder geluid en moet je rekening houden met eventuele buren en geluidseisen voor je kiest voor een airco over een warmtepomp.

Bestaande verwarmingstoestellen

Een airco, net zoals een lucht-lucht warmtepomp, is lastig te combineren met andere soorten verwarming die je al hebt. Je kunt wel je CV-ketel als back-up hebben, waardoor je niet helemaal van het gas af bent maar wel een goede stap zet. Als je niet met een split airco verwarmt wil je waarschijnlijk alsnog andere kamers kunnen verwarmen, en dan ben je toch weer snel aangewezen op de al bestaande beste radiatoren.

Verwarmen met airco of CV?

De grootste vraag die bij deze keuze hoort is: “We moeten toch van het gas af, heb ik dan wel nog een CV nodig?”. Voordat je de overstap maakt, sta je het beste even stil bij een aantal punten:

1. Wat is goedkoper, verwarmen met airco of CV?

Moderne airco’s met verwarmingsfuncties, zoals lucht-lucht warmtepompen, kunnen efficiënt verwarmen en koelen. Ze gebruiken elektriciteit om warmte te verplaatsen. In combinatie met groene stroom via zonnepanelen zijn ze energiezuiniger en duurzamer dan de traditionele cv-ketel op gas. Zeker gezien de hoge energieprijzen zal verwarmen met een airco (in combinatie met zonnepanelen) alleen maar voordeliger worden.

Betekent dat dat verwarmen met een airco goedkoper is dan met een cv? Niet noodzakelijk, alles hangt af van je specifieke situatie. Een groot, slecht geïsoleerd huis heeft heel veel gas nodig om te verwarmen. Wil je enkel je woonkamer verwarmen? Dan is de airco als verwarming mogelijk wel een optie.

2. Airco in de winter?

Airconditioning gebruiken als verwarming gebruiken houdt een risico in, zeker in de winter. Bij koude buitentemperaturen zal de airco alleen de woning niet voldoende kunnen verwarmen.

3. Comfort

Centrale verwarming biedt gelijkmatige warmte in het hele huis via radiatoren of vloerverwarming. Dit kan een comfortabelere verwarmingservaring bieden in vergelijking met airconditioningssystemen die meestal ontworpen zijn om individuele kamers te verwarmen. Voor gelijkmatige verwarming in alle kamers is een centrale verwarming handig.

Optimaal rendement

Een airco verbruikt alsnog gewoon energie en je zult dit ook terugzien op je energierekening. Je gasverbruik gaat naar beneden, maar je elektriciteit gaat wel omhoog met een airco verwarming of lucht-lucht warmtepomp. Daarentegen heb je geen fossiele brandstoffen zoals gas meer nodig en kun je op een milieuvriendelijke manier de benodigde energie opwekken door middel van zonnepanelen. Zo heb je aan het eind van de dag toch een manier om je huis te verwarmen die goed is voor jou en het milieu.

Kies de juiste airco

Let er goed op wat voor airco je koopt als je wilt verwarmen met een airco. In tegenstelling tot een warmtepomp hebben niet alle airco’s de mogelijkheid om te koelen en verwarmen. Je wilt dus specifiek een airco kopen met een verwarmingsfunctie. Voordat je een nieuwe airco koopt, kijk dit dus eerst even goed na.

airco als verwarming gebruiken

Kosten verwarmen met airco

Het verwarmen met een airco is dus uiteindelijk goedkoper dan op gas blijven stoken. De lucht-lucht warmtepomp is ook een van de goedkoopste soorten warmtepomp om te laten installeren. Voor dit type warmtepomp ben je al snel €8.000 tot €11.000 kwijt, inclusief installatie. Er zijn ook een aantal mogelijkheden om warmtepomp toe te passen zonder buitenunit.

Een airco laten installeren is daarentegen een stuk goedkoper en kan €2.500 tot €4.000 kosten. Nog steeds een flinke investering en als je meerdere binnenunits moet laten plaatsen, zullen deze prijzen ook flink oplopen. Dit in tegenstelling tot warmtepomp prijzen, die al voor je hele woning zijn in plaats van per unit. Daarentegen zul je ook deze investering vanzelf terugverdienen door de besparing op je energierekening.

Subsidie

In tegenstelling tot een warmtepomp zijn er geen subsidies beschikbaar om je te helpen bij het aanschaffen van een airco. Je zult dus het hele bedrag zelf moeten betalen. Ook een duurzaamheidslening zal je niet helpen bij de aanschaf van een airco. Een warmtepomp heeft daarentegen wel mogelijkheden tot een subsidie, dus de hogere kosten daarvan kunnen flink minder worden.

Daar komt wel bij dat om een warmtepomp optimaal te laten werken, je wel een goed geïsoleerd huis nodig hebt. Dit heb je natuurlijk ook nodig met een airco als verwarming, maar het is minder afhankelijk van de juiste isolatie om zijn werk te kunnen doen. Hier geldt wel: hoe beter de isolatie, hoe minder je kwijt bent aan energiekosten.

Veelgestelde vragen

Kan een airco je woonkamer verwarmen?

+
Een klassieke airco – met binnen- en buitenunit – kan een woonkamer zowel koelen als verwarmen. Deze omkeerbare airco’s zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen. De airco warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en brengt die warmte naar binnen.

Voorwaarden zijn wel dat de woning over een goede isolatie beschikt en de woonkamer niet te groot is.

Airco als verwarming: gratis offertes

Door voor een airco met verwarming te kiezen, kun je flink besparen op je gasrekening in de winter, terwijl je in de zomer het lekker koel houdt binnen. Door onderstaande formulier in te vullen krijg je vrijblijvend offertes toegestuurd, zodat jij de beste deal voor je airco krijgt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning?

2*. In hoeveel ruimtes wil je airco?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes