Dak verhogen | De voordelen en kosten op een rij

Door het maken van een dakopbouw of een dakkapel op het dak krijg je beschikking over meer ruimte in huis. Daarnaast zal de dakopbouw of dakkapel op het dak de waarde van je huis fors verhogen.

dak verhogen

Dakopbouw om het dak te verhogen

Er zijn een paar manieren waarop je de dakopbouw van je dak kunt verhogen zodat je extra leefruimte tot je beschikking krijgt. De twee meest gekozen opties zijn:

 • Nokverhogende dakkapel op het schuine dak
 • Optopping, ofwel het dak verhogen met een extra verdieping op een plat dak

Nokverhogende dakkapel voor meer ruimte

Een nokverhogende dakkapel is al te plaatsen vanaf € 10.000. In veel gevallen hoef je bij een prefab dakkapel plaatsen op het dak geen vergunning aan te vragen.

Een dakkapel geeft je direct meer bewegingsruimte op de zolderverdieping. Je creëert namelijk direct een goede stahoogte onder het dak.

Dak verhogen

Kosten nokverhogende dakkapel

Nokverhogende dakkapel
kosten € /m1
1 x 2€ 10.000€ 5.000
1 x 3€ 11.100€ 3.667
1 x 4€ 12.250€ 3.062
1 x 5€ 14.300€ 2.860
Bekijk jouw nokverhoging offerte
Vergelijk prijzen voor dakverhoging
Ontvang gratis prijzen op maat.

Prefab nokverhoging

Je kunt een zadeldak of schuin dak verhogen met een nokverhoging. Als het het dak gaat verhogen heb je bij een schuin dak de keuze om het bestaande dak aan twee kanten te verhogen of aan slechts een kant.

Het enkelzijdig verhogen van een hellend dak geeft ongeveer hetzelfde effect als een dakkapel, waarbij meestal wordt gekozen voor een zijde van het dak.

Dubbelzijdige nokverhoging is mooier

Een dubbelzijdige nokverhoging is mooier dan een enkelzijdige nokverhoging en zorgt voor een harmonieus geheel. Het verhogen van het bestaande dak met een dubbelzijdige nokverhoging is dan ook flink duurder.

Als je budget het toelaat is het slim om voor een dubbelzijdige verhoging te kiezen, veel kosten worden bij dak verhogingen namelijk maar een keer gemaakt. Denk aan het huren van een stijger.

Verschil in kosten

In de praktijk kun je rekenen op gemiddelde kosten van de plaatsing enkelzijdige nokverhoging van ongeveer €10.000 tot €15.000.

Voor de plaatsing dubbelzijdige nokverhoging kom je uit op een bedrag tussen de €17.500 en €22.500.

Dak laten verhogen door een specialist

Optopping op een plat dak plaatsen

Als je voor een optopping op een plat dak kiest moet je een constructeur je huis laten inspecteren. Dit kost je gemiddeld tussen de € 500 en € 1.000. Pas dan kun je een plat dak verhogen.

De constructeur zal nagaan of de fundering en de muren in goede staat zijn om de gehele nieuwe verdieping bovenop het platte dak te kunnen dragen. Na goedkeuring mag je het dak laten verhogen.

Hou rekening met het gewicht

Het is wijs om bij de keuze van de materialen voor het verhogen van het dak rekening te houden met het gewicht, zodat je de kans kleiner maakt dat je aanpassingen moet doen in bijvoorbeeld de fundering.

Dat komt doordat zo’n aanpassing direct al flink wat kosten met zich meebrengt.

Overweeg je jouw dak te verhogen?
Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat.
arrow Ontvang advies

Vergunning nodig voor het dak verhogen

Hou er rekening mee dat je voor het verhogen van het dak door middel van een optopping altijd een omgevingsvergunning aan dient te vragen.

Wellicht denk je dat het voor een verbouwing aan het dak niet hoeft, maar de keuze tussen verbouw of nieuwbouw is voor een gemeente eenvoudig: het is een stukje nieuwbouw op je dak.

Door de constructieve aanpassing moet je een omgevingsvergunning hebben.

Optopping

Online een vergunning aanvragen is eenvoudig

Een bouwvergunning voor een optopping op het dak kun je eenvoudig online regelen waarbij je de plannen onderbouwt met een gedetailleerde bouwtekening van het dak.

Het is handig om de gemeente een beetje te paaien door aan te geven dat je bereid bent in overleg eventueel het uiterlijk, maatvoering en materialen van het dak wat aan te passen naar de specifieke wensen van de gemeente.

Voorwaarden voor de vergunning van een optopping

De toewijzing van de vergunning voor het ophogen van het dak is onder andere afhankelijk van:

 • De gemeente
 • De woning zelf, is het een monument, beschermd gezicht of een normale woning
 • De woningen in de omgeving
 • De mening van de buren
 • Inkijk in de privacy van de buren (tuin, ramen etc.)
 • Dakopbouw garage
Optopping van het dak

Samen met de buren het dak verhogen

De kans op toewijzing is groter indien er al buren zijn die een dakopbouw op het dak hebben geplaatst.

Overigens kan het financieel aantrekkelijker zijn om samen met de (directe) buren een optopping op het dak te laten aanbrengen.

Lagere kosten

Vaak wordt de prijs per m² dak goedkoper omdat bepaalde kosten niet twee (of meerdere) keren gemaakt hoeven te worden.

Zo wordt het dak verhoogd op twee plaatsen terwijl de kosten niet verdubbelen!

Leges verschillen per gemeente

De leges van de noodzakelijke omgevingsvergunning rondom het ophogen van het dak verschillen per gemeente. Iedere gemeente is vrij om het tarief vast te stellen.

Uiteenlopende bedragen

De bedragen voor het ophogen van het dak lopen uiteen van zo’n € 1.100 tot € 1.600, maar er zijn ook uitschieters tot wel bijna € 1.850.

Deze bedragen zijn gebaseerd op een optopping van het dak waarbij de kosten € 50.000 zijn.

Gemiddelde kosten dak verhogen

De kosten voor de vergunning en bijvoorbeeld een constructeur worden vaak vergeten. Daar komen de kosten voor de architect en natuurlijk de aannemer ook nog bij.

De prijs voor een extra verdieping op je dak komt volgens veel deskundigen neer op ongeveer € 3.000 per m², maar ik ben het daar niet helemaal mee eens.

Kostenbepalende factoren

De hoogte van de uiteindelijke prijs van het ophogen van het dak is afhankelijk van enkele verschillende factoren:

 • Het aantal m² vloeroppervlakte van de dak verhoging
 • Het aantal m² geveloppervlakte van de dak verhoging en de gevelopeningen van de bestaande gevels
 • Voor welk constructiemateriaal wordt er gekozen? (Hout, staal, beton, steen)
 • Wat moet er voor correcte uitvoering aangepast worden aan de huidige woning (het gedeelte eronder) en is dat inclusief of exclusief funderingsverbeteringen (let op het gewicht dat je toevoegt)?
 • Moet er een nieuwe trap worden gemaakt of sluit de optopping aan op een bestaande bouwlaag en komt er een verbinding tussen beide ruimtes?
 • Hoe luxe wil je het dak afwerken in de verhoging?
 • De behoefte aan extra installaties, je wil wellicht een nieuwe groepenkast uitbreiding
 • De aanhelingen die gedaan moeten worden nadat de verbinding tussen oud en nieuw is gemaakt. Denk aan stucwerk, aftimmering, vloer en plafond
 • De kosten van de aanhelingen van het oude dak waarop de optopping gemaakt is. Denk aan dakopstanden tegen de nieuwbouw, afschot vernieuwen en nieuwe hemelwaterafvoer maken
 • De kosten van de doorbraak maken (beton of slechts een simpele oude houten dakvloer)
 • De aanpassingen die je aan de rest van je huis wilt maken om de optopping bij de rest van het huis te laten passen (denk aan nieuw voegwerk, keimwerk, rabatdelen etc.)
 • Wat ga je allemaal zelf doen en wat ga je laten doen?
 • Ga je alles door dezelfde aannemer laten doen of ga je de losse klussen uitbesteden?
Verhogen van het dak

Afwerking van het dak niet meegenomen

Bedenk wel dat de genoemde prijs voor het verhogen van het dak een cascoprijs is en dat hierbij een minimale afwerking is inbegrepen. Voor een goede en nette afwerking kun je € 500 per m² aanhouden.

Dan kun je vervolgens ook rekenen op een lange levensduur.

Alles tegelijk

Het is verstandig om je buren eens te peilen of zij wellicht ook interesse hebben in het verhogen van het dak. De kosten per m² zullen dalen omdat een aantal facetten van de kosten maar één keer gemaakt worden.

Denk bijvoorbeeld aan de huur van een hijskraan waarbij de verhoging op de dakconstructie gemonteerd wordt om het dak ter plekke te kunnen verhogen.

Zoek je een specialist?
Ontvang offertes van experts uit jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Prefab dakopbouw bovenop het dak

De prefab dakopbouw is een vrij nieuwe ontwikkeling en heeft wat plussen en minnen. Prefab wil zeggen dat het model al vóór plaatsing volledig in elkaar gezet is.

Een prefab dakverhoging meestal verkrijgbaar met een aantal standaard afmetingen en kleuren.

Perfect op maat

Heb je echter te maken met een dak met afwijkende afmetingen en bijzondere of uitzonderlijke specifieke kleurwensen, dan is prefab niet de juiste keuze.

Prefab is vaak goedkoper dan maatwerk maar niet altijd. De kwaliteit van prefab doet helemaal niet onder voor een dak met maatwerk.

Net niet standaard

Het nadeel is dat ook een prefab opbouw op je dak meestal een flink bedrag kost. Je zou denken dat hij goedkoper is dan een handmatig getimmerde dakopbouw omdat de dakopbouw al min of meer kant en klaar is, maar dat is niet altijd het geval omdat er altijd een bepaalde hoeveelheid maatwerk bij komt kijken.

Voordat je het dak kunt laten verhogen moet alles volledig opgemeten worden om ervoor te zorgen dat het dak niet van de standaardmaten afwijkt.

Je eigen wensen en eisen op een rij

Dit maatwerk bij prefab dakopbouwen op het dak schuilt in het feit dat ieder huis en ieder dak toch net wat anders is.

Bovendien zijn de wensen van de bewoners zijn ook iedere keer verschillend, waardoor de prefab altijd afwijkende werkzaamheden of oplossingen voor het verhogen van het dak vraagt.

Veelgestelde vragen

Wat kost een enkelzijdige nokverhoging?

+
Gemiddeld genomen betaal je voor een enkelzijdige nokverhoging een bedrag tussen de €10.000 en €15.000. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken, afhankelijk van onder andere de tarieven van het bedrijf dat je hebt ingeschakeld.

Hoe duur is een nokverhoging?

+
Een nokverhoging kost in de praktijk ongeveer €10.000 tot €22.500. De verschillen in deze bedragen zijn te wijten aan het verschil in kosten tussen een enkele en een dubbele nokverhoging. De dubbelzijdige nok verhoging is duurder.

Wat kost het om een dak te verhogen?

+
Hoe duur het is om het dak te verhogen is afhankelijk van de gekozen methode. Een enkele nokverhoging is het goedkoopst, daarna de dubbele nokverhoging en de dakopbouw is tot slot het meest prijzig.

Hoe dak verhogen?

+
Je kunt het dak verhoging door de nok van het dak te verhogen of een geheel nieuwe etage bovenop de bestaande constructie te plaatsen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes