Schoorsteen verwijderen | Tips & trucs voor het beste resultaat

Niet iedereen gebruikt de schoorsteen. Laten zitten zorgt echter standaard voor veel onderhoud en kan ook weer andere problemen met zich meebrengen. Je kunt de schoorsteen verwijderen om de meeste problemen te voorkomen. Lees hier alle info en ontvang gratis offertes voor een schoorsteenverwijdering.

schoorsteen verwijderen

Waarom kiezen voor de schoorsteen verwijderen?

Een schoorsteen verwijderen kan verschillende redenen hebben. De eerste reden is vanwege grote beschadigingen aan de schoorsteen. De stenen constructie moet namelijk altijd stevig genoeg zijn, zodat deze niet naar beneden valt. Het kan immers ook weer grotere problemen opleveren als jouw schoorsteen langzaam afbrokkelt of wanneer je een lekkende schoorsteen hebt.

Geen onderhoud meer

Een andere reden is vanwege het weinig gebruiken. Ondanks dat je de schoorsteen niet gebruikt, moet je deze wel goed onderhouden en de schoorsteen renoveren indien nodig. Dit neemt veel tijd in beslag, welke je liever aan andere zaken besteedt. Na het verwijderen heb je dit onderhoud niet meer en houd je alles goed schoon in de woning. Er valt niets meer naar binnen via de schacht, zodat je hier ook geen rekening meer mee hoeft te houden en je niet voortdurend bezig bent met het stofzuigen van puin.

Meer ruimte in woonkamer en zolder

Door het verwijderen van de schoorsteen krijgt je ook direct meer ruimte. De schoorsteen staat namelijk niet alleen bovenop het huis, maar kent ook een gedeelte van de schacht welke doorloopt in de woning. Door deze te verwijderen, kun je vaak een extra ruimte beschikbaar krijgen in de woning, waardoor de ruimte ook weer beter in te delen is en je een rechte muur kunt maken waar eerst een schoorsteen de plaats had. Voornamelijk bij een modern interieur kan dit ook weer voor de gewenste uitstraling zorgen. Jij kunt jouw woning daarom helemaal naar wens maken en zorgt ervoor dat je ook weer een grotere ruimte gecreëerd hebt.

Asbest in schoorsteen verwijderen

Het is niet verplicht om asbest in de schoorsteen te verwijderen, maar als je weet dat er asbest aanwezig is, wil je dit liever niet laten zitten. Je mag asbest in de schoorsteen niet zelf verwijderen, maar moet hier altijd een specialist voor inhuren. Hierdoor zijn de kosten van een schoorsteen met asbest verwijderen hoger, maar dit is puur voor de veiligheid. Wanneer je nadenkt over je schoorsteen laten verwijderen, is het een goed idee om deze eerst op asbest te laten controleren als je woning voor 1994 is gebouwd. Ook heb je een sloopvergunning nodig voor je een professioneel sloopbedrijf het asbest kan laten verwijderen.

Hoe de oude schoorsteen verwijderen?

Voordat je de schoorsteen verwijderen gaat, moet je goed opletten dat je de werkzaamheden op de juiste manier uitvoert. Er zijn onder andere voorbereidingswerkzaamheden voor nodig om alles in goede banen te leiden. Of je de werkzaamheden zelf uitvoert of laat doen door een professioneel sloopbedrijf, de juiste voorbereiding is een vereiste. Daarnaast moet je ook weten welke andere stappen erbij komen kijken. Je leest de belangrijkste werkzaamheden hieronder.

Hoe herken je een dragende schoorsteen?

Als eerste moet je weten of je een dragende of een niet-dragende schoorsteen gaat verwijderen. Heb je een niet-dragende schoorsteen, dan kun je zonder desastreuze gevolgen verder met de schoorsteen van het dak verwijderen. Een dragende schoorsteen kun je het beste herkennen aan de bouwtekening. Bij een dragende constructie zal de schoorsteen op de bouwtekening helemaal of deels gearceerd zijn. Heb je geen bouwtekening? Dan kun je controleren of de vloeren op de schoorsteen rusten. Een dragende schoorsteen zal voorzichtiger vervangen moeten worden en vervangen worden door een nieuwe dragende constructie.

Vergunning aanvragen of vergunningsvrij slopen

Bij een niet-dragende schoorsteen kun je vaak vergunningsvrij de schoorsteen van het dak verwijderen. Daarentegen heb je bij een dragende schoorsteen verwijderen wel een vergunning nodig. De aannemer zal vaak deze voor je aanvragen en de benodigde papieren hiervoor aanleveren, maar het zorgt voor extra kosten en duurt langer. Bij een dragende schoorsteen zal de constructie van je woning veranderen, waarvoor je een bouwvergunning nodig hebt. Ook kan het zijn dat je een omgevingsvergunning en sloopvergunning nodig hebt. Het is slim om dit van tevoren na te vragen, zodat je niet halverwege de klus alles moet uitstellen om alsnog de juiste vergunningen te regelen.

Het weghalen van de schoorsteen op het dak

Als je alleen het bovenste deel van de schoorsteen gaat verwijderen, moet je alsnog kijken of dit een dragend deel van de constructie is. Zo niet, dan is dit deel verwijderen erg makkelijk en kun je het dak dichtmaken met dakpannen na de schoorsteen verwijderen. Eerst wordt een steiger gebouwd om bij de schoorsteen te kunnen komen, waarna de schoorsteen wordt gesloopt en waar nodig een nieuwe rookafvoer wordt gemaakt. Het dak wordt netjes afgewerkt en het puin wordt afgevoerd.

Verwijderen schoorsteen binnen

Als je ook de schoorsteen binnen wilt verwijderen, gaat de klus nog verder. De schoorsteen verwijderen van de zolder of bovenverdieping zorgt ervoor dat problemen met koude lucht of lekkages verdwijnen, terwijl je wel de schouw kunt behouden als je dit wilt voor een mooi resultaat. De schoorsteen verwijderen in de woonkamer geeft al snel meer ruimte. Na het verwijderen van de schoorsteen binnen worden muren en plafonds afgewerkt, de constructie wordt aangepast waar nodig en de rest van het puin wordt afgevoerd.

schoorsteen met schade voor verwijderen

Kosten schoorsteen laten verwijderen

Voordat je de schoorsteen kunt verwijderen, is het goed om op de kosten te letten. Je kunt ervoor kiezen om zelf de schoorsteen te verwijderen om op de kosten te besparen, maar dit kan uiteindelijk duurder uitvallen. Als je een dragende schoorsteen weghaalt en niet goed vervangt, kan dit de hele constructie van je huis aantasten. Over het algemeen zullen de kosten van de schoorsteen verwijderen tussen €4.000 en €6.000 liggen.

Wat beïnvloedt de prijs

De kosten voor de schoorsteen verwijderen kan in twee delen worden gesplitst. Je hebt de kosten die direct met de sloop te maken hebben, zoals het sloopwerk, puin afvoeren en het benodigde materiaal. Dit zal ongeveer 60% tot 70% van de uiteindelijke prijs zijn. De rest heeft te maken met het regelwerk, zoals een vergunning regelen, bouwkundige tekeningen maken en een stempelplan opstellen. Deze zijn afhankelijk van het soort schoorsteen, want een dragende schoorsteen verwijderen zal meer van deze kosten geven dan een niet-dragende schoorsteen verwijderen.

Wat kost asbest schoorsteen laten verwijderen

Het verwijderen van asbest in de schoorsteen zal ook een extra bedrag bij de prijs optellen. Je moet rekenen op gemiddeld €10 tot €30 per vierkante meter asbest dat verwijderd moet worden. Omdat het erg verschilt hoeveel asbest er verwijderd moet worden en hoe lastig de klus is, kan er geen specifiekere prijsindicatie worden gegeven. Als er asbest aanwezig is, moet je altijd een professioneel sloopbedrijf en een sloopvergunning aanvragen.

Schoorsteen laten verwijderen?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit je buurt. Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar op de kosten! Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes

De voordelen van een schoorsteen verwijderen

Er zijn een groot aantal voordelen te behalen aan het verwijderen van een schoorsteen. Denk hierbij als eerste aan het verhelpen van de schades. Je wilt dat jouw huis te allen tijde veilig genoeg is om in te wonen. Zodra er schade komt aan de constructie, kan dit langzaam doorgaan naar de rest van de woning. Wanneer jouw schoorsteen afbrokkelt, kan dit op termijn ook weer voor lekkages zorgen. Na de sloop van de oude schoorsteen en een goede afwerking zorg je er dus voor dat jouw huis weer een veilige plek is en je ook weer meer plezier aan de woning kunt beleven.

Meer opties voor je woning

Een ander voordeel van de schoorsteen verwijderen is de ruimtebesparing. De schacht kan in iedere ruimte waar deze doorheen loopt namelijk voor minimaal een vierkante meter extra zorgen na de sloop. Hoewel dit in eerste instantie niet veel lijkt, gaat de ruimte wel veel groter ogen na de verwijdering. Je hebt hiermee ook weer nieuwe manieren om de woning in te delen. Je kunt daarbij ook direct voor een gewenste afwerking kiezen, waardoor je de ruimte tot een mooi geheel maakt en de woning ook weer verder naar wens kunt maken. Zo zorg je er dus niet alleen voor dat er extra ruimte beschikbaar is, maar ook dat jouw ruimte eruit komt te zien zoals jij dit voor ogen had.

Schacht laten zitten

Je kunt er in eerste instantie voor kiezen om de schacht te laten zitten. Het is dan wel van belang dat je alles goed dichtmaakt. Zo moet je de opening van de schoorsteen als eerste dichtmaken. Vergeet daarbij ook geen isolatie aan te brengen. Je voorkomt hiermee namelijk dat de kou de woning binnendringt en je voor niets aan het stoken bent in de wintermaanden. De isolatie kan daarom al een groot verschil met zich meebrengen als je dit optimaal dicht wilt maken.

Hoe breek je de schouw af?

Als je de schacht wel wilt verwijderen is het van belang dat je alles zo goed mogelijk dichtmaakt. De muren moeten daarbij ook van een nieuwe afwerking worden voorzien. In dit geval is het verstandig om voor stucen te kiezen. Een stuclaag aanbrengen zorgt voor extra stevigheid en biedt daarnaast ook een isolerende werking. Ook kun je dan voor een bepaalde kleur kiezen, welke bij de rest van de ruimte past. Ook hierbij kun je voor een bepaalde kleur stucwerk kiezen, maar ook met een verfroller eroverheen gaan om de gewenste uitstraling te krijgen. Door de afwerking helemaal aan jouw wensen aan te passen, zorg je ervoor dat alles eruit komt te zien zoals jij dit in gedachten had.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes