Schoorsteenveger | Kosten en tips voor brandveiligheid

Het is belangrijk om je schoorsteen regelmatig te laten vegen door een schoorsteenveger. Vooral omdat het niet regelmatig vegen slecht kan zijn voor de brandveiligheid. Ontdek de informatie in dit artikel!

schoorsteen-vegen-1.jpg

Betrouwbare schoorsteenveger inschakelen

Het vegen van de schoorsteen kun je uitbesteden aan een schoorsteenveger. Zo weet je zeker dat het op je juiste manier gedaan wordt en je profiteert van optimale brandveiligheid. Een schoorsteenveger beschikt immers over de juiste materialen en heeft doorgaans veel ervaring en expertise.

Waarom de schoorsteen vegen?

De schoorsteen veeg je dus vooral vanwege de brandveiligheid. In Nederland ontstaan er jaarlijks rond de tweeduizend grote en kleine schoorsteenbranden. Dit komt in de meeste of misschien wel in alle gevallen door slecht onderhoud. Bij het stoken van hout, kolen of olie in een open haard komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal die zich aan de wand hechten. Dit vormt een zeer brandbare laag die vlam kan vatten als de schoorsteen niet regelmatig wordt geveegd.

Wat kost het om een schoorsteen te laten vegen?

De kosten voor het laten vegen van de schoorsteen door een schoorsteenveger zijn gemiddeld € 60 tot € 175. Je kunt het best offertes aanvragen om de exacte prijs te achterhalen. Wanneer je ervoor kiest om het zelf te doen, zullen de kosten tussen de € 30 en € 50 zitten. Dit ben je kwijt aan het materiaal.

Schoorsteen laten vegen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk schoorsteenveger offertes

Hoe gaat een schoorsteenveger te werk?

De schoorsteen kan op meerdere manieren geveegd worden, namelijk van bovenaf en van onderaf. Het is het best als de schoorsteen van bovenaf wordt geveegd. Dit kan met sommige materialen ook vanaf beneden. Het meest gebruikte gereedschap is een zware bol van ongeveer 2 kg met stalen borstels eraan. Deze zit vast aan een stuk touw of ketting als er bochten in de schoorsteen zitten. Als je een rechte schoorsteen hebt dan kan je het beter doen met een flexibele stang, zodat je iets meer kracht kunt zetten.

Hoe vaak moet de schoorsteen worden geveegd?

Hoe vaak de schoorsteen geveegd moet worden, hangt vooral af van hoeveel er wordt gestookt. Hoe vaker je stookt, hoe vaker de schoorsteen zal moeten worden geveegd. In principe is een keer per jaar voldoende. Bij frequent stoken is twee keer per jaar aan te raden. Wanneer je hierover twijfelt, is het aan te raden om advies te vragen aan de schoorsteenveger.

schoorsteen vegen

Hoe weet ik of een schoorsteenveger betrouwbaar is?

Aangezien schoorsteenvegen een vrij beroep is, mag iedereen het uitvoeren. Besteed dit klusje het liefst uit aan iemand die aangesloten is bij de Algemene schoorsteenvegers patroons bond (ASPB). Zo heb je toch iets meer zekerheid qua kwaliteit en kun je ervan uitgaan dat de schoorsteen op de juiste manier geveegd en schoongemaakt wordt.

Verzekering bij schoorsteenbrand

Bij een schoorsteenbrand moet je vaak aan kunnen geven bij de verzekering dat de schoorsteen op tijd was geveegd. Als dit niet op tijd is gebeurd, kan het dus zo zijn dat je in zijn geheel zelf voor de schade op moet draaien. Als je de schoorsteen laat vegen door een schoorsteenveger, is het dan ook aan te raden om de bon/factuur te bewaren in geval van schoorsteenbrand. Zo heb je het bewijs dat de schoorsteen goed is onderhouden en je er dus alles aan gedaan hebt om brand te voorkomen.

Offerte voor schoorstenen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel schouwen (kanalen of pijpen) heb je?
2*. Wat verbrand je in de schouw(en)?
3. Wanneer wil je de schoorsteen of schouw laten vegen?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes