Schoorsteen lood | Waar is het dit lood goed voor?

Al decennia lang worden aansluitingen en openingen op het dak of de schoorsteen waterdicht gemaakt met lood. Vooral als de loketten op het punt waar het dak en het metselwerk samenkomen gebreken vertonen. Zoek je een vakman om het lood rond je schoorsteen te vervangen?

Lood-schoorsteen.jpg

Waar is lood goed voor?

Loodslabben zijn onderdelen van je dak die uit lood bestaan. Het belangrijkste doel van een loden slab is het stoppen van lekkages op je dak. Dit komt door de uitstekende afdichting die lood biedt. Lood is een duurzaam materiaal en gaat een lange tijd mee. Over het algemeen kan het lood tussen de 30 en 40 jaar meegaan. Daarna kan je overwegen om een loodslab te vervangen

Waar wordt lood gebruikt?

Lood komt voornamelijk voor rond dakkapellen, onder nokroosters, bij schoorstenen, soms bij raamkozijnen en rond kachelpijpen bij stormkragen. Lood vult alle gaten op die hier normaal gesproken zouden ontstaan en voorkomt hierdoor dat water je huis binnendringt. Isolatie is een cruciale extra rol voor loden gootstukken. Warmte kan niet uit je dak of langs de schoorsteen ontsnappen omdat daklood de spleten opvult. Daardoor wordt de isolatie van je huis een stuk beter door daklood. Lees ook de redenen voor lood van je dakkapel vervangen of lood vervangen van de rest van het dak.

Lood flappen rondom de schoorsteen

Een waterdichte verbinding tussen het dak en de schoorsteen wordt verzorgd door schoorsteenloodflappen. Deze loodflappen steken vaak door de eerste baksteenlaag heen. Ze houden het vocht tegen dat via de schoorsteen snel naar binnen slaat. In plaats van de 18 pond die vroeger werd gebruikt, wordt tegenwoordig meestal 15 pond lood gebruikt. Ponden staan voor de dikte van het lood.

Kwaliteit van het lood

De kwaliteit van het lood is in de loop der tijd verbeterd, waardoor je dezelfde kwaliteit kunt bereiken met een dunnere laag. Het is cruciaal om het nieuwe lood zorgvuldig te verbinden met het oude lood in de schoorsteen als je nieuw lood aan gaat brengen op oud lood. Er kan namelijk bij een slechte verbinding nog steeds vocht naar beneden sijpelen.

Vervangen van lood

Voor het vervangen van het lood bij de schoorsteen verwijderen sommige bedrijven de bovenste laag baksteen helemaal zodat ze ook het lood dat binnenin de schoorsteen aanwezig is kunnen vervangen. Dit is vaak niet nodig omdat het lood in de schoorsteen niet aan de elementen wordt blootgesteld en aanzienlijk langzamer of helemaal niet verslechtert. De schoorsteen moet bij deze methode opnieuw worden opgebouwd met nieuwe bakstenen, waarbij vaak onaantrekkelijke reparatie sporen achterblijven.

Hoe pak je het aan?

Het nieuwe loodwerk zal niet alleen rond de schoorsteen liggen, maar er worden ook loodflappen aan beide zijden van de schoorsteen geplaatst voor een goed, gepolijst uiterlijk. Aan alle randen van het loodwerk moet een 20 cm overlap zitten. Je hebt al gauw 8 strekkende meter lood als je alle losse loodflappen op een schoorsteen van één vierkante meter en deze overlappingen bij elkaar optelt.

Lood schoorsteen

Gescheurd lood bij de schoorsteen

De schoorsteen wordt vaak voorzien van loodwerk aan de onderkant om hem mooi te laten aansluiten op je dakbedekking. Vocht kan uit het dak van je huis worden gehouden door een loodwerk verbinding tussen de schoorsteen en het dak te plaatsen. Ook de schoorsteen impregneren kan een handje helpen, iets met mogelijk vreselijke gevolgen. Stel je voor dat er water in het houtwerk onder een dak komt, daardoor kan zich houtrot vormen, wat soms erg moeilijk te verhelpen is.

Negatieve gevolgen

Het loodwerk dat de schoorsteen omsluit kan in de loop der tijd verouderd raken. Bovendien kan een herfststorm takken tegen het loodwerk hebben doen botsen, je kunt daardoor te maken hebben met lood dat gescheurd is. Je kunt het lood rondom de schoorsteen laten repareren met behulp van een dakdekker. Het loodwerk kan soms hersteld worden, maar andere keren moet het vervangen worden.

Lood vervangen schoorsteen

Schoorstenen vormen een belangrijk onderdeel van een huis, maar na verloop van tijd kan het lood dat deze structuren afdicht verslijten. Het vervangen van lood bij schoorstenen is vaak een noodzakelijke stap om lekkages te voorkomen. Er zijn verschillende overwegingen, zoals kosten en installatie, die bij deze stap komen kijken.

Lood vervangen schoorsteen kosten

De kosten voor het vervangen van lood bij schoorstenen variëren afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de schoorsteen, de toegankelijkheid ervan en de gekozen materialen spelen een grote rol bij het bepalen van de uiteindelijke kosten. Over het algemeen kunnen de kosten voor het vervangen van lood bij een standaard schoorsteen relatief goedkoop uitvallen, maar bij lastigere structuren kunnen de kosten flink oplopen. Het is verstandig om professioneel advies te vragen om een nauwkeurige schatting te verkrijgen die aansluit op de specifieke behoeften van jouw schoorsteen.

Lood aanbrengen schoorsteen

Het aanbrengen van lood begint met het verwijderen van het oude lood en het reinigen van het oppervlak om een optimale hechting te krijgen. Vervolgens wordt nieuw lood zorgvuldig aangebracht en op de juiste manier geïnstalleerd om een waterdichte afdichting te maken. Dit proces vraagt om ervaring en expertise om mogelijke lekkages en toekomstige problemen te voorkomen. Het gebruik van hoogwaardige materialen en vakkundig vakmanschap is daarom essentieel voor een duurzame oplossing.

De voordelen van het gebruik van lood rondom de schoorsteen

Aan het gebruik van daklood rondom de schoorsteen zitten verschillende voordelen verbonden. Naast dat het daklood de schoorsteen waterdicht afsluit in het dak, heeft lood ook nog eens een zeer lange levensduur. Dit komt doordat het een duurzaam materiaal is en niet snel zal verweren. Dit voorkomt dat het lood snel vervangen moet worden en maakt lood perfect voor het gebruik bij een schoorsteen.

Volledig recyclebaar

Een ander voordeel van lood is dat het volledig recyclebaar is. Als je het oude lood gaat vervangen door nieuw lood kun je het dus gewoon recyclen. Daklood is daarnaast vrij eenvoudig aan te brengen rondom de schoorsteen. Je kunt het daklood hierdoor ook zelf aanbrengen, maar je kunt het vervangen natuurlijk ook uitbesteden. Lood is verder erg goed bestand tegen verschillende weersinvloeden. Omdat lood een zwaar materiaal is, hebben stormen er geen invloed op.

De nadelen van het gebruik van lood rondom de schoorsteen

Enkele nadelen van daklood moeten voor de volledigheid ook besproken worden. Lood in daken is bijvoorbeeld wel gevoelig voor oxidatie, door patineerolie te gebruiken kan dit gelukkig vrij eenvoudig vermeden worden. Lood kan daarnaast bij het ouder worden breken omdat het broos wordt, hoewel dit vaak na dertig tot veertig jaar pas gebeurt. Omdat het slecht is voor het milieu mag lood niet gebruikt worden op platte daken. Een ander nadeel is dat de prijs van lood gevoelig is voor grote schommelingen.

Lood schoorsteen

Wanneer moet daklood vervangen worden?

Hoewel lood doorgaans een lange levensduur heeft, verliest het na verloop van tijd toch geleidelijk aan sterkte. Loodslabben gaan, zoals hierboven al genoemd, doorgaans dertig tot veertig jaar mee. Er kunnen scheuren ontstaan als het lood steeds dunner wordt. Lekken worden door lood voorkomen, maar als je extra lekkages opmerkt, heeft het lood van je dak waarschijnlijk zijn maximale levensduur bereikt.

Erger voorkomen

Als je dit niet op tijd opmerkt, krijg je te maken met aanzienlijke lekkages en de daaruit voortvloeiende schimmel- en rotproblemen. Merk je dat jouw daklood rondom de schoorsteen niet meer doet wat het moet doen? Laat het dan zo snel mogelijk vervangen.

Tijd om de loodslabben te vervangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkkers uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes

Loodslabben repareren

Je kunt loodslabben rondom de schoorsteen zelf repareren, als je hier de juiste ervaring mee hebt en niet bang bent om op het dak te werken. Het repareren van loodslabben wordt vaak gedaan met gespecialiseerde loodstickers. Het lood repareren met gespecialiseerde loodstickers is de goedkoopste optie.

Vervangen van het lood rondom de schoorsteen

De beste oplossing is echter vaak het vervangen van het lood rondom de schoorsteen. Een scheur verschijnt meestal in paren en is vaak een teken van veel grotere problemen. Vraag een deskundige dakdekker om het loodgootwerk te inspecteren. Hij zal dan bepalen wat de beste optie is. Prijsklasse voor nieuw loodgootwerk bedragen ongeveer € 50 tot € 200. Bij deze prijs is de installatie niet inbegrepen.

Loodslabben vervangen

Het loodwerk rondom je schoorsteen kan vervangen worden met twee verschillende technieken. Je kunt het daklood bijvoorbeeld tot aan het binnenblad vervangen. De meest voorkomende toepassing van deze techniek is het vervangen van daklood op uitbouwen, in dit geval worden er twee of drie lagen steen uit de buitenmuur weggehaald, vervolgens wordt het oude lood helemaal verwijderd. Het nieuwe lood wordt dan op het binnenblad vastgemaakt en de stenen worden weer netjes teruggeplaatst.

Voegwerk

Het voegwerk wordt in dezelfde tint aangebracht als het voegwerk dat er al is. Zoals al eerder genoemd is deze methode bij een schoorsteen niet altijd het beste, aangezien je soms nog kunt zien dat er reparaties hebben plaatsgevonden. Het afsnijden van het oude lood is dan misschien een betere optie.

Afsnijden oud lood

Het afsnijden van het oude lood en het uitfrezen van lintvoegen is een tweede techniek voor het vervangen van loden gootstukken. Vergeleken met de vorige manier is deze eenvoudiger en kosteneffectiever. Deze aanpak wordt dan ook vaak gebruikt om nieuwe loden gootstukken aan de schoorsteen te verbinden. Om te beginnen wordt het oude lood netjes afgesneden. Vervolgens wordt de lintvoeg eruit gesneden. Daarna kan het nieuwe lood aangebracht worden. Het nieuwe lood wordt met een speciale klem vastgezet. De loodverbinding wordt afgewerkt in een tint die past bij het reeds aanwezige voegwerk.

Hoeveel kost nieuw lood rondom de schoorsteen?

Lood is een vrij dure stof en dat wordt nog versterkt door het feit dat de prijzen ook sterk kunnen variëren. Lood vervangen tot en met het binnenblad kost doorgaans tussen € 200 en € 220 per strekkende meter. Deze kosten zijn wel inclusief BTW, arbeid en benodigdheden. De talrijke voordelen van lood overtreffen echter de hogere kosten ervan. Je kunt ook grote meters lood vervangen, waardoor je lange stukken snel kunt afwerken. De gemiddelde kosten per meter voor het knippen en vervangen van oud daklood bedragen € 120.

Specialist voor schoorsteen renovatie

Als je een specialist inhuurt om het loodwerk rondom de schoorsteen te vervangen, is het aan te raden om bij verschillende specialisten een offerte aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: lood of loodvervanger?

+
Lood wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en waterdichte eigenschappen, maar heeft gezondheids- en milieurisico’s. Loodvervangers vermijden deze risico’s, maar kunnen minder duurzaam zijn. De keuze hangt af van lokale voorschriften, toepassing en gewenste levensduur.

Hoeveel meter lood voor de schoorsteen?

+
De hoeveelheid lood die nodig is voor een schoorsteen hangt af van de grootte, vorm en complexiteit van de afdichting. Gemiddeld wordt voor een standaard schoorsteen enkele meters lood gebruikt, maar voor een exacte schatting is er een inspectie door een professional zoals een dakdekker nodig.

Welke dikte lood schoorsteen?

+
Voor schoorstenen wordt meestal lood van 1,2 tot 1,5 millimeter dikte gebruikt voor een goede afdichting en duurzaamheid.

Schoorsteen lood vervangen: offertes

Wanneer je meerdere offertes aanvraagt, heb je de mogelijkheid om verschillende offertes met elkaar te vergelijken voordat je een klus laat uitbesteden. Op deze manier kun je al snel flink besparen, waardoor je uiteindelijk een stuk goedkoper uit bent voor het vervangen van het lood rondom de schoorsteen. Houd er wel rekening mee met dat de prijs van het lood wel hoger of lager uit kan vallen, afhankelijk van de huidige prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes