Lichtkoepel overkapping | Kosten en Voordelen

Een lichtkoepel zorgt voor meer licht in je woonkamer of keuken. Daarnaast hebben de lichtkoepels tegenwoordig scherpe prijzen. Een ideale oplossing dus!

lichtkoepel

Lichtkoepel

Er bestaan een aantal onterechte vooroordelen over deze lichtbrenger. Laten we bekijken wat de voor- en nadelen van een lichtkoepel in een overkapping zijn.

Lichtkoepel overkapping

Een aanbouw maakt het huis in veel gevallen donkerder. Dat komt doordat de afstand tussen de gevels veel langer wordt.

Soms wordt er meer beglazing aan de gevel toegevoegd, maar dit voorkomt het donkere effect meestal niet helemaal. Een lichtstraat/lichtkoepel of dakraam op het dak of in de overkapping is dan de ideale oplossing.

Solatube

Een volgende optie is een solatube, maar die zijn veel duurder. Een solatube wordt gebruikt bij ruimtes die geen raam of daklicht kunnen krijgen.

Lees hier alles over de Solatube. Bij een zolder wordt vaak een dakraam of dakkapel gekozen.

Voordelen lichtkoepel overkappingen

Een raam geeft je uitzicht, maar een daklicht of lichtstraat geeft veel meer daglicht. Een dakkoepel geeft je 30% tot 50% meer daglicht dan een raam met dezelfde oppervlakte.

Nog een voordeel van een lichtkoepel is dat ze tegenwoordig op zo’n manier geproduceerd kunnen worden dat je een flinke regenbui nauwelijks hoort. De lichtkoepels hebben ook nog eens een eenvoudige montage. Ook is aan te raden om de lichtkoepel goed te isoleren.

Een nadeel is dat lichtkoepels ook kwetsbaar kunnen zijn. Door een hagelbui kan de lichtkoepel breken, waardoor de schaal moet van de lichtkoepel moet worden vervangen.

Uitstraling

Je kunt ook uit verschillende vormen van een lichtkoepel kiezen. Zo kun je deze perfect laten aansluiten op de stijl van je huis. Een rechthoekige lichtkoepel past goed in een modern huis, bijvoorbeeld. Een ronde lichtkoepel geeft een meer rustieke uitstraling.

Om het ook in de ruimte onder de lichtkoepel koel te houden kun je ervoor kiezen om lichtkoepel zonwering toe te voegen.

Glas zorgt voor extra licht

Een lichtstraat is een aluminium constructie met gelaagd veiligheidsglas in meestal een lichte hellingshoek om licht door het dak te krijgen. Het is duurder, maar geeft nog meer licht in de woning. Bij een lichtstraat wordt net als bij kozijnen vaak zonwering gebruikt om het koel te houden in de zomer.

De meest voorkomende lichtkoepels zijn die waarbij het raamgedeelte echt bolvormig koepel is. Er zijn ook varianten waarbij het raamgedeelte wat meer hoekig en nauwelijks zichtbaar is. Je kan voor een vlakke lichtkoepel kiezen. Deze lichtkoepels zijn altijd van glas gemaakt.

Een plat dak is perfect voor een lichtkoepel

Een lichtstraat of lichtkoepel voor een plat dak is een uitstekende keuze voor een aanbouw, uitbouw met een verdieping, serre of houten overkapping.

Dat komt doordat deze constructies vaak platte daken met daarop een lichtkoepel hebben. Je kunt bijvoorbeeld een lichtstraat met schilddak kiezen. Dit type dak is sterk en kan goed tegen neerslag.

Schuin dak

Het is ook mogelijk om in een schuin dak een lichtkoepel of lichtstraat toe te passen.

Goedkope lichtkoepel kopen

Vaak kiezen mensen voor een goedkope lichtkoepel kopen voor in de overkapping. Je bespaart zo weliswaar geld, maar de kwaliteit van een goedkope lichtkoepel is vaak een stuk lager.

Je kunt deze modellen over het algemeen niet openen, neerslag is beter hoorbaar en de isolatiewaarde is minder goed.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Elektrisch openen

Je kunt ook een lichtstraat kiezen die je elektrisch kunt openen. Een elektrische lichtstraat heeft een mooi weggewerkte motor die wordt aangedreven door een slimme besturing via een app of bedieningstablet. Daarmee kunnen de ruimtes makkelijk worden geventileerd om een beter binnenklimaat te creëren.

De regensensor is handig en zorgt ervoor dat de vlak glas variant automatisch weer sluit bij de eerste regendruppels. Zo voorkom je inregenen en schade binnen.

Isolatie

De mooie combinatie van kunststof en isolatie in het kozijn plus de HR beglazing zorgt voor een goede isolatiewaarde met een U-waarde van 1,2 W/m²K.

Het minimalistische design van de vlak glas oplossing bestaat uit een 4 mm geharde vlakke buitenruit die ingeklemd zit in een strak profiel en omkadering van weersbestendig onderhoudsvrij kunststof.

Overweeg bij een uitbouw een lichtstraat een dakraam of dakkoepel te plaatsen.

lichtkoepel

Alternatieven voor een lichtstraat

Alternatieven voor een lichtstraat zijn een platdakraam en een duurdere lichtstraat.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes