Schoorsteen kosten | Wanneer schoorsteen vervangen?

Een nieuwe schoorsteen uitzoeken is best een gedoe, maar wanneer moet je de schoorsteen repareren of vervangen? En wat zijn de kosten van een schoorsteen? 

schoorsteen vervangen

Wat kost het vervangen van een schoorsteen?

Bepaal van tevoren of het echt nodig is om de schoorsteen te vervangen. Als de schoorsteen veel schade heeft of er een lekkage is ontstaan dan moet je snel een keuze maken. De gemiddelde kosten van een gehele schoorsteen vervangen variëren nogal. 

Wat kost een schoorsteen renovatie?

De prijs van een schoorsteen renovatie kan erg verschillen en hangt af van de situatie. De gemiddelde kosten van een schoorsteen beginnen vanaf € 500,-.

Nieuwe schoorsteen op het dak kosten

Bij het dak vervangen hoort een nieuwe schoorsteen, maar ook enkel een schoorsteen vervangen kan al een fikse klus zijn. En dan niet zozeer het uit laten voeren maar wel uitzoeken waar je aan moet denken bij een schoorsteen vervanging en er voor zorgen dat je niet te veel betaalt.

Benieuwd naar de kosten van een schoorsteenrenovatie?
Wij brengen je in contact met ervaren dakwerkers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en renoveren de schoorsteen, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk schoorsteen prijzen

Hoe wordt de prijs bepaald?

Wanneer je een lekkage hebt en denkt dat het uit de schoorsteen komt, is het handig om de schoorsteen te laten inspecteren door een vakman. Maar wat bepaalt de prijs van een schoorsteen?

Om precies te weten welk onderhoud of reparaties de schoorsteen nodig heeft, is een schoorsteeninspectie niet nodig. Wel hangt de prijs af van een aantal factoren: een vakman controleert het metselwerk en de loodslabben, daarnaast controleert de vakman de cementplaat bovenop de schoorsteen en letten ze op vochtproblemen, gescheurd lood en slijtage.

nieuwe schoorsteen

Wanneer moet je de schoorsteen renoveren?

Is jouw schoorsteen beschadigd? Dan kun je het beste niet te lang wachten met renoveren van de schoorsteen. Wanneer je de volgende situaties aantreft, is het verstandig om de schoorsteen te renoveren:

 • Metselwerk met gaatjes
 • kapotte loodslabben
 • afbrokkelend steen
 • Lood dat gescheurd is
 • Een kapotte schoorsteenkap

Wanneer is een geheel nieuwe schoorsteen nodig?

De vraag of je wel of niet een nieuwe schoorsteen nodig hebt, is lastiger dan hij lijkt. Daarom kunnen we er alleen de volgende algemene ervaring over delen: de onverwachte kosten na het herstel liggen op de loer bij een ondeugdelijke schoorsteen renovatie en dat is vaak kostbaar. Hierdoor komt een nieuwe schoorsteen sneller als beste optie uit de bus. Hier zie je een schoorsteen die nog wel te repareren is, maar het is eigenlijk de moeite en kosten niet meer waard.

kapotte schoorsteen

Hij lekt, hij staat los op de plaat, het voegwerk is zeer zacht, de stenen zijn erg vies en de renovatiekosten van de schoorsteen zijn te hoog hierdoor. Een nieuwe schoorsteen is helaas nodig.

Hoe moet je een schoorsteen renoveren?

Je kunt een schoorsteen op 2 verschillende manieren renoveren:

 1. Schoorsteen renoveren binnen.
 2. Schoorsteen renoveren buiten.

Schoorsteen renoveren binnen

Een optie om de schoorsteen te renoveren is om rookkanaal te installeren. Een vakman installeert een nieuw rookkanaal dat een waterdichte afsluiting heeft en brandbestendig is. Dit is vaak nodig in oudere huizen met versleten schoorstenen. Je hebt de keuze tussen enkelwandige of dubbelwandige tubering:

 • Enkelwandig: Een vakman plaatst een rookbuis in de bestaande schoorsteen. Op deze manier heb je een “nieuwe” schoorsteen in de oude, waardoor er geen rookophoping en vuilophoping kan komen. Een rookbuis zorgt bovendien voor een goede rookuitstoot. Er is weinig sloopwerk nodig en er verander weinig aan het uiterlijk van de woning. 
 • Dubbelwandig: Dit is eigenlijk een schoorsteen renovatie van buitenaf. Een vakman plaatst een schoorsteenkanaal tegen de voorkant. Het rookkanaal wordt aangepast aan het verwarmingssysteem waarop hij is aangesloten. Er zit binnen geen schouw meer in, waardoor je veel ruimte wint.

Schoorsteen renoveren buiten

Naast bovenstaande methodes heb je ook andere verschillende renovatiewerken die je kan toepassen.

Het herstellen van de voegen of metselwerk

Een vakman kan losse verbindingen uitfrezen en opnieuw positioneren. Er zijn geen grote kap- of sloopwerkzaamheden nodig. Zijn er stenen die los of poreus zijn? Een vakman zal vervolgens de stenen van de schoorsteen renoveren door de schoorsteen te verwijderen, te vervangen en opnieuw te metselen. 

Vervangen van de loodslabben

Door slechte weersomstandigheden of ouderdom kunnen er scheurtjes in het lood ontstaan, waardoor als gevolg er lekkage kan ontstaan. Er zijn twee opties om dit te verhelpen: 

 1. Loodstickers gebruiken
 2. Nieuwe loodslabben laten plaatsen

De deksteen vernieuwen

Door diverse weersomstandigheden kunnen er in een deksteen scheuren ontstaan. Een vakman vervangt de deksteen van cement door een deksteen van kunststof. Dit verkleint de kans op vochtproblemen.

Het impregneren van de schoorsteen

Het impregneren van de schoorsteen is een preventieve maatregel om schade aan de schoorsteen te voorkomen. Een vakman brengt een waterdichte coating aan op jouw schoorsteen. Hierdoor neemt de schoorsteen geen vocht op en is hij beschermd tegen vorstschade en scheurvorming. Als gevolg hiervan zijn nieuwe voegen niet langer poreus en wordt de kans op lekkage aanzienlijk verminderd.

De schoorsteen bezetten

De laatste stap die je kunt nemen, is de schoorsteen bezetten. Een vakman brengt rondom de schoorsteen een vochtwerende pleister aan en schilderen daar vervolgens overheen. De pleister maakt de schoorsteen waterdicht en voorkomt zo lekkages.

vervangen schoorsteen

Wanneer moet je de schoorsteen vervangen?

Voor het kiezen van een nieuwe schoorsteen maakt het wel uit of het gaat om een nieuw huis over een bestaand huis. Voor een nieuw huis adviseren we je de schoorsteen op te laten nemen door de aannemer (link) die het huis bouwt.

De schoorsteen renoveren of verwijderen?

Als jouw schoorsteen een belangrijk onderdeel is van de uitstraling van het huis, dan kan het renoveren van jouw schoorsteen de beste optie zijn om het uiterlijk te behouden. Als een schoorsteen echter niet nodig is voor de uitstraling van het huis, kan het verwijderen van de schoorsteen een betere optie zijn.

De reparatie laten doen of zelf repareren?

De meeste mensen willen niets zelf doen voor de nieuwe schoorsteen omdat hij moeilijk bereikbaar is, het een zwaar element is en omdat de waterdichtheid van je dak anders minder snel gegarandeerd wordt. Natuurlijk kun je alles voor een nieuwe schoorsteen en de huidige open haard zelf doen en dan begin je met een goede stevige permanente steiger als je die handmatig wilt vervangen (de ouderwetse manier) of een hoogwerker (duur) als je een prefab-schoorsteen wilt plaatsen (maatvoering komt natuurlijk zeer nauw).

Rookkanaal renovatie

Soms is het goedkoper om alleen een rookkanaal renovatie / schoorsteen renovatie te laten doen. Maar dat is alleen als de binnenkant niet meer goed is van de schoorsteen. Als de buitenkant slecht is, is het beter om de hele schoorsteen te vervangen.

Asbest in schoorsteen

Wanneer er asbest in de schoorsteen zit hoeft dat niet direct een reden te zijn om hem direct te vervangen, maar waarschijnlijk weet je dat asbest erg slecht is voor de gezondheid. Wanneer er totaal geen stofdeeltjes vrijkomen door de asbest delen en shunt kanalen (opbouwdelen van beton) dan zouden wij toch adviseren om dit risico niet te lopen.

Schoorsteen renoveren: gratis offertes

Van plan om de schoorsteen te renoveren? Vul ons formulier in en ervaren dakwerkers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou schoorsteen renovatie kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes